Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 10:48

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χθεσινή φάρσα να γίνει τραγωδία αύριο

 

 

Συντακτική επιτροπή του Spectre

 

Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χθεσινή φάρσα να γίνει τραγωδία αύριο

 

Αντιφασιστική οργάνωση τώρα!

 

Ι.

Αυτό ήταν ένα «πραξικόπημα» ως θέαμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Με τον ψευτο-Βίκινγκ εξοπλισμό και τα συνομοσπονδιακά διακριτικά σήματα, οι ακροδεξιοί αντάρτες ήταν ένα σαφώς αντιπαθητικό πλήθος. Και η εξέγερσή τους δεν είχε καθόλου ένα συνεκτικό σχέδιο πέρα από τα σπασμένα παράθυρα και τις selfies. Δεν μπορούσε να σκεφτεί πέρα από την πίστη της στον ψεύτη αρχηγό. Ωστόσο, παρ’ όλα αυτά, ήταν μια έντονη προειδοποίηση προς την αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Εάν δεν αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και δε σταματήσουμε την ανάπτυξη αυτού του κινήματος, η επόμενη (ή μεθεπόμενη) φορά θα μπορούσε να είναι επικίνδυνα σοβαρή.

 

ΙΙ.

Το μεγάλο κόλπο ενορχηστρωνόταν για εβδομάδες. Και την ίδια μέρα, ο Τραμπ υποκίνησε έναν όχλο με επικεφαλής ακροδεξιούς ηλίθιους να λεηλατήσει το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον. Οι αριθμοί δεν ήταν καθόλου συντριπτικοί –ίσως 15.000 στην πρωτεύουσα του έθνους– παράλληλα με εκατοντάδες συντονισμένες δράσεις σε αρκετές πολιτειακές πρωτεύουσες. Αλλά παρ’ όλα αυτά, σηματοδοτεί ένα νέο στάδιο στην εμφάνιση μιας φασιστικής δεξιάς στη χώρα.

 

III.

Αντί για πραξικόπημα, ήταν μια αξιολύπητη απόπειρα δεξιού πραξικοπήματος και καταστάλθηκε εξαιρετικά γρήγορα. Πήρε το πράσινο φως από τον Τραμπ και τον στενό του κύκλο. Αλλά καταδικάστηκε συντριπτικά από τους εκπροσώπους της καπιταλιστικής τάξης: την Εθνική Ένωση Κατασκευαστών, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τους Διευθύνοντες Συμβούλους των περισσότερων μεγάλων εταιρειών, καθώς και το Twitter και το Facebook, που έκλεισαν τους λογαριασμούς του Τραμπ. Τόσο τα αστικά πολιτικά κόμματα, η ηγεσία του στρατού και της αστυνομίας, όσο και το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης το καταδίκασαν. Αμέσως μετά το Κογκρέσο συνεδρίασε και πάλι για να δώσει το χρίσμα στον Μπάιντεν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο εκτινάχθηκαν με την ελπίδα ότι μια νέα διοίκηση θα αποκαταστήσει τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητές τους.

 

IV.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λεηλασία του Καπιτωλίου συνέβη με τη συμπαιγνία της διοίκησης και της αστυνομίας. Συγκρίνετε την υποτονική απάντηση της αστυνομίας στη βία της ακροδεξιάς με την παραστρατιωτική τους απάντηση στις διαμαρτυρίες του BLM [Black Lives Matter] σε ολόκληρη τη χώρα. Όλοι γνωρίζουμε τη φρικτή αστυνομική βία που θα είχε εξαπολυθεί εάν οι υποστηρικτές του BLM έκαναν πορεία προς το κτίριο του Καπιτωλίου. Ενώ η έκταση της συντονισμένης αστυνομικής συμμετοχής παραμένει ασαφής, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η αστυνομία αντιμετώπισε με το γάντι τους φασίστες. Τα συναισθήματα υπέρ του Τραμπ είναι ιδιαίτερα έντονα στην αστυνομία και την ICE [Υπηρεσία Ελέγχου Μετανάστευσης και Τελωνείων]. Όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τη δεξιά στην Ουάσινγκτον, οι μπάτσοι τράβηξαν selfies και αντάλλαξαν χειραψίες με τους φασίστες – όπως έκαναν και με τον Κάιλ Ρίτενχαους στην Κενόσα το περασμένο καλοκαίρι πριν δολοφονήσει δύο αντιρατσιστές.

 

V.

Το κράτος κινητοποίησε μερικές από τις δυνάμεις του για να καταστείλει τις διαδηλώσεις μόλις έγινε σαφές ότι αποτελούν απειλή για το πολιτικό κατεστημένο. Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων, ο Δήμαρχος της Ουάσινγκτον και το επιχειρηματικό κατεστημένο το επιβεβαίωσαν. Συγκεκριμένα, η Εθνική Φρουρά κλήθηκε από το Μέριλαντ και τη Βιρτζίνια. Παράλληλα με την αστυνομία της Ουάσινγκτον, πραγματοποίησαν δεκάδες συλλήψεις «μικρής αξίας», συνήθως για παραβιάσεις της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η τάξη αποκαταστάθηκε και η εκλογή του Μπάιντεν επιβεβαιώθηκε καθώς οι Τραμπικοί όπως ο Λίντσεϊ Γκράχαμ (Νότια Καρολίνα) και η Κέλι Λέφλερ (Γεωργία) έσπευσαν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

 

VI.

