Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2016 18:59

Η καθόλου τυχαία εκτέλεση του μαύρου ακτιβιστή Darren Seals

Χρήστος Δεμέτης

O Darren Seals δολοφονήθηκε για αυτό που ήταν. Έδινε τον δικό του αγώνα μετά την εκτέλεση του 18χρονου Michael Brown, δύο χρόνια πριν και ήταν από τους πρώτους που οργάνωσαν τις διαδηλώσεις στο Ferguson

Ήταν 9 Αυγούστου του 2014, δύο χρόνια πριν, όταν ο Michael Brown έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες του όπλου του αστυνομικού Darren Wilson στο Ferguson των ΗΠΑ.

AdTech AdΟ 18χρονος Brown ήταν άοπλος όπως ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες. Ο Wilson τον πυροβόλησε έξι φορές, τις δύο στο κεφάλι. Ένα χρόνο μετά, ο αστυνομικός δήλωνε αμετανόητος για την πράξη του. Υποστήριξε ότι ο Brown προσπάθησε να του αρπάξει το όπλο και πως του έριξε γιατί φοβήθηκε για τη δική του ζωή. Κανένας αυτόπτης μάρτυρας δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του οργάνου της "τάξης".

Ο κολλητός του Michael δήλωσε πως είχαν πάρει πούρα από ένα μίνι μάρκετ χωρίς να τα πληρώσουν. Οι δύο νεαροί επέστρεφαν σπίτι τους και περπατούσαν στη μέση του δρόμου. Εκεί συναντήθηκαν με το περιπολικό. Δέχθηκαν εντολές από τον Wilson να ανέβουν στο πεζοδρόμιο. Του είπαν πως το σπίτι τους είναι στο διπλανό τετράγωνο και συνέχισαν να περπατούν. Τότε το περιπολικό τους προσέγγισε και φρέναρε απότομα δίπλα τους. "Άνοιξε απότομα την πόρτα του, ξυστά από τον Big Mike. Η πόρτα με χτύπησε στα πλευρά μου". Ο Brown του έκλεισε την πόρτα. Ο αστυνομικός τράβηξε από την μπλούζα το θύμα και δεν τον άφησε να φύγει. Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία.

Η δολοφονία του Brown, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί το ακτιβιστικό κίνημα "Black Lives Matter". Οι διαμαρτυρίες εξαπλώθηκαν από το Ferguson σε όλη την Αμερική με τις φωνές που διαμήνυαν δυνατά πως οι "Ζωές των Μαύρων έχουν σημασία" να πληθαίνουν διαρκώς, όπως πλήθυναν και τα περιστατικά αδικαιολόγητης βίας από τους αστυνομικούς.

Το μίσος συνεχίζεται

Πριν λίγους μήνες, είχαμε νέες δολοφονίες μαύρων πολιτών από αστυνομικούς. Πρόκειται για τις περιπτώσεις του Alton Sterlnig αλλά και του Philando Castile που εκτελέστηκε μέσα στο αυτοκίνητο του μπροστά στη γυναίκα του, η οποία κατέγραφε τις σκηνές με το κινητό της και της μετέδιδε ζωντανά μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Ακολούθησε "πόλεμος" στο Dallas με πέντε αστυνομικούς να χάνουν τη ζωή τους. Το κίνημα "Black Lives Matter" αποστασιοποιήθηκε από τα αντίποινα καθώς όπως ανέφεραν οι οργανωτές του, ξεκίνησε και παρέμεινε ειρηνικό καταδικάζοντας τις πράξεις βίας.

Μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έχουν καταγραφεί άλλωστε περισσότερα από 490 περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στις ΗΠΑ, στην συντριπτική τους πλειοψηφία εναντίον μαύρων πολιτών. Το "Black Lives Matter" ενδυναμώθηκε μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον αναδυόμενου ρατσισμού και παρέμεινε δυνατό κάτω από τη γροθιά ανθρώπων σαν τον ράπερ, Darren Seals.

