Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 17:25

Ανοιχτή επιστολή με αίτημα την απελευθέρωση της Ντόρα Μαρία Τέγιεζ, πολιτικής κρατούμενης της δικτατορίας Ορτέγκα-Μουρίγιο στη Νικαράγουα

 

 

Ανοιχτή επιστολή με αίτημα την απελευθέρωση της Ντόρα Μαρία Τέγιεζ, πολιτικής κρατούμενης της δικτατορίας Ορτέγκα-Μουρίγιο στη Νικαράγουα

Υπογράψτε την έκκληση

 

 

Με πρωτοβουλία της [Γαλλικής] Collectif de Solidarité avec le Peuple du Nicaragua (CSPN) και με την υποστήριξη των CCFD-Terre solidaire, Comité Nicaragua Occitanie (CNO), France Amérique Latine (FAL), Fédération internationale des droits de l’Homme (FIDH), SOS Nicaragua France, καθώς και της Union syndicale Solidaires.

 

Η Ντόρα Μαρία Τέγιεζ [Dora María Téllez] –εμβληματική μορφή της επανάστασης των Σαντινίστας και πολιτική ηγέτιδα της αντιπολίτευσης της Νικαράγουας ενάντια στη δικτατορία Ορτέγκα-Μουρίγιο– βρίσκεται φυλακισμένη από τον Ιούνιο του 2021. Κρατείται σε απάνθρωπες συνθήκες και βασανίζεται στη διαβόητη φυλακή «Ελ Τσιπότε», μαζί με περισσότερους από 30 άλλους πολιτικούς κρατούμενους. Συνολικά, υπάρχουν περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι σε διάφορες φυλακές σε ολόκληρη τη Νικαράγουα.

Πολιτική ακτιβίστρια και διανοούμενη με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην ιστορία της Νικαράγουας, η Ντόρα Μαρία Τέγιεζ είναι αναγνωρισμένη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τις δημοσιεύσεις της και τον πολιτικό και κοινωνικό της ακτιβισμό υπέρ της δημοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle στο Παρίσι θα της απονείμει τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα (honoris causa) στις 28 Νοεμβρίου 2022. Αυτό γίνεται σε αναγνώριση της «εξαιρετικής πολιτικής και επιστημονικής σταδιοδρομίας της, καθώς και για τη συμβολή της στη διεθνή κοινωνική πρόοδο» – σύμφωνα με την επιστολή του πανεπιστημίου, η οποία παραδόθηκε στην οικογένειά της τον Μάιο του 2022.

Ως εκ τούτου, με την ευκαιρία αυτή, εμείς, οι ακαδημαϊκοί, οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστικοί ηγέτες/ιδες και οι ηγέτες/τιδες της κοινωνίας των πολιτών, τα μέλη, οι ακτιβιστές/στριες και οι ενεργοί/ές πολίτες, απαιτούμε να αφεθεί ελεύθερη και να της επιτραπεί να ταξιδέψει στο Παρίσι της Γαλλίας για να λάβει αυτοπροσώπως το τιμητικό διδακτορικό της δίπλωμα. Απαιτούμε επίσης την απελευθέρωση όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων της Νικαράγουας.

Η Ντόρα Μαρία Τέγιεζ υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία στον αγώνα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη στη Νικαράγουα για περισσότερα από 40 χρόνια. Σε ηλικία 20 ετών εντάχθηκε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο των Σαντινίστας (FSLN) στον ανταρτοπόλεμο κατά της δικτατορίας του Σομόζα και ήταν συν-επικεφαλής της νικηφόρας επιχείρησης για την κατάληψη του Εθνικού Παλατιού της Νικαράγουας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 60 πολιτικών κρατουμένων εκείνη την εποχή. Σε ηλικία 23 ετών, ηγήθηκε της επίθεσης για την απελευθέρωση της Λεόν, της πρώτης απελευθερωμένης πόλης της χώρας. Μετά την ανατροπή της δικτατορίας του Σομόζα, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου (νομοθετικό σώμα), βουλεύτρια και υπουργός Υγείας, όπου ήταν γνωστή για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείρισή της. Το 1995, λόγω της αυταρχικής διολίσθησης του FSLN, εγκατέλειψε το κόμμα. Στο τέλος της θητείας της ως βουλεύτρια, μαζί με τον Σέρχιο Ραμίρεζ Μερκάδο, πρώην αντιπρόεδρο της Νικαράγουας και νυν εξόριστο συγγραφέα, ίδρυσαν το κόμμα Κίνημα Ανανέωσης των Σαντινίστας (MRS), που σήμερα ονομάζεται UNAMOS.

