Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 16:16

Solidaires Union: Πόλεμος στην Ουκρανία, προβληματισμοί και προτάσεις για διεθνιστική συνδικαλιστική δράση

Πόλεμος στην Ουκρανία: προβληματισμοί και προτάσεις για διεθνιστική συνδικαλιστική δράση

 από τον Simon PIRANI

Από την ιστοσελίδα των Solidaires Union.

Αυτές οι σημειώσεις από το συμβούλιο των Solidaires Union παρουσιάζουν την προσέγγισή τους για την οικοδόμηση αλληλεγγύης με την αντίσταση της ουκρανικής εργατικής τάξης στη ρωσική στρατιωτική επίθεση. Αποτελούν ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης για συζήτηση. Παρακαλούμε αντιγράψτε και κυκλοφορήστε τις σημειώσεις.

Αυτή η δήλωση βασίζεται στην αξιολόγηση που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του εθνικού διοικητικού συμβουλίου των Solidaires τον Μάρτιο, τις συνεισφορές των οργανώσεων-μελών μας, τη δουλειά της διεθνούς μας επιτροπής και τις συνδικαλιστικές ανταλλαγές τόσο σε εθνικό επίπεδο, μέσω της δια-συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT/FSU/Solidaires, όσο και σε διεθνές επίπεδο, μέσω του Διεθνούς Εργατικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνων. Όλα αυτά έχουν επίσης τροφοδοτηθεί από τις ανταλλαγές και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε ευρύτερα ενωτικά πλαίσια στα οποία συμμετέχουμε. [1]

Πέρα από την παραγωγή εκτιμήσεων και αναλύσεων, η συνδικαλιστική δέσμευση αφορά τη δράση. Οι προτάσεις που ακολουθούν βασίζονται στη διεθνή δουλειά που κάνει εδώ και χρόνια τα Solidaires και εκφράζονται στις πρωτοβουλίες, τις διασυνδέσεις και τις δημοσιεύσεις των τελευταίων ημερών. Στόχος τους είναι να απαντήσουν - στη βάση συγκεκριμένων δράσεων και όχι άχρηστης πολεμικής - στον σεχταρισμό που επιδεικνύουν ορισμένες δηλώσεις άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων και κυρίως στην υποκρισία των κυβερνητικών και εργοδοτικών διακηρύξεων.

Η εισαγωγική δήλωση στη συζήτηση του εθνικού συμβουλίου στις 9 Μαρτίου υπενθύμισε τη θέση του συνδικάτου Solidaires από την πρώτη μέρα του πολέμου (στην πραγματικότητα ακόμη και πριν από την έναρξη αυτού του πολέμου, καθώς όλα όσα ακολουθούν αποτελούν μέρος της παράδοσης και της πρακτικής του διεθνιστικού συνδικαλισμού που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε):

Η άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων - το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση - η ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και για την οικοδόμηση μιας ειρήνης με διαπραγματεύσεις - η υποστήριξη των ανθρώπων που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο, ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο - η αξιοπρεπής και μαζική υποδοχή όλων των προσφύγων, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, και η καταπολέμηση όλων των ανισοτήτων και των διακρίσεων - η συμμετοχή, με τους δικούς μας όρους, σε κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για την ειρήνη - (από κοινού) συμμετοχή στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, όπως το "συνδικαλιστικό κομβόι" που έχει ως στόχο την παροχή βοήθειας στους Ουκρανούς εργάτες - καταγγελία του εθνικισμού και του καπιταλισμού ως αιτιών του πολέμου - διεθνισμός, ως εναλλακτική λύση στον εθνικισμό - αγώνας για τον τερματισμό των φορολογικών παραδείσων - επείγουσα ανάγκη οικολογικής μετάβασης προς τον τερματισμό της μαζικής χρήσης ορυκτών καυσίμων. Είναι η ρωσική εξουσία, το καθεστώς Πούτιν, που φέρει την ευθύνη για αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να ξεκινήσουμε με την αναγνώριση αυτού του γεγονότος. Πρόκειται, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, για μια νέα ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση από ένα δικτατορικό καθεστώς που καταστέλλει (ή και συντρίβει) σοβαρά τα λαϊκά κινήματα, συμπεριλαμβανομένου του ανεξάρτητου εργατικού κινήματος (Ουκρανία, Λευκορωσία και, πιο πρόσφατα, Καζακστάν).

