Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2016 21:32

Ονδούρα: Δολοφονήθηκε ή παγκοσμίου αναγνώρισης περιβαλοντική ακτιβίστρια Μπέρτα Κασέρες

Στην Ονδούρα τουλάχιστον 101 άνθρωποι πού δολοφονήθηκαν στη χώρα μεταξύ του 2010 και του 2014, συνδέονται με αύξηση των καταστροφικών σχεδίων της γεωργίας, της εξόρυξης και τών φραγμάτων ενώ το 2014 παγκοσμίως, τουλάχιστον 116 περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δολοφονήθηκαν, σχεδόν το διπλάσιο του αριθμού των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, τό 40% των θυμάτων ήταν αυτόχθονες, με τους περισσότερους ανθρώπους να δολοφονούνται μέσα σε διαφωνίες και συγκρούσεις σχετικά με την υδροηλεκτρική ενέργεια, την εξόρυξη και τις αγροτικές επεμβατικές επιχειρήσεις της Δύσης. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων ήταν στην Κεντρική και Νότια Αμερική.

H Berta Caceres, ή συντονίστρια και συν-ιδρυτής του Συμβουλίου των Ιθαγενών Λαών της Ονδούρας, τής COPIHN, πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από άγνωστους δράστες νωρίς το πρωί της Πέμπτης στις 1:00 π.μ., τοπική ώρα μέσα στο σπίτι της στο La Esperanza στη δυτική επαρχία της Ιντιμπούτσα.

Η Caceres ήταν ηγέτης της κοινότητας τών 100.000 Αυτόχθονων Λένκα και ήταν ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει κερδίσει το αναγνωρισμένου κύρους περιβαλοντικό βραβείο Goldman το 2015.Η δολοφονία της έχει προκαλέσει σοκ σε όλη τη χώρα και οργή γιά τόν θάνατό της.Στην απονομή της πέρυσι είχε δηλώσει «με απειλούν ότι θα με απαγάγουν καί θα με σκοτώσουν εμένα και την οικογενειά μου αλλά εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα των Λένκα».

Η Berta Caceres είναι μία από τούς κορυφαίους ιθαγενείς ακτιβιστές στην Ονδούρα. Ξόδεψε τη ζωή της αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ιθαγενών, κυρίως για τη γη και τους φυσικούς πόρους Ο θάνατός της θα έχει μια βαθιά επίδραση στις πολλές κοινότητες των Lenca όπου εργάστηκε, στό COPINH, και στό κοινωνικό κίνημα της Ονδούρας.

Οι δράστες της επίθεσης περίμεναν μέχρι το θύμα να πάει για ύπνο και αφού έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της μπήκαν στην κρεβατοκάμαρα και την δολοφόνησαν. Ο αδελφός της τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Caceres ήταν ένας βασικός ηγέτης στον αγώνα των Lenca ενάντια στη κατασκευή του υδροηλεκτρικού μεγα-φράγματος Zarca Dam Agua, ένα αμφιλεγόμενο στην κοινότητα του Ρίο Μπλάνκο, που ξεκίνησε και πάλι χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Ηταν ή Caceres μαζί με άλλους κατοίκους,πού οδήγησε μια επιτυχή εκστρατεία για να σταματήσει την κατασκευή του φράγματος, αλλά η κοινότητα συνέχισε να αντιμετωπίζει τη συστηματική παρενόχληση.Παρά την προσωρινή ματαίωση του μεγα-φράγματος οί Λένκα και άλλες κοινότητες συνέχισαν τον αγώνα καθώς ή στρατιωτική χούντα της Ονδούρας αποφάσισε εκ νέου την έναρξη της κατασκευής του μεγα-φράγματος αλλά και την κατασκευή δεκάδων φραγμάτων και μεταλλείων λίγα χιλλιόμετρα πιο μακριά και μέσα στις περιοχές των αυτόχθονων.Ο αγώνας ενάντια στο μέγα-φράγμα Ζarca πού ξεκίνησε το 2006 συνοδεύτηκε από άγριες συγκρούσεις με τον στρατό και την αστυνομία και με επιθέσεις τών Λένκα στο εργοτάξιο αφήνοντας πίσω πολλά θύματα και τραυματίες με αποκορύφωμα την δολοφονία εν ψυχρώ του ακτιβιστή χωρικού ιθαγενή Τοmas Garcia από τον στρατό σε μια ειρηνική διαδήλωση το 2013.Ο Τόμας και ό γιός του δέχτηκαν πυρά στρατιώτη από απόσταση έξι μέτρων ό Γκαρσία βρήκε ακαριαίο θάνατο ενώ ό γιός του σώθηκε από θαύμα μετά από πολύμηνη νοσηλεία έχοντας χτυπηθεί στον ώμο στα πόδια και στον θώρακα.

Η αντίσταση των Λένκα ενάντια στο φράγμα Ζάρκα είναι από τις πιο σθεναρές παγκοσμίως όσον αφορά την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων και δικαίως έχει χαρακτηριστεί σαν σημαία του ιθαγενικού κινήματος στην Ν. Αμερική.Oί Λένκα είναι εξαγριωμένοι από την ιδιωτικοποίηση του ποταμού Gualcarque καθώς για χιλλιάδες χρόνια είναι ή ζωή τους από αυτόν πίνουν νερό πλένονται κολυμπούν και ψαρεύουν και καλλιεργώντας ρύζι φασόλια καλαμπόκι γιούκα πορτοκάλια και καφέ στις γόνιμες παραποτάμιες όχθες του.

