Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017 21:49

Το Σάρλοτβιλ είναι ένα κάλεσμα για δράση ενάντια στον φασισμό Κύριο

Katherine Nolde

Richard Capron

Scott McLemee

Το Σάρλοτβιλ είναι ένα κάλεσμα για δράση ενάντια στον φασισμό

Η διαδήλωση της ακροδεξιάς στο Σάρλοτβιλ της Βιρτζίνια, στις 12 Αυγούστου - ίσως η μεγαλύτερη δημόσια συγκέντρωση της ρατσιστικής «εναλλακτικής δεξιάς» που έγινε ποτέ - ήταν ξεκάθαρη απόδειξη της καλλιέργειας και της ενθάρρυνσης δολοφονικών δυνάμεων από τον Ντόναλντ Τραμπ τα τελευταία δύο χρόνια.

Και είχε θανατηφόρες συνέπειες: μια αντιφασίστρια διαδηλώτρια δολοφονήθηκε και περισσότεροι από είκοσι τραυματίστηκαν όταν ένας νεοναζί τρομοκράτης οδήγησε το αυτοκίνητό του με μεγάλη ταχύτητα μέσα στην αντιδιαδήλωση που οργανώθηκε από τις αριστερές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση (ISO - International Socialist Organization), οι Δημοκρατικοί Σοσιαλιστές της Αμερικής (DSA - Democratic Socialists of America) και οι Βιομηχανικοί Εργάτες του Κόσμου (IWW - Industrial Workers of the World).

Ο Τραμπ εξέδωσε μια καταδίκη του «μίσους, της μισαλλοδοξίας και της βίας προς όλες τις πλευρές» που δεν ξεγελάει κανέναν - ειδικά όχι την άκρα δεξιά. «Αρνήθηκε να αναφέρει οτιδήποτε έχει να κάνει με εμάς», χλεύασε μια ρατσιστική ιστοσελίδα. «Όταν οι δημοσιογράφοι του φώναξαν για τον Λευκό Εθνικισμό, βγήκε από το δωμάτιο».

Έτσι, οι φασίστες βλέπουν τον Τραμπ ως έναν από τους δικούς τους - και δικαιολογημένα.

Αλλά το μίσος που εκδηλώθηκε στο Σάρλοτσβιλ - και προβάλλεται από τον αρχηγό του μίσους - κινητοποιεί τον κόσμο σε ολόκληρη τη χώρα.

Τα νέα της ρατσιστικής επίθεσης με αυτοκίνητο αντιμετωπίστηκαν από ένα κύμα αλληλεγγύης - μέσα σε λίγες ώρες, υπήρξαν ολονυκτίες και διαδηλώσεις σε δεκάδες πόλεις, ακολουθούμενες από πολλές άλλες την επόμενη μέρα, και σχεδιασμούς για ακόμα περισσότερες τις επόμενες ημέρες. Μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, ο κόσμος είχε εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στο Σάρλοτσβιλ σε εκατοντάδες πόλεις.

Αυτοί οι άνθρωποι που έστειλαν ένα μήνυμα ανυπακοής δεν το έκαναν μόνο από αποστροφή για το μίσος των φασιστών και από φρίκη για τη βία τους, αλλά επειδή κατανοούν την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της απειλής, πριν μπορέσει να προκαλέσει περισσότερες συμφορές και αφαιρέσει περισσότερες ζωές.

Το Σάρλοτβιλ έδειξε τη σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουμε με τη μορφή μιας αποθρασυμένης ακροδεξιάς. Αλλά αποκαλύπτει επίσης τη δυνατότητα κινητοποίησης μιας μαζικής αντιπολίτευσης ενάντια σ’ αυτούς που σπέρνουν το μίσος, είτε προέρχονται απ’ το δρόμους είτε απ’ το Οβάλ Γραφείο.

Οι χιλιάδες που κινητοποιούνται ενάντια στην ατζέντα του Τραμπ τους τελευταίους μήνες κάνουν αδύνατο για την ακροδεξιά να ισχυριστεί ότι αντιπροσωπεύει περισσότερο από ένα μικρό μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Όταν η Κου Κλουξ Κλαν ήρθε στο Σάρλοτβιλ τον περασμένο μήνα για να διαμαρτυρηθεί για την απομάκρυνση ενός αγάλματος του ομοσπονδιακού στρατηγού Ρόμπερτ Λη από ένα πάρκο της πόλης, προσέλκυσε περίπου 50 υποστηρικτές - και οι αντιρατσιστές ήταν 20 φορές περισσότεροι. περισσότεροι. Ντροπιασμένες από αυτό, ακροδεξιές ομάδες ανακοίνωσαν μια άλλη συγκέντρωση για τον Αύγουστο. Παραχωρήθηκε άδεια απ’ την πόλη γι’ αυτό για το περασμένο Σάββατο στο πάρκο Emancipation Park στους διοργανωτές του «Unite the Right». Μια νομική προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να απορριφθεί η άδεια, εμποδίστηκε από έναν δικαστή βάσει μιας έφεσης από την ACLU. Χορηγήθηκαν επίσης άδειες σε αντιδιαδηλωτές για να συγκεντρωθούν δύο τετράγωνα μακριά στο Justice Park.

