Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 10:32

Πραξικόπημα εν εξελίξει στην Καταλονία Κύριο

Κώστας Κούσιαντας

Πραξικόπημα εν εξελίξει στην Καταλονία

Πραξικόπημα εξαπέλυσε η δεξιά, εθνικιστική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι εναντίον της Καταλονίας, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτώβρη.

Χθες το πρωί (20/9), Ισπανοί εθνοφύλακες εισέβαλαν και κατέλαβαν την έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών, καθώς και το κτίριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της καταλανικής κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ). Συνελήφθησαν 14 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τζενεραλιτάτ, μεταξύ των οποίων και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, γ.γ. του συμβουλίου Οικονομίας, στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας.

Η επίθεση αυτή έγινε ύστερα από την επίσημη διακοίνωση του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών Κριστόβαλ Μοντόρο στην καταλανική κυβέρνηση, της εφαρμογής του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, σύμφωνα με τον οποίο η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης αναλαμβάνει τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών της Καταλονίας. Ο άμεσος στόχος είναι να στερήσουν από την Καταλονία τους οικονομικούς πόρους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και να εκβιάσουν τους Καταλανούς επισείοντας την απειλή της μη καταβολής μισθών και συντάξεων. Εάν η καταλανική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί και δεν αποδεχτεί των έλεγχο των οικονομικών της απ’ το ισπανικό κράτος, θα διακοπεί η χρηματοδότηση. Τα χρήματα όμως αυτά προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν οι Καταλανοί στην κεντρική κυβέρνηση, απ’ τους οποίους τους επιστρέφονται τα ποσά που χρειάζονται για δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις δημόσιες υποδομές (περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαίες δόσεις των 200 περίπου εκατομμυρίων).

Οι Ισπανοί Εθνοφύλακες εισέβαλαν επίσης και στα υπόλοιπα υπουργεία της Τζενεραλιτάτ και έκαναν έρευνες κατάσχοντας υλικό σχετικό με το δημοψήφισμα.

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε η απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία της Εθνοφυλακής της Καταλονίας, αναθέτοντας καθήκοντα αστυνόμευσης στην ισπανική αστυνομία, η οποία έχει επιφορτιστεί με την εντολή να μην επιτρέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Επίσης η ισπανική κυβέρνηση ζήτησε από τις τράπεζες να ελέγξουν όλες τις κινήσεις των λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών που διαχειρίζονται οι ηγέτες της Καταλονίας.

Οι επιθέσεις όμως του ισπανικού κράτους είχαν ξεκινήσει μέρες πιο πριν. Το Ανώτατο Δικαστήριο του ισπανικού κράτους έχει αποφανθεί ότι το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό και η απόφαση αυτή έχει δώσει τα νομικά ερείσματα στην δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, να ξεκινήσει μια κλιμακούμενη επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα των Καταλανών.

Τέσσερις ισπανικές ενώσεις δικαστών προέτρεψαν τους Καταλανούς να μην υπακούν στην καταλανική κυβέρνηση, ενώ το ισπανικό κράτος έκλεισε την επίσημη ιστοσελίδα του δημοψηφίσματος (όμως ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο ιδρυτής του WikiLeaks προσφέρθηκε να βοηθήσει για να ξαναλειτουργήσει η ιστοσελίδα).

Επιπλέον, η ισπανική κυβέρνηση απείλησε με σύλληψη 713 δημάρχους, οι οποίοι/οποίες τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (μεταξύ αυτών είναι και η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου) και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων και άλλων δημόσιων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν ως εκλογικά κέντρα και ότι θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να μην τυπωθούν ψηφοδέλτια.

