Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 00:02

Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς: Για το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν το μέλλον τους!

Για το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν το μέλλον τους!

Πλήρης απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων!

Σταματήστε τον πόλεμο!

Η αδικαιολόγητη και αποτρόπαια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αποφάσισε ο Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, και ο πόλεμος που ακολούθησε έχει ήδη προκαλέσει πάνω από 100,000 νεκρούς και από τις δύο πλευρές, ενώ οι μισοί από αυτούς στην Ουκρανία είναι άμαχοι. Ο πόνος όσων στην Ουκρανία και τη Ρωσία έχουν χάσει μέλη της οικογένειας και φίλους είναι αντίστοιχα πολύ μεγάλος, εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου, των βιασμών, των απαγωγών παιδιών και των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών σε μη στρατιωτικές ζώνες.

Το πρώτο καθήκον των διεθνιστών είναι να στηρίξουν και να σταθούν αλληλέγγυοι με την αντίσταση του ουκρανικού λαού, τόσο στην άμεση αντίθεσή τους σε αυτή την αιματηρή εισβολή όσο και στην αυτοοργάνωση της κοινωνίας τους με τρόπους που βοηθούν τον πληθυσμό να επιβιώσει, με ιδιαίτερη υποστήριξη προς όλα όσα θέτουν βάσεις για μια πιο δίκαιη κοινωνία, με στήριξη των αντικαπιταλιστικών πολιτικών και των φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙ δικτύων.

Εκατομμύρια Ουκρανοί και Ουκρανές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαλύοντας τις οικογένειές τους και τα κοινωνικά τους δίκτυα, και να γίνουν πρόσφυγες σε διάφορες χώρες, που μπορεί να σημαίνει χωρίς κανονικά χαρτιά, στέγη, δουλειά ή εισόδημα και επιβαρύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις γειτονικές χώρες, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν επίσης κινητοποιηθεί για να παράσχουν υλική υποστήριξη.

Στη Ρωσία και στη Λευκορωσία, όσοι αντιτάσσονται στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Πούτιν ποινικοποιούνται. Οι λιποτάκτες / φυγόστρατοι και όσοι τολμούν να διαμαρτυρηθούν ανοικτά καταστέλλονται βίαια στη Ρωσία. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι επίσης όσοι εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα, συχνά χωρίς καν την αναγνώριση προσφυγικής ιδιότητας και αντιμέτωποι με μέτρα που σχεδιάστηκαν για να πλήξουν τους οπαδούς του ρωσικού καθεστώτος. Και αυτοί επίσης αξίζουν την πλήρη μας αλληλεγγύη.

Οι δυτικές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον πόλεμο, τόσο για να δικαιολογήσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό που πλήττει σκληρά τον εργαζόμενο κόσμο, όσο και για να αυξήσουν τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς, να επεκτείνουν το ΝΑΤΟ και να εντείνουν τη μιλιταριστική τους ρητορική. Καταγγέλλουμε τόσο τις προσπάθειες να βάλουν τις εργαζόμενες τάξεις να πληρώσουν για την καπιταλιστική κρίση όσο και τη χρησιμοποίηση των δεινών του ουκρανικού λαού, για να δικαιολογήσουν την αύξηση των στρατιωτικών τους προϋπολογισμών.

Η μόνη βιώσιμη λύση απέναντι σε αυτό τον πόλεμο μπορεί να προέλθει μέσα από:

  • Τον τερματισμό των βομβαρδισμών των άμαχων πληθυσμών και των υποδομών της ενέργειας
  • Την πλήρη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Κάθε διαπραγμάτευση να είναι δημόσια, μπροστά στον ουκρανικό λαό
  • Το δικαίωμα του ουκρανικού λαού να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του, σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα και με σεβασμό προς όλες τις μειονότητες.
  • Το δικαίωμά του να καθορίσει αυτό το μέλλον ανεξάρτητα από τα συμφέροντα της ολιγαρχίας ή του τωρινού νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού καθεστώτος, από τους όρους του ΔΝΤ και της ΕΕ, με πλήρη διαγραφή όλων των χρεών του
  • Το δικαίωμα όλων των προσφύγων και των εκτοπισμένων να επιστρέψουν με όλα τους τα δικαιώματα και την ασφάλεια
  • Να σταματήσει κάθε καταστολή προς όλους τους ρώσους που διαφώνησαν με τον πόλεμο και, αν χρειαστεί, να γίνουν απολύτως αποδεκτοί στις χώρες επιλογής τους
  • Διάλυση όλων των στρατιωτικών μπλοκ -NATO, CSTO, AUKUS,

Επίσης συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για παγκόσμιο αφοπλισμό -ειδικά όσον αφορά τα πυρηνικά και τα χημικά όπλα.

Εκτελεστικό Γραφείο της 4ης Διεθνούς

20 Φεβρουαρίου 2023

 https://fourth.international/el/

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2023 00:09