Πέμπτη, 05 Μαϊος 2016 13:48

Την λένε Τess Asplund

Η Tess Asplund στάθηκε μπροστά στο διάβα των ναζί του Νορδικού Κινήματος Αντίστασης που έκαναν παρέλαση στο Borlänge της Σουηδίας. «Τίμησα τον Nelson Mandela», λέει στο Expo. Η στιγμή καταγράφτηκε σε ένα καρέ από φωτογράφο του Expo.

Την Κυριακή, εκατοντάδες κουστουμαρισμένοι ναζί έκαναν παρέλαση στο Borläng φωνάζοντας «προδότες του λαού» καθώς προχωρούσαν. Αλλά η Tess Asplund στάθηκε ακριβώς μπροστά τους, αντικρίζοντας τη ναζιστική φάλαγγα.

«Τίμησα τον Nelson Mandela. Αυτός είναι ο αγώνας μου, και εάν με εκφόβιζαν και σώπαινα θα είχαν νικήσει» λέει η Tess Asplund στο Expo.

«Είμαι ένα φιλειρηνικό άτομο. Για μένα η γροθιά του Nelson Mandela σημαίνει ελευθερία-ελευθερία και ειρήνη. Είμαι 1,60 σε ύψος και 50 κιλά. Δεν είμαι μεγάλη, αλλά ήθελα να δείξω ότι πρέπει να έχεις θάρρος» λέει η Asplund.

«Ο Mandela είναι το κύριο μου πρότυπο. Πολέμησε για την ισότητα όλων των ανθρώπων. Ήταν 27 χρόνια στην φυλακή και όταν βγήκε έξω μίλησε για την ειρήνη. Ήταν ένας απίστευτος άνθρωπος. Πολέμησε για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη, και για μένα είναι ένας άνθρωπος της αγάπης» προσθέτει η Asplund.

Η φωτογραφία του φωτογράφου του Expo, David Lagerlöf, έχει τραβήξει μεγάλη προσοχή. Μερικά εθνικής εμβέλειας media κάνουν ρεπορτάζ για αυτή και έχει γίνει viral στα social media. Πολλοί/ές λένε πως είναι η «φωτογραφία της χρονιάς» και μερικοί/ές την συγκρίνουν με την εικονική φωτογραφία που αναφέρεται ως «η κυρία με την τσάντα». Η φωτογραφία, του Hans Runesson που βγήκε το 1985, δείχνει μια γυναίκα στην πόλη Växsjö να χτυπάει ένα μέλος του ναζιστικού Νορδικού Κόμματος του Ράιχ με την τσάντα της την ώρα που αυτό κάνει παρέλαση.

img54963 67d183f20f57836d8066f056f089e6de 650 432 jpg

[Μερικές πληροφορίες: Η γυναίκα ονομάζεται Danuta Danielsson, γεννήθηκε το 1947 και πέθανε το 1988. Η μητέρα της ήταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά το Β’ΠΠ γιατί ήταν Πολώνω-Εβραικής καταγωγής. Το 2014, στην πόλη Växsjö ,έγινε μια προσπάθεια να δημιουργεί ένα άγαλμα που να αναπαριστά την σκηνή αλλά τα στόκια του φιλελέδικου κόμματος του Κέντρου μπλόκαραν την δημιουργία του γιατί ένα τέτοιο άγαλμα «προωθεί τη βία»]

Η Τess Asplund έχει μείνει άναυδη από την προσοχή.

«Τι κάναμε ο David Lagerlöf και εγώ;» λέει γελώντας.

«Για μένα έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Πήγα και στάθηκα εκεί και μετά ήρθε η αστυνομία και με απομάκρυνε. Κράτησε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Είμαι έκπληκτη που πήρε τόσες διαστάσεις».

Η Tess Asplund είναι ενεργή στον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό αρκετό καιρό. Μεταξύ άλλων, είναι και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των προσφύγων, εκπρόσωπος τύπου και αντιπρόεδρος της οργάνωσης Fokus afrofobi [σημαίνει: Εστίαση στην Αφρο-φοβία], μια ομάδας ανθρώπων που καταγράφουν περιστατικά ρατσισμού ενάντια σε μαύρους/ες.

«Καταδεικνύουμε το ρατσισμό κατά των μαύρων αλλά και το ρατσισμό γενικότερα. Ο αντιρατσισμός ήταν πάντα σημαντικός για μέναν. Η κανονικοποίηση του ρατσισμού κατά των μαύρων πρέπει να τελειώσει. Νιώθω πως παλεύουμε τόσο σκληρά και δεν ακουγόμαστε καθόλου. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι εντάξει τα στερεότυπα για τους/τις μαύρους/ες όπως βγαίνουν από τα media, ούτε και ο ρατσισμός που αντιμετωπίζουμε. Τα έχουμε σιχαθεί όλα αυτά».

[Πηγή: kollectnews, από: expo.se || Μετάφραση-Επιμέλεια για το Kollect: Θάνος Αγγελόπουλος]

***

Σχόλιο Συντάκτη: Σίγουρα η Tess δεν είναι κάποια μαχητική αντιφασίστρια. Όπως και η Danuta Danielsson δεν ήταν μαχητική αντιφασίστρια. Αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι η πράξη τους αποτελούν, σε συμβολικό επίπεδο, δυνατές στιγμές του αντιφασιστικού κινήματος. Α, και μην ξεχνιόμαστε…στου πηγαδιού τον πάτο

Επίσης όποιος/α νομίζει ότι πήγε η Tess στο χαλαρό επειδή ήξερε ότι από πίσω υπήρχε η αστυνομία ας δει την παρακάτω φώτο, από την εφημερίδα Dalarna, που δείχνει το στιγμυότυπο που η Tess στέκεται μπρος στους ναζί και ένας ναζί της περιφρούρισής τους χτυπάει έναν αντιφασίστα διαδηλωτή λίγο παραπέρα ενώ ένας φασίστας είναι ήδη από πίσω της.

160503 slag borlange small

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 18:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.