Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 13:26

Να σταματήσει η πολιτική διώξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού

12F

 

Στις 10 Μάρτη αρχίζει η δίκη των 12 Φοιτητών Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με δίωξη απτην μεριά των καθηγητών τους μετά τις καταλήψεις του 2011 ενάντια στον νόμο-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου. Πρόκειται για μία πολιτική δίκη ενάντια στους 12 φοιτητές, ενάντια στον συνδικαλισμό και ολόκληρο τον Σύλλογο. 

Απαιτούμε την άμεση αθώωση τους.
Συμμετέχουμε στην Παράσταση Διαμαρτηρίας στις 10 Μάρτη στις 9πμ στα Δικαστήρια Ηρακλείου.

ΑΜΕΣΗ ΑΘΩΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 12 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Να σταματήσει η πολιτική διώξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού

 

12f.rethimno

 

 www.12f.gr

 

 

Όχι στις διώξεις των 12 φοιτητών

Στις 10 Μάρτη ξεκινάει (η εξ αναβολής) δίκη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. H δίωξη αυτή ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 από τους καθηγητές του τμήματος, λόγω της πολιτικής δράσης των φοιτητών και στην προσπάθεια “συμμόρφωσης” ολόκληρου του Συλλόγου μετά τις καταλήψεις εκείνης της περιόδου.

Το καλοκαίρι του 2011, η τότε κυβέρνηση με υπουργό την Διαμαντοπούλου, ψηφίζει τον γνωστό νόμο-έκτρωμα 4009. Λόγω των καταλήψεων, ο νόμος αυτός τελικά βρέθηκε εκεί που του άξιζε (στο καλάθι των αχρήστων), με τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις του να μην έχουν εφαρμοστεί ακόμα. Μετά το τέλος των καταλήψεων και ενώ σε όλα τα Πανεπιστήμια ξεκίνησε κανονικά η εξεταστική περίοδος του Σεπτεμβρίου, στο Φυσικό της Κρήτης οι καθηγητές αποφάσισαν να στερήσουν την εξέταση των 4 μαθημάτων που είχαν χαθεί την περίοδο της κατάληψης.

Μετά από λίγο διάστημα, 12 από τους 300 φοιτητές που βρίσκονταν σε εκείνη την κινητοποίηση των Συλλόγων, περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο για “παραδειγματισμό” και οι περισσότεροι τιμωρούνται με διακοπή φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο. Ταυτόχρονα, κάποιοι από αυτούς τους καθηγητές αρχίζουν την διαδικασία ποινικής δίωξης με κατηγορίες όπως παράνομη παρακράτηση και πρόθεση πρόκλησης σωματικής βίας.

Την επόμενη περίοδο όσοι φοιτητές προσπαθούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους βρίσκουν απέναντί τους, τους καθηγητές αυτούς να σκίζουν τα γραπτά τους. Μάλλον αυτό είναι που πρέπει να χαρακτηριστεί πρόκληση βίας.

H θέση όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στα μνημόνια σήμερα είναι στο πλάι των 12 φοιτητών και ολόκληρου του Συλλόγου. Να βοηθήσουμε όλοι στην καμπάνια συμπαράστασης που ανοίγει, με ψηφίσματα αλληλεγγύης από κάθε σχολή και σωματείο, με υπογραφές στήριξης και οικονομική ενίσχυση για τα δικαστικά έξοδα των φοιτητών. Στο Ηράκλειο καλείται παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στις 10 Μάρτη, στις 9πμ.

Έλενα Τζίκα

μία εκ των 12 διωκόμενων φοιτητών

 

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Ψήφισμα του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ:

 

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. καταδικάζει την απόφαση να συρθούν οι φοιτητές του τμήματος Φυσικής στα δικαστήρια μετά από το πειθαρχικό του Πανεπιστήμιου με αφορμή την κινητοποίηση του συλλόγου, που διεκδικούσε δίκαια να δοθεί η εξεταστική του Σεπτεμβρίου του 2011.

