Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 22:22

Οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους συντονίζονται μαχητικά!

Οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους συντονίζονται μαχητικά!

Κλιμακώνουν τη δράση τους οι συμβασιούχοι – παρατασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση τη Δευτέρα 5/3. Με πρωτοβουλία από τα κάτω, από τους συμβασιούχους του δήμου Ν. Ιωνίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών τουλάχιστον 300 εργαζόμενοι από μια σειρά δήμους της Αττικής. Επόμενο βήμα αυτής της πρωτοβουλίας ήταν μια ευρεία παναττική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9/3, στο ΕΚΑ.

Στις αποφάσεις της συνέλευσης της 9/3, περιλαμβάνεται ένα σχεδόν καθημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων που ξεκίνησε την Τετάρτη 14/3 με αποκλεισμούς και καταλήψεις σε αμαξοστάσια και δημοτικούς χώρους, με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών την Πέμπτη 15/3, στις 11πμ και νέα συνέλευση στο ΕΚΑ αμέσως μετά.

Τέλος προτάθηκε στις επιτροπές συμβασιούχων, των υπόλοιπων φορέων του δημοσίου, κοινή συνέλευση τη Δευτέρα 19-3-2018, με στόχο την απόφαση για πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των συμβασιούχων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Συντονισμού Συμβασιούχων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Στις 19 Ιουνίου 2017 με απόφαση βόμβα του Ελεγκτικού συνεδρίου χιλιάδες συμβασιούχοι βρέθηκαν στον αέρα, ενώ ταυτόχρονα θα έπρεπε να επιστρέψουν τα δεδουλευμένα τους πίσω. Η Ομοσπονδία ΠΟΕ - ΟΤΑ, αρκετά καθυστερημένα, αποφασίζει απεργίες και καταλήψεις αμαξοστασίων υπό τη πίεση των εργαζομένων. Το πλαίσιο των αιτημάτων περιλαμβάνει την άμεση μετατροπή των συμβάσεων ως πρωτεύων, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας (,Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς, κτλ) σε αορίστου χρόνου. Ταυτόχρονα απαιτούσε και την κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011, που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες. 
Οι αγώνες που ακολούθησαν διήρκησαν 10 μέρες και ήταν η πρώτη μεγάλη εργατική κινητοποίηση απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια πραγματικά τιτάνια προσπάθεια, στην οποία το πιο εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων, αυτό των συμβασιούχων, έδωσε μια σκληρή μάχη, με αυταπάρνηση και αγωνιστικότητα, μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και συστημικής προπαγάνδας, που σε καθημερινή βάση, προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία τον κοινωνικό αυτοματισμό. Το τέλος των μεγάλων κινητοποιήσεων, δυστυχώς, δεν ήρθε όπως οι συμβασιούχοι επιθυμούσαν. Οι αγώνες τους δεν καρποφόρησαν, αφού η Ομοσπονδία για μια ακόμη φορά ξεπούλησε το κίνημα και παρέδωσε τους εργαζομένους στο έλεος της κυβέρνησης. Μπορεί τελικά να μην απολύθηκαν οι παρατασιούχοι και να κέρδισαν λίγους μήνες παράταση στην ανασφάλεια της εργασίας τους, αλλά ο δίκαιος στόχος τους, έμεινε στα πανό. 
Ξαφνικά 25 μέρες πριν την λήξη των συμβάσεων των εργαζομένων των ΟΤΑ, στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, παρουσιάζεται από τα κάτω, από τους ίδιους δηλαδή τους συμβασιούχους, μια νέα προσπάθεια αυτό-οργάνωσης και συντονισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, επαναφέροντας το αρχικό αίτημα, της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, αρνούμενοι να δεχτούν την κολοβή διαδικασία του ΑΣΕΠ, η οποία θα αφήσει εκτός το μεγαλύτερο μέρος αυτών. Η πρώτη απόπειρα έγινε στις 5 Μαρτίου, έξω από το ΥΠΕΣ, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 300 συμβασιούχοι, δίνοντας ένα δυναμικό παρόν. Η συνάντηση της αντιπροσωπίας των συμβασιούχων με τον Γενικό Γραμματέα, απέβη άκαρπη, όπως ήταν αναμενόμενο. Όμως η βάση για νέους αγώνες, έχει ήδη μπει και αυτή την φορά δεν θα την οριοθετήσουν οι εργατοπατέρες της Ομοσπονδίας, αλλά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Την Παρασκευή τα απόγευμα εκπρόσωποι των συμβασιούχων, από 12 δήμους της Αττικής και 6 φορείς του δημοσίου, πραγματοποίησαν συνέλευση στο ΕΚΑ και όρισαν το πλάνο των επόμενων δράσεων τους. 
Αποφασίστηκε για την Τετάρτη 14-3-2018, να γίνουν αποκλεισμοί στους χώρους εργασίας, σε όποιους δήμους αυτό είναι δυνατό και έπειτα από γενικές συνελεύσεις των συλλόγων, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι. Την Πέμπτη 15-3-2018, να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠ.ΕΣ. στις 11π.μ. και στην συνέχεια να προχωρήσουμε στο ΕΚΑ, σε γενική συνέλευση, όπου θα καθορίσουμε και την συνέχεια των αγώνων μας. Τέλος προτάθηκε στις επιτροπές συμβασιούχων, των υπόλοιπων φορέων του δημοσίου, κοινή συνέλευση τη Δευτέρα 19-3-2018, με στόχο την απόφαση για πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των συμβασιούχων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους σε όλη την Ελλάδα να συσπειρωθούν σ αυτή την μάχη, απαιτώντας αυτά που μας ανήκουν.

Συντονισμός συμβασιούχων μέσω Facebook στη σελίδα: «συμβασιούχοι - παρατασιούχοι ΟΤΑ πανελλαδικά»

συμβασιούχοι - παρατασιούχοι ΟΤΑ πανελλαδικά

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 22:27

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.