Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 26 Μαϊος 2019 15:38

Στις 15 Μαΐου, εκατοντάδες χιλιάδες κατέλαβαν τους δρόμους της Βραζιλίας ενάντια στον Bolsonaro

  

Εκατοντάδες χιλιάδες κατέλαβαν τους δρόμους της Βραζιλίας ενάντια στον Bolsonaro

Στις 15 Μαΐου, ένα τεράστιο πλήθος στην Βραζιλία κατέβηκε στους δρόμους σε μια διαδήλωση εναντίον του Μπολσονάρο. Εκατοντάδες χιλιάδες σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι από πολλές ειδικότητες συγκεντρώθηκαν σε περισσότερες από 160 πόλεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της δημόσιας εκπαίδευσης. Από τα σχολεία, τα τεχνικά ινστιτούτα, τα πανεπιστήμια, τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα έφτασαν κύματα διαδηλωτών, οι οποίοι δημιούργησαν τη μεγαλύτερη κινητοποίηση ενάντια σε αυτήν την αυταρχική ακροδεξιά κυβέρνηση.

Ο καταλύτης του κινήματος ήταν η λαϊκή αγανάκτηση κατά της περικοπής κατά 30% στον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων, η οποία ανακοινώθηκε από τον νέο υπουργό Παιδείας Άμπρααμ Γουέιντραουμπ και έδωσε μεγάλη κοινωνική στήριξη στην υπεράσπιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος. Στη Βραζιλία, η μεγάλη πλειοψηφία των επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων αναπτύσσονται σε δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο και στην κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.

Αυτή η επίθεση του Μπολσονάρο εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ιδεολογικού πολέμου κατά των ανθρωπιστικών επιστημών και της κριτικής σκέψης, που αντικατοπτρίζεται στη συνεχή υποβάθμιση των εκπαιδευτικών και των φοιτητών του δημόσιου συστήματος παιδείας. Παρά το ότι γίνονται πολύ μικρές επενδύσεις, με τους δασκάλους να παίρνουν χαμηλές αμοιβές και (σχολικές) μονάδες διδασκαλίας να διαλύονται, η κυβέρνηση επιμένει να ισχυρίζεται ότι οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα της εκπαίδευσης της Βραζιλίας. Σε αρμονία με τον αγενή και αλαζονικό του τρόπο, έχει αποκαλέσει τους διαδηλωτές ακόμη και "χρήσιμους ηλίθιοι" στην υπηρεσία πολιτικών ομάδων.

Παράλληλα, ο Μπολσονάρο υπερασπίζεται τον αποκλεισμό των θεμάτων υγείας και σεξουαλικότητας από το σχολικό πρόγραμμα σπουδών και προτείνει την εκπαίδευση στο σπίτι ως διέξοδο, αποδεικνύοντας περαιτέρω τον συντηρητικό και σκοταδιστικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, υπερασπίζεται παράλογα το γεγονός ότι οι διδασκαλίες θα καταγράφονται κρυφά και ότι οι δάσκαλοι θα εμποδίζονται να εκφράζουν απόψεις, επαναλαμβάνοντας τις πρακτικές των πολιτικών διώξεων που επικράτησαν στη διάρκεια της προηγούμενης στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ο ηγετικός ρόλος των γυναικών στην καταπολέμηση του Μπολσονάρο. Σε αντίθεση με τις σεξιστικές και μισογυνικές δηλώσεις του, οι νέες φοιτήτριες ηγούνται στον αγώνα στα σχολεία και τα πανεπιστήμια τους δίπλα στους δασκάλους τους, που είναι επίσης κυρίως γυναίκες, σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόσφατο κύμα καταλήψεων δημόσιων σχολείων, οργανώθηκε από νεαρές φοιτητές που συνειδητά πολεμούσαν τις αδικίες της πατριαρχικής κοινωνίας και διέδιδαν τις φεμινιστικές ιδέες σε ένα πρωτοφανές επίπεδο.

Το κίνημα δείχνει τη δύναμη μιας ανανεωμένης και δραστήριας νεολαίας που κέρδισε την υποστήριξη των μελών της οικογένειάς της αλλά και του γενικού πληθυσμού, κερδίζοντας μεγάλη υποστήριξη στις γειτονιές και στους δρόμους όπου διαδήλωσαν. Αυτό που έγινε γνωστό ως «εξέγερση των βιβλίων», στο οποίο οι μαθητές πήγαν στις διαδηλώσεις με τα βιβλία συμβολίζοντας την υπεράσπιση της γνώση, έχει ξεχωρίσει στις διαδηλώσεις. Αυτό το κίνημα μόλις ξεκίνησε και μια νέα διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για τις 30 Μαΐου για να συνεχιστεί η πορεία.

Οι διαδηλώσεις της 15ης Μαΐου έδειξαν ότι η κυβέρνηση χάνει την εμπιστοσύνη του πληθυσμού ώρα με την ώρα, και μπορεί να ηττηθεί μέσα από την οργάνωση του λαού. Είναι σημαντικό οι σύντροφοι/σσες σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν τον λαό της Βραζιλίας σε αυτόν τον αγώνα, καθώς χρειάζεται κάθε αλληλεγγύη ενάντια σε αυτήν την αυταρχική απειλή. Η αντίσταση της Βραζιλίας δεν είναι μόνη της, αποτελεί μέρος του διεθνούς αγώνα κατά της ακροδεξιάς, που αγγίζει αρκετές χώρες σε πολλές ηπείρους.

Μαζί μπορούμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα! Το όπλο μας είναι η εκπαίδευση! Ο αγώνας μας είναι ένας!

 

#15M #LevanteDosLivros #BookUprising # TsunamiDaEducação #EducationTsunami

Left on the Move

INTERNATIONAL VIEWPOINT

 

μετάφραση e la liberta

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:22