Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Μαϊος 2018 10:58

Ενάντια στη διαρκή και θανατηφόρα καταστολή των Παλαιστινίων στη Γάζα Κύριο

Συμμαχία Σοσιαλιστών/τριών της Μέσης Ανατολής

Ενάντια στη διαρκή και θανατηφόρα καταστολή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις μαζικές συγκεντρώσεις στο πλαίσιο των διαμαρτυριών της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής των Παλαιστινίων που άρχισαν στις 30 Μαρτίου του 2018. Κάθε διαδήλωση έχει χτυπηθεί με θανατηφόρα βία από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει δολοφονήσει 40 Παλαιστίνιους στη Γάζα από τις 30 Μαρτίου. Τριάντα ένας από αυτούς που σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών και ενός δημοσιογράφου, τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Περισσότεροι από 1.600 άλλοι Παλαιστίνιοι έχουν πυροβοληθεί με βλήματα που έχουν προκαλέσει αυτό που οι γιατροί αποκαλούν «φρικτούς τραυματισμούς» που πιθανόν να αφήσουν πολλούς από αυτούς με μόνιμες αναπηρίες. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε θάνατος από την πλευρά του ισραηλινού κατακτητή.

Τα βίντεο δείχνουν άοπλους Παλαιστίνιους να τρέχουν μακρυά από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και να πυροβολούνται στο κεφάλι από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. Σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη, για παράδειγμα, ένας ισραηλινός ταξίαρχος, ο Τσβίκα Φόγκελ επιβεβαίωσε ότι όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές που έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα πυροβολούν τα παιδιά, το πράττουν σκόπιμα, με σαφείς και συγκεκριμένες εντολές.

Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι που κάλυπταν τις διαδηλώσεις έγιναν επίσης στόχος. Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν, σύμφωνα με δήλωση της Ένωσης Παλαιστινίων Δημοσιογράφων. Ο Γιάσερ Μουρτάτζα, ένας πολύ δημοφιλής Παλαιστίνιος δημοσιογράφος στη Λωρίδα της Γάζας, πέθανε στις 7 Απριλίου, αφού τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά, ενώ φορούσε κράνος και σακάκι, δηλώνοντας καθαρά ότι ανήκε στον Τύπο.

Το Δικαίωμα Επιστροφής των Παλαιστινίων

Οι διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν από τις 30 Μαρτίου, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γης, στη μνήμη της δολοφονίας έξι Παλαιστινίων το 1976 από Ισραηλινούς, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της αρπαγής εδαφών από το Κράτος του Ισραήλ, σηματοδότησαν το πρώτο στάδιο έξι εβδομάδων κινητοποιήσεων της «Πορείας της Επιστροφής». Αυτές θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαΐου, την επέτειο της δημιουργίας του Κράτους του Ισραήλ το 1948 και το σύμβολο για τους Παλαιστίνιους της «Νάκμπα», της Καταστροφής, κατά τη διάρκεια της οποίας 800.000 περίπου από τους 1.4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους εκείνη την εποχή εκτοπίστηκαν με τη βία από τη γη τους. Αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν ως στόχο να διεκδικήσουν το «δικαίωμα επιστροφής» των Παλαιστινίων.

Σήμερα, ο αριθμός των Παλαιστινίων προσφύγων υπερβαίνει τα έξι εκατομμύρια. Μόνο η Λωρίδα της Γάζας έχει 1.3 εκατομμύρια κατοίκους (από τα δύο εκατομμύρια συνολικό πληθυσμό) που είναι επίσημα εγγεγραμμένοι ως πρόσφυγες. Ωστόσο, το ψήφισμα 194 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο εγκρίθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1948 (το οποίο δεν έχει δεσμευτική νομική αξία), υποστηρίζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων. Αναφέρει ότι «οι πρόσφυγες που επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονές τους θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν το συντομότερο δυνατό και ότι θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση για την περιουσία εκείνων που επιλέγουν να μην επιστρέψουν και για απώλεια ή υλικές ζημίες οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου ή της δικαιοσύνης, πρέπει να αποκαθίστανται από τις αρμόδιες κυβερνήσεις ή αρχές».

Επιπλέον, εφαρμόζεται ένας απάνθρωπος και παράνομος αποκλεισμός της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, που επιβλήθηκε από το κράτος του Ισραήλ, με τη βοήθεια του αιγυπτιακού καθεστώτος για περισσότερο από μια δεκαετία. Ο αποκλεισμός έχει μετατρέψει αυτή την περιοχή σε μια τεράστια φυλακή. Η ασφυξία είναι ολοκληρωτική: πάνω από το 80% των κατοίκων της Γάζας εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν φάρμακα και η ηλεκτρική ενέργεια είναι διαθέσιμη μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Το νερό δεν είναι πόσιμο και τα λύματα χύνεται απευθείας στη θάλασσα.

Η συνενοχή των Μεγάλων Δυνάμεων

Ένα σχέδιο ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλεί «όλες τις πλευρές να περιορίσουν και να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση» και ζητάει έρευνα σχετικά με τη βία, μπλοκαρίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να αρνείται να καταδικάσει την αιματηρή καταστολή από το Ισραήλ, οι ηγέτες του οποίου έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι οι διαταγές για πυροβολισμό θα παραμείνουν οι ίδιες. Η θανατηφόρα καταστολή αυτών των διαδηλώσεων, που συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, έχει πολιτικούς στόχους: να αποθαρρύνει οποιονδήποτε να συμμετάσχει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, εκτός εάν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τη ζωή του.