Η άκρα δεξιά ήρθε γυρεύοντας μια μάχη στο Σάρλοτβιλ, και ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ με μια παρέλαση με πυρσούς στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Το «Χάιλ Τραμπ» και το «Δεν θα μας αντικαταστήσετε [You will not replace us]» - μερικές φορές άλλαζαν σε «Εβραίοι δεν θα μας αντικαταστήσετε [Jews will not replace us]» - κάποιοι χρησιμοποίησαν τους πυρσούς για να απειλήσουν ένα μικρό αριθμό αντιρατσιστών διαδηλωτών που τους αντιμετώπισαν στην πανεπιστημιούπολη.

Εάν οι ρατσιστές πίστευαν ότι θα είχαν την ίδια συντριπτική δύναμη με τη μεριά τους την επόμενη μέρα, έκαναν λάθος. Οι φασίστες ξεπεράστηκαν από τους αντιπάλους τους, που αποτελούνταν από τα τμήματα των Αντίφα και από την ριζοσπαστική αριστερά μέχρι πιο μετριοπαθείς αντιρατσιστικές οργανώσεις. Αλλά το πλεονέκτημα των αντιφασιστών δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο θα μπορούσε να είναι.

Ομάδες από κάθε πλευρά όσο περνούσε η ώρα πραγματοποιούσαν πορείες το Σάββατο το πρωί και υπήρξαν μεμονωμένες συγκρούσεις, που οδήγησαν σε μια ατμόσφαιρα σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Όταν μια ομάδα μελών του ISO πλησίασε στη νοτιοδυτική είσοδο στο Justice Justice, το χώρο της αντισυγκέντρωσης, βρήκαν μια ομάδα λευκών νεαρών ανδρών με αυτόματα τουφέκια και κόκκινα μαντίλια δεμένα στο λαιμό τους να επιτηρούν. Ο στιγμιαίος φόβος εξανεμίστηκε όταν οι σοσιαλιστές καλωσορίστηκαν με φωνές και χειρονομίες - αυτοί ήταν μέλη του Redneck Revolt, μιας νεοσύστατης μαχητικής ομάδας αυτοάμυνας του Νότου.

Η τοπική και η κρατική αστυνομία βρίσκονταν εκεί, αλλά κράτησε μια πολιτική ανοχής όταν οι ακροδεξιοί έκαναν απειλητικές κινήσεις εναντίον των αντιδιαδηλωτών. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ProPublica:

«Ένας θυμωμένος όχλος της λευκής υπεροχής σχημάτισε μια γραμμή μάχης απέναντι σε μια ομάδα αντιδιαδηλωτών, πολλοί από τους οποίους ήταν μεγάλοι άνθρωποι με γκρίζα μαλλιά, που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο πάρκινγκ μια εκκλησίας. Με εντολή του ηγέτη τους, οι νεαροί επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν τους ιδεολογικούς τους εχθρούς αλύπητα. Μια γυναίκα χτυπήθηκε στο πεζοδρόμιο και φάνηκε αμέσως αίμα από το χτυπημένο της κεφάλι.

Λίγο πιο πέρα, διάφορα σώματα της Αστυνομίας της Πολιτείας της Βιρτζίνια και της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ που φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό παρακολουθούσαν σιωπηλά πίσω από μια σειρά μεταλλικών οδοφραγμάτων και δεν έκαναν τίποτα.»

Όταν ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Terry McAuliffe, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 11 π.μ., εμφανίστηκε η Εθνική Φρουρά. Η αστυνομία διασκόρπισε την ακροδεξιά από τον χώρο της στο Emancipation Park - αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ομάδες ρατσιστών να περιφέρονται στους γύρω δρόμους γυρεύοντας μάχη.

Οι αντιδιαδηλωτές άκουσαν ότι οι φασίστες κατευθύνονταν σε ένα τμήμα της πόλης όπου υπάρχουν συγκεντρωμένες δημόσιες κατοικίες, για να παρενοχλήσουν τους φτωχούς κατοίκους.