Είμαστε ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων του λαού και της νεολαίας που παλεύει να μην περάσει η πολιτική της Ε.Ε. και του κεφαλαίου τόσο στην Παιδεία όσο και στην Υγεία. Όπως οι εργαζόμενοι στην Υγεία παλεύουν να μην γίνουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις έτσι και τα παιδιά μας αγωνίζονται να μην γίνουν τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις, να μην γίνει η είσοδος στα πανεπιστήμιο προνόμιο των λίγων, να επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο οι οικογένειες που έχουν παιδιά που σπουδάζουν.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν στον χώρο της παιδείας και της έρευνας μας είναι πλέον ξεκάθαρο ότι βασικός στόχος και της παλιάς κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και της νέας κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) είναι να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση γιατι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόκειται να φέρει νέο συνδικαλιστικό νόμο που θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τη συνδικαλιστή δράση αναγορεύοντας τις ευρωπαϊκές πρακτικές σαν το κυρίαρχο στοιχείο όπως έκανε με το λοκ άουτ (ανταπεργία).

12F.PAGNH

somateiopagni.blogspot.gr

 

 

 

Να αθωωθούν οι 12 φοιτητές του Φυσικού Κρήτης-ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ!

 

www.gopetition.com

Petition Background:

Στις 10 Μάρτη έχει προγραμματιστεί η εξ' αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού που διώκονται από τους καθηγητές τους από το φθινόπωρο του 2011. Οι φοιτητές καταδικάστηκαν πριν δύο χρόνια στο πειθαρχικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, που συνεδρίασε κρυφά καταπατώντας κάθε ακαδημαϊκό κανονισμό, χάνοντας οι περισσότεροι ένα εξάμηνο από τις σπουδές τους.Οι φοιτητές τώρα σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια από τους ίδιους τους δασκάλους τους με κατηγορίες όπως παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών!Ποιό ήταν το τρομερό “έγκλημα” των 12; Το φθινόπωρο του 2011 ξεσηκώθηκαν μαζί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στον μνημονιακό νόμο-έκτρωμα της τότε υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

Αν και το νομοθέτημα είχε συναντήσει την δίκαιη αντίδραση τόσο των φοιτητών όσο και του συνόλου των διδασκόντων οι καθηγητές του Φυσικού διαφοροποιήθηκαν εξαρχής με αρθρογραφία στον τύπο: το μνημόνιο αφορά μία σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τα ΑΕΙ οφείλουν να εξυγιανθούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι διαδηλώσεις ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν κανένα νόημα.

Η υπόθεση των 12 δεν είναι “ποινική” αλλά ξεκάθαρα πολιτική. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μία καλύτερη ζωή. Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του.Κάτω τα χέρια από την Δημοκρατία
Απαιτούμε την οριστική αθώωση των 12 φοιτητών

 

 

Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ)

στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων φοιτητών του Φυσικού.

 

 

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα για Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια

και απαιτούμε την οριστική αθώωσή τους.

 

 

Συνυπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα:

 

Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες!

Στις 10 Μάρτη έχει προγραμματιστεί η εξ' αναβολής δίκη των 12 φοιτητών του Φυσικού που διώκονται από τους καθηγητές τους από το φθινόπωρο του 2011. Οι φοιτητές καταδικάστηκαν πριν δύο χρόνια στο πειθαρχικό συμβούλιο του πανεπιστημίου, που συνεδρίασε κρυφά καταπατώντας κάθε ακαδημαϊκό κανονισμό, χάνοντας οι περισσότεροι ένα εξάμηνο από τις σπουδές τους.

Είναι τέτοιο το μένος και η εκδικητικότητα των καθηγητών που οι φοιτητές τώρα σέρνονται στα ποινικά δικαστήρια από τους ίδιους τους δασκάλους τους με κατηγορίες όπως παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο από την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών!!

Ποιό ήταν το τρομερό “έγκλημα” των 12; Το φθινόπωρο του 2011 ξεσηκώθηκαν μαζί με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στον μνημονιακό νόμο-έκτρωμα της τότε υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου. Αν και το νομοθέτημα είχε συναντήσει την δίκαιη αντίδραση τόσο των φοιτητών όσο και του συνόλου των διδασκόντων οι καθηγητές του Φυσικού διαφοροποιήθηκαν εξαρχής με αρθρογραφία στοντύπο: το μνημόνιο αφορά μία σειρά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τα ΑΕΙ οφείλουν να εξυγιανθούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οι διαδηλώσεις ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα δεν έχουν κανένα νόημα.

