Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 07:39

Γενική απεργία στη Βραζιλία

Γενική απεργία κατά μεταρρυθμίσεων και διαφθοράς στη Βραζιλία

Συντάκτης: efsyn.gr

Πάγωσε η Βραζιλία εξαιτίας της γενικής απεργίας που κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα ενάντια στις μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων που προωθεί ο πρόεδρος Μισέλ Τέμερ, που προβλέπουν χαλάρωση των εργατικών νόμων και μείωση των συντάξεων.

Την ώρα που η Βραζιλία βρίσκεται σε αναβρασμό, λόγω των σκανδάλων και των διώξεων εις βάρος του Μισέλ Τέμερ για δωροδοκία και διαφθορά, οι εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους, προκαλώντας αποκλεισμούς των κεντρικών δρόμων και των μεγάλων αεροδρομίων.

Στο Σάο Πάουλο, οι διαδηλωτές έκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους και το αεροδρόμιο Guarulhos, το μεγαλύτερο της χώρας.

Στο Ρίο Ντε Ζανέιρο, ήταν αδύνατη η πρόσβαση στο κέντρο της πόλης από τους αποκλεισμένους δρόμους, όπου οι διαδηλωτές έκαιγαν λάστιχα, ενώ εμπόδιζαν και τα λεωφορεία να περάσουν.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κυβερνητικό μέγαρο, με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα, καθώς χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μείνει απλήρωτοι στην πολιτεία του Ρίο ντε Ζανέιρο, λόγω ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Άλλες πόλεις που επηρεάστηκαν από την απεργία ήταν η πρωτεύουσα Μπραζίλια, το Πόρτο Αλέγκρε και Μπέλο Οριζόντε.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των συνδικάτων, με τη χαλάρωση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί ο Τέμερ, επί της ουσίας οι εργασιακές σχέσεις θα μοιάζουν με καθεστώς δουλείας.

«Οι επιχειρήσεις θα απολύουν όποτε θέλουν, οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν καθόλου δικαιώματα και δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη», σύμφωνα με δικηγόρο μέλος της οργάνωσης «Κίνηση υπέρ των Άστεγων Εργατών».

Μεταρρυθμίσεις και πολιτική κρίση

Η πρόταση των μεταρρυθμίσεων που έφερε η κυβέρνηση Τέμερ στη Βουλή προβλέπουν εύκολες προσλήψεις για προσωρινές θέσεις εργασίας με μικρότερες αποδοχές, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

Ωστόσο, πέρα από την αύξηση του ελάχιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 για τους άντρες και τα 62 για τις γυναίκες, αλλά και τη μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων, στην οργή των εργαζομένων έχει συμβάλει η φτώχεια που ταλανίζει μεγάλο μέρος τους πληθυσμού και η βαθιά πολιτική κρίση λόγω των οικονομικών σκανδάλων που σοβούν επί χρόνια στη Βραζιλία.

Οι κατηγορίες για διαφθορά, δωροδοκία και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Τέμερ -και τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά- έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο με αίτημα την έκπτωσή του από το αξίωμα.

 

efsyn, 30.06.2017

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 18:15