Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 15:42

Ο αγώνας εναντίον της εθνοκάθαρσης στην Ιερουσαλήμ

 

 

Toufic Haddad

 

Ο αγώνας εναντίον της εθνοκάθαρσης στην Ιερουσαλήμ

 

Ακολουθεί το μη διορθωμένο κείμενο μιας σύντομης ανάρτησης που συνέταξα αργά χθες το βράδυ σχετικά με τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ και γενικότερα. Η ανάρτηση πήγαινε πολύ καλά με προφανώς αρκετές εκατοντάδες κοινοποιήσεις, αλλά μέσα σε λίγες ώρες κατέβηκε από το Facebook και ενημερώθηκα ότι ήταν «ρητορική μίσους». Αμφισβήτησα αυτή την κατηγορία, αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο ενοχλητικό από αυτή την πράξη λογοκρισίας, είναι ότι ενώ ενημερώθηκα από το Facebook ότι ήταν «ρητορική μίσους», είπαν στο κοινό μου που την είχε αναδημοσιεύσει ότι άλλαξα τις ρυθμίσεις της ή ότι διαγράφηκε – χωρίς καμία αναφορά σε ρητορική μίσους και υπονοώντας ότι εγώ ήμουν αυτός που τη διέγραψε.

 

Για όποιον παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Ιερουσαλήμ τον τελευταίο μήνα, ήταν προφανές ότι η σημερινή ημέρα (Δευτέρα [10/5]) θα ήταν καθοριστική: το Ανώτατο Ισραηλινό Δικαστήριο επρόκειτο να συνεδριάσει σε ειδική συνάντηση για να αποφανθεί σχετικά με την έξωση των οικογενειών του Σέιχ Τζάρραχ, και χιλιάδες σιωνιστές τραμπούκοι επρόκειτο να παρελάσουν στο χώρο του Αλ-Άκσα σε μια ρατσιστική διαδήλωση της «ενιαίας Ιερουσαλήμ», όλα αυτά υπό την επίβλεψη εκατοντάδων ένοπλων φρουρών.

Πόση διαφορά κάνει μια ιντιφάντα!

Ο Ισραηλινός Γενικός Εισαγγελέας αναγκάστηκε να παρέμβει το Σαββατοκύριακο για να καθυστερήσει την απόφαση του Δικαστηρίου για τις εξώσεις για ένα μήνα (φοβούμενος τη διεθνή κατακραυγή).

Η διαδήλωση των ρατσιστών σταμάτησε εν τη γενέσει της –αρχικά επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών και ο στρατός του Ισραήλ είπαν ότι θα έβαζε φωτιά σε μια μπαρουταποθήκη– όχι μόνο τοπική, αλλά ενδεχομένως περιφερειακή και διεθνή.

Όσον αφορά τα πρόσφατα, γίναμε μάρτυρες μιας εκπληκτικής σειράς υποχωρήσεων σήμερα – πρώτα υποχώρησαν από το να επιτρέψουν στην πορεία να εισέλθει στο συγκρότημα του Αλ-Άκσα σήμερα το πρωί, αφού εκατοντάδες Παλαιστίνιοι υπερασπίστηκαν το συγκρότημα από τις 8 π.μ. Στη συνέχεια, μέχρι τις 2:30 μ.μ., οι κατακτητές υποχώρησαν από τη διαδρομή τους για άλλη μια φορά, εμποδίζοντας την πρόσβαση από την πύλη της Δαμασκού. Μέχρι τις 6 μ.μ., αφού το συλλαλητήριο είχε ξεκινήσει –με αξιοσημείωτα πολύ λιγότερους αριθμούς από τους αναμενόμενους– αναγκάστηκε να τελειώσει απότομα υπό τον ήχο των σειρήνων για τις ρουκέτες της Γάζας, και χωρίς καν να εισέλθει στην Παλιά Πόλη.

