Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2022 22:14

Η ραχοκοκκαλιά του Καυκάσου

 

 

Fariza Dudarova

 

Η ραχοκοκκαλιά του Καυκάσου

Τα χωριά στο Νταγκεστάν δείχνουν στην υπόλοιπη Ρωσία πώς να αντιστέκεται στην επιστράτευση

 

 

Η «μερική επιστράτευση» του Πούτιν στη Ρωσία συνεχίζεται – σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, περίπου 300.000 Ρώσοι πολίτες θα επιστρατευτούν και θα σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Σε αρκετές ρωσικές περιοχές, ωστόσο –ιδιαίτερα σε χωριά και μικρές πόλεις– η επιστράτευση δεν είναι τόσο «μερική», αλλά μάλλον ολοκληρωτική. Λίγο μετά την έναρξη της επιστράτευσης, η ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν στον Βόρειο Καύκασο εξεγέρθηκε – μέχρι στιγμής, σχεδόν 300 από τους ντόπιους κατοίκους της έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Την περασμένη Κυριακή, δεκάδες άνθρωποι στο μικρό χωριό Εντιρέι του Νταγκεστάν βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να σταματήσει η επιστράτευση και να μην κληθούν οι συγγενείς τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αντιπολεμική διαδήλωση επεκτάθηκε στη συνέχεια στη Μαχατσκάλα, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν έναν ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο.

Η Novaya Gazeta. Europe μεταφέρει την ιστορία των γεγονότων που συνέβησαν στο Νταγκεστάν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το Νταγκεστάν αντέδρασε αμέσως στη διαταγή επιστράτευσης του Πούτιν. Την επομένη της ανακοίνωσης του Πούτιν, δεκάδες άνδρες από το χωριό Μπαμπαγιούρτ στα σύνορα με την Τσετσενία απέκλεισαν έναν ομοσπονδιακό αυτοκινητόδρομο και πήγαν στο τοπικό γραφείο στρατολόγησης και κατάταξης για να διαμαρτυρηθούν κατά της επιστράτευσης. Την ίδια στιγμή, οι ειδήσεις σχετικά με τις κλήσεις για στράτευση που δέχεται το Νταγκεστάν βομβάρδισαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Αχμέτ [το όνομα άλλαξε κατόπιν αιτήματος – σημείωση του συντάκτη], ένας 24χρονος κάτοικος του Νταγκεστάν και απόφοιτος δημοσιογραφίας από ένα από τα πανεπιστήμια της Μόσχας, δήλωσε στη Novaya Gazeta. Europe ότι είχε λάβει ειδοποίηση στράτευσης στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο νεαρός δεν είχε προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία, ούτε είχε υπηρετήσει στο στρατό ως κληρωτός. Ο Αχμέτ είχε απλώς ολοκληρώσει μια διετή εκπαίδευση στο στρατιωτικό τμήμα του πανεπιστημίου, με ειδίκευση στη χρήση αναγνωριστικών μονάδων εδάφους, όπου προήχθη στο βαθμό του λοχία. Όλοι οι συμφοιτητές του έλαβαν επίσης μέρος στη στρατιωτική εκπαίδευση του πανεπιστημίου του, αλλά μόνο αυτός –ένας Νταγκεστανός– επιστρατεύτηκε.

«Πρώτα υπήρξε μια φήμη στο Telegram ότι [το Κρεμλίνο] επρόκειτο να ανακοινώσει μια επιστράτευση. Στη συνέχεια, είχα μια εσωτερική πληροφορία από τους φίλους μου στις Αρχές ότι οι πρώτοι που θα επιστρατεύονταν ήταν άνθρωποι από τον Καύκασο και τις απομακρυσμένες περιοχές [της Ρωσίας]. Όταν το διάβασα αυτό, αντέδρασα αμέσως: χωρίς να περιμένω κλήση, έφυγα για το Μπακού [στο Αζερμπαϊτζάν - σημείωση του μεταφραστή]. Στο Νταγκεστάν, παίρνουν τους ανθρώπους μαζικά, χωρίς διατυπώσεις, όπως οι υποχρεωτικές υπογραφές στις ειδοποιήσεις και τις κλητεύσεις.

