Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 23:29

Ρωσία: Ψήφισμα μητέρων για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία

Απαιτούμε την απόσυρση των στρατευμάτων από την Ουκρανία και την επιστροφή των στρατιωτών στην πατρίδα τους
Ψήφισμα μητέρων για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία

Το ψήφισμα δημιουργήθηκε από τις μητέρες του Φεμινιστικού Κινήματος Αντιπολεμικής Αντίστασης (Feminist Anti-War Resistanceκαι μια ομάδα πρωτοβουλίας μητέρων στρατευμένων και επιστρατευμένων. Μέσα σε 24 ώρες συγκέντρωσε πάνω από 24.000 υπογραφές. 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: elaliberta.gr

"Απευθύνουμε αυτό το ψήφισμα στις 27 Νοεμβρίου, την Ημέρα της Μητέρας, στην Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Svyatenko Inna Yuryevna, στην Πρόεδρο της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Οικογένεια, τις Γυναίκες και τα Παιδιά Ostanina Nina Alexandrovna και στα μέλη αυτών των επιτροπών, των οποίων καθήκον είναι να φροντίζουν για την κοινωνική ευημερία των οικογενειών, των γυναικών και των παιδιών στη Ρωσία.

Εδώ και εννέα μήνες, η λεγόμενη "ειδική στρατιωτική επιχείρηση" συνεχίζεται, φέρνοντας καταστροφή, θλίψη, αίμα και δάκρυα. Όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και τη Ρωσία δεν μπορούν παρά να συγκινήσουν τις καρδιές μας. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία ή την κοινωνική μας θέση, εμάς τις μητέρες στη Ρωσία μας ενώνει μια επιθυμία: να ζήσουμε ειρηνικά και αρμονικά, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας κάτω από έναν ειρηνικό ουρανό και να μη φοβόμαστε για το μέλλον τους.

Εμείς οι μητέρες βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και ευάλωτη κατάσταση. Παρ' όλες τις υποσχέσεις για στήριξη από το κράτος, το βιοτικό επίπεδο πέφτει και η φτώχεια χτυπά την πόρτα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ρωσικών οικογενειών. Ακόμη και σε καιρό ειρήνης, οι οικογένειες με παιδιά ήταν το φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οι κυρώσεις που απορρέουν από τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία ανεβάζουν τον πληθωρισμό, και μαζί με τον πληθωρισμό, το κεφάλαιο μητρότητας και όλες οι παροχές, που ήταν ήδη μόλις και μετά βίας επαρκείς, απαξιώνονται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Rosstat, σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά ζει σε μια οικογένεια με μέσο εισόδημα κάτω από το ελάχιστο όριο διαβίωσης ανά άτομο, δηλαδή σε συνθήκες φτώχειας. Το κράτος μας ενθαρρύνει να κάνουμε περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια μας αφήνει στη φτώχεια ή θυσιάζει τα παιδιά μας για τις δικές του φιλοδοξίες.

Η χώρα μας έχει επαναφέρει τον τίτλο της "μητέρας-ηρωίδας" για τις πολύτεκνες μητέρες, αλλά οι επίσημες στατιστικές μας λένε ότι η μητρότητα (και ιδιαίτερα η απόκτηση τριών παιδιών) στη Ρωσία εγγυάται στις γυναίκες ουσιαστικά μια ζωή κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν χρειαζόμαστε άχρηστους τίτλους, χρειαζόμαστε πραγματικά μέτρα για να εξασφαλίσουμε ότι εμείς και οι οικογένειές μας θα έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή!
Τα τεράστια χρηματικά ποσά που δαπανώνται καθημερινά για την πολεμική προσπάθεια θα μπορούσαν να είχαν επενδυθεί στην ευημερία μας. Αλλά αντί για νέους παιδικούς σταθμούς, μαιευτήρια, σχολεία και νοσοκομεία, έχουμε μόνο ατελείωτες κενές κουβέντες στην τηλεόραση για τις "επιτυχίες" και το "μεγαλείο" μας.

Τουλάχιστον 318.000 άνδρες έχουν ήδη επιστρατευτεί (αυτός είναι ο αριθμός στον οποίο αναφέρεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν). Οι άνδρες έχουν απομακρυνθεί ακόμη και αν έχουν εξαρτώμενα ανήλικα παιδιά. Σε πολλές περιοχές οι οικογένειες των επιστρατευμένων αναγκάστηκαν να τους φροντίσουν, μέχρι το θάνατό τους, αγοράζοντας τα πάντα, μέχρι και αλεξίσφαιρα, με δικά τους έξοδα. Ποιος θα φροντίσει για τις οικογένειες που έχασαν τους βιοπαλαιστές τους; Ξέρουμε την απάντηση - όλα αυτά τα βάρη θα επιβαρύνουν επιπλέον τους ήδη επιβαρυμένους ώμους των μητέρων! Πολλοί από τους επιζώντες άνδρες θα χάσουν την υγεία τους και την ικανότητά τους να εργαστούν: η φροντίδα γι' αυτούς θα μεταφερθεί επίσης στις γυναίκες από το κράτος μας, με μια κούφια υπόσχεση για στήριξη και παροχές.

