Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2017 16:07

Διαδηλώσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν – πέντε νεκροί διαδηλωτές

Η ανικανότητα ολόκληρου του πολιτικού κατεστημένου του ιρακινού Κουρδιστάν να προχωρήσει αποτελεσματικά τη διαδικασία της ανεξαρτησίας, αλλά και η σκανδαλώδης διαφθορά του πολιτικού συστήματος, η μειώσεις των μισθών και ο αυταρχισμός, έχουν οδηγήσει χιλιάδες Κούρδους στους δρόμους, σε οργισμένες διαδηλώσεις εναντίον όλων των μεγάλων κομμάτων.

Οι διαδηλωτές έκαψαν τα γραφεία του KDP (Partiya Demokrat a Kurdistanê / Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν - το κόμμα του Μπαρζανί), του PUK (Yekîtiya Nîştimanî ya Kurdistanê / Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν - το κόμμα του Ταλαμπανί), του κόμματος Gorran (Αλλαγή, σχηματίστηκε από στελέχη που αποχώρησαν από τα άλλα δύο κόμματα, κυρίως από το PUK), της Ισλαμικής Ένωσης (Yekgirtuy Islami Kurdistan, μετριοπαθές ισλαμιστικό κόμμα με σχέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα) και του επίσης ισλαμιστικού κόμματος Κομάλ (Komelî Îslamî Kurdistan / Ισλαμική Ομάδα του Κουρδιστάν). Οι κινητοποιήσεις και οι δολοφονίες διαδηλωτών έχουν οδηγήση στην αποχώρηση από το κυβερνητικό υπουργικό συμβούλιο των μελών του Gorran και της Κομάλ. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 6 διαδηλωτές από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του Κουρδιστάν και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 80, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

Το άρθρο που ακολουθεί μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στο Athens Indymedia.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς διαδηλώνουν για τρίτη ημέρα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν την Τρίτη, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές, εν μέσω αυξανόμενου θυμού για την αποτυχία προώθησης της ανεξαρτησίας.

Οι διαδηλωτές στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στα βόρεια της χώρας πυρπόλησαν τα γραφεία ενός δημάρχου και πολιτικών κομμάτων, καθώς για δυο μέρες ξέσπασαν διαδηλώσεις για τις καταστροφικές συνέπειες του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου.

Η ψηφοφορία έδωσε ένα ηχηρό «ναι» για την ανεξαρτησία, αλλά προκάλεσε σαρωτικά αντίποινα από τη Βαγδάτη που έπληξαν σοβαρά την οικονομία του Κουρδιστάν.

Οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα γραφεία δύο πολιτικών κομμάτων στο Ραπαρίν της επαρχίας της Σουλεϊμανί [Σουλεϊμανίγια], δήλωσε κάποιος εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας υγείας, Τάχα Μοχάμμαντ.

«Συγκρούσεις ξέσπασαν με τις δυνάμεις ασφαλείας που άνοιξαν πύρ, αφήνοντας πέντε νεκρούς και τουλάχιστον 70 τραυματίες».

Νωρίτερα, ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς διαδηλώσεις εκδηλώθηκαν στη δεύτερη μεγάλη πόλη Sulaimani και σε μια σειρά από άλλες πόλεις.

Στη Σουλεϊμανί, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα για να διασκορπίσουν τους διαδηλωτές και τοποθέτησαν οδοφράγματα σε μεγάλους δρόμους και γύρω από τα γραφεία των κυριότερων πολιτικών κομμάτων.

Η πόλη είναι το προπύργιο της αντιπολίτευσης ενάντια στον πρώην περιφερειακό πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί, ο οποίος διοργάνωσε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, αλλά επιθέσεις έγιναν τη Δευτέρα και στα γραφεία των πέντε κυριότερων πολιτικών κομμάτων της περιοχής.

«Είστε ανίκανοι»

Την Τρίτη, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τον ιδρυτή ενός κινήματος διαμαρτυρίας στο αεροδρόμιο της πόλης με κατηγορίες οτι ενθάρρυνε διαδηλώσεις, έκλεισαν ένα τηλεοπτικό κανάλι και συνέλλαβαν ακόμα έναν ηγέτη του κινήματος.

Ο Σασουάρ Αμπντούλ Ουάχιντ και η σύζυγός του κρατήθηκαν στο αεροδρόμιο, καθώς επέστρεψαν από το Λονδίνο, σύμφωνα με τον αρχηγό του κινήματος διαμαρτυρίας Νέας Γενιάς (Naway Nwê), το οποίο ίδρυσε την 1η Οκτωβρίου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας διέκοψαν επίσης εκπομπές, καθώς επιτέθηκαν στα γραφεία του NRT [Nalia Radio and Television], ενός κουρδικού τηλεοπτικού καναλιού που ίδρυσε ο Αμπντούλ Ουάχιντ το 2011 και πούλησε πριν από δύο μήνες, δήλωσε ο διευθυντής του.

Διαμαρτυρίες διεξήχθησαν επίσης στις πόλεις Ράνια και Κίφρι στην επαρχία της Σουλεϊμανί και στην Χαλάμπτζα και στην Κοισιντζάκ στην γειτονική επαρχία Έρμπιλ.

Στο Κοισιντζάκ, διαδηλωτές πυρπόλησαν το γραφείο του δημάρχου, ενώ στο Κίφρι εκατοντάδες επιτέθηκαν στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν του Μπαρζανί πετώντας πέτρες στο κτίριο, ανέφεραν μάρτυρες.

«Είστε ανίκανοι - ανίκανοι να υπερασπιστείτε τις αμφισβητούμενες περιοχές και ανίκανοι να κυβερνήσετε την περιοχή του Κουρδιστάν», φώναξε ένας διαδηλωτής.

