Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016 13:24

Τουρκία: Συνελήφθησαν οι δύο αριστεροί συνδήμαρχοι του Ντιγιάρμπακιρ

Στη σύλληψη των δύο συνδημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ (Άμεντ στα κουρδικά) προχώρησε στις 25 Οκτωβρίου η τουρκική κυβέρνηση. Οι δύο συνδήμαρχοι, η Γκιουλτάν Κισανάκ και ο Φιράτ Ανλί, που εξελέγησαν με την υποστήριξη του HDP το 2014*, συνελλήφθησαν με κατηγορίες για “υποστήριξη της τρομοκρατίας” (δηλαδή του ΡΚΚ) και διεκδίκηση περισσότερης αυτονομίας για το τουρκικό Κουρδιστάν, καθώς και για υποκίνηση βίαιων ταραχών το 2014. Μεταξύ άλλων, τους κατηγορούν για χρηματοδότηση του ΡΚΚ με λεφτά του δήμου και ότι χρησιμοποιήσαν δημοτικά οχήματα για την μεταφορά των σωρών “τρομοκρατών”, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκερια των φονικών επιθέσεων που διεξήγαγαν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τον προηγούμενο χρόνο στις κουρδικές περιοχές.

Πριν από ένα μήνα περίπου, 24 δήμαρχοι πόλεων της περιοχής του τουρκικού Κουρδιστάν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με ανάλογες κατηγορίες και αντικαταστάθηκαν με διορισμένους από την κυβέρνηση “δημάρχους”.

Η Γκιουλτάν Κισανάκ, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη δήμαρχος στο Ντιγιάρμπακιρ και βουλευτής από το 2007 ως το 2014 (και μέλος του HDP), συνελήφθη ύστερα από την κατάθεσή της σε ανακριτική επιτροπή της βουλής για τα αίτια του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Οι συλλήψεις αυτές, οι οποίες κλιμακώνουν τις επιθέσεις ενάντια στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του κουρδικού πληθυσμού, πυροδότησαν αντιδράσεις από την πλευρά των Κούρδων. Διαδηλώσεις είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες σε πόλεις της ΝΑ Τουρκίας ενάντια στις αποπομπές των 24 δημάρχων. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η σύλληψη των δύο συνδημάρχων του Ντιγιάρμπακιρ ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών κύκλωσε το δημαρχείο και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές φώναζαν το συνθημα: “Η καταστολή δεν μας τρομοκρατεί”. Για ένα ολόκληρο 24ωρο σχεδόν, είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία στην πόλη ενώ είχε μπλοκαριστεί και το ίντερνετ. Για τις επόμενες μέρες προετοιμάζονται κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

 

 

 

* Στους δήμους τους οποίους έχει κερδίσει το HDP, το αξίωμα του δημάρχου μοιράζονται από κοινού ένας άντρας και μια γυναίκα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:48

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.