Έτσι, άρχισε ένα σίριαλ εκδικητικότητας που φτάνει μέχρι σήμερα. Μετά την κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου για την εξεταστική (που είχε δοθεί σε όλες τις υπόλοιπες σχολές), οι καθηγητές ξεσπούν σε ένα όργιο παραδειγματισμού και τρομοκρατίας. Διαπόμπευση των φοιτητών, ονόματα στην ασφάλεια, συγκρότηση πειθαρχικού συμβουλίου (με βάση τον τότε ολόφρεσκο νόμο!), απομάκρυνση τους από τα αμφιθέατρα στις διαλέξεις, κυκλοφορία ψευδών κατηγοριών, κανιβαλισμός και στοχοποίηση με τον πιο άδικο τρόπο 12 νέων επιστημόνων που εντελώς συμπτωματικά ήταν όλοι εκλεγμένοι εκπρόσωποι και συνδικαλιστές την περίοδο αυτή. Μιλάμε για πραγματικούς “επιστήμονες” στον εκφοβισμό και τις πολιτικές διώξεις...

Ο αγώνας των 12, είναι αγώνας όλων μας!

Η υπόθεση των 12 δεν είναι “ποινική” αλλά ξεκάθαρα πολιτική. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικάζονται, επίσης, οι αγώνες των νέων για μία καλύτερη ζωή με παιδεία, υγεία και αξιοπρέπεια.

Είναι υπόθεσηποινικοποίησης ενός δίκαιου αγώνα και προσπάθεια καταπάτησης στοιχειδών συνδικαλιστικών ελευθεριών. Οι ακαδημαϊκές ελευθερίες φιμώνονται αφού θα διώκεται ποινικά όποιος ξεσηκώνεται, λέει τη γνώμη του, παλεύει για το δίκιο του μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του.

Να νικήσει η δημοκρατία!

Στα πολιτικά δικαστήρια που στήνονται και που θυμίζουν την μαύρη εποχή της επταετίας απαντάμε: η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Καταγγέλουμε απερίφραστα την εκτροπή που συντελείται εδώ και χρόνια στο πανεπιστήμιο Κρήτης και δηλώνουμε την συμπαράσταση μας στους φοιτητές που διώκονται, απαιτώντας την οριστική αθώωση τους.

Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις για φρονηματικούς λόγους και να απομονώσουν την τρομοκρατία και τον πολιτικό τραμπουκισμό μέσα στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Καλούμε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της χώρας να σταθεί στο πλευρό των 12 φοιτητών. Καλούμε τους πνευματικούς ανθρώπους, διαννοούμενους, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς να συνταχθούν σε ένα πλατύ δημοκρατικό κίνημα που θα αξιώσει την αθώωση των φοιτητών.

Καλούμε φορείς, συλλόγους, σωματεία, κινήσεις πολιτών και την αγωνιζόμενη κοινωνία να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να σταθούν στον αγώνα μας για Δημοκρατία.

www.amak.gr

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

12F.nomikh Page 1 Αντίγραφο

 

 

Το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου στο πλευρό των φοιτητών που διώκονται

Γιάννης Ραψομανίκης

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου έκαναν φοιτητές των συλλόγων του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενημερώνοντας το σώμα για την υπόθεση της ποινικής δίωξης των 12 φοιτητών του Συλλόγου από καθηγητές του Τμήματος Φυσικής.

Οι φοιτητές κάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση για το ζήτημα και να συμπαρασταθεί στους συμφοιτητές τους που διώκονται για την συνδικαλιστική και πολιτική τους δραστηριότητα.

fititesdimotikosimvoulio

Ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι όλες οι παρατάξεις συμφωνούν με την καταδίκη της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δραστηριότητας των φοιτητών και δεσμεύθηκε για τη σύνταξη ενός ψηφίσματος συμπαράστασης.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Ηλίας Λυγερός πρότεινε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει, εκτός από την καταδίκη της ποινικής δίωξης και το αίτημα για την αθώωση των φοιτητών, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ιστορικά, ποινική δίωξη εις βάρος φοιτητών, έχει να διαταχθεί από την περίοδο της χούντας.