Το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι αντιφατικό, ταυτόχρονα θα βλάψει τον Τραμπ και θα ενισχύσει το κίνημα γύρω του. Θα υπάρξει εκτεταμένη αποκήρυξη του από τις μεγάλες επιχειρήσεις, το πολιτικό κατεστημένο και τους μηχανισμούς ασφαλείας/στρατού/αστυνομίας. Όλοι οι παραπάνω θα στηρίξουν τις κινήσεις του Μπάιντεν για την αποκατάσταση της κανονικότητας των επιχειρήσεων στο εσωτερικό και την αυτοκρατορική αξιοπιστία στο εξωτερικό. Θα υπάρξουν συζητήσεις για την εφαρμογή της 25ης τροπολογίας, και νομική δίωξη του Τραμπ πριν από την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, και απειλές για περισσότερες ενέργειες μετά την αποχώρησή του. Όλα αυτά αποσκοπούν στο να επιβεβαιώσουν ότι η αστική τάξη παραμένει η «πόλη πάνω στον λόφο».1

 

VII.

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι θα απαιτήσουν αυξημένες εξουσίες για τον στρατό και την αστυνομία, για να παρακολουθούν, να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν «εξτρεμιστές». Θα το κάνουν στο όνομα της αντιμετώπισης και της δίωξης των φασιστών. Αλλά η αριστερά πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε υποστήριξη στην εκστρατεία του νόμου και της τάξης. Επιδιώκουμε να αποδυναμώσουμε τις δυνάμεις της κρατικής καταστολής. Και γνωρίζουμε ότι σε μια ρατσιστική, καπιταλιστική κοινωνία οι κύριοι στόχοι θα είναι οι Μαύροι, οι μετανάστες, οι Μουσουλμάνοι, οι αριστεροί και τα μέλη των συνδικάτων.

 

VIII.

Καμία από αυτές τις ενέργειες δεν θα εμποδίσει την ανάπτυξη του Τραμπισμού και του φασιστικού του ρεύματος. Αναδείχτηκε από την αποθρασυμένη δράση της Τετάρτης. Όχι μόνο πιστεύουν ότι προστατεύουν τα δικαιώματά τους από μια παράνομη κυβέρνηση, αλλά έχουν θέσει τα θεμέλια για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η δεξιά διαθέτει υποδομή μέσων, οργανώσεις όπως οι Proud Boys και δίκτυα σε ολόκληρη τη χώρα ικανά να συντονίζουν τις δράσεις. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μικρή και η δικιά μας πλευρά υπερτερεί αριθμητικά όταν κινητοποιείται. Ας θυμηθούμε, 26 εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν αυτό το καλοκαίρι στις διαδηλώσεις του BLM. Μόνο 15.000 περίπου στις πορείες σε όλη τη χώρα χθες. Όμως, αν μείνουν χωρίς αντίπαλο, οι τάξεις τους θα διογκωθούν. Οι συνθήκες που δημιούργησαν την αύξησή τους –μια κρίση στη ζωή της μικροαστικής τάξης που προκλήθηκε από τις αποτυχίες του νεοφιλελευθερισμού, τη διακοπή της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας, και τις αποτυχίες αυτών των επιχειρήσεων εν μέσω της ύφεσης– θα αυξηθούν πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες και χρόνια. Η δεξιά θα αποτελεί μια σαφή, παρούσα και επικίνδυνη απειλή για τους εργαζόμενους και όλο τον καταπιεσμένο λαό.

 

ΙΧ.

Ο εσωτερικός κύκλος του Τραμπ και τα τσιράκια του στο GOP [Μεγάλο Παλαιό Κόμμα – Ρεπουμπλικανικό Κόμμα] τα έπαιξαν όλα χθες με την ακροδεξιά και τους φασίστες. Όταν έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της αξιοποίησης της προεδρίας του για να βγάλει λεφτά και της ανάληψης της θέσης του επίδοξου Führer ενός νέου φασιστικού κινήματος, ο Τραμπ επέλεξε το δεύτερο. Κάποιοι στο GOP θα τον ακολουθήσουν, οι περισσότεροι όχι. Ωστόσο, ο Τραμπ διατηρεί την υποστήριξη του 40% περίπου του εκλογικού σώματος και έχει τη βάση για να παραμείνει μια τεράστια δύναμη στο GOP, ή να οικοδομήσει μια εναλλακτική λύση εάν οι ηγέτες του τελευταίου τον αποκηρύξουν. Η διάσπαση στο GOP είναι σαφώς δυνατή και έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο ακροδεξιό κόμμα. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι το ακούσιο όχημα για μια πολύ βρώμικη διάσπαση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

 

Χ.