Ξέρω ότι στο Κασπίισκ, για παράδειγμα, το στρατολογικό γραφείο και η αστυνομία πήραν όλους τους άνδρες που έτυχε να βρίσκονται στο δρόμο εκείνη τη στιγμή, και στη συνέχεια το στρατολογικό γραφείο ενημερώθηκε για το ποιος μπορούσε να στρατολογηθεί και ποιος όχι. Στις 22 του μηνός, ένας τοπικός αστυνομικός ήρθε στον τόπο εγγραφής μου στη Μαχατσκάλα και παρέδωσε στους γονείς μου μια κλήση στο όνομά μου. Οι δικηγόροι μου και οι γονείς μου ασχολούνται τώρα με την κατάσταση. Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να με έχουν καλέσει, επειδή δεν έχω υπηρετήσει στο στρατό και δεν έχω καμία [στρατιωτική] εμπειρία. Δεν θα έπρεπε να παίρνουν τυχαίους ανθρώπους, τι είδους διοικητής ανιχνευτών θα μπορούσα να γίνω; Θα σκοτώνονταν όλοι και θα πρόδιδα όλες τις πληροφορίες. Ωστόσο, η κλήση που έλαβα δεν ήταν καθόλου τυχαία: ο [υπουργός Άμυνας της Ρωσίας] Σοϊγκού δήλωσε ότι αν ο στρατός δεν είχε καμία ειδικότητα, θα προσλαμβάνονταν επιπλέον στρατιώτες από την εφεδρεία. Αυτή η δήλωση με έκανε να φύγω», λέει ο Αχμέτ.

Τα κανάλια Telegram του Νταγκεστάν παρακολουθούν στενά τον αριθμό των ατόμων που κατατάσσονται στο στρατό με την επιστράτευση. Για παράδειγμα, το κανάλι Tut Dagestan Telegram ανέφερε ότι επιστρατεύτηκαν 110 άνδρες από το χωριό Εντιρέι, με πληθυσμό 8.000 κατοίκων. Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι κάτοικοι του Εντιρέι πραγματοποίησαν αυθόρμητη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης, αποκλείοντας την εθνική οδό Κασαβιούρτ-Μαχατσκάλα και απαιτώντας «να σταματήσουν να στέλνουν άνδρες για σφαγή».

Οι αστυνομικοί έφτασαν σχεδόν αμέσως, συγκρούστηκαν με τους κατοίκους της περιοχής και έριξαν προειδοποιητικές βολές στον αέρα, παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαδηλωτών ήταν γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά.

[Βίντεο από συγκέντρωση κατοίκων στο χωριό Εντιρέι, περιφέρεια Χασαβιούρτ:  https://t.me/tutdagestan_05/1938]

Τα βίντεο από το Εντιρέι εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά και οι διαχειριστές των τοπικών καναλιών Telegram άρχισαν να προτρέπουν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στη Μαχατσκάλα, όπου την ίδια μέρα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί ο εορτασμός της 165ης επετείου της πόλης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεκάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους γυναίκες, κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν. Σχεδόν αμέσως ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας. Ένα βίντεο από τα γεγονότα δείχνει τις δυνάμεις επιβολής του νόμου (ορισμένοι από αυτούς με πολιτικά ρούχα) να χτυπούν γυναίκες και άνδρες, και αυτοί με τη σειρά τους δέχονται απανωτά χτυπήματα από τους διαδηλωτές που φωνάζουν «Όχι στον πόλεμο!», «Είμαστε υπέρ της ειρήνης!» και «Οι γιοι μας δεν είναι κρέας για κανόνια». Οι γυναίκες προσπάθησαν να πείσουν την αστυνομία ότι η Ρωσία σκοτώνει αθώους ανθρώπους στην Ουκρανία και ότι ένα άτομο που πεθαίνει σε έναν τέτοιο πόλεμο δεν μπορεί να θεωρηθεί σαχίντ [ένας πιστός που βρίσκει μαρτυρικό θάνατο πολεμώντας στο όνομα του Αλλάχ - σημείωση του συντάκτη].

