Σάββατο, 06 Φεβρουαρίου 2016 11:10

Και Τώρα Κλιμάκωση

Θ. Μαράκης

 

Και Τώρα Κλιμάκωση

Όχι στα λόγια

 

«Σήμερα η 4η Φλεβάρη απέδειξε ότι χωρίς τον εργαζόμενο λαό δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα. Ούτε τα εργοστάσια, ούτε τα χωράφια ούτε τίποτα. Άρα έχουμε τη δύναμη, χωρίς εμάς, γρανάζι δεν γυρνά».

(Από την ομιλία στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ)

Στις 4 του Φλεβάρη είχαμε την τιμή να ζήσουμε την μεγαλύτερη σε έκταση (με την έννοια της συμμετοχής, της τάξης των εργαζομένων, της αγροτιάς και όλων των καταπιεζομένων μικροαστικών στρωμάτων της κοινωνίας) γενική απεργία στην ιστορία της χώρας!! Απέργησαν οι πάντες, μέχρι και τα γραφεία τελετών. Μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις και πορείες σ’ όλες τις βασικές πόλεις της χώρας, ιδιαίτερα στις πόλεις που περιβάλλονται από το αγροτικό στοιχείο και ήταν κοντά στα μπλόκα.

Είχαμε μια πραγματική γενική απεργία, όπου το σύνολο των λαϊκών μαζών έδειξε τη διάθεσή του να αγωνιστεί. Έδειξε ότι το εργατικό κίνημα ανακάμπτει, μπρός στην μαχητικότητα των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών, ότι μπορεί να μπει επικεφαλής στον μεγάλο αγώνα. Έδειξε ποιος τελικά είναι ο κυρίαρχος στην κοινωνία. Με την απεργία σταμάτησαν τα πάντα οι εργαζόμενοι δίνουν ζωή στην κοινωνία και όχι το κεφάλαιο. Με την σωστή κλιμάκωση του αγώνα, με παλλαϊκό μέτωπο ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Είναι σημαντικό ότι όλοι οι φορείς μηδέ της ηγεσίας της ΓΣΕΕ εξαιρουμένης μίλησαν για την ανάγκη της συνέχισης του αγώνα, για την κλιμάκωση. Για την ιστορία καταγράφω τις δηλώσεις τους. Δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ: «Αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί» Δελτίο τύπου της ΓΣΕΕ: «Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για να μην περάσουν τα καταστροφικά και αδιέξοδα μέτρα του ασφαλιστικού». Δήλωση του ΓΓ του ΚΚΕ: «Κλιμακώνουμε συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα [μακάρι να γίνει], με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιον κλάδο και αν ανήκουν». Το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜΕ σ. Γ. Πέρρος είπε: «Κάνουμε κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν τελειώσαμε σήμερα. (..) Κλιμακώνουμε με νέο απεργιακό μέτωπο με ανεβασμένες μορφές πάλης. Σήμερα είναι η αρχή». (Υπογραμμίσεις δικές μου)

Πρώτο βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα είναι να βρεθεί η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με τα συντονιστικά των αγροτών και τους συλλόγους των επιστημόνων και επαγγελματοβιοτεχνών για να συντονίσουν από κοινού τις μορφές και το πλαίσιο των αιτημάτων του αγώνα. Με αιτήματα που να αγκαλιάζουν το σύνολο των αναγκών εργαζομένων, της αγροτιάς, της νεολαίας, των ανέργων, των επιστημόνων και των αυτοαπασχολουμένων. Να ενώνουν και να συνεγείρουν το σύνολο των λαϊκών μαζών. Το πιο πιθανό είναι (βέβαιο όπως δείχνει το ιστορικό τους) οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να μην πάρουν την πρωτοβουλία για τον συντονισμό και την ουσιαστική κλιμάκωση του αγώνα· σ’ αυτή την περίπτωση η ευθύνη πέφτει στις πλάτες των παρατάξεων της αριστεράς και ιδιαίτερα του ΠΑΜΕ. Το ΜΕΤΑ, οι Παρεμβάσεις, το ΕΜΕΙΣ και οι άλλες αριστερές παρατάξεις να καλέσουν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ να μπουν μπροστά για να κάνουν πράξη τις δηλώσεις τους για: «ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ…ΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και με ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ»!!

Κατά τη γνώμη μου και εντελώς ενδεικτικά καταθέτω τη βάση για ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων που απαιτεί:

- Την απόσυρση του αντιασφαλιστικού και φορομπηχτικού νομοσχεδίου

- Προοδευτική φορολόγηση του πλούτου, της μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας.

- Δώστε πίσω τα κλεμμένα. Είναι πάνω από 70 δις. Και στη βάση αυτή ανακεφαλοποίηση των ταμείων.

Το κλειδί για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού είναι η απορρόφηση της ανεργίας είναι παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση των αναγκών της κοινωνίας και όχι του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό απαιτεί:

- Στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

- Εθνικό νόμισμα.

- Εθνικοποίηση ΤτΕ, των τραπεζών και των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων. Επαναλειτουργία των κλειστών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και διαχείριση.

- Δημόσιες επενδύσεις και έργα με σχέδιο για τις ανάγκες της κοινωνίας, για να δουλέψουν οι άνεργοι.

- Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει και επιβάλλει τη μείωση των ωρών εργασίας σε τέτοιο επίπεδο ώστε να χωρέσουν στην παραγωγή όλοι οι άνεργοι, αρκεί να φύγει από την μέση το καπιταλιστικό κέρδος. Πρώτο βήμα το 35ωρο. Επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξουν το κόστος της μείωσης των ωρών εργασίας.

