Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 13:57

Οι εκλογές στην Κολομβία

 

 

Anthony Boynton

 

 

Οι εκλογές στην Κολομβία

 

 

Στην Κολομβία διεξήχθη ο πρώτος γύρος των φετινών προεδρικών εκλογών και ορισμένα από τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Το γεγονός ότι ο Γκουστάβο Πέτρο, ο υποψήφιος του αριστερού εκλογικού συνασπισμού Pacto Historico, κέρδισε περίπου 8,5 εκατομμύρια ψήφους (40%) δεν αποτέλεσε έκπληξη, αν και η πιθανότητα ο Πέτρο να γίνει πρόεδρος αποτελεί πηγή ανησυχίας, φόβου, ακόμη και πανικού για την πολιτική ακροδεξιά της χώρας.

Η έκπληξη ήταν ότι ο Φεντερίκο Γκουτιέρρεζ, ο υποψήφιος της δεξιάς Uribista Equipo por Colombia δεν ήρθε δεύτερος. Αντιθέτως, ο Ροδόλφο Ερνάντεζ, ο ηγέτης της μονομελούς Liga de Gobernantes Anticorrupción, ήρθε δεύτερος με λίγο λιγότερο από 6 εκατομμύρια ψήφους (28%). Ο Γουτιέρρεζ ήρθε τρίτος με λίγο περισσότερο από 5 εκατομμύρια ψήφους (24%). Ο Σέρχιο Φαχάρδο, ηγέτης του αυτοαποκαλούμενου κεντρώου Συνασπισμού Centro Esperanza, ήρθε μακράν τέταρτος με λιγότερες από 900.000 ψήφους (4%).

Η δεύτερη και τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ του Πέτρο και του Ερνάντεζ στις 19 Ιουνίου.

Μερικά πράγματα μπορούν να ειπωθούν με βεβαιότητα. Τα παλιά πολιτικά κόμματα της πολιτικής ελίτ της Κολομβίας, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, είναι νεκρά ή ετοιμοθάνατα ζόμπι που εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους ζωντανούς, αλλά όλο και περισσότερο άσχετα με την πολιτική του 21ου αιώνα. Ο Ουριμπισμός, η συνάθροιση κομμάτων και πολιτικών θραυσμάτων που συγκροτήθηκε για να πολεμήσει κατά του FARC υπό την ομπρέλα του Σχεδίου Κολομβία του Μπιλ Κλίντον, χάνεται επίσης στο παρελθόν.

Επίσης, το σχέδιο της αμερικανικής πρεσβείας, πολλών πολυεθνικών εταιρειών και ενός σημαντικού τομέα της κολομβιανής αστικής τάξης για τη δημιουργία ενός κεντρώου πολιτικού κινήματος που θα εκτόπιζε τόσο την αριστερά όσο και τη δεξιά στην Κολομβία, έχει αποτύχει πλήρως, οικτρά και καταστροφικά. Ο Φαχάρδο ήταν ο υποψήφιος αυτού του σχεδίου.

 

«Ο Ντόναλντ Τραμπ της Κολομβίας»

Ο Ερνάντεζ έχει χαρακτηριστεί Ντόναλντ Τραμπ της Κολομβίας.

Διεξήγαγε μια έξυπνη εκστρατεία. Εκτός από το πρώτο ντιμπέιτ, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων. Ο λόγος ήταν προφανής. Ο Πέτρο έκανε κομματάκια τους αντιπάλους του σε αυτά τα ντιμπέιτ. Ήταν ξεκάθαρα ο καλύτερα προετοιμασμένος και πιο εύγλωττος στη σκηνή και ο μόνος που είχε συγκεκριμένες προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Ο Ερνάντεζ επέτρεψε με σύνεση στον Γκουτιέρρεζ και τον Φαχάρδο να χάνουν στα ντιμπέιτ, ενώ ο ίδιος στάθηκε έξω αμόλυντος.