Αυτή η ρητορική προωθείται σήμερα από τις επίσημες θρησκευτικές προσωπικότητες του Νταγκεστάν. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Μουφτίας της δημοκρατίας [παραδοσιακά αντιπροσωπευτικά όργανα των μουσουλμάνων στον Βόρειο Καύκασο και αλλού - σημείωση του μεταφραστή], Μουχαμάντ Μαϊράνοφ, ισχυρίστηκε ότι ένας Νταγκεστανός που θα σκοτωθεί σε αυτόν τον πόλεμο θα γίνει σαχίντ και θα πάει κατευθείαν στον παράδεισο.

Οι διάσημοι ιεροκήρυκες του Νταγκεστάν, ο Αμπού-Ουμάρ Σασιτλίνσκι [γεννημένος ως Ισραήλ Αχμεντναμπίγιεφ – σημείωση του συντάκτη] και ο Αμπντουλάχ Κοστέκσκι [γεννημένος ως Αμπντούλα Μαγκομέντοφ – σημείωση του συντάκτη] άρχισαν να ασκούν έντονη κριτική στο φιλοκυβερνητικό θρησκευτικό συμβούλιο των Μουσουλμάνων του Νταγκεστάν. Ο Σασιτλίνσκι ζει εδώ και αρκετά χρόνια στη Δημοκρατία του Νίγηρα στη Δυτική Αφρική.

Τον Ιανουάριο του 2014, η ρωσική κυβέρνηση ξεκίνησε διάφορες ποινικές έρευνες κατά του Σασιτλίνσκι – σύμφωνα με την FSB, είχε ιδρύσει το φιλανθρωπικό ίδρυμα Μουχατζιρούν, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποίησε για υποτιθέμενη χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων. Ο ίδιος ο Αμπού-Ουμάρ έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα από το ίδρυμα δαπανήθηκαν για την κατασκευή πηγαδιών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αφρική. Τον Ιούνιο του 2019, ο Αμπντουλμουμίν Γκατζίγιεφ, εκδότης της εφημερίδας Τσερνόβικ, συνελήφθη στη Μαχατσκάλα. Του ασκήθηκε δίωξη για χρηματοδότηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων – πιο συγκεκριμένα, για μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς του Σασιτλίνσκι.

Το Memorial [μία από τις παλαιότερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, που έχει πλέον καταργηθεί – σημείωση του μεταφραστή] αναγνώρισε τον Γκατζίγιεφ ως πολιτικό κρατούμενο. Ο Αμπντουλλάχ Κοστέκσκι ζει επί του παρόντος στην Τουρκία και καταζητείται στη Ρωσία για «δημόσια υποστήριξη της τρομοκρατίας». Και οι δύο ιεροκήρυκες είναι πολύ δημοφιλείς στην τοπική νεολαία, με μισό εκατομμύριο followers ο καθένας μόνο στο Instagram.