Εν τω μεταξύ, ο Μπάιντεν θα κινηθεί προς τα δεξιά για να αγκαλιάσει τους ηγέτες του GOP που συσπειρώθηκαν στην επικύρωση της εκλογής του – όλα αυτά στο όνομα της «ενότητας της χώρας και της αποκατάστασης της τάξης». Θα επιδιώξει να ξεπεράσει την πανδημία, να επανεκκινήσει την λειτουργία του καπιταλισμού και να αποκαταστήσει τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό για να ανταγωνιστεί καλύτερα την Κίνα. Αλλά θα αντιμετωπίσει μια αδιάκοπη αντιπολίτευση από τον Τραμπ και την ακροδεξιά, που θα θεωρούν την κυβέρνησή του παράνομη. Ο ισχυρισμός περί παρανομίας ορθώνεται ως ο θεμελιώδης μύθος ενός νεοφασιστικού κινήματος.

 

ΧΙ.

Οι φιλελεύθεροι θα υπερβούν τους εαυτούς τους στη βιασύνη τους να συσπειρωθούν πίσω από τη δικομματική καπιταλιστική ενότητα και την κρατική καταστολή για να αντιμετωπίσουν την φασιστική απειλή. Θα προσδώσουν αξιοπιστία στη συναίνεση του νόμου και της τάξης, στην οποία αναφέρθηκαν και τα δύο κόμματα την Τετάρτη, οι αστυνομικές αρχές και τα μέσα ενημέρωσης, ιδίως το CNN, το οποίο στηρίζει την αστυνομική καταστολή της δεξιάς. Οι φιλελεύθερες δυνάμεις μαγνητίζονται από το καθεστώς νόμου και τάξης επειδή βλέπουν το κράτος, όχι τη μαζική αντιφασιστική δράση, ως το κλειδί για την αντιμετώπιση της δεξιάς.

 

XII.

Η σοσιαλιστική αριστερά έχει ανάγκη μια ριζικά διαφορετική πορεία. Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το αστικό κατεστημένο, τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν, ή την κρατική καταστολή τους στο εσωτερικό και την αυτοκρατορική αποκατάσταση στο εξωτερικό. Αντίθετα, πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να χτίσουμε ενιαία αντιφασιστικά μέτωπα παντού για να αντιμετωπίσουμε μαζικά την δεξιά και να τη διώξουμε από τους δρόμους, από τους χώρους εργασίας και από τις κοινωνικές οργανώσεις. Και κυριολεκτικά, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση μιας ακτιβιστικής σοσιαλιστικής εναλλακτικής που θα αγωνίζεται ανεξάρτητα από τους Δημοκρατικούς για διεκδικήσεις με τις οποίες θα απαντηθούν οι πολλαπλές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος: πραγματική βοήθεια για την πανδημία· μια Πράσινη Νέα Συμφωνία· ελάφρυνση ενοικίου και μορατόριουμ στις εξώσεις· ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους· κατώτατος μισθός 15 δολάρια την ώρα και συνδικαλιστικά δικαιώματα· διακοπή της χρηματοδότησης της αστυνομίας· κατάργηση της ICE· και τεράστιες περικοπές στον πολεμικό προϋπολογισμό.

 

XIII.

Όλα αυτά απαιτούν επιθετική προσπάθεια για τον επαναπροσανατολισμό της σοσιαλιστικής αριστεράς, ιδίως των Δημοκρατικών Σοσιαλιστών της Αμερικής, από την κατά κύριο λόγο εκλογική της εστίαση προς την οργάνωση της πάλης από τα κάτω, ιδιαίτερα στους αντιρατσιστικούς και τους εργατικούς αγώνες. Βρισκόμαστε εν μέσω των βαθύτερων κρίσεων (ναι, στον πληθυντικό) του καπιταλιστικού συστήματος από τη δεκαετία του 1930. Αυτές θα συνεχίσουν να προκαλούν βαθιά πόλωση εντός των χωρών, κύματα ταξικής και κοινωνικής κινητοποίησης και μεγαλύτερη σύγκρουση μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών. Από αυτό μια νέα σοσιαλιστική αριστερά μπορεί να αναπτυχθεί και να πάρει οργανωτική μορφή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την εξοπλίσουμε με επαναστατικές σοσιαλιστικές ιδέες, στρατηγικές και τακτικές. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη φορά.

 

 

Μετάφραση: e la libertà

 

Spectre Editorial Board, «We Cannot Let Yesterday’s Farce Become Tomorrow’s Tragedy», Specter, 9 Ιανουαρίου 2021. https://spectrejournal.com/we-cannot-let-yesterdays-farce-become-tomorrows-tragedy/

 

Σημειώσεις

1 Η έκφραση «πόλη πάνω στον λόφο» προέρχεται από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον (5:14, «οὐ δύναται πόλις κρυβῆναι ἐπάνω ὄρους κειμένη») και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς Προέδρους των ΗΠΑ (Κένεντι, Ρέιγκαν, Ομπάμα) και άλλους πολιτικούς, για να περιγράψει τον ιστορικό/θρησκευτικό προορισμό των ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν, υποτίθεται, ένα λαμπερό, ορατό από όλους, υπόδειγμα κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 21:39