Ο Darren, στα 29 του χρόνια είχε γίνει σύμβολο αντίστασης και διάδοσης των ίσων δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ, για να μην ξεχαστούν τα κεκτημένα τους. Μιλούσε για την περιθωριοποίηση, για τον εκφοβισμό, για την αστυνομική βία, για την ανάγκη ίσων ευκαιριών στον επαγγελματικό τομέα.

Ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στους δρόμους μετά τον χαμό του Michael Brown στο Ferguson, ήταν από τους πρώτους που οργάνωσαν το κίνημα και το διατήρησαν ειρηνικό. Μιλούσε συστηματικά στα media, κυρίως στη The Washington Post αλλά και στο Al Jazeera.

Πριν λίγους μήνες είχε αναρτήσει στο προφίλ του στο Facebook ένα δικό του ντοκουμέντο που το χαρακτήρισε σαν περιστατικό ρατσιστικής συμπεριφοράς εναντίον του από άνδρα της αστυνομίας. Ανέφερε πως αστυνομικοί είχαν απειλήσει τον ίδιο και τον αδερφό του βγάζοντας όπλα εναντίον τους, μετά από λογομαχία κατά τη διάρκεια ελέγχου της τροχαίας. Υποστήριξε πως οι άνδρες των αρχών ήταν εκείνοι που τους προκάλεσαν.

Μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου και τους είπαν πως είχαν αναρτήσει προσβλητικά σχόλια εναντίον του Trump στο διαδίκτυο, προτού αφεθούν τελικά ελεύθεροι.

1 trump

Είχε ασκήσει κριτική εναντίον των Ρεπουμπλικανών αλλά και εναντίον του Ομπάμα και των Δημοκρατικών, λέγοντας πως δεν είχαν κάνει ουσιαστικά πράγματα για τον "εκδημοκρατισμό" της αστυνομίας, εργαζόταν σε εργοστάσιο της General Motors και ζούσε στη γειτονιά του Michael Brown. Ήταν επίσης μέλος της χιπ χοπ μπάντας, Bottom Boyz Movement.

Στις 7 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ο Seals βρέθηκε νεκρός, απανθρακωμένος μέσα στο όχημα του. Πρώτα τον πυροβόλησαν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο που επέβαινε. Αυτόπτης μάρτυρας μίλησε για "λευκό ενήλικα" που περιέλουσε με βενζίνη την Chrysler του Seals. Συγγενείς του μιλάνε για απειλές που είχε δεχθεί τελευταία ακόμα και με τηλεφωνικές κλήσεις στο σπίτι του.

Πόσο τυχαίο είναι το γεγονός και πόσο άσχετο με την ανάμειξη του Seals με τον ακτιβισμό; Μάλλον καθόλου.

Τον Νοέμβριο του 2014, ο 20χρονος DeAndre Joshua εκτελέστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σφαίρες στο κεφάλι, το αυτοκίνητο του στις φλόγες. Και εκείνος ήταν ηγετικό μέλος του κινήματος πρωτοστατώντας στις εκδηλώσεις του. Στην υπόθεση του Joshua δεν υπήρξαν συλλήψεις ενώ η έρευνα για τους θύτες έχει "παγώσει". Οι οικείοι του Seals πιστεύουν πως και τώρα δεν θα γίνει τίποτα.

Στο Twitter του ο Seals "ενοχλούσε" πολλούς. Πρόσφατα είχε πάρει θέση υπέρ του Kaepernick και υπέρ όσων βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό:

2 seals1

Είναι ξεκάθαρο πως ο Seals τα "έβαλε" με τους υποστηρικτές της "λευκής ανωτερότητας" στις ΗΠΑ, πολλοί εκ των οποίων έχουν ταχθεί ανοιχτά πλέον υπέρ της υποψηφιότητας Trump. Ο Seals ήταν με την οικογένεια του Brown έξω από το διοικητικό κέντρο της αστυνομίας του Ferguson όταν μαθεύτηκε ότι ο Wilson απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία με πρόθεση. Και δεν είχε σταματήσει να αγωνίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Seals είχε καταφερθεί και εναντίον ατόμων που όπως έλεγε, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τη φήμη του "Black Lives Matter" για "δικούς" τους σκοπούς, συνδέοντας το ακόμη και με ένοπλη δράση. "Δεν έχουν κάνει τίποτα ουσιαστικό για το Ferguson", έλεγε.