«Ούτε ένας Ουκρανός δεν μας έχει αποκαλέσει “churkas’” [κυριολεκτικά “ξυλότουβλο”, πρόκειται για εθνοτική προσβολή για κάποιον από τον Καύκασο ή την Κεντρική Ασία – σημείωση του μεταφραστή]. Οι Μουσουλμάνοι αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς στην Ουκρανία. Σταματήστε αυτή την ανομία, μη μας στέλνετε [στον πόλεμο], ήμασταν χθες churkas για εσάς. Μουσουλμάνοι, βγείτε στους δρόμους, μην αφήσετε να σας πάρουν τα παιδιά σας. Λαέ, αμφισβήτησε τους ιμάμηδες σου που σου είπαν ότι μπορείς να πας σε αυτόν τον πόλεμο. Προδίδουν τον λαό, δεν θα τους συγχωρεθεί τίποτα από όλα αυτά. Εσείς [οι ιμάμηδες υπέρ του Κρεμλίνου] θα είστε καταραμένοι από γενιές και γενιές, φοβηθείτε τον Αλλάχ! Ποιο είναι το νόημα να στέλνετε ανθρώπους να σκοτώσουν άλλους σε έναν πόλεμο όπου κανείς δεν σας έχει πει κακή κουβέντα; Ποιο είναι το νόημα του τζιχάντ εδώ; Είναι προτιμότερο να πεινάς, να υποσιτίζεσαι, αλλά να είσαι ελεύθερος. Άνδρες του Νταγκεστάν, βγείτε στους δρόμους! Μπορεί να σας χτυπήσουν με τα γκλομπ, αλλά στο μέλλον θα είστε περήφανοι γιατί σώσατε τη ζωή κάποιου. Καύκασε, ξύπνα!» – ανέφερε ο Αμπού-Ουμάρ Σασιτλίνσκι σε κοινή ζωντανή μετάδοση με τον Κοστέκσκι στο Instagram. Αποσπάσματα από αυτή την εκπομπή έγιναν αμέσως viral στις τοπικές ροές του Telegram.

«Ήθελα να απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση στους συγγενείς εκείνων που πολεμούν. Αυτοί που πολεμούν είναι ντροπή για την tukhum σας [οικογενειακή κοινότητα – σημείωση του συντάκτη]! Γιατί δεν τους σταματάτε; Η ιστορία θα θυμάται τα ονόματα και τα πρόσωπά τους, δεν θα ντρέπεστε; Σταματήστε τους τώρα!» – προέτρεψε ο Αμπντουλάχ Κοστέκσκι.

Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν βάναυσα διαδηλωτές, κυρίως άνδρες.

Ένα από τα βίντεο δείχνει έναν αστυνομικό να χτυπάει έναν άνδρα που ήδη οδηγείται από δύο οπλισμένους φρουρούς ασφαλείας. «Αφήστε τον να ξεφύγει», προτρέπει η γυναίκα πίσω από την κάμερα.

Η Αμίνα Μαγκομέντοβα, δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας Τσερνόβικ, δήλωσε στη Novaya Gazeta. Europe ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, περίπου 300 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Μαχατσκάλας. Η δημοσιογράφος ήταν παρούσα στη διαδήλωση – κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τη Μαγκομέντοβα, στο βάθος ακούγονταν κραυγές γυναικών που συλλαμβάνονταν:

«Οι γυναίκες είπαν ότι δεν θέλουν να στείλουν τους γιους και τους συζύγους τους στην “ειδική επιχείρηση”. Οι βίαιες συλλήψεις άρχισαν όταν έφτασε η αστυνομία. Οι αστυνομικοί χτύπησαν τους ανθρώπους και τους πέταξαν μέσα σε αστυνομικά φορτηγά. Οι γυναίκες προσπάθησαν έμπρακτα να το αποτρέψουν αυτό. Μια από τις γυναίκες σπρώχτηκε βίαια από έναν αστυνομικό μπροστά στα μάτια μου. Προσπάθησαν να μου πάρουν το τηλέφωνο δύο φορές και παρεμπόδισαν το ρεπορτάζ μου. Μου ζήτησαν να μπω σε ένα περιπολικό της αστυνομίας, αλλά αρνήθηκα. Είπα ότι δεν είχα κάνει τίποτα παράνομο, απλώς κατέγραφα τα όσα συνέβαιναν, εκπληρώνοντας το δημοσιογραφικό μου καθήκον. Ακούτε τις κραυγές; Εδώ γίνεται συμπλοκή και ταραχές».