Οργανώθηκε αυθόρμητα μια πορεία για την υπεράσπιση της κοινότητας. «Τα συναισθήματα της αβεβαιότητας και της αδυναμίας μετατράπηκαν άμεσα σε αυτοπεποίθηση και σιγουριά», είπε ένα μέλος του ISO που συμμετείχε στη δράση. «Δεν θα αφήναμε τους φασίστες να ελέγχουν.»

Περίπου 300 αντιφασίστες διαδηλωτές έκαναν πορεία σε σφιχτό σχηματισμό, φωνάζοντας συνθήματα, σταματώντας λίγο πριν στρίψουν στη γωνία στο δρόμο όπου βρίσκονταν η φτωχογειτονιά. Αλλά όταν έφτασαν δεν βρήκαν ακροδεξιούς. Ένας διοργανωτής από την κοινότητα πήγε στο μπροστινό μέρος της πορείας και πήρε τη ντουντούκα, προτρέποντας να φύγουν για να αποφευχθεί η πιθανότητα να έρθει η αστυνομία στη γειτονιά.

Η ομάδα επέστρεψε στο κέντρο της πόλης για να βρει μια άλλη ομάδα αντιδιαδηλωτών που απλώνονταν στο δρόμο με μια χαρούμενη διάθεση. Οι ομάδες συγχωνεύθηκαν και κατευθύνθηκαν προς τα πάνω προς το Justice Park, σχεδιάζοντας να γιορτάσουν την προφανή τους νίκη να διώξουν τους ακροδεξιούς.

Ήταν περίπου στα μισά της ανηφόρας, όταν ακούστηκε κάτι σαν σύγκρουση ή έκρηξη. Σώματα πετάγονταν στον αέρα και άνθρωποι ουρλιάζουν. Ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε μέσα στο πλήθος με πολύ μεγάλη ταχύτητα, στη συνέχεια ανέβηκε ανάποδα την ανηφόρα και χάθηκε.

Μέσα στο χάος, οι άνθρωποι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καλέσουν τους γιατρούς που είχαν οριστεί για την πορεία. Μετέφεραν τους τραυματίες από το δρόμο -για να μην χτυπηθούν, σε περίπτωση άλλης αυτοκινητιστικής επίθεσης- και κάλεσαν ασθενοφόρα.

Αυτό όμως που έφτασε ήταν ένα άρμα της αστυνομίας. Ένας άνδρας με στρατιωτική στολή βγήκε από την κορυφή με ένα όπλο ρίψης δακρυγόνων. Τρία αυτοκίνητα της αστυνομίας έρχονταν πίσω του, μαζί με μια ομάδα μπάτσων καταστολής ταραχών. Η αστυνομία τελικά απέκλεισε την περιοχή και οι διαδηλωτές διασκορπίστηκαν.

Η αστυνομία αργότερα δήλωσε ότι συνέλαβε έναν άντρα απ’ το Οχάιο, τον James Fields Jr., και του απηύθυνε κατηγορίες για δολοφονία δευτέρου βαθμού, τρεις κατηγορίες για σοβαρούς τραυματισμούς και για άρνηση να σταματήσει σε σκηνικό σύγκρουσης που είχε ως προκαλέσει θάνατο. Οι φωτογραφίες από την προηγούμενη ημέρα δείχνουν τον δολοφόνος να κραδαίνει μια ασπίδα με το έμβλημα της νεοναζιστικής ομάδας American Vanguard.

Η επίθεση με αυτοκίνητο του Fields σκότωσε την 32χρονη Heather Heyer, κάτοικο του Σάρλοτβιλ που εργαζόταν ως βοηθός δικηγόρου και είχε αφοσιωθεί με πάθος στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ένας γείτονας είπε ότι «έζησε τη ζωή της συνεπής με την πορεία της – κι αυτή ήταν για τη δικαιοσύνη». Η μητέρα της Heather, η Susan Bro, δάκρυσε, καθώς έλεγε σε έναν δημοσιογράφο από το HuffPost : «Κατά κάποιο τρόπο αισθάνομαι ότι ήταν σχεδόν αυτό για το οποίο γεννήθηκε, είναι μια εστία αλλαγής.»

Περισσότεροι από είκοσι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο Bill Burke, μέλος του ISO από την Αθήνα του Οχάιο, ήταν μεταξύ εκείνων που απομακρύνθηκαν από το σκηνικό με ασθενοφόρο, καθώς ανησυχούσαν ότι μπορεί να υπέστη τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη. Δεν το έπαθε, αλλά νοσηλεύτηκε για διάσειση και παρακολουθήθηκε για εγκεφαλική βλάβη, μαζί με τραυματισμούς στο πρόσωπό του που απαιτούσαν πολλά ράμματα και σοβαρές εκδορές στα χέρια και τα πόδια του.

