Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 11:15

Ούτε μία ψήφος για την Ενωμένη Ρωσία! Ανακοίνωση του ΡΣΚ σχετικά με τις εκλογές της Δούμας και την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Λομπάνοφ

 

 

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα

(Российское Социалистическое Движение)

 

Ούτε μία ψήφος για την Ενωμένη Ρωσία!

Ανακοίνωση του ΡΣΚ σχετικά με τις εκλογές της Δούμας και την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Λομπάνοφ

 

 

Σημείωση των συντακτών του LeftEast: Στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου, τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών των Ρώσων συντρόφων μας (και όλων των άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης) έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η εμπλοκή με άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στο κομματικό κράτος φαίνεται η μόνη επιλογή. Η κοινοβουλευτική υποψηφιότητα του Μιχαήλ Λομπάνοφ μέσω του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς της εκλογικής στρατηγικής του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΡΣΚ). Για το σκοπό αυτό, δημοσιεύουμε τη δήλωση του ΡΣΚ για τις εκλογές.

 

 

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (Российское Социалистическое Движение)

Ούτε μία ψήφος για την Ενωμένη Ρωσία! Ανακοίνωση του ΡΣΚ σχετικά με τις εκλογές της Δούμας και την υποψηφιότητα του Μιχαήλ Λομπάνοφ

 

Οι εκλογές της ρωσικής Κρατικής Δούμας στις 19 Σεπτεμβρίου θα είναι πολύ διαφορετικές από τις προηγούμενες. Από τη μία πλευρά, θα διεξαχθούν με φόντο τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας και την εξαιρετικά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που ψηφίστηκε πριν από τρία χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά τις συνταγματικές τροποποιήσεις, οι οποίες εδραίωσαν την ισόβια κυριαρχία του Βλαντιμίρ Πούτιν και μετατόπισαν σοβαρά το πολιτικό σύστημα της Ρωσίας προς την κατεύθυνση του ανοιχτού αυταρχισμού.

Το δημοψήφισμα για τις συνταγματικές τροποποιήσεις του περασμένου έτους άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας για την κυβερνώσα ελίτ: η εκστρατεία της αντιπολίτευσης έχει τεθεί εκτός νόμου και η αποδυνάμωση των εκλογικών κανόνων επέτρεψε στις αρχές να ανακοινώσουν όποια εκλογικά αποτελέσματα θεωρούν κατάλληλα.

Οι εκλογές της Δούμας θα διεξαχθούν έτσι εν μέσω μιας τριπλής κρίσης: μιας κοινωνικοοικονομικής κρίσης, μιας εσωτερικής πολιτικής κρίσης (που συνδέεται με την οριστική αποχώρηση από τη «διευθυνόμενη δημοκρατία») και μιας κρίσης εξωτερικής πολιτικής: μιας βαθύτερης κρίσης στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς σαφείς προοπτικές επίλυσης σε καμία από αυτές.

Οι προσεχείς εκλογές στη Δούμα έχουν ως στόχο όχι μόνο να παράσχουν στο Κρεμλίνο τον πλήρη έλεγχο του κοινοβουλίου, αλλά και να καταδείξουν την εδραίωση της γραφειοκρατικής καθεστηκυίας τάξης και την ισχύ του συστήματος στο σύνολό του. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό μπροστά στην αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και δυσπιστία προς την κυβέρνηση είναι η καταστολή.

Η προετοιμασία για αυτές τις εκλογές άρχισε πέρυσι, με την απόπειρα δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, και συνεχίστηκε με τη βίαιη καταστολή των χειμερινών διαδηλώσεων, τις ποινικές υποθέσεις εναντίον πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης και την ψήφιση του νόμου κατά του ΙΚΔ [Ίδρυμα Κατά της Διαφθοράς / Фонд борьбы с коррупцией] του Ναβάλνι (που τώρα χαρακτηρίζεται «εξτρεμιστική οργάνωση»), ο οποίος περιόρισε πάρα πολύ τη δυνατότητα των ψηφοφόρων να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους.

Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και οι εξαιρετικά άνισες κοινοβουλευτικές εκλογές, που στερούνται οποιασδήποτε πραγματικής δύναμης, αποτελούν ακραίο κίνδυνο για τις σημερινές αρχές, καθώς μπορούν να εκθέσουν το μέγεθος της αυξανόμενης εκκωφαντικής διαμαρτυρίας από τα κάτω.