[Βίντεο: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις με την αστυνομία στη Μαχατσκάλα. Οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν αυστηρά άτομα, μεταξύ των οποίων και γυναίκες, και ακούγονται πυροβολισμοί. Οι διαδηλωτές απώθησαν τους κρατούμενους:  https://t.me/novaya_europe/6497]

Η Novaya Gazeta. Europe κατάφερε να μιλήσει με τον Σαΐντ [το όνομα άλλαξε κατόπιν αιτήματος – σημείωση του συντάκτη], ο οποίος συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας και δέχτηκε πλήγμα με τέιζερ μέσα σε ένα περιπολικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοπική αστυνομία είχε αποκλείσει τους κεντρικούς δρόμους, όπου παράλληλα με τις ταραχές λάμβανε χώρα μια εορταστική συναυλία προς τιμήν της ημέρας της πόλης.

«Η φίλη μου και εγώ πήγαμε πρώτα στην πλατεία και είδαμε τους εορτασμούς, αν και ακόμη και εκεί, οι γυναίκες φώναζαν “Όχι στον πόλεμο”. Παρατηρήσαμε ότι λεωφορεία της αστυνομίας έρχονταν από την πλατεία με κατεύθυνση το Κουκλοθέατρο. Είδαμε ότι κάτι συνέβαινε ξεκάθαρα εκεί και πήγαμε να ρίξουμε μια ματιά. Τότε ήταν που [η αστυνομία] άρχισε να χτυπάει μια γυναίκα που διαμαρτυρόταν – πολλοί θεατές νευρίασαν και άρχισαν να την υπερασπίζονται και να φωνάζουν συνθήματα. Τότε η αστυνομία άρχισε να πυροβολεί για να τους τρομάξει. Αλλά δεν έπιασε. Στεκόμασταν κοντά τους και κινηματογραφούσαμε όλο αυτό το πράγμα. Υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί με πολιτικά και αυτό ήταν που οδήγησε τελικά στη σύλληψή μου», λέει ο Σαΐντ.

Συνελήφθη από αστυνομικούς με πολιτικά ενώ φωτογράφιζε τη διαδήλωση. Σύμφωνα με τον Σαΐντ, τον οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα και του ζήτησαν να παραδώσει το τηλέφωνό του:

«Αρνήθηκα να δώσω το τηλέφωνο, [ένας αστυνομικός] άρχισε να με χτυπάει και στη συνέχεια με χτύπησε στο πόδι με ένα τέιζερ. Αποδείχθηκε ότι δεν πονάει τόσο πολύ. Εξακολουθούσα να μην το δίνω , άρχισε να με χτυπάει στο χέρι με το τέιζερ, προφανώς χτυπώντας το τηλέφωνο λίγο περισσότερο, καθώς το τηλέφωνο έγινε λίγο χάλια.

Μετά έβγαλε το σπρέι πιπεριού. Του είπα: “Μην το κάνεις, εντάξει, θα σου το δώσω. Μην το κάνεις αυτό”. Του το έδωσα, γιατί δεν μπορούσα να αναπνεύσω εκεί ακόμα και χωρίς το σπρέι πιπεριού. Του έδωσα το τηλέφωνο».

Ο Σαΐντ και οι υπόλοιποι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιφέρειας Λενίνσκι, κοντά στη λεωφόρο Ρασούλ Γκαμζάτοφ, όπου πραγματοποιούνταν η δράση διαμαρτυρίας. Σύμφωνα με τον νεαρό, περίπου κάθε πέντε λεπτά, μεταφέρονταν εκεί δύο άτομα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σαΐντ στο τμήμα, περίπου 50 κρατούμενοι, κυρίως άνδρες, μεταφέρθηκαν σε άλλα αστυνομικά τμήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι την ίδια ημέρα και τους απαγγέλθηκαν διοικητικές κατηγορίες για «παραβίαση της καθιερωμένης τάξης της οργάνωσης ή διεξαγωγής συγκέντρωσης, συλλαλητηρίου, διαδήλωσης, πορείας ή πικετοφορίας». Σε πέντε είπαν ότι είχαν «επιτεθεί σε αστυνομικούς», γεγονός που θα οδηγήσει σε ποινικές διαδικασίες. Αρκετοί δημοσιογράφοι, εν τω μεταξύ, έμειναν σε ειδικό χώρο κράτησης για δύο ημέρες.