Ο Burke βγήκε από το νοσοκομείο αργά το απόγευμα της Κυριακής και αναμένεται να έχει πλήρη ανάκαμψη. Έστειλε αυτό το μήνυμα μέσω άλλων μελών του ISO:

«Εκτιμώ την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από όλους. Ελπίζω ότι αυτό που έκαναν οι φασίστες είναι κάλεσμα αφύπνισης για την πλευρά μας. Ρατσισμός, σεξισμός, ομοφοβία, τρανσφοβία και καπιταλισμός: Οι ακροδεξιοί αντιπροσωπεύουν όλα τα χειρότερα κομμάτια αυτού του καπιταλιστικού συστήματος. Αν θέλουμε πραγματικά να τους σταματήσουμε, πρέπει να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι και να αγωνιστούμε αλληλέγγυοι ενάντια σε κάθε καταπίεση. Τελικά, πρέπει να αγωνιστούμε για έναν νέο κόσμο που θα είναι για τους ανθρώπους, όχι για το κέρδος.»

Ότι η επίθεση του αυτοκινήτου δεν ήταν ατύχημα είναι προφανές σε όλους, εκτός από τους ομοίους του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά όποιος αμφιβάλλει, πρέπει να παρατηρήσει το ακροδεξιό meme που εμφανίστηκε μήνες πριν από την σύγκρουση του Σάρλοτσβιλ. Γράφει, «ALL LIVES SPLATTER» [ειρωνευόμενοι το «All Lives Matter»], πάνω από ένα αυτοκίνητο που χτυπάει τρεις ανθρώπους και κάτω από αυτό: «Κανείς δεν νοιάζεται για τη διαδήλωσή σας. Πάρτε τους κώλους σας από το δρόμο».

Αυτό βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της «αστείας» τρομοκρατίας του Τραμπ - με τις «χιουμοριστικές» προτάσεις του να πληρώσει τις νομικές δαπάνες εάν οι υποστηρικτές του κτύπησαν τους διαδηλωτές και τις «διφορούμενες» αναφορές στη δολοφονία αντιπάλου υποψηφίου. Αυτή η ρητορική έχει ενθουσιάσει τους αντιδραστικούς, όπως οι λαμπαδοφόρους που ξαναζωντάνεψαν το βράδυ της Παρασκευής στο Σάρλοτβιλ τη συγκέντρωση της Νυρεμβέργης.

Η αρρωστημένη τους βία έχει ήδη οδηγήσει σε έκρηξη αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Χρειαζόμαστε ένα διαρκές κίνημα που θα κινητοποιείται για να αντιμετωπίσει την άκρα δεξιά με πολύ μεγαλύτερους αριθμούς κάθε φορά που θα προσπαθούν να σηκώσουν το κεφάλι τους - και να οργανώνει μια ριζοσπαστική αριστερή εναλλακτική λύση απέναντι στη φασιστική πολιτική της απελπισίας και του εξιλαστήριων θυμάτων.

Όπως έγραψε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κάποιος που συμμετείχε στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις του Σάρλοτβιλ:

«Για να επιβληθούμε στους δρόμους, πρέπει να τους γεμίσουμε. Αν είχαμε ανθρώπους που κάλυπταν κάθε ίντσα του κέντρου του Σάρλοτβιλ, δεν θα είμαστε τόσο ευάλωτοι.
Για να διαλυθεί το φασιστικό κίνημα, πρέπει να ξεπεραστεί αριθμητικά και να διωχτεί... Απομονώστε τους, αποθαρρύνετε τους.
Το θλιβερό είναι ότι οι αντιδιαδηλωτές στην Σάρλοτσβιλ είχαν μόλις αρχίσει να αποκτούν την αίσθηση της αυτοπεποίθησης και της ενότητας στη δράση [πριν από την επίθεση με το αυτοκίνητο] .... Δύο ομάδες που έκαναν πορεία έτυχε να συγκλίνουν στο κέντρο της πόλης και κατευθύνονταν στο Justice Park για να γιορτάσουν, έχοντας τελικά αποκτήσει μια αίσθηση οργάνωσης αφού πριν είχαν χωριστεί σε πολλά μέρη.
Αυτός είναι ο στόχος της ακροδεξιάς: να τρομοκρατεί, να εκφοβίζει και να καταστρέφει τις οργανώσεις των εργαζομένων και της αριστεράς, και όποιον άλλο θεωρεί απειλή.
Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να αποθρασυνθούν, ακόμη περισσότερο εξαιτίας αυτού που συνέβη σήμερα.»

Μετάφραση: e la libertà

Katherine Nolde, Richard Capron και Scott McLemee, «Charlottesville is a call to action against fascism», socialistworker.org, 14 Αυγούστου 2017. 

Σ’ αυτό το άρθρο συνέβαλε και ο Alan Maass.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:08