Dan La Botz
Ο Τραμπ θεωρείται εγκληματίας πολέμου και τρελός
Ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών εκφράζει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ειδικότερα στον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον του Ιράν. Ενώ οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν τον Πρόεδρο, ορισμένοι από το κίνημα «Make America Great Again» (MAGA) αντιτίθενται στον πόλεμο. Διάφοροι Δημοκρατικοί και επιφανείς προσωπικότητες του κινήματος MAGA έχουν ζητήσει την εφαρμογή της 25ης Τροποποίησης για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμα, επειδή θεωρείται ψυχικά ασταθής.
Ιστορικά, οι πρόεδροι σε καιρό πολέμου έχουν κερδίσει την εκτίμηση του κοινού, τουλάχιστον στην αρχή ενός πολέμου. Ωστόσο, η αποδοχή του Τραμπ έχει μειωθεί σε όλα τα μέτωπα. Καθώς γράφω στις 12 Απριλίου, σύμφωνα με αξιόπιστες δημοσκοπήσεις, το 37% επιδοκιμάζει την προεδρία του Τραμπ, το 56% την αποδοκιμάζει και το 7% δεν είναι σίγουρο. Όσον αφορά τον πόλεμο του εναντίον του Ιράν, περίπου το 56% των Αμερικανών τον αποδοκιμάζει, ενώ το 68% αποδοκιμάζει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν και το 71% αντιτίθεται στη δαπάνη 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περαιτέρω στρατιωτική δράση στο Ιράν. Πάνω απ' όλα, ο πόλεμος έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της βενζίνης και άλλων προϊόντων και απειλεί με επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.
Ενώ οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις με το Ιράν δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιλύσουν τη σύγκρουση, ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν επιτευχθεί ή όχι συμφωνία με το Ιράν: «Εμείς κερδίζουμε, ό,τι και να γίνει», είπε. «Τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά.» Ωστόσο, ορισμένοι σχολιαστές τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς υποστήριξαν ότι αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Πολλοί σοκαρίστηκαν από την απειλή του Τραμπ πριν από μια εβδομάδα ότι «ένας ολόκληρος πολιτισμός θα πεθάνει απόψε, για να μην επιστρέψει ποτέ ξανά». Οι Δημοκρατικοί, ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί και σημαντικές προσωπικότητες του κινήματος «Make America Great Again» (MAGA) όχι μόνο αμφιβάλλουν ότι οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει τον πόλεμο, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν επίσης για την ηγεσία του Τραμπ και ακόμη και για την πνευματική του υγεία. Ο Τζέιμι Ράσκιν, ένας κορυφαίος Δημοκρατικός, δήλωσε: «Η προφανώς επιδεινούμενη κατάστασή του έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία σε ολόκληρη τη χώρα… σχετικά με τις πνευματικές δυνατότητες του Προέδρου και τη διατήρηση της ψυχικής του ικανότητας να ασκεί τα καθήκοντα του Προέδρου, και έχει προκαλέσει ανησυχίες για την υγεία του Προέδρου». Ζήτησε από τον γιατρό του Προέδρου να διενεργήσει μια «ολοκληρωμένη» αξιολόγηση των πνευματικών δυνατοτήτων του Τραμπ.
Από την αρχή, πολλοί στο κίνημα MAGA διαφώνησαν με τον πόλεμο του Τραμπ κατά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι προδίδει την πολιτική του «Πρώτα η Αμερική» και τις υποσχέσεις του να αποφύγει τους εξωτερικούς πολέμους. Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος, αρκετοί κορυφαίοι σχολιαστές του MAGA, όπως οι Τάκερ Κάρλσον, Μέγκιν Κέλι, Κάντας Όουενς και Άλεξ Τζόουνς, εξέφρασαν ανοιχτά την κριτική τους προς τον πόλεμο. Η πρόσφατα αποχωρήσασα Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που κάποτε ήταν η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια του προέδρου, δήλωσε: «Είναι απόλυτη τρέλα. Πώς μπορεί κάποιος που είναι ψυχικά ισορροπημένος να ζητά να δολοφονηθεί ένας ολόκληρος λαός, να εξαλειφθεί, να μην επιστρέψει ποτέ ξανά; Αυτό ζήτησε ο Πρόεδρος, και αυτό δείχνει ότι υπάρχει σοβαρή αστάθεια στη σκέψη του», είπε η Γκριν. «Έχει χάσει τον έλεγχο, και οι άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν δράση, να αναλάβουν την ευθύνη και να το συγκρατήσουν», είπε. Έγραψε στο X: «25η Τροποποίηση!!!»
Ο γερουσιαστής Εντ Μάρκι, δημοκράτης από τη Μασαχουσέτη, ζήτησε επίσης την εφαρμογή της 25ης Τροποποίησης για την απομάκρυνση του Τραμπ από το αξίωμα.
Η 25η Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ ορίζει ότι, όταν ανώτατοι αξιωματούχοι της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας κρίνουν ότι «ο Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του», μπορεί να απομακρυνθεί και να αντικατασταθεί από τον Αντιπρόεδρο.
Με τον Τραμπ να εξακολουθεί να ελέγχει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο ελέγχει το Κογκρέσο, οι πιθανότητες να εφαρμοστεί η 25η Τροποποίηση είναι ελάχιστες. Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτό συζητείται και αναφέρεται ευρέως αποδυναμώνει την επιρροή του Τραμπ στο κοινό και, ελπίζουμε, την εξουσία του όταν διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές τον Νοέμβριο. Εμείς, ως αριστερά, επιστρέφουμε στους δρόμους την 1η Μαΐου, ενάντια στον Τραμπ και τον πόλεμό του.
Μετάφραση: elaliberta.gr
Dan La Botz, “Trump Perceived as a War Criminal and a Mad Man”, International Viewpoint, 17 Απριλίου 2026, https://internationalviewpoint.org/Trump-Perceived-as-a-War-Criminal-and-a-Mad-Man.