Αυτή η αναγνώριση δεν αναιρεί το γεγονός ότι εδώ και καιρό συμμετέχουμε σε συλλογικότητες και πρωτοβουλίες που ζητούν τη διάλυση του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφισβητηθεί αυτή η δέσμευση, καθώς είναι ένας από τους ρόλους μας ως οργάνωση σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το αίτημα για τη διάλυση του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα που αποσκοπεί - σκόπιμα ή όχι - στην "εξίσωση" των ευθυνών για ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Για τα Solidaires, η έκκληση για "οικοδόμηση μιας ειρήνης με διαπραγμάτευση" υπονοεί ότι οποιοσδήποτε πόλεμος μπορεί να τελειώσει - εκτός από τη συντριβή μιας από τις πλευρές - μόνο με μια πολυμερή συμφωνία. Ωστόσο, σε συζητήσεις στο εθνικό μας συμβούλιο, μας φάνηκε ότι ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορεί να κατανοηθεί (και χρησιμοποιείται μερικές φορές) για να κατηγορήσει εξίσου τους επιτιθέμενους και τα θύματά τους, ζητώντας τους να βρουν μια "λογική" λύση - ενώ ο ουκρανικός πληθυσμός έχει δεχθεί επίθεση και αντιστέκεται νόμιμα. Έτσι, το εθνικό συμβούλιο προτείνει να εγκαταλείψουμε αυτό το κάλεσμα, μέχρι να διεξαχθούν περαιτέρω συζητήσεις στα ανώτερα όργανα του Συνδικάτου σις αρχές Απριλίου. Πράγματι, δεν θα θέλαμε να υποστηρίξουμε τις ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές. Αυτό θα ήταν σαν να ακολουθούσαμε τα πολιτικά χνάρια εκείνων που κάποτε περιορίστηκαν να πουν "ειρήνη στο Βιετνάμ" ή "ειρήνη στην Αλγερία", διαγράφοντας έτσι την αντίσταση των λαών του Βιετνάμ και της Αλγερίας και αρνούμενοι να υποστηρίξουν εκείνους που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις κατοχής και καταστολής. Προς το παρόν, όσον αφορά το θέμα αυτό, πρέπει να υποστηρίξουμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού ενάντια στη ρωσική στρατιωτική εισβολή και να απέχουμε από το να απαιτούμε μια "ειρήνη με διαπραγματεύσεις" στη βάση ενός συσχετισμού δυνάμεων που θα επικυρώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα του ρωσικού κράτους, από τη στρατιωτική βαρβαρότητα των ενεργειών του από τις 24 Φεβρουαρίου. Όσον αφορά την ουκρανική κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Ουκρανία: η ουκρανική κυβέρνηση είναι προφανώς αντικείμενο κριτικής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με δικτατορία. Μεταξύ των ουκρανικών πολιτικών δυνάμεων, υπάρχουν σίγουρα ακροδεξιές ομάδες. Αυτό ενισχύει την ανάγκη μας να δημιουργήσουμε άμεσες σχέσεις, ιδίως με τους Ουκρανούς συνδικαλιστές, αλλά δεν δικαιολογεί κανέναν περιορισμό στην υποστήριξή μας στην αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής και κατοχής. (Ακροδεξιές δυνάμεις υπάρχουν και στη Γαλλία, και ευτυχώς αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ λόγο για τους διεθνείς εταίρους μας να διακόψουν τις σχέσεις μαζί μας). Η ιστορία της Αντίστασης στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μας υπενθυμίζει τη μεγάλη ποικιλία των πολιτικών τοποθετήσεων των ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτήν. Η ενίσχυση του εργατικού κινήματος στο πλαίσιο της αντίστασης έχει μεγάλη σημασία.

Μαζί με την ουκρανική αντίσταση, η εναντίωση στον πόλεμο στη Ρωσία αποτελεί κλειδί για την έκβαση της κατάστασης. Τα κινήματα διαμαρτυρίας αμφισβητούν ή απορρίπτουν τον πόλεμο, και υπάρχει διαδικασία " αμφισβήτησης" μεταξύ των Ρώσων στρατιωτών. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να υποστηριχθεί η αντίσταση στην Ουκρανία καθώς και η ανυπακοή στη Ρωσία. Πράγματι, η ειρήνη και η δικαιοσύνη στον κόσμο δεν θα επιτευχθούν αν η ουκρανική αντίσταση συντριβεί και το καθεστώς Πούτιν ενισχυθεί από την έκβαση του πολέμου.