Πρέπει να είναι σαφές: δεν πρόκειται για «αντιπαραθέσεις» ή «συγκρούσεις», όπως λένε τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης και οι δυτικές κυβερνήσεις. Έχουμε να κάνουμε με τα εσκεμμένα εγκλήματα μιας κατοχικής, αποικιακής και ρατσιστικής δύναμης ενάντια σε άοπλους διαδηλωτές.

Ταυτόχρονα, οι επιθέσεις και οι νυχτερινές επιδρομές εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη διπλασιάστηκαν μόνο τους δύο πρώτους μήνες του 2018. Ολόκληρα παλαιστινιακά χωριά στο βόρειο Ισραήλ απειλούνται με κατεδάφιση και μερικά έχουν αντικατασταθεί από οικισμούς εποίκων.

Η Χαμάς, σε απομόνωση και πίεση

Το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι είναι ο υποκινητής και ο διοργανωτής των διαδηλώσεων και τις χρησιμοποιεί για να καλύψει τις «τρομοκρατικές της δραστηριότητες». Από την πλευρά της, η Χαμάς, καθώς βρίσκεται σε πολιτική υποχώρηση και έχει απομονωθεί εσωτερικά και εξωτερικά, επιχειρεί να πάρει τον πολιτικό έλεγχο αυτών των κινητοποιήσεων, τις οποίες τις ξεκίνησαν και τις συνεχίζουν ανεξάρτητοι και προοδευτικοί ακτιβιστές.

Η θέση της Χαμάς στη Γάζα έχει γίνει από πολλές απόψεις εξαιρετικά δύσκολη. Έχοντας υποστεί τον αποκλεισμό του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αφενός, και τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Παλαιστινιακή Αρχή στη Γάζα, αφετέρου, το ισλαμικό φονταμενταλιστικό κίνημα δέχεται πίεση από διάφορες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι οποίες το βλέπουν ως παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μιας οργάνωσης που θεωρείται τρομοκρατική από αυτά τα καθεστώτα.

Η Χαμάς ενίσχυσε ταυτόχρονα τις σχέσεις της με το Ιράν και την Τουρκία. Οι αξιωματούχοι της Χαμάς επαίνεσαν τους αξιωματούχους και τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών...

70 χρόνια εγκλημάτων εναντίον του παλαιστινιακού λαού

Οι επιθέσεις και οι νυχτερινές επιδρομές εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχουν διπλασιαστεί κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2018. Ολόκληρα παλαιστινιακά χωριά στο βόρειο Ισραήλ απειλούνται με κατεδάφιση και μερικά αντικαθίστανται από οικισμούς εποίκων.

Ένα από τα βασικά αίτια της αύξησης των ισραηλινών επιθέσεων και των ακόμη πιο επιθετικών πρακτικών φέτος είναι η απόφαση του αμερικανικού προέδρου Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Αυτή η απόφαση, και γενικότερα η υποστήριξη του Τραμπ προς το Ισραήλ, ενθάρρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση να επιταχύνει τα σχέδια επέκτασης των οικισμών στη Δυτική Όχθη και την περαιτέρω εξάλειψη της παλαιστινιακής ταυτότητας. Για να μη μιλήσουμε για τη σαουδαραβική πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή να δεχτεί τους ισραηλινούς όρους σε μια πολιτική συμφωνία υπέρ του Τελ Αβίβ, με άλλα λόγια μια μορφή δικτατορίας.

Γενικότερα, όπως προαναφέρθηκε, τα αυταρχικά καθεστώτα στην περιοχή είναι επίσης ένοχοι για την κατάσταση των Παλαιστινίων. Οι κυρίαρχες τάξεις των καθεστώτων της περιοχής δεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση των Παλαιστινίων ή για οποιαδήποτε προοπτική για την απελευθέρωσή τους. Ωστόσο, ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν τους Παλαιστίνιους για να ικανοποιήσουν τα δικά τους εσωτερικά και εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, στη Συρία, το καθεστώς Άσαντ βομβαρδίζει και πάλι μαζικά τις περιοχές που κατοικούν Παλαιστίνιοι, ανεξάρτητα από την πολιτική αφοσίωση των πολιτών που έχουν απομείνει. Οι αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί έπληξαν το παλαιστινιακό στρατόπεδο του Γιάρμουκ και την περιοχή αλ-Χάτζαρ αλ-Άσουαντ, μέρος ενός μικρού θύλακα μοιρασμένου μεταξύ τζιχαντιστών μαχητών και άλλων ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης νότια της πρωτεύουσας της Δαμασκού.

Ο δρόμος προς την απελευθέρωση των Παλαιστινίων συνδέεται με την απελευθέρωση του λαού της περιοχής.

Το αποικιακό και ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ πρέπει να τιμωρηθεί για τα σχεδόν 70 χρόνια συνεχιζόμενων εγκλημάτων εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εκστρατεία για μποϊκοτάζ-αποεπένδυση-κυρώσεις (BDS) όσο το Κράτος του Ισραήλ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα παλαιστινιακά δικαιώματα.

Αλληλεγγύη στους Παλαιστινίους και στους Λαούς στον αγώνα για απελευθέρωση και χειραφέτηση.

Μετάφραση: e la libertà

Alliance of Middle Eastern Socialists, «Oppose the Continuous and Deadly Repression of Palestinians in Gaza», Alliance of Middle Eastern Socialists, 26 Απριλίου 2018. https://www.allianceofmesocialists.org/oppose-the-continuous-and-deadly-repression-of-palestinians-in-gaza/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:21