Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 23:55

Μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ενάντια στην προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Μεγάλη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ ενάντια στην προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών

Με τον Νετανιάχου να έχει ανακοινώσει – με «πλάτες Τραμπ» βεβαίως – προσάρτηση εδαφών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια κοινή εβραιο-αραβική διαδήλωση στέλνει μήνυμα ειρήνης – Μήνυμα μέσω βίντεο από τον Μπ. Σάντερς – «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν», «Μην κάνετε το Απαρτχάιντ σπουδαίο ξανά» τα συνθήματα στα πανό, με εμφανείς επιρροές από τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία Φλόιντ

1948

Χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες Σάββατο ενάντια στο σχέδιο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να επεκτείνει την ισραηλινή κυριαρχία σε μέρη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μιας ντε φάκτο προσάρτησης εδαφών όπου οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ιδρύσουν το δικό τους κράτος.

Φορώντας μάσκες, κρατώντας μεταξύ τους αποστάσεις στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού, οι διαδηλωτές, κυματίζοντας σημαίες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ραμπίν στο Τελ Αβίβ το Σάββατο βράδυ με πανό που έγραφαν «Οι ζωές των Παλαιστινίων μετρούν» και «Μην κάνετε το Απαρτχάιντ σπουδαίο ξανά».

Κεντρικό σύνθημα: «Όχι στην προσάρτηση, όχι στην κατοχή, ναι στην ειρήνη και την δημοκρατία».

Περισσότερα από 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για τη διαδήλωση.

apart gr again

Μήνυμα Σάντερς: Να ορθώσουμε ανάστημα σε αυταρχικούς ηγέτες

Οι διοργανωτές πρόβαλαν ένα βίντεο με μήνυμα που έστειλε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής των ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς. «Ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να υπερασπιστούμε τη δικαιοσύνη και να αγωνιστούμε για το μέλλον που όλοι αξίζουμε», είπε ο Σάντερς. «Εναπόκειται σε μας να ορθώσουμε ανάστημα σε αυταρχικούς ηγέτες και να οικοδομήσουμε ένα ειρηνικό μέλλον για κάθε Παλαιστίνιο και κάθε Ισραηλινό».

«Με απαρτχάιντ δεν θα υπάρξει ούτε ειρήνη, ούτε δικαιοσύνη»

«Παλαιστίνιοι και Εβραίοι έχουμε βλάψει αρκετά ο ένας τον άλλο», δήλωσε η διαδηλώτρια, η Άνατ Σριέμπερ στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είμαστε αδέλφια, ο τόπος μας είναι εδώ, ο ένας όπως και ο άλλος, μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα μαζί παρά χώρια».

Ένας άλλος διαδηλωτής ζήτησε «δικαιοσύνη για τους Παλαιστινίους και ειρήνη για τους δύο λαούς, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους». «Σε αυτήν την κατάσταση του απαρτχάιντ, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη ούτε για εμάς ούτε για αυτούς, και ούτε δικαιοσύνη», είπε ο διαδηλωτής που έδωσε το ψευδώνυμο “Ίντεν”. «Φοβάμαι αυτό το σχέδιο προσάρτησης», είπε. «Νομίζω ότι θα οδηγήσει σε ταραχές και ακόμη και σε πόλεμο».

Η διαδήλωση στο Τελ Αβίβ πραγματοποιήθηκε μετά από παρόμοιες διαμαρτυρίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φώναζαν συνθήματα κατά του ισραηλινού εποικισμού και της προτεινόμενης προσάρτησης.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν ένα ανεξάρτητο κράτος στην Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και την Λωρίδα της Γάζας, εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο των Επτά Ημερών του 1967 και διατηρεί έκτοτε υπό κατοχή.

Ο Νετανιάχου θέλει ξεκίνημα των προσαρτήσεων, περιμένει στήριξη Τραμπ

Περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί ζουν σε εποικισμούς, που θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο, στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Ο Νετανιάχου έχει θέσει την 1η Ιουλίου ως την ημερομηνία έναρξης της προώθησης του σχεδίου του για ισραηλινή προσάρτηση εποικισμών στην Κοιλάδα του Ιορδάνη στην Δυτική Όχθη, ελπίζοντας να πάρει το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον.

Το ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προβλέπει τη διατήρηση των εποικισμών του Ισραήλ και την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους υπό πολύ αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί στηρίζουν την προσάρτηση – αλλά φοβούνται μια τρίτη Ιντιφάντα.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν απορρίψει το σχέδιο αυτό και εκφράζουν οργή ενάντια στην προτεινόμενη ισραηλινή προσάρτηση. Αντιδρώντας στο αμερικανικό σχέδιο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την αναστολή όλων των συμφωνιών με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Προειδοποιώντας ενάντια σε πιθανό ξέσπασμα βίας και διπλωματικών συνεπειών, ορισμένα ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη, μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη, προτρέπουν το Ισραήλ να μην προχωρήσει με την προσάρτηση των εποικισμών, που πολλές χώρες θεωρούν παράνομους.

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται ήδη για πιθανές ταραχές στα παλαιστινιακά εδάφη.

 https://3pointmagazine.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Ιουνίου 2020 00:03