Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 14:41

Σχετικά με την πολιτική κρίση στη Μόσχα: ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (RSD)

Σχετικά με την πολιτική κρίση στη Μόσχα

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (RSD)

Τα γεγονότα του τελευταίου μήνα στη Μόσχα οδήγησαν σε μια πολιτική κρίση σε εθνική κλίμακα. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η αδυναμία των αρχών να κυβερνούν ως συνήθως, συνδυάζοντας δηλαδή πολιτικές μεθόδους και καταστολή για να διατηρήσουν τη σταθερότητα. Ο μηχανισμός διατήρησης της νομιμότητας της εξουσίας μέσω ελεγχόμενων εκλογών με χαμηλή προσέλευση και προβλέψιμη νίκη της «Ενωμένης Ρωσίας», δεν λειτουργεί πλέον.

Το πρώτο προειδοποιητικό σήμα για το Κρεμλίνο ήταν οι περιφερειακές εκλογές του περασμένου έτους, όπου οι φιλοκαθεστωτικοί υποψήφιοι κυβερνήτες κατέρρευσαν στο Βλαντίμιρ, στη Χακασία και στο Βλαδιβοστόκ. Οι ψήφοι διαμαρτυρίας, δεν συνδέονταν μόνο με τοπικά ζητήματα, αλλά, πρώτα απ' όλα, με τη γενική δυσαρέσκεια για την αυξανόμενη φτώχεια και τις μεταρρυθμίσεις που καταργούν τις κοινωνικές παροχές- πρώτα απ’ όλα με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι επικείμενες εκλογές στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές, στις 8 Σεπτεμβρίου, εμβαθύνουν και ριζοσπαστικοποιούν αυτή την τάση.

Η ωμή άρνηση να επιτραπούν ανεξάρτητοι υποψήφιοι στις εκλογές (συμπεριλαμβανομένων αριστερών και κοινωνικών ακτιβιστών, όπως ο Σεργκέι Τσουκάσοφ) είναι άμεσο αποτέλεσμα του ότι μπορούσαν πραγματικά να κερδίσουν. Η ενεργή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών σε διάφορες γειτονιές έδειξε τον αυξανόμενο αριθμό των ψηφοφόρων διαμαρτυρίας, η προσέλευση των οποίων στα εκλογικά τμήματα στις 8 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να ανατρέψει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την τοπική δημαρχία.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις στο δρόμο έδειξαν επίσης υψηλό επίπεδο συμμετοχής. Μετά τη μαζική διαδήλωση της 20ής Ιουλίου, οι αρχές στηρίζονται αποκλειστικά στη δύναμη της βίας, η οποία τους οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο.

Οι διαμαρτυρίες που ακολουθούν- όχι αστικοφιλελεύθερες, όπως επιμένουν ορισμένοι «αριστεροί πατριώτες», αλλά δημοκρατικές, ενώνουν διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες. Από την έκβασή τους εξαρτάται όχι μόνο το αν οι κάτοικοι της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και άλλων πόλεων θα επηρεάζουν τη λήψη των αποφάσεων στις πόλεις τους, αλλά τον συσχετισμό δύναμης μεταξύ εργαζομένων και ολιγαρχικών ελίτ σε ολόκληρη τη χώρα.

Σήμερα δεν αγωνιζόμαστε μόνο για δίκαιες εκλογές, αλλά για τη συμμετοχή των μαζών στην πολιτική - με τη βοήθεια εκλογών, απεργιών, συγκεντρώσεων και όλων των μορφών αυτο-οργάνωσης. Αλλά ακόμη και ο περιορισμένος λαϊκός έλεγχος τρομάζει την κυβερνητική ολιγαρχία, αφού δημιουργεί την απειλή της κοινωνικής επανάστασης.

Το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί ήδη το μοντέλο των μαζικών προκλήσεων από την αστυνομία όπως έγινε στην πλατεία Μπολότναγια πριν από 7 χρόνια, καταγγέλλοντας τις ειρηνικές διαμαρτυρίες ως ταραχές που διοργανώνονται από το εξωτερικό. Όπως και το 2012, τα κύρια θύματα της καταστολής είναι απλοί συμμετέχοντες στις συγκεντρώσεις που επιλέγονται αυθαίρετα. Το κύριο μήνυμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και της Αστυνομίας είναι - κάθε άτομο που κατεβαίνει στο δρόμο μπορεί να καταλήξει στη φυλακή. Πριν από επτά χρόνια, αυτό λειτούργησε εν μέρει, αλλά σήμερα αυτό δεν ισχύει.

Η αυξανόμενη φτώχεια και η κοινωνική δυσαρέσκεια προσελκύουν όλο και περισσότερους στο κίνημα διαμαρτυρίας όχι μόνο την κατώτερη μεσαία τάξη, η οποία κυριάρχησε στις διαδηλώσεις της Μπολότναγια το 2012, αλλά την εργατική τάξη, τη νεολαία και τους κατοίκους των περιοχών πέρα ​​από την πρωτεύουσα. Πολλοί από αυτούς, ήδη δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Τα βασικά διδάγματα των διαδηλώσεων της περιόδου 2011-2012 - η ανάγκη για ένα ευρύ κοινωνικό συνασπισμό και σαφή αιτήματα σε κοινωνικά ζητήματα - πρέπει να κατανοηθούν. Το καθήκον της αριστεράς δεν είναι μόνο να στηρίξει ανεπιφύλακτα το λαϊκό κίνημα, αλλά και να εισαγάγει στις διαμαρτυρίες αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη και την πλήρη απομάκρυνση των επιχειρηματικών συμφερόντων από την εξουσία. Το RSD καλεί όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, τα ελεύθερα συνδικάτα και τα οικολογικά κινήματα και τα κινήματα πόλης σε συντονισμό δράσεων, σε διεύρυνση της γεωγραφία των διαμαρτυριών και σε αμοιβαία αλληλεγγύη.

Η «υπόθεση της Μόσχας» πρέπει να τελειώσει και οι 13 φυλακισμένοι της πρέπει να απελευθερωθούν!

Οι υποψήφιοι που έχουν αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους θα πρέπει να αναγνωριστούν!

Διαφορετικά, οι εκλογές για το τοπικό κοινοβούλιο της Πόλης της Μόσχας, οι οποίες έχουν υπονομευτεί από την κυβέρνηση της πόλης, πρέπει να ακυρωθούν και να διεξαχθούν αργότερα - με μέγιστη διαφάνεια, χωρίς τη χρήση «διοικητικών πόρων», απάτης και φίλτρων που εισάγουν διακρίσεις.

Το σύστημα της «διαχειριζόμενης δημοκρατίας» ως τρόπος για την προστασία της εξουσίας από την κοινωνία – να πεταχτεί στα σκουπίδια της ιστορίας!

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (RSD)

 

Το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2011 από δύο οργανώσεις, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Vperiod ("Forward" [προς τα εμπρός]), ρωσικό τμήμα της Τέταρτης Διεθνούς και τη Σοσιαλιστική Αντίσταση. Είναι μέρος του Αριστερού Μετώπου, μιας συμμαχίας που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών κατά της νοθείας των εκλογών το 2011 και το 2012.

 

Μετάφρασηe la libertà

 

http://anticapitalist.ru/

http://www.internationalviewpoint.org/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:15