Ο στόχος μας δεν είναι ούτε ο στόχος των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ούτε ο στόχος των θεσμών τύπου ΟΗΕ, ούτε ο στόχος των σχολιαστών των διεθνών γεγονότων. Αν και σίγουρα μπορούμε να βασιστούμε σε διάφορες αναλύσεις, δεν μπορούμε να περιοριστούμε στην ανάλυση και τη συζήτηση των ανεπαρκειών του ενός ή του άλλου κειμένου. Η διεθνιστική δραστηριότητα του συνδικάτου μας πρέπει να είναι, πάνω απ' όλα, συνδικαλιστική δραστηριότητα - πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσει πλήρως την πολιτική της διάσταση, αλλά στη βάση της υπεράσπισης των ταξικών μας συμφερόντων και από μια χειραφετητική προοπτική. Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται κάπως γελοία σε περιόδους πολέμου. Για να τα κάνουμε λιγότερο γελοία σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για το συνδικάτο μας Solidaires, ως εξής.

Πρώτον, στήριξη του λαού της Ουκρανίας που πλήττεται άμεσα από τον πόλεμο και τις τρομακτικές συνέπειές του. Το να έχουν τα μέσα για να αντισταθούν αποτελεί ζωτική ανάγκη γι' αυτούς.

Δεύτερον, υποστήριξη των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί στην εξορία. Αυτές είναι δύο ζωτικές επιταγές για τις τοπικές κοινωνίες, και συνεπώς δύο προτεραιότητες για τη διεθνιστική συνδικαλιστική μας δέσμευση.

Τρίτον, υποστήριξη (ιδίως μέσω της ενημέρωσης) όσων στη Ρωσία αντιτίθενται στον πόλεμο και στο καθεστώς Πούτιν.

Όλα αυτά πρέπει να τα κάνουμε ξεκινώντας από την πραγματικότητά μας, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, εδώ και τώρα. Αυτό δεν μας εμποδίζει από το να συμμετέχουμε σε συζητήσεις και να δουλεύουμε σε άλλα πλαίσια, αλλά η συγκεκριμένη δράση θα είναι πιο χρήσιμη από το να πολλαπλασιάζουμε τις δηλώσεις απευθυνόμενοι στις κυβερνήσεις μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή οποιονδήποτε άλλο θεσμό της καπιταλιστικής τάξης που είναι μέρος του προβλήματος.

1

Μια από τις προτεραιότητές μας είναι να δώσουμε φωνή στους συνδικαλιστές από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Πολωνία κ.λπ. Πρέπει να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε το έργο που ξεκίνησε μέσω του Διεθνούς Εργατικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνων. Έχουν δημοσιευτεί αρκετές δηλώσεις, καλέσματα και συνεντεύξεις και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις έχουν εκφραστεί, με βάση την πραγματικότητα των επαγγελματικών τους τομέων, και αυτό είναι σημαντικό.

Πρέπει να συνεχίσουμε να δημοσιοποιούμε τα λόγια και τις δράσεις των συνδικαλιστών στις χώρες που πλήττονται και να συνεχίσουμε να διευρύνουμε τις επαφές και τις ανταλλαγές μας. Η καθημερινή μας έκθεση, ο ιστότοπος και τα διάφορα κανάλια πληροφόρησης θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό, μέσω μιας ειδικής σελίδας.

Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές συναντήσεις με τους συνδικαλιστές συντρόφους μας από την περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Όλα αυτά θα γίνουν τόσο στο πλαίσιο της δια-συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT/FSU/Solidaires όσο και στο πλαίσιο του Διεθνούς Εργατικού Δικτύου Αλληλεγγύης και Αγώνων.