Ο Ερνάντεζ συνετά δεν έκανε καμία πρόταση για την παιδεία, την ανεργία, τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια ή το περιβάλλον, επειδή προφανώς σκοπεύει να συνεχίσει την σημερινή πορεία του να μην κάνει τίποτα. Αντ’ αυτού, παρουσίασε μια εκστρατεία «πετάξτε έξω τους αλήτες», όπως αυτή που διεξήγαγε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Η Κολομβία είναι γεμάτη διαφθορά, και ήταν ιστορικά, οπότε ο απλός λαός της Κολομβίας θα ήθελε πραγματικά να πετάξει έξω τους αλήτες.

Ο Ερνάντεζ σίγουρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τη δουλειά αυτή, αφού ο ίδιος αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος της μεσαίου μεγέθους πόλης Μπουκαραμάνγκα, και οι υποστηρικτές της εκστρατείας του μοιάζουν με ένα Who’s who1 των πιο διεφθαρμένων πολιτικών και επιχειρηματιών του νομού καταγωγής του, της Σανταντέρ.

Ο Ερνάντεζ επικέντρωσε επίσης με σύνεση την εκστρατεία του στο διαδίκτυο, στο Tic-Toc, το Twitter, το Instagram και το Facebook.

Τώρα θα χρειαστεί μια νέα στρατηγική, αλλά είναι αμφίβολο αν θα είναι αρκετά καλή για να κερδίσει. Τώρα τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα πάνω του και όχι στους Γκουτιέρρεζ και Φαχάρδο. Έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συζητήσει με τον Πέτρο. Πώς θα χειριστεί το δικό του σκοτεινό παρελθόν; Πώς θα χειριστεί τις μισογυνικές δηλώσεις που έχει κάνει; Πώς θα χειριστεί τα βίντεο με την επίθεσή του σε δημοσιογράφο; Πώς θα χειριστεί τα βίντεο με τους επαίνους του για τον Αδόλφο Χίτλερ;

Έχει δημοσιεύσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα 20 σημείων, το οποίο μοιάζει σαν να είναι κομμένο και ραμμένο από τα προγράμματα των Ουριμπιστών, του Φαχάρδο και του Πέτρο, και λέει ότι δεν πρόκειται να συνάψει καμία πολιτική συμμαχία. Αυτό είναι ανειλικρινές, αφού όλοι οι Ουριμπιστές θα κάνουν προεκλογική εκστρατεία γι’ αυτόν. Ο Γκουτιέρρεζ υποστήριξε αμέσως τον Ερνάντεζ μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο Ουριμπισμός προσπαθεί να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο.

 

Η υποστήριξη των καπιταλιστών στον Ερνάντεζ

Μαζί με τους Ουριμπιστές, τα άλλα τέσσερα αστικά κόμματα, το Συντηρητικό Κόμμα, οι επίσημοι ηγέτες του Φιλελεύθερου Κόμματος, το Partido de la U και το Cambio Radical θα κάνουν εκστρατεία υπέρ του Ερνάντεζ. Επιπλέον, η λίστα των υποψηφίων του Ερνάντεζ για το Κογκρέσο κέρδισε μόνο δύο έδρες, ενώ η λίστα των υποψηφίων του για τη Γερουσία δεν κέρδισε ούτε μία. Με άλλα λόγια, η μόνη του ευκαιρία να κυβερνήσει θα εξαρτηθεί από την υποστήριξη αυτών των κομμάτων στο νομοθετικό σώμα.

Στα χαρτιά, φαίνεται ότι ο Ερνάντεζ μπορεί να κερδίσει, αν υποθέσουμε ότι όλοι όσοι τον ψήφισαν την πρώτη φορά θα τον ξαναψηφίσουν, αν υποθέσουμε ότι όλοι όσοι ψήφισαν τον Γκουτιέρρεζ θα ψηφίσουν τον Ερνάντεζ στον δεύτερο γύρο, αν υποθέσουμε ότι όσοι δεν ψήφισαν δεν θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, και αν υποθέσουμε ότι η πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον Φαχάρδο θα ψηφίσουν τον Ερνάντεζ στον δεύτερο γύρο. Πολλές από αυτές τις υποθέσεις είναι αρκετά αμφίβολες.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Φαχάρδο υποστήριξε τον Πέτρο. Πολλοί άλλοι πολιτικοί, ιδίως από το Φιλελεύθερο Κόμμα και από το Centro Esperanza, έχουν πηδήξει στο άρμα του Πέτρο.