Οι μητέρες των κληρωτών και των επιστρατευμένων αναγκάζονται να σέρνονται στα κατώφλια των διοικήσεων των πόλεων, προσπαθώντας να φέρουν τους γιους και τους συζύγους τους στο σπίτι. Κάνουν απεργίες, γράφουν συλλογικές προσφυγές, καταθέτουν υπομνήματα, αλλά κανείς δεν τους ακούει! Οι αρχές δείχνουν την πραγματική τους στάση απέναντι στις μητέρες. Η φωνή των μητέρων στη χώρα μας έχει αξία μόνο κατά τη διάρκεια των εκλογών: όταν το κράτος ωφελείται, μας θυμούνται. Όλο τον υπόλοιπο χρόνο είμαστε μόνες με τα προβλήματά μας, με τη θλίψη μας. Και τα ακρωτηριασμένα σώματα των νεκρών συγγενών μας το κράτος μας απλά δεν τα παραλαμβάνει. Μένουν σε μια ξένη χώρα και δεν ανήκουν στις οικογένειές τους ακόμη και μετά τον τρομερό θάνατό τους.

Υπάρχει και μια άλλη τρομακτική πλευρά σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Τα οικονομικά προβλήματα και η κοινωνική κρίση οδηγούν αναπόφευκτα σε αύξηση της οικογενειακής βίας. Οι άνθρωποι, συντετριμμένοι από τη φτώχεια και το αβέβαιο μέλλον, ξεσπούν τα προβλήματά τους στις γυναίκες και τα παιδιά. Επιπλέον, οι άνδρες που επιστρέφουν στην πολιτική ζωή συχνά κουβαλούν μαζί τους σοβαρά ψυχολογικά τραύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αυτό, επίσης, μεταφράζεται σε ανεξέλεγκτη επιθετικότητα προς τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, νομοσχέδια για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας έχουν εισαχθεί στην Κρατική Δούμα περισσότερες από 40 φορές, αλλά δεν έχουν περάσει ούτε από πρώτη ανάγνωση. Το 2017, ένα προεδρικό διάταγμα αφαίρεσε το άρθρο για τη σωματική βλάβη από τον ρωσικό ποινικό κώδικα και εισήγαγε μόνο διοικητική ευθύνη και ένα μικρό πρόστιμο για την ενδοοικογενειακή βία. Οι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των μητέρων στη Ρωσία, δεν προστατεύονται πλέον από τη βία στην ίδια τους την οικογένεια. Και θα υπάρχει όλο και περισσότερη βία κάθε μέρα.

Η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών μας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Το είδος του κόσμου στον οποίο θα πρέπει να ζήσουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις που παίρνουμε εμείς οι ενήλικες σήμερα. Οι συνεχείς υπαινιγμοί από τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα δημιουργούν απόγνωση και φόβο για την τύχη των παιδιών μας.
Η στρατιωτική δράση είναι πάντα μια καταστροφή, ανεξάρτητα από το πώς ονομάζεται επίσημα. Είναι αιματοχυσία, είναι βία, είναι προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι προσβολή των ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαστε τρομοκρατημένες από αυτό που συμβαίνει. Είμαστε κατά της συμμετοχής των γιων μας, των αδελφών μας, των συζύγων μας, των πατεράδων μας, εμείς οι ίδιες δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε - υπάρχουν γιατροί μεταξύ των γυναικών που είναι υπόχρεες για στρατιωτική θητεία.

Αυτοί που υποτίθεται ότι προστατεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μητέρων και των παιδιών δεν πρέπει να κλείνουν τα μάτια σε όλα αυτά. Τα μέλη της οικογένειάς σας είναι ασφαλή από την εμπλοκή σε εχθροπραξίες, δεν διακινδυνεύετε τίποτα και δεν χάνετε κανέναν: εμείς ανησυχούμε καθημερινά για τους αγαπημένους μας που στέλνονται με τη βία σε αυτή την κρεατομηχανή. Πώς μπορείτε να υποστηρίζετε στρατιωτικές ενέργειες που εξαπολύονται ενάντια στη θέληση πολλών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να διεξάγετε αυτές τις ενέργειες εις βάρος τους;
Είναι σαφές ότι η υποστήριξη επιθετικής στρατιωτικής δράσης είναι ασυμβίβαστη με την προστασία των οικογενειών, των γυναικών και των παιδιών. Σήμερα, την Ημέρα της Μητέρας, σας καλούμε να θυμηθείτε το καθήκον σας και τις προεκλογικές υποσχέσεις που δώσατε στους ψηφοφόρους σας και να χρησιμοποιήσετε όλη την επιρροή σας για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες το συντομότερο δυνατό και να επιστρέψουν οι αγαπημένοι μας στην πατρίδα.

Απαιτούμε την απόσυρση των στρατευμάτων από την Ουκρανία, την επιστροφή όλων των στρατιωτών στην πατρίδα τους, την προστασία των στρατευμένων από κάθε στρατιωτική δράση, νόμο για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και αξιοπρεπή υλική υποστήριξη της παιδικής ηλικίας και της μητρότητας!"

https://www.change.org  στα Ρώσικα

Feminist Anti-War Resistance στα Αγγλικά

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022 23:40