Επιπλέον, σύντομα θα δημοσιεύσουμε ένα κείμενο που θα παρουσιάζει τις συνδικαλιστικές δυνάμεις στην Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

2

Όσον αφορά τους πρόσφυγες, η Ένωση Αλληλέγγυων και πολλές οργανώσεις μέλη της ασχολούνται με το θέμα αυτό εδώ και πολύ καιρό. Μπροστά στην τρέχουσα κατάσταση, έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για παράδειγμα από την SUD-Rail ή την SUD Education. Και οι δύο αυτές πρωτοβουλίες αντιμετωπίζουν την τρέχουσα κατάσταση και αποτελούν μέρος των θεμελιωδών αρχών της οργάνωσής μας. Υποστηρίζουμε τους "πρόσφυγες από την Ουκρανία" και όχι μόνο τους "πρόσφυγες ουκρανικής υπηκοότητας".

Ό,τι μπορούμε να πετύχουμε γι' αυτούς πρέπει να χρησιμεύσει ως μοχλός πίεσης για να διεκδικήσουμε δικαιώματα για όλους τους πρόσφυγες. Αυτό πρέπει να το επαναλάβουμε, παρά το γεγονός ότι είναι προφανές για όλους τους αλληλέγγυους συντρόφους που συμμετέχουν σε αυτούς τους αγώνες εδώ και χρόνια. Στη Γαλλία (και σίγουρα όχι μόνο στη Γαλλία), οι κυβερνήσεις ασκούν ρατσιστικές πολιτικές εδώ και χρόνια, διαμορφώνοντας έτσι τον δομικό ρατσισμό. Παρουσιάζονται τα πράγματα ως " εφικτά " ή " φυσιολογικά " για την πλειονότητα των προσφύγων από την Ουκρανία; Ας βεβαιωθούμε τότε ότι είναι πράγματι εφικτά για όλους τους μετανάστες! Ας το επαναλαμβάνουμε ακατάπαυστα. Όταν μιλάμε για πρόσφυγες, μετανάστες ή εξόριστους, πρέπει επίσης να μιλάμε για τις απεργίες των εργαζομένων χωρίς χαρτιά, όπως αυτές της DPD, της Chronopost και της RSI που υποστηρίζονται από τα Solidaires εδώ και μήνες στην Ιλ ντε Φρανς. Η ενεργός υποστήριξη είναι μια αποτελεσματική απάντηση σε όσους θέλουν να ταξινομήσουν τους πρόσφυγες σε διαφορετικά κομμάτια.

3

Σε τοπικό επίπεδο, οι συλλογικότητες και οι ακτιβιστές των Solidaires συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην παροχή στους Ουκρανούς αυτών που χρειάζονται για να ζήσουν, να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να αντιστέκονται στη ρωσική κρατική επιθετικότητα. Μπορούμε να βοηθήσουμε δημοσιοποιώντας αυτές τις πρωτοβουλίες, δημιουργώντας συνδέσεις με συνδικαλιστές από την Ουκρανία, την Πολωνία κ.λπ. όπως έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε, χάρη στο Διεθνές Εργατικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνα. Μια αυτοκινητοπομπή αναχωρεί σύντομα από τη Βρετάνη, και ορισμένοι σύντροφοί μας από τα Solidaires Finistère έχουν λάβει μέρος στην οργάνωση- έχουμε βοηθήσει με τη δημιουργία επαφών στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία και με την οικονομική υποστήριξη της πρωτοβουλίας. Σε αρκετές περιοχές, δομές και ακτιβιστές των Solidaires συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες- θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα, ιδίως στα αιτήματα για επαφές.

Ξεκινάμε συζητήσεις για τη διοργάνωση παρόμοιων πρωτοβουλιών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Δύο διαφορετικά σχέδια έχουν ήδη δρομολογηθεί:

→ Σε εθνικό επίπεδο, έχει συσταθεί μια διασωματειακή οργάνωση CGT/FSU/Solidaires, η οποία εργάζεται για την οργάνωση μιας αυτοκινητοπομπής, η οποία έχει επίσης προταθεί σε άλλα γαλλικά συνδικάτα: CFDT, FO, CFTC, CGC και UNSA. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για την προώθηση του σχεδίου. → Σε διεθνές επίπεδο, το Διεθνές Εργατικό Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αγώνων σχεδιάζει μια πρωτοβουλία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη συνάντηση του Δικτύου στις 21-24 Απριλίου στη Ντιζόν. Αυτό θα επιτρέψει στις οργανώσεις που θα είναι παρούσες στη Γαλλία με την ευκαιρία αυτή να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία, ώστε να της δοθεί ένας ακόμη πιο έντονος διεθνιστικός χαρακτήρας. Οι σύντροφοί μας από την CSP-Conlutas (Βραζιλία) είναι ήδη έτοιμοι για αυτό, και οι σύντροφοί μας από την OZZ IP (Πολωνία) συμμετέχουν ήδη πολύ στην τρέχουσα διεθνιστική συνδικαλιστική εργασία (υποδοχή προσφύγων, δεσμοί με συνδικαλιστές από την Ουκρανία, κ.λπ.).