Η Ντόρα Μαρία Τέγιεζ είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη για την αντίθεσή της στη δικτατορία Ορτέγκα-Μουρίγιο και έχει καταγγείλει τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της κυβέρνησης και τη χρήση καταστολής από αυτήν. Από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις πολιτών τον Απρίλιο του 2018, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις για να καταπνίξει το κίνημα διαμαρτυρίας. Μόνο το 2018, εκτιμάται ότι 355 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις και τις συνεργαζόμενες παραστρατιωτικές οργανώσεις. Αυτές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FIDH), η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (IACHR), το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (UNHRC).

Στις 13 Ιουνίου 2021, την ώρα που οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης προετοιμάζονταν πολιτικά για τη συμμετοχή τους στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2021, η Dora Maria Tellez συνελήφθη βίαια στο σπίτι της.

Τον Φεβρουάριο του 2022, μετά την έγκριση των ad hoc νόμων που σχεδίασε η δικτατορία, κατηγορήθηκε και δικάστηκε με το φερόμενο αδίκημα της «απόπειρας κατά της εθνικής ακεραιότητας και της συνωμοσίας». Ο νόμος αυτός χρησιμοποιήθηκε για να δικαστούν, χωρίς τη δέουσα διαδικασία, περισσότεροι/ες από 90 πολιτικοί/ές κρατούμενοι/ες, μεταξύ των οποίων προ-υποψήφιοι/ες για την προεδρία, αγρότες/ισσες, φοιτητές/τριες, επιχειρηματίες, ακτιβιστές/στριες, δημοσιογράφοι και ηγέτες/ιδες πολιτικών, κοινωνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών κινημάτων, μεταξύ άλλων.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες βρίσκεται φυλακισμένη η 66χρονη Ντόρα Μαρία Τέγιεζ όχι μόνο παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά της, αλλά θέτουν και τη ζωή της σε κίνδυνο. Βρίσκεται σε απομόνωση για περισσότερες από 470 ημέρες, με επισκέψεις της οικογένειάς της κάθε 45 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων παρατηρείται δραστική απώλεια βάρους. Η Ντόρα Μαρία Τέγιεζ κρατείται στη φυλακή σε συνεχές σκοτάδι μέρα και νύχτα, χωρίς ιατρική φροντίδα και με ανεπαρκή τροφή. Στα μέσα Σεπτεμβρίου ξεκίνησε απεργία πείνας, ως ακραία πράξη διαμαρτυρίας, για να απαιτήσει τον τερματισμό του καθεστώτος απομόνωσης σε βάρος της ίδιας και των συγκρατουμένων της. Η Ντόρα Μαρία Τέγιεζ απαιτεί να γίνει σεβαστό το δικαίωμά της και το δικαίωμα όλων των κρατουμένων να έχουν πρόσβαση σε αναγνωστικό υλικό και απαιτεί επίσης να της επιτραπεί να υπογράψει πληρεξούσιο, ώστε η οικογένειά της να λάβει τη σύνταξή της από το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυτές τις συνθήκες μοιράζονται και οι περισσότεροι από 200 πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται σε διάφορες φυλακές της Νικαράγουας. Για τους λόγους αυτούς, και λόγω του κινδύνου για τη ζωή της Ντόρα Μαρία, απαιτούμε να εφαρμοστούν άμεσα γι’ αυτήν και για όλους/όλες τους/τις πολιτικούς/ές κρατούμενους/ες τα ελάχιστα πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για τη μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, γνωστά και ως Κανόνες του Νέλσον Μαντέλα. Απαιτούμε οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει εκλεγεί από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στη φυλακή «Ελ Τσιπότε» και σε όλες τις άλλες φυλακές και αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση της Ντόρα Μαρία Τέγιεζ και όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων της Νικαράγουας και την ακύρωση των ψευδών και παράνομων δικών τους.

 

30 Σεπτεμβρίου 2022

 

Υπογραφές online: https://www.ipetitions.com/petition/liberez-free-liberen-dora-maria-tellez

 

 

Μετάφραση: elaliberta.gr

“Sign the petition (Nicaragua): Open letter demanding the release of Dora María Téllez, political prisoner of the Ortega-Murillo dictatorship”, Europe Solidaire Sans Frontières, 30 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64164. Αναδημοσίευση από ipetitions, https://www.ipetitions.com/petition/liberez-free-liberen-dora-maria-tellez.

«Pétition à signer (Nicaragua) : Lettre ouverte pour la libération de Dora María Téllez, prisonnière de la dictature Ortega-Murillo », Europe Solidaire Sans Frontières, 30 Σεπτεμβρίου 2022, https://www.europe-solidaire.org/spip.php?article64163. Αναδημοσίευση από ipetitions, https://www.ipetitions.com/petition/liberez-free-liberen-dora-maria-tellez.

 

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 17:33