Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 15:27

Πρόκληση: στο Χονγκ Κονγκ, τα δημοκρατικά δικαιώματα απειλούνται περισσότερο από ποτέ! Κύριο

Πρόκληση: στο Χονγκ Κονγκ, τα δημοκρατικά δικαιώματα απειλούνται περισσότερο από ποτέ!

 

Ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει την έκδοση οποιουδήποτε από το Χονγκ Κονγκ προς την ηπειρωτική χώρα μετά από αίτημα των κινεζικών αρχών έχει εισαχθεί προς ψήφιση. Η έγκρισή του, θα σημαίνει ότι ο τοπικός πληθυσμός θα ζει στο εξής κάτω από τη μόνιμη απειλή της αυθαίρετης καταστολής. Τα κοινωνικά ή πολιτικά, τοπικά ή περιφερειακά δίκτυα θα επηρεαστούν, μεταξύ άλλων, από αυτή την απειλή.

Το Χονγκ Κονγκ επιστράφηκε στην Κίνα το 1997 σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη Κίνας και Βρετανίας του 1984, με βάση την αρχή "μία χώρα, δύο συστήματα": Η πρώην αποικία, που τώρα είναι Ειδική Διοικητική Περιφέρεια (SAR) θα απολάμβανε μεγάλο βαθμό αυτονομίας, συνεχίζοντας να ζει σύμφωνα με τον ισχύοντα Βασικό Νόμο (Σύνταγμα) και διατηρώντας πολλά ειδικά δικαιώματα, μεταξύ άλλων στις διεθνείς σχέσεις της. Το 2017, ο Xi Jinping κατήγγειλε μονομερώς τη συμφωνία, θεωρώντας ότι «δεν είχε πλέον σημασία», «δεν είχε πλέον συγκεκριμένη έννοια» και «δεν ήταν καθόλου δεσμευτική».

Από τότε, ο έλεγχος του Κ.Κ.Κ. στην Περιφέρεια συνέχισε να αυξάνεται. Πρόσφατα, για πρώτη φορά απαγορεύτηκε ένα μικρό κόμμα και εξέχοντα πρόσωπα καταδικάστηκαν "ως παράδειγμα" σε φυλάκιση εξαιτίας της σχέσης τους με τη μεγάλη δημοκρατική κινητοποίηση του 2014 (“Umbrella Revolt-εξέγερση της ομπρέλας). Η αλληλεγγύη με τους αγώνες των εργαζομένων στην Κίνα, υπό την ηγεσία των ενώσεων του Χονγκ Κονγκ, ποινικοποιείται.

Σήμερα, το Πεκίνο καλεί την κυβέρνηση της Ειδικής Διοικητικής Περιφέρειας να υιοθετήσει έναν νόμο που θα διευκολύνει σημαντικά την έκδοση από την Περιφέρεια προς την Ηπειρωτική Κίνα. Επί του παρόντος, το Χονγκ Κονγκ έχει συμφωνίες έκδοσης μόνο με περίπου 20 χώρες - και όχι με την Κίνα, την Ταϊβάν ή το Μακάο.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου νόμου θα αποτελούσε μια νέα ποιοτική καμπή, καθώς οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες δεν θα χρειαζόταν πλέον να απαγάγουν τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ και να τους στέλνουν κρυφά στην ηπειρωτική χώρα, όπως συμβαίνει σήμερα με τους βιβλιοπώλες και τους εκδότες. Η νόμιμα καθιερωμένη έκδοση, θα απειλούσε οποιονδήποτε δυσαρεστεί τον Xi Jinping, ενώ οι ηπειρωτικοί νόμοι γράφονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπουν την αυθαιρεσία. Οι κοινωνικές, πολιτικές ή θρησκευτικές διαφωνίες μπορούν αν χρειαστεί, να ταξινομηθούν ως συνηθισμένα εγκλήματα.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της επιχειρηματικής κοινότητας: η "επιχειρηματική κοινότητα" κατέχει 13 θέσεις-κλειδιά στο Κοινοβούλιο, η περιοχή αποτελεί ένα από τα κυριότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα. Για το σκοπό αυτό, εξαιρεί από τον νόμο περί εκδόσεων, για παράδειγμα, τα εγκλήματα των λεγόμενων «λευκών κολάρων» (white collar”), συμπεριλαμβανομένης της φοροδιαφυγής. Αλλά κανείς δεν πιστεύει στην ικανότητά της να αντισταθεί στις εντολές του Πεκίνου για να εγγυηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες των απλών ανθρώπων ...

Ο νόμος αυτός είναι πραγματικά Δαμόκλεια Σπάθη. Θα υποτάξει τον πληθυσμό, σε μια κατάσταση μόνιμης ανασφάλειας. Στόχος είναι όλοι όσοι βρίσκονται στην επικράτεια, αλλοδαποί καθώς και Κινέζοι. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό. Πολλά δίκτυα περιφερειακών ακτιβιστών εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και ενώσεις μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στα σπίτια από την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες ....

Η ανακοίνωση του νομοσχεδίου προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Στις 28 Απριλίου περίπου 130.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να εγκαταλειφθεί το νομοσχέδιο, καθώς και την παραίτηση της Carrie Lam. Η Διευθύνουσα Σύμβουλος (στμ πρωθυπουργός) που βρίσκεται στην κυβέρνηση λιγότερο από δύο χρόνια, καταγγέλθηκε για ταύτιση με το Πεκίνο. Είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και τη σημασία των ζητημάτων που διακυβεύονται. Επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη μας στη συνεχιζόμενη αντίσταση και την προετοιμασία για την υπεράσπιση όσων απειλούνται και θα απειληθούν με καταστολή λόγω της αφοσίωσής τους στη δημοκρατία.

 

Pierre Rousset

Ο Pierre Rousset είναι ηγετικό στέλεχος της 4ης Διεθνούς και ασχολείται ιδιαίτερα με την αλληλεγγύη στα κινήματα της Ασίας. Είναι μέλος του NPA στη Γαλλία

INTERNATIONAL VIEWPOINT

 

 
Μετάφραση:e la libertà
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:22