Μια μέρα μόλις πριν, στις 19 Σεπτεμβρίου η ισπανική αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία της ιδιωτικής ταχυδρομικής εταιρείας Unipost στην καταλανική πόλη Τεράσα και κατάσχεσε όλο το υλικό που υπήρχε για το δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση του δεξιού, εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος (το οποίο ιδρύθηκε επί της ουσίας από τη δικτατορία και στέγασε όλα τα στελέχη της) έχει αυτή τη στιγμή τη στήριξη τόσο των δεξιών Ciudadanos, όσο και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αν και το τελευταίο βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι πραξικοπηματικές ενέργειες της κυβέρνησης δεν βρίσκουν σύμφωνη την κομματική και την εκλογική του βάση. Οι Podemos καταδίκασαν αυτές τις ενέργειες και δήλωσαν ότι θα τις καταψηφίσουν στο κοινοβούλιο. Οι αντιδράσεις τους όμως περιορίζονται μέχρι στιγμής στο επίπεδο της ρητορικής καταδίκης ενός πραγματικού πραξικοπήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο μόνο με μαζική κινητοποίηση μπορεί να αποτραπεί.

Στην Καταλονία ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να κατεβαίνει στο δρόμο ενάντια στις δυνάμεις της Εθνοφυλακής και της ισπανικής αστυνομίας. Η ηγεσία όμως της καταλανικής κυβέρνησης «συστήνει ψυχραιμία», δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το δημοψήφισμα θα γίνει, αν και το ισπανικό κράτος έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του και απειλεί να κλιμακώσει με μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση καταστολής του κινήματος ανεξαρτησίας και αναστολής των δημοκρατικών ελευθεριών των Καταλανών.

Ο συνασπισμός κεντροαριστερών και κεντροδεξιών κομμάτων JxSí (Junts pel Sí / Μαζί για το Ναι) που βρίσκεται στην κυβέρνηση της Καταλονίας κέρδισε την πλειοψηφία υποστηρίζοντας ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, χωρίς να υποχωρήσει στις πιέσεις της ισπανικής κυβέρνησης. Στις 11 Σεπτέμβρη, την «ημέρα της Καταλονίας», διοργάνωσε ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος. Ήταν μια επίδειξη δύναμης προς την ισπανική κυβέρνηση, η οποία όμως δεν πτοήθηκε και σκλήρυνε τη στάση της.

Οι επόμενες μέρες και ώρες θα είναι μάλλον κρίσιμες. Εάν η εθνικιστική κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν βρεθεί αντιμέτωπη με το μαζικό κίνημα στην Καταλονία που διεκδικεί ανεξαρτησία και με ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τους Καταλανούς σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια, θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πραξικόπημα και όχι μόνο να απαγορεύσει το δημοψήφισμα, αλλά και να καταργήσει (αναστέλλοντας «προσωρινά»), βασικά δικαιώματα αυτονομίας που έχει κατακτήσει ο καταλανικός λαός. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που άρχισε να εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Καταλονία, θα χρησιμοποιηθεί όμως για να εξυπηρετήσει και έναν άλλο βασικό στόχο της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος: την σκληρή εφαρμογή και επέκταση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο ισπανικός καπιταλισμός δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να σεβαστεί δημοκρατικούς κανόνες σ’ ένα «παιγνίδι» που γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας, της πλουσιότερης και πιο αναπτυγμένης βιομηχανικά αυτονομίας της Ισπανίας, σε περίοδο οικονομικής κρίσης μάλιστα, θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική του δυναμική.

Επιπλέον όμως, το καταλανικό παράδειγμα μπορεί να ακολουθηθεί γρήγορα από τους Βάσκους. Πολύ περισσότερο όμως κι απ’ αυτό, ένας τόσο στραπατσαρισμένος καπιταλισμός, θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες να επιβάλει τις πολιτικές του πάνω στις λαϊκές μάζες της Ισπανίας. Η ανεξαρτησία της Καταλονίας μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα μιας αντικαπιταλιστικής εξέγερσης των λαϊκών μαζών. Και σ’ αυτή την εξέγερση, οι λαϊκές μάζες των Ισπανών, των Καταλανών και των Βάσκων θα βρεθούν και πάλι μαζί.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο του Héctor Sierra, «Οι Podemos, η Καταλονία και το εργατικό κίνημα στο ισπανικό κράτος»

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:06