 

Η εκλογική στρατηγική του Πέτρο

Η εκλογική στρατηγική του Πέτρο ήταν να διευρύνει τον αριστερό συνασπισμό τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Επέλεξε έξυπνα τη Φρανσία Μάρκες, μια Αφρο-Κολομβιανή γυναίκα που είναι γνωστή ως ξεκάθαρη, ειλικρινής φεμινίστρια και περιβαλλοντολόγος. Επιζήσασα από απόπειρα δολοφονίας από την ακροδεξιά, είναι παγκοσμίως σεβαστή και αποτελεί σύμβολο για τους καταπιεσμένους και την εργατική τάξη της Κολομβίας.

Ταυτόχρονα ο Πέτρο προσπάθησε, αλλά απέτυχε, να συνάψει συμμαχίες με δεξιούς ευαγγελιστές.

Προσπάθησε, και το πέτυχε, να κάνει συμμαχίες με μεγάλους επώνυμους αλλά δυσαρεστημένους πολιτικούς του κυρίαρχου ρεύματος. Το πιο σημαντικό είναι ότι στρατολόγησε τους γερουσιαστές Αρμάντο Μπενεντέττι και Ρόι Μπαρρέρα στην εκστρατεία του. Ο Μπενεντέττι ξεκίνησε την καριέρα του στα δεξιά ως Ουριμπιστής, μετατοπίστηκε στο κέντρο όταν ο Χουάν Μανουέλ Σάντος ήταν πρόεδρος, και μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ιβάν Ντούκε στράφηκε προς τα αριστερά για να συνταχθεί με τον Πέτρο.

Ο Μπαρρέρα ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Σάντος και της ειρηνευτικής διαδικασίας που ο Σάντος έφερε σε επιτυχία μέσω ενός συνδυασμού πολέμου και διαπραγματεύσεων με τις FARC. Είναι σημαντικό ότι ο Μπενεντέττι είναι από την Μπαρανκίγια και ο Μπαρρέρα από το Κάλι, την τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

 

Το πρόγραμμα του Πέτρο

Λέει ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του μειώνοντας παράλληλα το εξωτερικό χρέος της χώρας με μια φορολογική μεταρρύθμιση ύψους 50 τρισεκατομμυρίων πέσος (12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων), η οποία θα επικεντρωθεί σε σημαντικές αυξήσεις φόρων για τους πλούσιους.

Ο Πέτρο επιμένει ότι θα υλοποιήσει την ειρηνευτική συμφωνία με τις FARC με καλή πίστη, αποκαθιστώντας ουσιαστικά τη διαδικασία που ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σάντος, αλλά η οποία καταστρατηγήθηκε, παραβιάστηκε και υπέστη πλήγμα από την κυβέρνηση Ντούκε. Είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τον ELN και σχεδιάζει να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική Βενεζουέλα.

Αυτό δεν είναι καθόλου οι «κατασχέσεις και απαλλοτριώσεις» για τις οποίες φωνάζουν οι Ουριμπιστές, αλλά θα περιορίσει τα κέρδη της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών. Στον χλευασμό ότι «θα μετατρέψει την Κολομβία σε άλλη μια καταστροφή όπως η Βενεζουέλα», απαντά ότι θα κάνει το αντίθετο. Η Βενεζουέλα είναι εθισμένη στο πετρέλαιο, η Κολομβία αύξησε ραγδαία την παραγωγή πετρελαίου υπό κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια, η Κολομβία γίνεται εθισμένη στο πετρέλαιο. Ο Πέτρο θα αντιστρέψει αυτή τη διαδικασία για να εξαλείψει εντελώς την παραγωγή ορυκτών καυσίμων μέσα σε 12 χρόνια. Η Βενεζουέλα πυροβολεί διαδηλωτές φοιτητές, το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση Ντούκε. Ο Πέτρο θα τερματίσει αυτή την πρακτική και θα μεταρρυθμίσει την αστυνομία για να εξαλείψει τα τάγματα εφόδου και τους πράκτορες.