Πλέον, μένει να δούμε αν θα υπάρξει αποτέλεσμα από την έρευνα για αυτή τη νέα ανθρωποκτονία με θύμα τον ακτιβιστή.

Σημειώνεται πως η Κου Κλουξ Κλαν υπάρχει ακόμα και πολλαπλασιάζει τα μέλη της. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν ο υπέρμαχος της οπλοκατοχής και της λευκής υπεροχής, Donald Trump εκλεγεί ως ο επόμενος πλανητάρχης, την ώρα που η μισαλλοδοξία γνωρίζει μέρες νέας δόξας παγκοσμίως.

Κλείνουμε με στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του "PewCenter":

-Στις ΗΠΑ υπάρχουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια φυλακισμένοι, το 50% εκ των οποίων είναι μαύροι αν και το ποσοστό των μαύρων στο σύνολο του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 13%.

-Ο ένας στους 99 ενηλίκους στις ΗΠΑ, είναι φυλακισμένος. Όσον αφορά τις διακρίσεις, η πιθανότητα εγκλεισμού στη φυλακή κάποιου που δεν είναι λευκός εκτοξεύεται: Ανάμεσα στους μαύρους ο ένας στους 15 είναι έγκλειστος και ανάμεσα στους ισπανόφωνους φυλακισμένος είναι ο ένας στους 36.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό, μεταξύ 35 – 39 ετών φυλακισμένη είναι η μια στις 355 λευκές γυναίκες. Αντίθετα, στις μαύρες γυναίκες, φυλακισμένη είναι η μία στις 100.

-Το 80% των εκτελέσεων της ποινής του θανάτου στις ΗΠΑ αφορά σε μαύρους.

-Οι μαύροι είναι 10 φορές πιθανότερο να φυλακιστούν για υποθέσεις ναρκωτικών, απ’ ό,τι οι λευκοί, παρότι οι δύο φυλετικές ομάδες συμμετέχουν ισόποσα σε σχετικά αδικήματα.

-Το 60% των μαύρων ζουν σε γκέτο και σε περιοχές που έχουν επιλεγεί για την απόρριψη απορριμμάτων.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη φτώχεια, το ποσοστό των μαύρων που ζουν σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό των λευκών.

-Το προσδόκιμο ζωής του μαύρου πληθυσμού στις ΗΠΑ υπολείπεται κατά 6 χρόνια του προσδόκιμου ζωής που αφορά στο λευκό πληθυσμό.

-Η αναλογία του εισοδήματος μιας μέσης οικογένειας λευκών στις ΗΠΑ προς μια μέση οικογένεια μαύρων είναι 2 προς 1.

-Ενώ το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ (ένα στα πέντε παιδιά – ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στον ανεπτυγμένο κόσμο) ζει μέσα στη φτώχεια, το μεγαλύτερο μερίδιο παιδιών σε φτώχεια είναι μαύροι (37%) και ισπανόφωνοι (35%), έναντι 15% των λευκών παιδιών.

-Στον 21ο αιώνα, στο Νότο των ΗΠΑ, το 25% του πληθυσμού ζει κάτω από όριο της φτώχειας, ενώ τα παιδιά και οι νέοι ζουν στην εξαθλίωση σε ποσοστά πάνω από 35%.

-Η πιθανότητα να πυροβοληθεί μαύρος από την αστυνομία στις ΗΠΑ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη απ΄ότι λευκός.

Πηγη: news247

Σεπτέμβριος 07 2016


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 16:13