Οι αμφισβητούμενες περιοχές αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της ιστορικώς κουρδικής πλειοψηφικής επικράτειας εκτός της αυτόνομης περιοχής τις οποίες οι ηγέτες των Κούρδων ήθελαν να ενσωματώσουν εδώ και καιρό.

Οι Κούρδοι απέκτησαν τον έλεγχο πολλών από αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του ισλαμικού κρατους από το 2014.

Ωστόσο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, οι ομοσπονδιακές δυνάμεις επανεκατέλαβαν σχεδόν όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πόλης Κιρκούκ και των κοντινών πετρελαιοπηγών της, οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της αυτόνομης κυβέρνησης.

Μετά την θεαματική του καταστροφή ύστερα από το ρίσκο του δημοψηφίσματος, ο Μπαρζανί ανακοίνωσε ότι παραιτείται στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην περιοχή που επρόκειτο να διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου αναβλήθηκαν λόγω της αναταραχής.

Ο πρωθυπουργός Νεσιρβάν Μπαρζανί, ανιψιός του πρώην προέδρου, δεσμεύθηκε να διεξαγάγει τις εκλογές τους επόμενους τρεις μήνες.

Μειώσεις μισθών

Ο Ισσάμ αλ-Φαϊλί, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μουστανσιρίγια της Βαγδάτης, δήλωσε ότι η έκρηξη θυμού στρέφεται εναντίον του πολιτικού status quo που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο ιρακινό Κουρδιστάν.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν διαδηλώσεις εναντίον όλων των κουρδικών προσωπικοτήτων και πιστεύω ότι κατευθυνόμαστε προς μια ριζική αλλαγή, καθώς δεν υπάρχει σήμερα πολιτικός ικανός να ηγηθεί», δήλωσε.

Οι κάτοικοι της περιφερειακής πρωτεύουσας Έρμπιλ ανέφεραν ότι οι μισθοί έχουν μειωθεί από τον Σεπτέμβριο και η τιμή της κηροζίνης για θέρμανση έχει φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα.

Υπάρχουν μόνο τέσσερις ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος λειτουργίας των γεννητριών, είπαν.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φαίνεται να δίνει ελάχιστη σημασία στην επιδείνωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι Κούρδοι, με τη Βαγδάτη να μειώνει το μερίδιο του εθνικού προϋπολογισμού που διατίθεται στην περιοχή από 17% σε 12,6%.

«Αυτό που συμβαίνει στο Κουρδιστάν οφείλεται στις κακές πολιτικές της αυτόνομης κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σαάτ αλ-Χαντίθι.

Επέμεινε ότι οι βασικές αιτίες των οικονομικών προβλημάτων ήταν οι κουρδικές αρχές που εξήγαγαν πετρέλαιο χωρίς συγκατάθεση της Βαγδάτης και «χωρίς διαφάνεια ή επίβλεψη».

Αλλά ο αναλυτής αλ-Φαϊλί προειδοποίησε ότι αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν παρέμβει για να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης θα διακινδυνεύσει να δει μια εκτός ελέγχου κλιμάκωση της δυσαρέσκειας.

«Εάν καταρρεύσει η αυτόνομη κυβέρνηση, τότε αυτό θα δημιουργήσει ένα πολιτικό κενό που θα πλήξει τη σταθερότητα της χώρας», ανέφερε.

Το Κουρδιστάν θεωρείται το πιο διεφθαρμένο τμήμα του Ιράκ. Σύμφωνα με τους Κούρδους βουλευτές, από τα έσοδα από το πετρέλαιο του Ιρακινού Κουρδιστάν χάθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας Κούρδος βουλευτής δήλωσε τον Μάρτιο του 2017 ότι τους τελευταίους μήνες έχει χαθεί το ποσό των 1,266 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές πετρελαίου και τα έσοδα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος της περιοχής του Κουρδιστάν από το 2005 έως το 2017, κατηγορήθηκε από τους επικριτές του ότι συγκέντρωσε τεράστιο πλούτο για την οικογένειά του αντί να υπηρετήσει τον πληθυσμό. Ο γιος του Μπαρζανί είναι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της περιοχής του Κουρδιστάν και ο ανιψιός του, Νεσιρβάν Μπαρζανί, είναι ο πρωθυπουργός.

Επίσης, η οικογένεια Ταλαμπανί, η σύζυγος του Τζαλάλ Ταλαμπανί η Χίρο Ιμπραχίμ, και οι γιοι τους Μπαφέλ και Κουμπάντ και οι συγγενείς τους, μαζί με άλλους ηγέτες του PUK, όπως ο Κοσράτ Ρασούλ και ο γιος του Νταρμπάζ Κοσράτ, κατηγορούνται από παρατηρητές και πολιτικούς ότι συγκεντρώσουν τεράστιο πλούτο από τις επιχειρήσεις πετρελαίου.

Τον Οκτώβριο του 2017, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τα έσοδα από κερδοσκοπία από το πετρέλαιο του Κουρδιστάν και σχετικά με αξιωματούχους της περιοχής που θα μπορούσαν να έχουν μονοπωλήσει παράνομα την αγορά. «Οι διεφθαρμένοι θα αποκαλυφθούν και τα κεφάλαια θα ανακτηθούν», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση του συμβουλίουμε επικεφαλής τον πρωθυπουργό Χαιντέρ αλ-Αμπάντι, τον Οκτώβριο του 2017.

Πηγή: Athens Indymedia, 20 Δεκεμβρίου 2017 ε διόρθωση της μετάφρασης).

«Five people were killed as protests rock Iraqi Kurdistan for second day», EkurdDaily, 19 Δεκεμβρίου 2017.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:26