Οι ακτιβιστές των Solidaires έχουν εμπειρία με την ένωση Convoi Syndical, η οποία ανέλαβε δράση κατά τη διάρκεια των πολέμων στη Βοσνία και την Τσετσενία. Οι οργανώσεις μέλη των Solidaires έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτά τα δύο σχέδια. Όσον αφορά την οικονομική πτυχή, έχει γίνει πρόταση να ξεκινήσει μια πρόσκληση για συνεισφορές για αυτές τις αυτοκινητοπομπές και να χρησιμοποιηθεί ο περσινός διεθνής προϋπολογισμός μας (που δεν δαπανήθηκε λόγω της υγειονομικής κατάστασης). Αυτό θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου. Για να απλοποιήσουμε τα πράγματα, χρησιμοποιούμε τον λογαριασμό του Convoi Syndical.

Θα συνταχθεί ειδικό σημείωμα για το θέμα αυτό, στο οποίο θα παρουσιάζονται τα έργα και θα δίνονται συγκεκριμένες πληροφορίες για να εγγραφείτε.

4

Πέρα από τον επείγοντα χαρακτήρα και τις απαντήσεις που μπορούμε να προσπαθήσουμε να δώσουμε, ο πόλεμος στην Ουκρανία μας οδηγεί επίσης να αμφισβητήσουμε ξανά το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, δηλαδή: την πώληση όπλων, την παραγωγή όπλων, τους προϋπολογισμούς που διατίθενται για τον στρατό, τις μιλιταριστικές πολιτικές και τους πολέμους που λαμβάνουν χώρα αλλού στον πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία πουλούσε όπλα στη Ρωσία, μέχρι το 2020. Ο συλλογικός προβληματισμός, από κοινού με τις συλλογικότητες που εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα, πρέπει να συνεχιστεί, από συνδικαλιστική άποψη. Μπορεί να είναι χρήσιμος μόνο αν περιλαμβάνει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στους τομείς που αφορούν πιο άμεσα.

5

Για τα Solidaires Union, η υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και ο αγώνας ενάντια σε αυτόν τον πόλεμο δεν πρέπει να γίνει εις βάρος των άλλων διεθνών αιτημάτων μας (Παλαιστίνη, Κουρδιστάν, Συρία, Φρανκφούρτη, Αφγανιστάν, Τσιάπας κ.λπ.). Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε για την άφιξη στη Γαλλία Αφγανών ακτιβιστριών από τη Rawa, μια ένωση γυναικών που αγωνίζονται για τα γυναικεία και ανθρώπινα δικαιώματα, κατά του πολέμου (από το 1977, και επομένως και κατά της σοβιετικής κατοχής), κατά των Ταλιμπάν, κατά της αμερικανικής κατοχής. Δεν ξεχνάμε ότι οι κυβερνητικές και ευρωπαϊκές ενέργειες που αναλαμβάνονται σήμερα - κυρώσεις, παραδόσεις όπλων - είναι απαράδεκτες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση στην Παλαιστίνη, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την άρνηση του Ισραήλ να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο και με την ποινικοποίηση των Παλαιστινίων που αντιστέκονται και όσων τους υποστηρίζουν. Παλαιστίνη ή Κουρδιστάν... Αυτά τα διπλά μέτρα και σταθμά, όπως και στην περίπτωση των προσφύγων, αποκαλύπτουν τη διπροσωπία των κυβερνώντων.

6

Στο πλαίσιο της διεθνούς μας επιτροπής, έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα εργασίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Όλες οι επαγγελματικές και διεπαγγελματικές οργανώσεις της Ένωσής μας είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν (όπως είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν στη διεθνή επιτροπή ή σε οποιαδήποτε άλλη επιτροπή!)

________________________________________

Simon Pirani

http://www.europe-solidaire.org

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 16:23