Οι κρατούμενοι αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι αστυνομικοί, που είδαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του Σαΐντ βρίσκονταν ήδη στη βάση δεδομένων, τον ρώτησαν πρώτα αν είχε συλληφθεί ξανά στο παρελθόν και στη συνέχεια τον ρώτησαν αν είχε υπηρετήσει στο στρατό. Ο νεαρός άνδρας απάντησε ότι τα δακτυλικά του αποτυπώματα υπήρχαν εκεί ακριβώς επειδή έκανε στρατιωτική θητεία.

«Έκαναν ερωτήσεις σχετικά με το αν υποστήριζα την “ειδική επιχείρηση” της κυβέρνησης. Απάντησα ότι ναι, την υποστήριζα, καθώς δεν είχε νόημα να διαφωνήσω μαζί τους. Στη συνέχεια με ρώτησαν αν θα απέφευγα τη στράτευση αν έπαιρνα κλήση – είπα όχι. Όταν μας ανέκριναν, ήρθε ένας αξιωματικός επιστράτευσης και ρώτησε αν κάποιος από εμάς είχε υπηρετήσει. Είπα ναι, αλλά έχω αναβολή, καθώς φροντίζω τους ανάπηρους γονείς μου. Μου απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει και μου έδωσε μια κλήση να υπογράψω. Εκείνη τη στιγμή, μπήκαν άλλοι άνθρωποι, εκείνος αποσπάστηκε από τη συζήτηση μαζί τους και εγώ απλά έβαλα ήσυχα την κλήση στην τσέπη μου και όλοι το ξέχασαν», είπε ο Σαΐντ.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Τσερνόβικ, ούτε ένα μέλος της τοπικής διοίκησης δεν εμφανίστηκε στους διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι αξιωματούχοι ήταν απασχολημένοι με την επετειακή συναυλία. Με το σούρουπο, τα πυροτεχνήματα άρχισαν να εκρήγνυνται σε όλη την πόλη. Συνολικά 101 άτομα συνελήφθησαν στη Μαχατσκάλα στις 25 Σεπτεμβρίου.

Την επόμενη ημέρα, οι διαμαρτυρίες συνέχισαν να εξαπλώνονται: ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται όχι μόνο στη Μαχατσκάλα, αλλά και σε μια άλλη μεγάλη πόλη του Νταγκεστάν, το Χασαβιούρτ. Βίντεο από το Χασαβιούρτ δείχνει τις δυνάμεις ασφαλείας να χτυπούν και να συλλαμβάνουν βίαια διαδηλωτές.

[Βίντεο: Συλλήψεις διαδηλωτών από την αστυνομία στο Χασαβιούρτ:  https://t.me/utro_dagestan/3120]

Εν μέσω των διαμαρτυριών στο Νταγκεστάν, ο επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκέι Μελίκοφ δήλωσε ότι «έγιναν λάθη» κατά την έναρξη της επιστράτευσης και κάλεσε τους κατοίκους που παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους να επικοινωνήσουν με το στρατολογικό γραφείο της δημοκρατίας.

«Αν επιστρατεύτηκαν άνθρωποι που δεν ήταν στη λίστα, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, πατεράδων πολύτεκνων οικογενειών με μικρά παιδιά και παιδιών που δεν είχαν κρατήσει ποτέ στη ζωή τους όπλο, τότε αυτά τα λάθη θα πρέπει να διορθωθούν αμέσως. Γνωρίζω ότι υπήρχαν τέτοια λάθη στην αρχή της επιστράτευσης», έγραψε ο Μελίκοφ στο Telegram.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Fariza Dudarova, “Russia: The spine of the Caucasus”, Novaya Gazeta. Europe, 28 Σεπτεμβρίου 2022, https://novayagazeta.eu/articles/2022/09/28/the-spine-of-the-caucasus. Αναδημοσίευση: Europe Solidaire Sans Frontières, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64130.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2022 08:39