 

Παραστρατιωτικοί και Λούμπεν Μπουρζουαζία

Αρκετές άλλες ομάδες φοβούνται μια προεδρία Πέτρο για σοβαρούς λόγους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι έμποροι ναρκωτικών της Clan del Golfo, μια νέα ονομασία για τις παλιές παραστρατιωτικές ομάδες που εδώ και πολύ καιρό είναι ευθυγραμμισμένες με τον Ουριμπισμό και τον στρατό. Περιλαμβάνουν τους διεφθαρμένους πολιτικούς Ουριμπιστές που συνδέονται με τους εμπόρους ναρκωτικών, ορισμένοι από τους οποίους αντιμετωπίζουν ήδη ποινικές διώξεις, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Ουρίμπε. Και, περιλαμβάνουν τους διεφθαρμένους ηγέτες του ίδιου του στρατού, καθώς και τους αξιωματικούς καριέρας που τώρα εξελίσσονται ανοδικά. Εκτός από τη φυλάκιση, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας αντιμετωπίζει την πολιτική εξαφάνιση.

Αυτή η λούμπεν-αστική τάξη συνδέεται στενά με την ίδια την αστική τάξη που αποτελείται από μεγάλες φατρίες γαιοκτημόνων, οι οποίες κατέχουν επίσης εταιρείες φορτηγών, εργοστάσια, τράπεζες και αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης. Κάθε οικογενειακή φατρία μπορεί να έχει ή να μην έχει τα δικά της μέλη που συνδέονται με το εμπόριο κοκαΐνης: πωλήσεις πρόδρομων ναρκωτικών ουσιών, παροχή τραπεζικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ξεπλύματος χρήματος, υπηρεσίες μεταφοράς και παροχή πολιτικής και στρατιωτικής προστασίας. Όλα αυτά συμβαίνουν ως επί το πλείστον πίσω από κλειστές πόρτες.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το πιθανό πραξικόπημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες τώρα προστίθεται και η Κίνα, είναι οι κύριες αγορές για τα παράνομα ναρκωτικά, αλλά είναι επίσης οι κύριες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων και δανεισμού προς την Κολομβία. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους, και η κολομβιανή αστική τάξη έχει μάθει εδώ και πολύ καιρό τόσο πώς να τις στρέφει τη μία εναντίον της άλλης, όσο και πώς να συνάπτει προσωρινές ή μακροπρόθεσμες συμμαχίες με τη μία ή την άλλη από αυτές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν στην ισχυρότερη θέση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τώρα αμφισβητούνται από την Κίνα.

Οι φόβοι ενός προληπτικού πραξικοπήματος για την αποτροπή μιας προεδρίας Πέτρο παραμένουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν τον Φίλιπ Γκόλντμπεργκ, τον άνθρωπο που είχε διατελέσει chargé d’affaires [επικεφαλής] στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βολιβία πριν και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος κατά του Έβο Μοράλες, στην Κολομβία, όπου έγινε πρεσβευτής. Η κίνηση αυτή υποδαύλισε τους φόβους για προληπτικό πραξικόπημα κατά της εκλογής του Πέτρο, καθώς ο Γκόλντμπεργκ θεωρείται ευρέως ως ο παρασκηνιακός εγκέφαλος του βολιβιανού πραξικοπήματος. Ωστόσο, ο Γκόλντμπεργκ μετακινείται τώρα στη Νότια Κορέα.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους φόβους ενός προληπτικού πραξικοπήματος. Ο πρώην πρόεδρος Αντρές Παστράνα, ίσως ο πιο διεφθαρμένος πολιτικός στην Κολομβία λόγω του ελέγχου από την οικογένειά του των ιδιωτικοποιημένων δημοτικών υπηρεσιών, από την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι τις μαζικές δημόσιες συγκοινωνίες, προσέφυγε στο δικαστήριο για να απομακρύνει τον υπεύθυνο εγγραφής στο μητρώο των ψηφοφόρων επειδή δεν ήταν αρκετά ανέντιμος. Αποχρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ και της Πολιτείας Τζόρτζια! Η κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε έχει απελάσει αρκετούς διεθνείς παρατηρητές εκλογών και ο ανώτατος στρατηγός του κολομβιανού στρατού παραβίασε θρασύτατα το κολομβιανό σύνταγμα για να κάνει εκστρατεία εναντίον του Πέτρο.