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης

- Επίδομα ανεργίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας στο ύψος του βασικού μισθού.

- Επαναφορά του βασικού μισθού στα προ της κρίσης και των μνημονίων επίπεδα.

- Τέλος στη μερική, ελαστική και επισφαλή εργασία, πλήρες ωράριο με σύμβαση αορίστου χρόνου

- Εθνικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των μεγάλων «τσιφλικιών». Να δοθούν σε συνεταιρισμούς αγροτών.

- Επαναπροσανατολισμός της αγροτικής παραγωγής για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Έργα εγγειοβελτιωτικά για να αξιοποιηθεί κάθε σπιθαμή γης.

- Αγροτική Τράπεζα

- Κρατικό μονοπώλιο στο εξωτερικό εμπόριο και στο μεγάλο εσωτερικό. Κατάργηση των μεσαζόντων.

- Θέσπιση του εργατικού ελέγχου, εκτός των άλλων, για να παταχθεί η φοροδιαφυγή και η μαύρη ανασφάλιστη εργασία που αγγίζει το 24% του εθνικού εισοδήματος.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό το πρόγραμμα επιβάλλει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Για να αναγκάσουμε το κεφάλαιο και την κυβέρνηση να πάρουν πίσω τα σχέδια τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό η κλιμάκωση του αγώνα χρειάζεται να είναι μεγαλύτερη από το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε. Η κλιμάκωση του αγώνα χρειάζεται να είναι άμεση, πριν η κούραση έρθει στους αγρότες και τα λαϊκά στρώματα. Ήδη οι δικηγόροι για παράδειγμα διανύουν ένα σχεδόν μήνα αποχής. Και τα μπλόκα δύο εβδομάδες. Χρειάζεται να είναι ένα συνολικό σχέδιο αγώνων και δράσεων γνωστό στις λαϊκές μάζες, το οποίο να συζητηθεί σε γενικές συνελεύσεις, στα σωματεία και τους συλλόγους των αγροτών και των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων, να συζητηθεί και στις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές. Ενδεικτικά προτείνω:

- Επόμενη βδομάδα (11-12/2;) 48ωρη γενική απεργία με συγκεντρώσεις πορείες τη μια μέρα και καταλήψεις επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών ή αποκλεισμούς, με αγροτικά συλλαλητήρια στις βασικές πόλεις της χώρας και την Αθήνα.

- Συνέχεια από τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες. Αυτό θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει το ασφαλιστικό λαιμητόμο και το φορομπηχτικό έκτρωνα.

Είναι ανάγκη για τον αγώνα να συγκροτηθούν απεργιακά ταμεία για να κρατήσουν τους αδύναμους στον αγώνα.

Θέλουμε τη νίκη, μπορούμε να νικήσουμε. Το μέτωπο της αριστεράς είναι το αποφασιστικό στοιχείο για τη νίκη. Η ΛΑΕ και η ΑΝΤΡΣΥΑ χρειάζεται να συνεχίσουν την επίθεση ενότητας στο ΚΚΕ. Χρειάζεται να καλέσουμε τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές για την συγκρότηση ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΠΑΛΗΣ για να ξεσηκώσουμε το εργατικό και λαϊκό κίνημα και τη νεολαία. Να πάμε επιθετικά στους εργάτες ιδιαίτερα στους νέους και σ’ αυτούς που έχουν επηρεαστεί από την μαύρη προπαγάνδα της αντίδρασης και βλέπουν με σκεπτικισμό τον αγώνα των αγροτών. Που θεωρούν ότι : Γιατί να παλέψουμε αφού δεν έχουμε καμία ελπίδα να πάρουμε σύνταξη.

Να τους πιάσουμε από τους ώμους και να τους ταρακουνήσουμε και να τους πούμε: είναι με τον αγώνα που μπορούμε να πετύχουμε την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόληση, την εργασία αορίστου χρόνου, την εξάλειψη της ανεργίας, την βεβαιότητα ότι θα έχουμε και μείς σύνταξη. Έχουν καθήκον να αγωνιστούν δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να απέχουν από τον αγώνα. Να τους εξηγήσουμε ότι η ΕΕ έδινε επιδοτήσεις στους αγρότες για να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και να τις προσαρμόσουν στα συμφέροντα των πολυεθνικών και των μονοπωλίων και προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους έκαναν τα στραβά μάτια στις παρατυπίες. Τώρα που ξεκλήρισαν την αγροτιά και τις καλλιέργειες άρχισαν να μειώνουν τις επιδοτήσεις. Να τους εξηγήσουμε ότι μπορούμε να νικήσουμε γιατί το σύνολο των λαϊκών μαζών έχει αναγκασθεί να πάρει το δρόμο του αγώνα.

Το μέτωπο της αριστεράς χρειάζεται για να οργανώσει ομάδες περιφρούρησης της απεργίας στους χώρους δουλειάς ενάντια στους απεργοσπάστες, για περιφρούρηση των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων από τους ανεγκέφαλους μπαχαλάκηδες.

Η γενική απεργία έδειξε ότι μπορούμε να νικήσουμε, ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδια κεφαλαίου-κυβέρνησης. Για να ολοκληρώσουμε την νίκη χρειάζεται το ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ να δώσει την πολιτική διέξοδο.

 

e la libertà: Οι πολιτικές θέσεις του άρθρου εκφράζουν αποκλειστικά τον συγγραφέα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 15:46

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.