Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 19:11

Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να συνεχίσει

Nouveau Parti Anticapitaliste

Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να συνεχίσει

 

Εκτελεστική Επιτροπή του NPA

Μοντρέιγ, 1η Δεκεμβρίου 2018

Κίτρινα γιλέκα: συνεχίστε την κινητοποίηση ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής

Δεκάδες, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, διαδήλωσαν σήμερα σε όλη τη Γαλλία ενάντια στο κόστος ζωής και κατά της κυβέρνησης, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Μακρόν παραιτήσου!»

Το εύρος της κινητοποίησης, παρά την καταστολή από την αστυνομία, παρά τις καιρικές συνθήκες, δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαζόμενων τάξεων σε ολόκληρη τη χώρα, που έχει απηυδήσει με την αύξηση των φόρων, την CSG (εισφορά κοινωνικής ασφάλισης), ενώ ο ISF(φόρος περιουσίας) καταργήθηκε και οι πλούσιοι διπλασιάζουν την αλαζονεία τους. Για τις συγκρούσεις που έγιναν την ευθύνη έχει η κυβέρνηση, η οποία, με δακρυγόνα, κανόνια νερού και χτυπήματα, προσπάθησε να αποτρέψει τους διαδηλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση στα Ηλύσια Πεδία. Αυτές οι κρατικές πράξεις βίας αποτελούν μια απεικόνιση της επιμονής του Μακρόν, που αρνείται να ανταποκριθεί στα λαϊκά αιτήματα, μιας κυβέρνησης που θέλει να διατηρήσει την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια, υποσχόμενη «μήνες διαβούλευσης»... Η πολιτική που ακολουθεί ο Μακρόν και οι προκάτοχοί του τώρα απορρίπτεται μαζικά, όπως είναι: μια ταξική πολιτική προς όφελος των πλουσιότερων, των «πρώτων στην ουρά» όπως ο Κάρλος Γκοσν1, εις βάρος των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων τάξεων. Και το γεγονός ότι σήμερα είναι υπουργός Εσωτερικών Καστανέ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απάντηση στους διαδηλωτές στην τηλεόραση, λέει πολλά ...

Το NPA είναι αλληλέγγυο σε αυτήν την κινητοποίηση και ελπίζει ότι θα συνεχίσει –αποκτώντας τη δική της δημοκρατική οργάνωση– να κινητοποιείται ενάντια σε όλους τους έμμεσους φόρους, για την επιστροφή του φόρου περιουσίας, την αύξηση των μισθών και των συντάξεων, την υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών. Σε όλη τη χώρα, υποστηρίζουμε τους δημοκρατικούς αποκλεισμούς και τις λαϊκές συνελεύσεις συζήτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι πολιτικές οργανώσεις και οι οργανώσεις καμπανιών πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απορρίπτοντας κάθε διαχωρισμό, όπως ήδη γίνεται σε πολλές πόλεις γύρω από συγκλίνουσες εκκλήσεις και δράσεις, για να πραγματοποιηθεί μια μαζική κινητοποίηση που θα απομονώνει επίσης την ακραία δεξιά, κυρίως με απεργίες που θα μπλοκάρουν την οικονομία.

Η κινητοποίηση είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της πολιτικής κρίσης που ήταν λανθάνουσα για αρκετούς μήνες. Αυτό που βιώνουμε είναι δυνητικά μια κοινωνική έκρηξη ενάντια στις καταστροφές του καπιταλισμού που υπέστησαν οι εργαζόμενες για χρόνια. Εκείνοι που σπέρνουν τη δυστυχία θερίζουν την οργή!