Το Ισραήλ βρίσκεται στη γωνία, προτιμώντας παραδοσιακά να τσεπώνει ο,τι κερδίζει στα κρυφά.

Αλλά η αντίσταση και η αλληλεγγύη αποδίδουν και η σημερινή ημέρα είναι μια απόδειξη γι’ αυτό.

Φυσικά η μάχη είναι θα διαρκέσει πολύ και σε καμία περίπτωση δεν έχει τελειώσει.

Θα ξαναπροσπαθήσουν με τις εξώσεις σε ένα μήνα. Θα επιστρέψουν στα σχέδιά τους για το πώς θα καταλάβουν το Αλ-Άκσα και άλλα μέρη της Παλιάς Πόλης. Είκοσι άνθρωποι έχουν σφαγιαστεί στη Γάζα, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά, και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακόμα καθώς γράφω αυτές τις γραμμές.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα τεράστια επιτεύγματα που παρακολουθούμε.

Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιδείξει κανέναν έλεγχο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ παρά μόνο μέσω της καθαρής βίας, και αυτό επίσης δεν είναι αρκετό. Οι στρατιώτες του στους δρόμους –παρά τα όπλα, τις πανοπλίες, τα άλογα, τις κάμερες, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα αερόστατα και τα μολυσμένα βρωμόνερα– εμφανίζονται μπερδεμένοι και αδέξιοι, καθώς έξυπνοι μαθητές του δρόμου τους προκαλούν κι αυτοί που νηστεύουν για το Ραμαζάνι τρώνε άφοβα μπροστά σε ένοπλους εποίκους.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ (οι φανεροί και οι κρυφοί) ικετεύουν το Ισραήλ να μην κλιμακώσει –κάποιοι, για να μη φανερωθεί η συνενοχή τους στα εγκλήματά του– άλλοι επειδή εξαρχής δεν υποστήριξαν ποτέ το Ισραήλ για οποιαδήποτε φρικιαστική μεσσιανική ιδέα.

Και τώρα, σ’ ολόκληρη την ιστορική Παλαιστίνη, έχει ξεσπάσει μια Ιντιφάντα.

Κι αυτή υπόσχεται να επιστήσει την προσοχή όχι μόνο στο «πρόβλημα της Ιερουσαλήμ», αλλά και στην πλήρη αποτυχία/χρεωκοπία της «ειρηνευτικής διαδικασίας» και στο απροκάλυπτο απαρτχάιντ που αναμφισβήτητα έχει δημιουργηθεί εδώ ως αποτέλεσμα αυτής.

Αν τα πράγματα συνεχιστούν με αυτόν τον τρόπο, υπάρχει η πιθανότητα η μόλυνση της «λαϊκής δύναμης» να εξαπλωθεί σε όλο τον αραβικό περιφερειακό χώρο (και πέραν αυτού;), αναζωπυρώνοντας τις επαναστατικές φωτιές που οι αντεπαναστατικές δυνάμεις (τόσο της Ανατολής όσο και της Δύσης) νόμιζαν ότι είχαν σβήσει τα τελευταία χρόνια.

Πριν προτρέξουμε, ας αφομοιώσουμε αυτές τις στιγμές και τα διδάγματά τους και ας προετοιμαστούμε αναλόγως.

Κλείνω με δύο εικόνες από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που είδαμε απόψε στην Τζενίν και τη Ναζαρέτ –δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, ένας αγώνας– για μια ελεύθερη Παλαιστίνη και μια ελεύθερη Ιερουσαλήμ. Ευλογημένος.

11 Μαΐου 2021

 

 Screen Shot 2021 05 11 at 2.56.50 PM

 

Μετάφραση: e la libertà

Toufic Haddad, «The Struggle Against Ethnic Cleansing in Jerusalem», International Viewpoint, 12 Μαΐου 2021, https://internationalviewpoint.org/spip.php?article7138

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαϊος 2021 10:50