Συν τοις άλλοις, η Procuradora [Εισαγγελία] έχει απομακρύνει από τα αξιώματά τους εκλεγμένους αξιωματούχους που έδωσαν την ελάχιστη ένδειξη ότι υποστηρίζουν την εκλογή του Πέτρο, δημιουργώντας δημοτική κρίση στο Μεντεγίν. Το γραφείο του εισαγγελέα είναι ίσως ο πιο αντιδημοκρατικός θεσμός του κολομβιανού συντάγματος του 1991. Ο εισαγγελέας διορίζεται από τον πρόεδρο, αλλά έχει την εξουσία να απομακρύνει εκλεγμένους αξιωματούχους από το αξίωμά τους για πραγματικά ή φανταστικά αδικήματα. Ο θεσμός είναι σχεδόν τόσο αντιδημοκρατικός όσο και το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών!

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ένα πραξικόπημα είναι απίθανο. Δεν υπήρξαν απόπειρες πραξικοπήματος στο Περού όταν εξελέγη ο Καστίγιο, ούτε στη Χιλή όταν εξελέγη ο Μπόρις. Οι αμερικανικές και κολομβιανές επιχειρήσεις δεν συμπαθούν τον Πέτρο, αλλά φοβούνται περισσότερο την κοινωνική αναταραχή. Ο Πέτρο τους προσφέρει σταθερότητα και υπόσχεται να σεβαστεί τα δικαιώματα ιδιωτικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι παραμένουν εξαιτίας των συγκεκριμένων τομέων της αστικής τάξης και ιδιαίτερα της λούμπεν αστικής τάξης που θα βγουν χαμένοι από την προεδρία του Πέτρο. Ήδη, είναι σαφές ότι ο Ερνάντεζ ήταν ωφελημένος από την εκλογική νοθεία σε περιθωριακές περιοχές της Κολομβίας.

Το Pacto Historico είναι πλέον ένα μαζικό κίνημα και κινητοποίησε σχεδόν 100.000 εκλογικούς παρατηρητές για να προφυλαχθούν από την εκλογική νοθεία των παραδοσιακών πολιτικών μηχανισμών. Παρά τις εντυπωσιακές επιτυχίες του, η νοθεία έχει ήδη αποκαλυφθεί στις μικρές πόλεις και τις αγροτικές περιοχές όπου ο Ερνάντεζ σημείωσε τις σημαντικότερες νίκες του.

 

Το ενδεχόμενο της δολοφονίας

Το πιο δυσοίωνο είναι ότι η Κολομβία έχει παράδοση στη δολοφονία αριστερών πολιτικών υποψηφίων που πλησίασαν στο να κερδίσουν την πολιτική εξουσία. Η παράδοση ξεκίνησε με τη δολοφονία του Χόρχε Ελιέσερ Γκαϊτάν το 1948 και συνεχίστηκε τη δεκαετία του 1980 και του 1990 με τις δολοφονίες των υποψηφίων προέδρων Χάιμε Πάρδο Λεάλ, Λουίς Κάρλος Γκαλάν, Μπερνάρντο Χαραμίγιο και Κάρλος Πιζάρρο.

