Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018 12:26

#EleNão (όχι αυτός!): Να ηττηθεί ο Μπολσονάρο και να υποστηριχτούν τα δικαιώματα!

Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του PSOL

#EleNão (όχι αυτός!): Να ηττηθεί ο Μπολσονάρο και να υποστηριχτούν τα δικαιώματα!

Στο 2ο γύρο το PSOL καλεί να υποστηριχτούν οι Χαντάντ και Μανουέλα

Οι εκλογές του πρώτου γύρου1 κατέληξαν στη διατήρηση του ίδιου σενάριου αστάθειας και πόλωσης που έχει προκαλέσει το πραξικόπημα του 2016 και που έχει βαθύνει την οικονομική και κοινωνική κρίση που υπήρχε από πριν. Επίσης βάθυνε και την κρίση της πολιτικής αντιπροσώπευσης σε τέτοιο βαθμό που δημιούργησε τις προϋποθέσεις ανάδυσης ενός ακροδεξιού υποψηφίου που έφτασε στο δεύτερο γύρο με σημαντική στήριξη από τις άρχουσες τάξεις. Οι εκλογές αυτές έπληξαν τους ολιγάρχες που παραδοσιακά κυριαρχούσαν στο πολιτικό σύστημα, επιτρέποντας στην άκρα δεξιά να κεφαλαιοποιήσει από την κοινωνική οργή κατά του “συστήματος”.

Ο δεύτερος γύρος είναι η συνέχιση της πάλης κατά του φασισμού και του πραξικοπήματος. Το κεντρικό καθήκον για την ώρα αυτή είναι, έτσι, να ηττηθεί ο Μπολσονάρο. Η ήττα του θα άνοιγε τη δυνατότητα να σταματήσει η ατζέντα που ξεκίνησε από τον Τεμέρ, να ενισχυθεί η εθνική κυριαρχία και να συγκεντρωθούν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων κατά του αυταρχισμού. Για αυτό, το PSOL θα υποστηρίξει από τώρα την υποψηφιότητα των Χαντάντ και Μανουέλα, ενώ θα κρατήσει τις πολιτικές μας διαφοροποιήσεις και θα διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Καλούμε όλους τους αγωνιστές να καταλάβουν τους δρόμους για να συνεχίσουμε να λέμε δυνατά και καθαρά: όχι αυτός!

Το PSOL και η συμμαχία που σχηματίσαμε στον πρώτο γύρο γύρω από τους Μπούλος και Σόνια, με τα κοινωνικά κινήματα και το βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCB), διανοούμενους και καλλιτέχνες, θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια του βραζιλιάνικου λαού κατά της ανισότητας και των προνομίων. Η υποψηφιότητα αυτή αρχίζει έναν νέο κύκλο της βραζιλιάνικης αριστεράς και το PSOL είναι περήφανο που έχει καλωσορίσει και ενθαρρύνει την οικοδόμηση αυτήν. Έτσι, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τις υποθέσεις που κανένας άλλος υποψήφιος δεν είχε το κουράγιο να υπερασπιστεί.

Θα συμμετάσχουμε στην καμπάνια για να ηττηθεί ο Μπολσονάρο και να εκλεγούν οι Χαντάντ και Μανουέλα, υπερασπιζόμενοι την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της πλειοψηφίας του λαού μας. Θα είμαστε στους δρόμους και στις κάλπες απαιτώντας να αρθούν όλα τα μέτρα της κυβέρνησης Τεμέρ, ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων και στην εργασιακή μεταρρύθμιση, για να σταματήσει η γενοκτονία κατά του μαύρου πληθυσμού, να τελειώσουμε με τη βία κατά της κοινότητας των LGBT, για να αποστρατιωτικοποιηθεί η αστυνομία, να νομιμοποιηθούν τα ναρκωτικά, να αναγνωριστούν επισήμως τα εδάφη των ιθαγενών και των κιλομπόλα2, για μηδενική αποδασοποίηση και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των διεκδικήσεών τους -για ίση αμοιβή, κατά του σεξισμού και για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων. Και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας για την ενεργειακή κυριαρχία, με την υπεράσπιση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων, της Petrobras και της Eletrobras, στην προοπτική της μετάβασης του ενεργειακού χάρτη και του συστήματος μεταφορών.