Flashnews, 29 Φεβρουαρίου 2016

fititesdimotikosimvoulio1

Φοιτητές στο εδώλιο, πρώτη φορά μετά τη Χούντα

Μάριος Διονέλλης

Για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση φοιτητές θα οδηγηθούν σε δίκη και μάλιστα από τους ίδιους τους καθηγητές τους, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Πρόκειται για τους 12 φοιτητές του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης οι οποίοι θα δικαστούν στις 10 Μαρτίου στο Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου κατηγορούμενοι για τις κινητοποιήσεις που είχαν πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2011 ενάντια στο Νόμο Διαμαντοπούλου.

Τη Δευτέρα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάστηκε το ιστορικό της υπόθεσης και ξεκίνησε ευρεία καμπάνια ενημέρωσης για το Ηράκλειο και όλη την Κρήτη. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές και κάποιοι από τους ίδιους τους διωκόμενους φοιτητές, η συγκεκριμένη δίκη αφορά τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 10 Οκτωβρίου του 2011, στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στον Νόμο Διαμαντοπούλου.

Τότε οι καθηγητές του Φυσικού Τμήματος είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν την επανάληψη της εξεταστικής περιόδου «τιμωρώντας» έτσι τους φοιτητές που είχαν κάνει κατάληψη στη σχολή τους, αν και σε όλες τις υπόλοιπες σχολές του Πανεπιστημίου είχε δοθεί μία ακόμα εξεταστική στο χρονικό περιθώριο ανάμεσα στα δύο εξάμηνα.

Οι φοιτητές του Φυσικού Τμήματος είχαν αντιδράσει στην στάση αυτή των καθηγητών τους αποκλείοντάς τους για ώρες στην αίθουσα της Συγκλήτου. Για την πράξη τους αυτή υπέστησαν ήδη πειθαρχικές κυρώσεις από το Πανεπιστήμιο και στους περισσότερους είχε επιβληθεί αναστολή εξαμήνου. Ωστόσο, οι καθηγητές τους δεν έμειναν εκεί αλλά κινήθηκαν και νομικά υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των 12 φοιτητών για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας.

Τα νομικά δεδομένα της υπόθεσης εξέθεσε ο συνήγορος των φοιτητών Γιάννης Λεβέντης ενώ σε σχετική ανακοίνωση που μοιράστηκε αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η υπόθεση των 12 δεν είναι «ποινική» αλλά ξεκάθαρα πολιτική. Δεν δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζεται η ίδια η Δημοκρατία. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μία καλύτερη ζωή. Στη θέση των 12 θα μπορούσε να βρίσκεται κάθε νέος που αγωνίζεται για να ζήσει στη χώρα του με αξιοπρέπεια αλλά και κάθε δημοκράτης πολίτης που παλεύει για το δίκιο του».

Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Στη χθεσινή εκδήλωση διαβάστηκε η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα από το 2012 όταν για την ίδια υπόθεση ανέφερε: «Στη μνημονιακή εποχή της φτώχειας και της έξαρσης της καταστολής, η δίωξη 12 φοιτητών στην Κρήτη, είναι δίωξη πολιτική, δίωξη λόγω συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απόπειρα εκφοβισμού, όσων δεν ενστερνίζονται την κατεδάφιση του πανεπιστημίου, όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Θα σταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στην νέα γενιά και την σπουδάζουσα νεολαία».

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τους 12 φοιτητές αναφέρθηκε στη χθεσινή εκδήλωση ενώ τονίστηκε πως για το ίδιο θέμα είχαν καταθέσει ερωτήσεις στη βουλή σημερινοί υπουργοί της κυβέρνησης όπως ο Γιώργος Σταθάκης, η Θεανώ Φωτίου κ.α.

Η συνάντηση στο κατάμεστο από κόσμο Πολύκεντρο Νεολαίας ολοκληρώθηκε με προγραμματισμό των δράσεων για τις 20 μέρες που απομένουν μέχρι τη δίκη οι οποίες περιλαμβάνουν πλατιά ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας αλλά και δυναμική παρουσία στα δικαστήρια του Ηρακλείου την ημέρα της εκδίκασης. Τέλος ανακοινώθηκε πως το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακελίου, στις 29 Φεβρουαρίου, όπου θα ζητηθεί και από τη δημοτική αρχή της πόλης να πάρει θέση.

Εφημερίδα των Συντακτών, 16.02.2016

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 01 Μαρτίου 2016 15:15

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.