Ο Πέτρο έχει περισσότερους από 60 δικούς του σωματοφύλακες που τον προστατεύουν, μερικές φορές μιλάει πίσω από αλεξίσφαιρα φράγματα, και έχει ακυρώσει μαζικές συγκεντρώσεις όταν υπήρχαν ενδείξεις ότι βρίσκονται σε εξέλιξη απόπειρες δολοφονίας. Τόσο ο Πέτρο όσο και η υποψήφια αντιπρόεδρός του, Φράνσια Μάρκες, έχουν επιβιώσει από απόπειρες δολοφονίας.

 

Η Επόμενη Ασταθής Κυβέρνηση

Είτε εκλεγεί ο Πέτρο είτε ο Ερνάντεζ, η επόμενη κυβέρνηση δεν είναι πιθανό να είναι σταθερή. Σε κάθε περίπτωση, η αναταραχή της παγκόσμιας οικονομίας θα διαταράξει την κολομβιανή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, οι ολοένα και πιο καταστροφικές πλημμύρες και ξηρασίες που πλήττουν τη χώρα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα επιδεινωθούν, και σε κάθε περίπτωση, ο νέος πρόεδρος δεν θα ελέγχει κανέναν από τους άλλους θεσμούς του κολομβιανού κράτους: ούτε το Κογκρέσο, ούτε τη Γερουσία, ούτε τον στρατό, ούτε τα δικαστήρια, ούτε την κεντρική τράπεζα.

Σε περίπτωση νίκης του Ερνάντεζ, είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση θα συνταχθεί πίσω από τους παραδοσιακούς πολιτικούς μηχανισμούς. Η καταστροφική επιχειρηματικότητα ως συνήθως θα οδηγήσει σε ανανέωση των μαζικών κινημάτων που συγκλόνισαν τη χώρα πριν από την προεκλογική περίοδο. Σε περίπτωση νίκης του Πέτρο, θα υπάρξει οξεία σύγκρουση μεταξύ του νέου προέδρου και των άλλων κυβερνητικών θεσμών. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την επανεμφάνιση του μαζικού κινήματος, αλλά πιθανότατα όχι για πολύ.

 

Συμπλήρωμα του Oaklandsocialist : Έχουν ξανασυμβεί στην ιστορία παρόμοια κύματα εκλογής αριστερών στη Λατινική Αμερική. Ήταν γνωστό ως «Ροζ Παλίρροια», και κατέδειξε μια αντίδραση ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις πολιτικές της μείωσης των μισθών και της περικοπής των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών, όλα αυτά που γίνονταν προς το συμφέρον της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Το πρόβλημα ήταν ότι στο πλαίσιο του καπιταλισμού, δεν υπάρχει πραγματικά μεγάλη εναλλακτική λύση, αλλά οι εκλεγμένοι απέτυχαν να φτάσουν μέχρι τέλους και να προχωρήσουν στο τέλος του ίδιου του καπιταλισμού. Ως αποτέλεσμα, εκείνοι που αντιπροσώπευαν τη μη ολοκλήρωση αυτής της πορείας απορρίφθηκαν και ακολούθησε ένα κύμα συντηρητικών κυβερνήσεων. Έτσι, ενώ η εκλογή αυτών των νέων αριστερών κυβερνήσεων θα πρέπει να χαιρετιστεί, από μόνες τους δεν θα μπορέσουν να λύσουν τα πραγματικά προβλήματα.

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

Anthony Boynton, “Elections in Colombia”, Oakland Socialist, 3 Ιουνίου 2022, https://oaklandsocialist.com/2022/06/03/elections-in-colombia/.

 

Σημειώσεις

1 [Σ.τ.Μ.:] «Έργα αναφοράς – εγκυκλοπαιδικά λεξικά που περιέχουν βιογραφικές πληροφορίες, (βιογραφικά λεξικά) για προσωπικότητες που βρίσκονται στη ζωή». «Who’s Who», Βικιπαίδεια, https://el.wikipedia.org/wiki/Who%27s_Who.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022 14:02