Η Caceres περιγράφεται από ανθρωπολόγους ως μιά ξεχωριστή «δύναμη» και ένα βασικό σχήμα για την καταπολέμηση των ρατσιστικών και εκμεταλλευτικών πολιτικών μέ τα έργα που απειλούν τά Αυτόχθονα δικαιώματα στο όνομα των εταιρικών κερδών.

Ήταν ένας ηγέτης του λαϊκού κινήματος αντίστασης ενάντια στο πραξικόπημα του 2009, και ποτέ δεν σταμάτησε να παλεύει, γι αυτό και ή παράνομη κυβέρνηση της Ονδούρας εiχε ποινικοποιήσει τον ακτιβισμό της, ακόμη και όταν ή ίδια ερχόταν αντιμέτωπη με πολλαπλές καί αξιόπιστες απειλές κατά τής ζωής της και τής οικογενειάς της με απειλές ακόμα και απαγωγής της και βιασμού της μέχρι και πρίν λίγο από την δολοφονία της.

Η Caceres αντιμετώπισε επίσης μια πληθώρα από επαναλαμβανόμενες απειλές θανάτου και άλλες παρενοχλήσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και από την κρατική εταιρεία DESA πού κρύβεται πίσω από το έργο του φράγματος. Υπήρξαν επίσης προηγούμενες αναφορές ότι εκτελεστές είχαν προσληφθεί για να την δολοφονήσουν.

Τον περασμένο μήνα, ή COPINH εξέδωσε μια προειδοποίηση τονίζοντας ότι η καταστολή κατά της κοινότητας του Ρίο Μπλάνκο, συμπεριλαμβανομένης και της Caceres, είχε ξεκινήσει και πάλι.Παρά την διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες της ίδιας και από τά αλλα μέλη της οργάνωσης ή κοινότητα δέχτηκε και πάλι απειλές για να μην συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις στον ποταμό Gualcarque, όπου ή Agua Zarca είχε προγραμματίσει την επανέναρξη της κατασκευής του φράγματος από την DESA πού χρηματοδοτείται από την Ολλανδική Τράπεζα FMO .Το έργο κατασκευάζεται από την Κινεζική Sinohydro την Αμερικάνικη COPRECA καί την γερμανική Voith Ydro ( μια συγχώνευση της γερμανικής Voith και της Siemens) ενώ χρηματοδοτούνται από την Αμερικάνικη Κεντρική Τράπεζα Ανάπτυξης (CABEI) και οικονομικό εταίρο της FMO… όλα τά αρπακτικά μαζί…

Παρά το γεγονός ότι ή Caceres προστατευόταν κάτω από τα προληπτικά μέτρα από την Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με αστυνομική προστασία και παρά τις απεγνωσμένες φωνές της COPINH ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν αυξηθεί οί απειλές κατά της ίδιας και της κοινότητας των Λένκα και παρά το παγκόσμιου κύρους Χρυσό Βραβείο Περιβάλλοντος Goldman πού της απονεμήθηκε πέρυσι δεν ήταν αρκετά για να προστατευτεί από  την βία των εταιρειών και της στρατικοποιημένης Ονδούρας πού υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ όλοι τους ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί και υπεύθυνοι για την δολοφονία της.

Ο υπουργός ασφάλειας Julian Pacheco, δήλωσε κυνικά σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η αστυνομία ήταν υπεύθυνη για την προστασία της Caceres και είχε συντονισμένα μέτρα για την προστασία της. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά δεν παραδέχτηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν τραγικά και «υποπτα» αποτύχει στη δουλειά τους για την προστασία της Caceres.

Η Caceres ήταν σημαντική τόσο για τα δικαιώματα των ιθαγενών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τους Lenca, καί για τους αυτόχθονες πληθυσμούς από την Ονδούρα, όσο και για ολόκληρο τό κοινωνικό κίνημα της Ονδούρας ό ρόλος της στήν αντίσταση μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα ήταν εξαιρετικά σημαντικός.

Από το πραξικόπημα του 2009 εναντίον τού δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Mel Zelaya, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα έχει επιδεινωθεί σοβαρά με τούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών κινημάτων να έχουν συστηματικά ποινικοποιηθεί και διωχθεί.

Παραμένει ασαφές προς το παρόν ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία αλλά όπως και στην περίπτωση του Τόμας Γκαρσία σύντομα θα αποδειχθεί ότι οί ΗΠΑ ή χούντα της Ονδούρας και οί αποικιοκρατικές εταιρείες πού λυμαίνονται την χώρα είναι πίσω για μια ακόμη δολοφονία ακτιβιστή του ιθαγενικού κινήματος και μια «στρατηγική» απόφαση όλων τους να απαλλαγούν από κάποια πού ήταν τόσο σημαντική για το κοινωνικό κίνημα της Ονδούρας σε πολλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την Global Witness, η Ονδούρα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα μέρη στον κόσμο για τη γη και τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος.Υπάρχει διαδεδομένη οργή και αγανάκτηση σε όλη την Ονδούρα μετά τη δολοφονία τής Caceres και μέ την κοινότητα να δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ασκεί την κληρονομιά του αγώνα τής πού άφησε ή Caceres.

Athens Indymedia, 4 Μαρτίου 2016 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:26