Αν η κυβερνώσα Ενωμένη Ρωσία, αξιοποιώντας την κοινωνική απάθεια και τους τεράστιους διοικητικούς πόρους, καταφέρει να διατηρήσει το μονοπώλιό της στη Δούμα, αυτό δεν θα ισοδυναμεί απλώς με τη διατήρηση του status quo. Αντίθετα, μια νίκη του κυβερνώντος κόμματος θα σηματοδοτήσει μια επίθεση στα τελευταία απομεινάρια των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το RSD καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργά στις επερχόμενες εκλογές.

- Είναι απαραίτητο να υποστηρίξουν αριστερούς προοδευτικούς υποψηφίους που κατεβαίνουν σε μονοεδρικές περιφέρειες (όπως ο σύντροφός μας Μιχαήλ Λομπάνοφ στην περιφέρεια Κουντσέφσκι της Μόσχας).

- Είναι απαραίτητο να εγγραφούμε ως εκλογικοί παρατηρητές για να αποτρέψουμε τη νοθεία, ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

- Τέλος, είναι απαραίτητο να γίνει παντού όπου είναι δυνατόν η εκστρατεία για την καταψήφιση της Ενωμένης Ρωσίας.

Σε αυτές τις εκλογές, η εργαζόμενη πλειοψηφία, τα εκατομμύρια εκείνων που έχασαν τις δουλειές τους και τις τελευταίες τους οικονομίες στην πανδημία, δεν έχουν ένα κόμμα έτοιμο να αγωνιστεί με συνέπεια για μια δημοκρατική και σοσιαλιστική εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η επιλογή που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μεταξύ προγραμμάτων ή ιδεολογιών, αλλά μεταξύ ενός «ναι» και ενός «όχι» σε μια ανοιχτή δικτατορία.

Ως εκ τούτου, στην παρούσα κατάσταση, καλούμε να ψηφίσουμε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως το μόνο «κόμμα του συστήματος», το οποίο σε ορισμένα μέρη διατηρεί ακόμη σχετική ανεξαρτησία από το Κρεμλίνο, έχει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας και για πολλούς συνεχίζει να ενσαρκώνει τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Λομπάνοφ και γιατί τον υποστηρίζουμε;

Ο Μιχαήλ Λομπάνοφ είναι αναπληρωτής καθηγητής μαθηματικών στη Μηχανομαθηματική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας (MSU) και ένας από τους ηγέτες της Ομάδας Πρωτοβουλίας του MSU και του συνδικάτου Πανεπιστημιακή Αλληλεγγύη, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φοιτητών και των καθηγητών. Είναι ένας από εκείνους τους ανεξάρτητους πολιτικούς, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να αποτελέσουν το αριστερό σκέλος του καθεστώτος, αλλά αγωνίζονται για μια πραγματική εναλλακτική λύση. Μια εναλλακτική λύση που συνδέεται με τα πραγματικά καθημερινά συμφέροντα των κατοίκων, των εργαζομένων, των ψηφοφόρων∙ με τις αξίες της αυτοδιοίκησης, των εργασιακών και πολιτικών δικαιωμάτων∙ με την ατζέντα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στις 24 Ιουνίου, το συνέδριο του CPRF ενέκρινε τον Μιχαήλ Λομπάνοφ ως υποψήφιο για τις εκλογές της Κρατικής Δούμας στην περιφέρεια Κουντσέφσκι 197 της Μόσχας.

Российское Социалистическое Движение, «Ни одного голоса “Единой России”!», РСД, 5 Ιουλίου 2021, http://anticapitalist.ru/2021/07/05/%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B9-%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%81%D0%B8%D0%B8/.

 

Μια σύντομη συνέντευξη με τον Μιχαήλ Λομπάνοφ στο Moskvichmag.

Πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στη δικαιοσύνη αυτών των εκλογών. Πολλοί υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν. Η ελευθερία του λόγου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Και η τριήμερη ψηφοφορία θεωρείται συχνά ως ένας τρόπος για να «γίνει σωστή καταμέτρηση σε περίπτωση που πέσουν λάθος ψήφοι». Συμφωνείτε με αυτή την ανάλυση; Πιστεύετε ότι ο λαός μπορεί ρεαλιστικά να επηρεάσει τη σύνθεση του κοινοβουλίου φέτος; Πώς θα προστατεύσετε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας;

Το κύριο στοίχημα των αρχών δεν είναι η καταστολή (η οποία είναι αρκετά πραγματική) και ούτε καν οι αλλοιώσεις κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης. Είναι σαφές τι πρέπει να κάνουμε με την καταστολή: αντί για τους υποψήφιους που τέθηκαν νοκ άουτ, θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους εναπομείναντες υποψηφίους της αντιπολίτευσης. Ακόμα κι αν είναι λίγο λιγότερο διάσημοι, δεν έχει σημασία. Όσο για την τριήμερη ψηφοφορία, πρέπει να φροντίσουμε να ακούσουν όλοι το κάλεσμα να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα την τελευταία ημέρα της ψηφοφορίας, ώστε το ψηφοδέλτιο να πάει κατευθείαν στην κάλπη και να μην αλλάξει τη νύχτα. Ωστόσο, το κύριο στοίχημα των αρχών είναι να βυθίσουν την κοινωνία σε μια κατάσταση εμπεδωμένης αδυναμίας. Να πείσουν τους ανθρώπους ότι η αντίσταση είναι μάταιη και ότι το αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Αυτό είναι ένα στοίχημα απέναντι στην αποπολιτικοποίηση. Και ελπίζω πραγματικά ότι αυτό το στοίχημα δεν θα αποδώσει και ότι οι εκλογές του 2021 δεν θα είναι απλώς ένα τελετουργικό γεγονός, αλλά ένα βήμα προς την πραγματική συλλογική, λαϊκή πολιτική.

Ποιες θα ήταν οι τρεις κύριες υποσχέσεις σας προς τους ψηφοφόρους; Τι θα κάνετε αν εκλεγείτε;

1) Το εισόδημα, το οποίο θα υπερβαίνει τον τρέχοντα μισθό μου από την εργασία μου στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, δεν θα πηγαίνει στην τσέπη μου, αλλά στην ανάπτυξη της τοπικής και πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης, στην ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος. Στη χρηματοδότηση του έργου των δικηγόρων και των οργανωτών.

2) Θα είμαι διαρκώς παρών σε όλες τις περιοχές της εκλογικής μου περιφέρειας, αλληλεπιδρώντας με όλες τις ομάδες ενεργών πολιτών και τους δημοτικούς βουλευτές, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα εκλέχθηκαν. Θα είμαστε μαζί και τα πέντε αυτά χρόνια. Θα διοργανώνω τακτικές συναντήσεις με τους ψηφοφόρους σε όλη την περιφέρεια – τώρα μια από τις λίγες ευκαιρίες για τους πολίτες να συγκεντρωθούν και να γνωστοποιήσουν τα αιτήματά τους.

3) Θα καταθέσω νομοσχέδια με στόχο τη μείωση της κραυγαλέας οικονομικής και πολιτικής ανισότητας: κατάργηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, πρόταση για προοδευτική φορολογική κλίμακα και κατάργηση των κατασταλτικών νόμων των τελευταίων δέκα ετών.

Ποια είναι τα τρία κυριότερα προβλήματα της χώρας ή/και της πόλης, κατά την άποψή σας;

Η κραυγαλέα ανισότητα, η φτώχεια και η επισφαλής κατάσταση των περισσότερων πολιτών, η οποία, μεταξύ άλλων, μειώνει την εγχώρια ζήτηση και πλήττει την οικονομία μας. Εγκληματική πολεοδομική πολιτική, από την οποία επωφελούνται μόνο οι εργολάβοι ακινήτων, οι γραφειοκράτες και οι τράπεζες. Η πόλη χάνει τα πάρκα και την ιστορική της κληρονομιά και σε αντάλλαγμα αποκτά τεράστιες εκτάσεις κενών, ελάχιστα κατοικήσιμων κατοικιών. Η λεγόμενη βελτιστοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και της ιατρικής.

«Выборы, выборы, кандидаты разные: с чем московские одномандатники идут в Госдуму», Москвич Mag, 12 Ιουλίου 2021, https://moskvichmag.ru/gorod/vybory-vybory-kandidaty-raznye-s-chem-moskovskie-odnomandatniki-idut-v-gosdumu/.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Not a single vote for United Russia! RSM statement on the Duma elections & Mikhail Lobanov’s candidacy”, LeftEast, 26 Ιουλίου 2021, https://lefteast.org/not-a-single-vote-for-united-russia-rsm-statement/. Αναδημοσίευση: International Viewpoint, 27 Ιουλίου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7244.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 11:25