Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 11:59

Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία

Την τύχη της πρώτης απόπειρας είχε η συζήτηση της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Ομάδες εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και φοιτητών οδήγησαν στη ματαίωση και της δεύτερης προσπάθειας για την έναρξη του εθνικού διαλόγου αποκλείοντας την είσοδο του κτιρίου που θα φιλοξενούσε τη συζήτηση. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν λόγο για «προσχηματικό» χαρακτήρα του εθνικού διαλόγου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συντονιστικού αναπληρωτών-αδιόριστων εκπαιδευτικών, στόχος τους ήταν «να σπάσει το κλίμα αποδοχής και νομιμοποίησης που επιδιώκει να καλλιεργήσει το υπουργείο Παιδείας» και παράλληλα επισημαίνεται η άρνηση τους να συμμετέχουν στον διάλογο «την ίδια ώρα που η αγωνία χιλιάδων ανέργων συναδέλφων μας αντιμετωπίζεται ως πρόσφορο έδαφος για κάλπικες υποσχέσεις μόνιμων διορισμών, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώνεται αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο για όλο το 2016».

Η Ε΄ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής σε ανακοινωσή της αναφέρει ότι «το Υπ. Παιδείας με τον "εθνικό διάλογο", επιδιώκει την κοινωνική συναίνεση, για να υλοποιήσει πλήρως όσα έχει συνυπογράψει με το 3ο Μνημόνιο, δηλ.την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και της πολιτικής της Ε.Ε για τη Δημόσια Εκπαίδευση. Η πολιτική αυτή περιλαμβάνει: Την εκπαίδευση δεξιοτήτων, την επιχειρηματικότητα, τη λιτότητα, τη μαθητεία – τζάμπα εργασία για τους εργοδότες-, την αξιολόγηση, την αύξηση ωραρίου, την αύξηση μαθητών ανά τμήμα, τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων, ακόμη μειωμένο προϋπολογισμό για την εκπαίδευση, τη μείωση των μισθών, τη δουλειά ως τα βαθειά γεράματα με συντάξεις πείνας. Καλύπτει επίσης την αντιεκπαιδευτική πολιτική που ήδη εφαρμόζεται: Μηδενικός διορισμός εκπαιδευτικών, τεράστια αύξηση της ελαστικής εργασίας στα σχολεία, υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε ΙΕΚ και σχολεία, για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν ακόμη».

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγο μετά την απόφαση ακύρωσης της σημερινής εκδήλωσης και σε έντονο ύφος, γίνεται λόγος για «ολιγομελείς ομάδες» που «εμποδίζουν βίαια» τη διεξαγωγή του διαλόγου.

Η ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου αναφέρει:

Ολιγομελείς ομάδες που πρόσκεινται στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, χωρίς καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, μετέτρεψαν εαυτούς σε ομάδες… κρούσης, «πετυχαίνοντας» να ματαιώσουν και τη σημερινή συζήτηση που είχε διοργανώσει η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου.

Ο διάλογος απειλεί κατεστημένα συμφέροντα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Οι αυτόκλητοι «επαναστάτες» που εμποδίζουν βίαια τη διεξαγωγή του, εξυπηρετούν αυτά ακριβώς τα συμφέροντα και ταυτίζονται με τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις, τα συστημικά ΜΜΕ και τα «κίτρινα» παιδιά τους τα οποία αναλαμβάνουν τη «βρώμικη δουλειά», επιχειρώντας να ματαιώσουν τη μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Δεν θα τους περάσει! Ο διάλογος για την παιδεία θα διεξαχθεί, ανοίγοντας όλα τα μικρόφωνα σ’ αυτούς που νοιάζονται για το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά του, θα καταλήξει σε πορίσματα και σύντομα θα αναληφθούν όλες οι πρωτοβουλίες για την αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

Παράλληλα ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, προσερχόμενος στη Βουλή απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου:

«Με αυθαίρετο και αυταρχικό τρόπο, μικρές ομάδες παρεμπόδισαν, για δεύτερη φορά μέσα σε μια βδομάδα, την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο πλαίσιο του Εθνικού και Κοινωνικού διαλόγου για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ποιούς εξυπηρετούν;

Θα επιμείνουμε. Είναι δημοκρατική αξίωση. Ο διάλογος θα συνεχιστεί στη Βουλή, στα σχολεία, στις γειτονιές. Θα γίνει με τη συμμετοχή τω εκπαιδευτικών, των νέων, με ενεργό το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Τα πολιτικά κόμματα δεν πρέπει να εμπλέξουν την εκπαίδευση στην πολιτική αντιπαράθεση. Η συνεννόηση για την Παιδεία είναι αναγκαία.»

Πηγή: alfavita, 19 Ιανουάριος, 2016

 

Φωτογραφίες

DIALOGOS.1DIALOGOS.2DIALOGOS.3DIALOGOS.4DIALOGOS.5DIALOGOS.8DIALOGOSDIALOGOS01DIALOGOS02DIALOGOS03DIALOGOS66DIALOGOS 47DIALOGOW.6

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 11:43

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.