Το PSOL κατανοεί ότι η μάχη για να ηττηθεί ο Μπολσονάρο στο δεύτερο γύρο είναι ταυτόχρονα μάχη για υπεράσπιση και για επέκταση των δικαιωμάτων και όχι για διαπραγμάτευσή τους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των προνομίων και για το λαό να βρεθεί στο επίκεντρο. Μόνο έτσι υπάρχει η δυνατότητα να εγγυηθούμε έναν κύκλο ελπίδας, δικαιοσύνης, ισότητας και κυριαρχίας στη Βραζιλία.

Οι αγωνιστές μας θα συμμετάσχουν στην οικοδόμηση πλατιών επιτροπών κάτω από το σύνθημα #EleNão. Το παράδειγμα των γυναικών, που κατέβηκαν στους δρόμους στις 29 Σεπτεμβρίου, μας εμπνέει και δυναμώνει τις μαζικές διαδηλώσεις για την ήττα της άκρας δεξιάς. Εκεί όπου υπάρχει δεύτερος γύρος για κυβερνήτη πολιτείας, κατευθύνουμε τους αγωνιστές μας να υποστηρίξουν αυτούς που δημοσίως έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο του Μπολσονάρο. Σε κάθε πολιτεία, οι επί τόπου αγωνιστές μας θα καθορίσουν οι ίδιοι τους τρόπους για να συμβάλουν ενεργά στις λαϊκές κινητοποιήσεις για να ηττηθεί η οπισθοδρόμηση, δίνοντας προτεραιότητα στην οικοδόμηση πολύμορφων χώρων που θα συσπειρώνουν όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία, διατηρώντας τις αρχές μας και τη συνοχή που χαρακτηρίζουν το PSOL.

Θα συνεχίσουμε στους δρόμους μαζί χωρίς φόβο για να αλλάξουμε τη Βραζιλία. Όχι αυτός!

Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή του PSOL

São Paulo, 8 Οκτωβρίου 2018

 

Μετάφραση από τα αγγλικά, ΤΠΤ

 

Psol [Partido Socialismo e Liberdade], «#EleNão (not him): defeat Bolsonaro and defend rights!», International Viewpoint, 10 Οκτωβρίου 2018.

 

Σημειώσεις

1 Οι εκλογές της 7 Οκτωβρίου στη Βραζιλία αφορούσαν και πρόεδρο και κυβερνήτες και κοινοβούλιο. Για την προεδρεία, ο ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρο πήρε το 46% των “νόμιμων” ψήφων (δηλαδή αφού αφαιρεθούν τα λευκά και τα άκυρα), ενώ ο δεύτερος, ο Φερνάντο Χαντάντ, του Κόμματος των Εργαζομένων, πήρε 29,3%. Το PSOL, που είναι το κύριο κόμμα της σοσιαλιστικής αριστεράς και στο οποίο συμμετέχουν και οι σύντροφοί μας της 4ης Διεθνούς, πήρε πολύ χαμηλό ποσοστό στις προεδρικές εκλογές (μόλις πάνω από το 0,5%), αλλά αρκετά καλύτερο ποσοστό στις κοινοβουλευτικές. Με περίπου 2,7% στην ομοσπονδιακή βουλή, ξεπέρασε το εκλογικό όριο (που είναι 1,5%) και ο αριθμός των εκλεγμένων του διπλασιάστηκε (από 5 σε 10). [Σημείωση του μεταφραστή].

2 “Κιλομπόλα”: Αφροβραζιλιάνοι που διέφυγαν από τη δουλεία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:55