Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών που σαρώνουν τη χώρα, καθώς η οργή για το θάνατο μιας γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση πυροδότησε διαδηλώσεις για πέμπτη ημέρα… Οι Κούρδοι σε πολλές πόλεις του ιρανικού Κουρδιστάν πραγματοποίησαν γενική απεργία τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι.
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 13:52

Γιατί απέτυχε η Αραβική Άνοιξη

Anand Gopal Όσο εμπνευσμένες και αν ήταν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της δεκαετίας του 2010, απέτυχαν να εκδημοκρατίσουν τη Μέση Ανατολή. Η πρωταρχική αιτία δεν είχε να κάνει με τα πολιτιστικά ή θρησκευτικά χαρακτηριστικά της περιοχής αλλά κυρίως με τη βαθιά αποδυνάμωση της δύναμης της εργατικής τάξης της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού… Ο Gopal υιοθετεί μια υλιστική προσέγγιση της εξέλιξης της Αραβικής Άνοιξης, εστιάζοντας στην αλλαγή της ταξικής δυναμικής στην κοινωνία της Μέσης Ανατολής και τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει υποκατάστατο της ανεξάρτητης δύναμης της εργατικής τάξης».
Behrooz Farahany Αν και εμμέσως επιτρέπεται από το σύνταγμα, οι απεργίες και οι διαδηλώσεις των εργαζομένων απαγορεύονται αυστηρά στο Ιράν μετά τον πόλεμο με το Ιράκ (1980-1988). Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ της 1ης Μαΐου 2021 και της 1ης Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκαν 4.122 απεργίες και δράσεις διαμαρτυρίας από εργάτες, εκπαιδευτικούς, δημοτικούς υπαλλήλους, συνταξιούχους, προσωπικό νοσοκομείων, αγρότες, άνεργους νέους κ.λπ.
Elisabetta Brighi Στις 25 Ιανουαρίου 2016, ο Τζούλιο Ρετζένι, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εξαφανίστηκε ενώ πραγματοποιούσε εργασίες πεδίου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το βασανισμένο σώμα του βρέθηκε σε ένα χαντάκι εννέα ημέρες αργότερα, στις 3 Φεβρουαρίου. Μετά από έξι χρόνια, η Αίγυπτος εξακολουθεί να αρνείται κάθε ευθύνη για το θέμα και οι δράστες αυτού του εγκλήματος εξακολουθούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Ωστόσο, η μάχη για την αλήθεια σχετικά με τη δολοφονία του Ρετζένι είναι πιο σημαντική από ποτέ.