Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 09:48

Προσαγωγές αλληλέγγυων στην Ειδομένη - Στον εισαγγελέα ένας Γερμανός υπήκοος

Σε 16 προσαγωγές αλληλέγγυων προχώρησε η αστυνομία στα πλαίσια ελέγχων που πραγματοποιεί από το πρωί για την εξακρίβωση στοιχείων. Συγκεκριμένα προσήχθησαν πέντε Γερμανοί, δύο Ελβετοί, ένας Ολλανδός, δύο Αυστριακοί, ένα Πορτογάλος, δύο Σουηδοί και δύο Τσέχοι υπήκοοι.

Οι 15 προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ υπό κράτηση παραμένει ένας Γερμανός αλληλέγγυος καθώς στο αμάξι του βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μαχαίρι.

Ο Γερμανός υπήκοος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία. Οι έλεγχοι της αστυνομίας συνεχίζονται

Συνεχίζονται οι μετακινήσεις προσφύγων από την Ειδομένη

Συνολικά 15 λεωφορεία με πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει τα τελευταία δύο 24ωρα από την Ειδομένη για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές.

Έξι λεωφορεία αναχώρησαν την Τρίτη για την Πέτρα Όλυμπου, όπου μεταφέρονται Κούρδοι Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ, ένα για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κι ένα για τα Γιαννιτσά.

Γ. Κυρίτσης: Η κυβέρνηση δεν στοχοποιεί την αλληλεγγύη

Ερωτηθείς από τον ρ/σ στο Κόκκινο ο Γ. Κυρίτσης, εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό αν οι σημερινές προσαγωγές αλληλέγγυων στοχοποιούν το κίνημα αλληλεγγύης και όσους δραστηριοποιούνται εθελοντικά σε δομές φιλοξενίας απάντησε πως «Η ελληνική κυβέρνηση δεν στοχοποιεί την αλληλεγγύη, ούτε τους αλληλέγγυους, κάτι που αποδεικνύεται αν μη τι άλλο από το ότι από την αρχή του προσφυγικού, εδώ και 1,5 χρόνο καμία συλλογικότητα ή άτομο δεν διώχθηκε για αλληλέγγυα δράση. Θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη είναι από τα βασικά μας όπλα και πρέπει να αναπτύσσεται οργανωμένα και σε καλή συνεργασία με τις κρατικές αρχές που δραστηριοποιούνται στην ίδια κατεύθυνση».

«Η ελληνική κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, οφείλει να ελέγχει και να καταγράφει κάθε σχετική δραστηριότητα είτε αφορά ΜΚΟ είτε άτυπες συλλογικότητες, ή μεμονωμένα άτομα, στο πλαίσιο της νομιμότητας ιδίως σε ευαίσθητους χώρους όπως οι άτυποι καταυλισμοί, προκειμένου να αποφεύγονται άκρως επικίνδυνες καταστάσεις για τους πρόσφυγες όπως τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να θεωρείται προφανές και επιβεβλημένο και από τους αλληλέγγυους/ αλληλέγγυες που δεν πιστεύουμε ότι διακατέχονται από αντιλήψεις περί «απουσίας κράτους» και άλλα συναφή τα οποία αποτελούν βασική προπαγανδιστική αιχμή της ξενοφοβικής ακροδεξιάς και κάποιων ΜΜΕ» πρόσθεσε

Νωρίτερα η αστυνομία προσήγαγε κι έναν Σύρο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από μια ομάδα προσφύγων, που πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή για λίγη ώρα.

Ο νεαρός Σύρος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις γραμμές.

Alterthess, 12/4/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 23:36

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.