 

 

NPA

Μοντρέιγ, 4 Δεκεμβρίου 2018

Κίτρινα γιλέκα: πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης, το κίνημα πρέπει να πάει πιο πέρα το πλεονέκτημά του

Ο Εντουάρ Φιλίπ προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε η ίδια η κυβέρνηση. Αναγγέλλοντας σήμερα το πρωί την αναβολή για έξι μήνες της αύξησης του φόρου στα καύσιμα, μας λέει ότι θα επανέλθει σε έξι μήνες, γιατί αναβολή δε σημαίνει ακύρωση. Τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από το να απαντάνε στο θυμό των λαϊκών τάξεων ή στις διεκδικήσεις τους κατά της ακρίβειας και της φορολογικής ανισότητας, γιατί η αμφισβήτηση είναι πολύ πιο συνολική, όπως το δείχνει και το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου»: που φωνάχτηκε πολύ από το κίνημα. Η εξουσία αυτή δεν διαθέτει νομιμοποίηση και δεν θα το λύσει με μερικές περιορισμένες και προσωρινές διευθετήσεις...

Για να απαντηθεί η επείγουσα κοινωνική και οικολογική κατάσταση, πρέπει πρώτα-πρώτα να επανέλθει μια κάποια φορολογική δικαιοσύνη, αποσύροντας τους φόρους στα προϊόντα άμεσης ανάγκης και μεταφέροντας τα βάρη στους πλούσιους. Επιπλέον, για να μπορούμε «να ζούμε και όχι να επιζούμε», όπως το λένε τα κίτρινα γιλέκα, χρειάζεται μια γενική αύξηση των εισοδημάτων κατά 300 ευρώ και ένας ελάχιστος μισθός 1.700 ευρώ. Για να μπορέσει να υπάρξει και να είναι κοινωνικά δίκαιη μια οικολογική μετάβαση, πρέπει να αναπτυχθούν τα συλλογικά μέσα συγκοινωνίας, να σταματήσει η κερδοσκοπία στα ακίνητα, να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι, και να φορολογηθούν τα κέρδη. Και στις διεκδικήσεις των κίτρινων γιλέκων έρχονται σήμερα να προστεθούν και οι διεκδικήσεις των μαθητών και φοιτητών που ζητούν την απόσυρση του συστήματος Parcoursup, της μεταρρύθμισης στα λύκεια και της αύξησης των διδάκτρων για τους ξένους φοιτητές. Ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν θα τη βγάλουν συνεχίζοντας τη βίαιη φυγή προς τα μπροστά των τελευταίων ημερών κατά των διαδηλωτών.

Το NPA καλεί τον κόσμο της εργασίας, τη νεολαία, το σύνολο του πληθυσμού, να κινητοποιηθεί τη ερχόμενο Σάββατο, κατά τη διάρκεια της νέας ημέρας κινητοποιήσεων των κίτρινων γιλέκων, για να δημιουργηθούν όλες οι συγκλίσεις, ιδιαίτερα μαζί με τις πορείες για την κλιματική δικαιοσύνη που έχουν προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα. Όσο πιο μαζικά γίνεται πρέπει να εκφραστεί τις ερχόμενες μέρες η απόρριψη του Μακρόν και της πολιτικής του.

Η εξουσία αρχίζει να υποχωρεί, είναι η στιγμή που πρέπει να πάμε όλοι μαζί, να διαδηλώσουμε, να μπλοκάρουμε την οικονομία, ιδιαίτερα με μια απεργία. Ο Μαρκόν πρέπει να υποχωρήσει, αλλιώς να φύγει.

Μετάφραση: e la libertà

NPA, «Gilets jaunes: continuer la mobilisation contre la vie chère», NPA, 1 Δεκεμβρίου 2018 και NPA, «Yellow jackets: continue the mobilization against the high cost of living», International Viewpoint, 1 Δεκεμβρίου 2018

NPA, «Gilets jaunes: premier recul du gouvernement, le mouvement doit pousser son avantage», NPA, 4 Δεκεμβρίου 2018

Σημειώσεις

1 Διευθύνων Σύμβουλος της Nissan-Renault που κρατείται και ανακρίνεται στην Ιαπωνία για φορολογική απάτη.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:52