Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 10:09

Εκτός Πλάνου: 3ο πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ: Η πυξίδα δείχνει τον νότο του αγώνα

Εκτός Πλάνου - Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης‎

3ο πολιτικό-πολιτιστικό φεστιβάλ

Η πυξίδα δείχνει τον νότο του αγώνα

Τα νότια προάστια της χλιδής, των προνομιούχων, του νεοπλουτισμού. Μια εικόνα συνδεδεμένη με επαύλεις, πισίνες ακριβά αυτοκίνητα, μαγαζιά στην παραλιακή… μια εικόνα διαστρεβλωμένη που δείχνει μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας. Το άλλο μέρος είναι οι χιλιάδες εργαζόμενοι (έλληνες και μετανάστες) που ζουν και δουλεύουν εδώ, βιώνουν την άγρια εκμετάλλευση, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών. Είναι τα τσακισμένα μεσαία στρώματα που φτωχοποιήθηκαν απότομα και πλέον προσπαθούν να συμμαζέψουν τα χρέη τους. Είναι η νεολαία που ανεξάρτητα από την καταγωγή της αντιμετωπίζει την προοπτική της ανεργία και της εργασιακής επισφάλειας. Ως αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης αυτή τη μεριά της τοπικής κοινωνία θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά.

Αυτό δείχνουμε χρόνια τώρα με τη συμβολή μας σε αγώνες και κινήματα. Από την προστασία του Υμηττού και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες μέχρι την διεκδίκηση πάρκου υψηλού πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο. Από την υπεράσπιση των δημόσιων παροχών ενάντια σε κάθε είδους χαράτσια και τις δράσεις ταξικής αλληλεγγύης μέχρι την αποτροπή του κέντρου υπερύψηλης τάσης στην Ηλιούπολη. Βλέπουμε τα ζητήματα των ελεύθερων χώρων και του περιβάλλοντος από τη σκοπιά των εργατικών αναγκών. Στεκόμαστε στο πλευρό των εργατικών αγώνων που γίνονται στην περιοχή, προσπαθούμε να τους συνδέσουμε με τις συνολικές εργατικές διεκδικήσεις. Συμβάλουμε επίσης στην οργάνωση του λαού, αξιοποιούμε την εμπειρία μας από συνελεύσεις κατοίκων, στέκια, λέσχες κτλ. Αναζητούμε νέους τρόπους συνεύρεσης του κόσμου του αγώνα βλέποντας τις ανώτερες δυνατότητες που ανοίγονται στο τοπικό επίπεδο, ειδικά για τους ανέργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους.

Οι τρεις κινήσεις βλέπουμε το φεστιβάλ ως μία ακόμα ευκαιρία να βρεθούμε και να συζητήσουμε δημόσια. Θέλουμε να πάμε κόντρα στο κλίμα ηττοπάθειας και απογοήτευσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν έχει τίποτα φιλολαϊκό επάνω της. Το γεγονός αυτό εμείς δεν το μεταφράζουμε ως χάσιμο κάθε ελπίδας αλλά ως συμπέρασμα για μεγαλύτερη προσπάθεια για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Ο δρόμος για μια πορεία λαϊκών κατακτήσεων δεν έχει εύκολες κοινοβουλευτικές λύσεις, χρειάζεται να συμβάλει ο καθένας από το δικό του μετερίζι. Εμείς θέλουμε να δείξουμε τη γραμμή που ενώνει το κεντρικό με το τοπικό. Την ώρα μάλιστα που όλοι οι τοπικοί παράγοντες το παίζουν ανεξάρτητοι που νοιάζονται μόνο για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων. Το χρέος, τα μνημόνια οι πολιτικές κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ χρειάζονται τον Καλλικράτη τα ΕΣΠΑ το δέσιμο του τοπικού κράτους με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Οι δήμαρχοι δε μπορούν να αντισταθούν στις περικοπές, στο δημόσιο ξεπούλημα, στην κατάρρευση των κοινωνικών παροχών. Ολοκληρώνουν και συμπληρώνουν όμως τις αντιλαϊκές πολιτικές με χαράτσια και φόρους, αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία, καταστέλλουν τις τοπικές αγωνιστικές διαθέσεις. Μια αντικαπιταλιστική αντιπολίτευση στην περιοχή οφείλει να αντιστέκεται στις αυθαιρεσίες των δημάρχων αλλά και να εντάσσει τις δράσεις της σε ένα ευρύτερο ανατρεπτικό κοινωνικό ρεύμα. Συζητάμε και αναζητούμε καλύτερο συντονισμό και κοινές πρωτοβουλίες για ένα πρόγραμμα πάλης πάνω σε ζητήματα που υπερβαίνουν τα όρια του κάθε δήμου ξεχωριστά.

Σας καλούμε λοιπόν στο φεστιβάλ μας, καλούμε τον κόσμο του αγώνα, τον κόσμο που προβληματίζεται. Φιλοδοξούμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη διαμόρφωση μιας άλλης κουλτούρας με τις αξίες τις συμμετοχής, της προσφοράς, της συνδιαμόρφωσης και της ταξικής αλληλεγγύης. Με τη γνώση των δυσκολιών της εποχής αλλά και με τη συνειδητή συνεισφορά στην οικονομική ανεξαρτησία συλλογικοτήτων που κρατάνε ιδεολογικές, ηθικές και υλικές αποστάσεις από κράτος, δήμους, ΜΚΟ…

Εκτός Πλάνου - Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ελληνικού Αργυρούπολης‎

facebook.com/events

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:16

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.