Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017 14:51

Προσπαθώντας να σταματήσουν το δημοψήφισμα της Καταλονίας, έχουν προκαλέσει κάτι πολύ μεγαλύτερο

Προσπαθώντας να σταματήσουν το δημοψήφισμα της Καταλονίας, έχουν προκαλέσει κάτι πολύ μεγαλύτερο

Στη Βαρκελώνη και στις πόλεις της Καταλονίας ξεσπούν αυθόρμητες διαδηλώσεις, με τους ανθρώπους να φωνάζουν «‘No Pasaran’», «Δεν φοβόμαστε» και να τραγουδάμε ύμνους της Αντι-φρανκικής αντίστασης. Εάν αυτό μοιάζει ξεκάθαρα σαν μια σκηνή από το σκοτεινό παρελθόν της Ισπανίας, αυτό συμβαίνει επειδή τέτοιας κλίμακας πολιτική καταπίεση δεν έχει υπάρξει στην Καταλονία από την εποχή του Φράνκο.

Η περασμένη ήταν μια απίστευτη εβδομάδα κατά την οποία η Guardia Civil (ισπανική αστυνομία) κατέσχεσε εκατομμύρια φυλλάδια και ψηφοδέλτια, για να προσπαθήσει να σταματήσει το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.

Στα τοπικά κυβερνητικά κτίρια έχουν πραγματοποιηθεί βίαιες εισβολές και ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί. Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Βιτόρια στη Χώρα των Βάσκων, η αστυνομία επέστρεψε και τερμάτισε συναντήσεις που απευθύνθηκαν σε πολιτικούς της Καταλονίας.

Η Guardia Civil έκλεισε ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες ή σχόλια σχετικά με το δημοψήφισμα και οι ισπανοί δικαστές έχουν παραγγείλει τα κινητά τηλεφωνικά δίκτυα Vodafone και Movistar να εμποδίσουν την πρόσβαση στον επίσημο δικτυακό τόπο referendum ref1oct.eu. Η καταστολή επεκτάθηκε ακόμη και στο ισπανικό Ταχυδρομείο, όταν διατάχθηκε να ανοίξει «ύποπτο» ταχυδρομείο για να ελέγθει αν περιέχει υλικό σχετικό με το δημοψήφισμα.

Τανκς σε κατάσταση αναμονής

Η πολιτική καταστολή έχει στραφεί εντελώς εσκεμμένα στους πολιτικούς και έχει προσπαθήσει ρητά να αποτρέψει τη λειτουργία της καταλανικής κυβέρνησης. Το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ανέλαβε μονομερώς τον έλεγχο των πληρωμών των πιστωτών της Καταλονίας, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε δαπάνη σχετικά με τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος.

Οι 712 δήμαρχοι της πόλης κατηγορήθηκαν για «υποστήριξη του δημοψηφίσματος» και πολλοί έχουν κρατηθεί για ανάκριση από την αστυνομία. Η ισπανική κυβέρνηση έχει επίσης εκδώσει άμεση απειλή για τη σύλληψη του πρωθυπουργού της Καταλονίας Carles Puigdemont.

Το ισπανικό κράτος άρχισε να μεταφέρει τεθωρακισμένα στην Καταλονία

Εικόνες στρατιωτικών οχημάτων που μεταφέρουν τάνκς στην Καταλονία, που κυκλοφορούν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης από τη Δευτέρα, αντιμετωπίστηκαν με μια εκκωφαντική σιωπή στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο σκοπός της μετακίνησης αυτών των τανκς, αλλά οι εικόνες φαίνονται να προεικονίζουν μια στρατιωτική αντιπαράθεση που προετοιμάζεται.

Αν το ερώτημα γιατί αυτό παραμένει σχεδόν αδημοσίευτο παραμένει αναπάντητο, ένα άλλο ερώτημα τίθεται από τη παρουσία των τανκς στους δρόμους: πόσο μακριά είναι διατεθειμένο το ισπανικό κράτος να πάει για να εμποδίσει το δημοψήφισμα;

Ακόμη και αν δεν είναι έτοιμο για πλήρη στρατιωτική αντιπαράθεση, η κλίμακα των ληφθέντων μέτρων συνεπάγεται μια αντιπαραγωγική πολιτική στρατηγική. Είναι πιθανόν η κυβέρνηση να έχει υπολογίσει λανθασμένα ότι η αστυνομική παρέμβαση σε αυτή την κλίμακα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να απομονωθεί η αριστερά από το ευρύτερο κίνημα ανεξαρτησίας. Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κυρίαρχης ελίτ στην Καταλονία είναι εθνικιστές, έχουν και πολλά να χάσουν σε κάθε σημαντική κοινωνική αναταραχή. Χρησιμοποιώντας εξαιρετική δύναμη κατά της κεντρώας κυβέρνησης, η ισπανική κεντρική κυβέρνηση υπολόγισε ότι αυτή θα αναγκαστεί να υποχωρήσει, αφήνοντας την αριστερά ευάλωτη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αριστερά ήταν όλο και περισσότερο υπό πίεση από τα ισπανικά πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και την αστυνομία. Το κυβερνών κόμμα στην Ισπανία, το συντηρητικό ΡΡ, κορόιδευε την καταλανική κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι ήταν υπό την επηροή εξτρεμιστών. Με αυτό εννοούσαν το αριστερό ανεξάρτητο κόμμα στο περιφερειακό κοινοβούλιο, την Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας (CUP).

Επικαλούμενος την παραδοσιακή ισπανική δημαγωγία για τη βασκική «τρομοκρατία», ο πολιτικός του ΡΡ Πάμπλο Καζάουν προειδοποίησε για την «Βασκοποίηση του CUP και της καταλανικής διαδικασίας, χρησιμοποιώντας τον όρο Μπατασουνοποίηση». (Το Batasuna ήταν ένα πολιτικό κόμμα το οποίο απαγορεύθηκε λόγω εικαζόμενων συνδέσμων με την ETA.) Η στρατηγική ήταν να χαρακτηρίσει το αίτημα για δημοψήφισμα στην Καταλονία ως αριστερό εξτρεμισμό - και με αυτόν τον τρόπο, να περιθωριοποιήσει και να δαιμονοποιήσει την αριστερά.

Η τρέχουσα καταστολή έχει παράλληλο στόχο: να προκαλέσει βίαιη αντιπαράθεση με αριστερούς ακτιβιστές. Οι διαμαρτυρίες δεν έχουν μέχρι στιγμής προκληθεί και είναι εξαιρετικά προσδιορισμένες και πειθαρχημένες.

Οι άνθρωποι ενωμένοι

Με οποιοδήποτε τρόπο το ερμηνεύουμε αυτό - παράλογη βραδύτητα ή αδέξια απόπειρα απομόνωσης της αριστεράς - έχει αποτύχει θεαματικά. Ορισμένα τμήματα των πολιτικών και κοινωνικών κινημάτων της αριστεράς ήταν αρχικά χλιαρά για το δημοψήφισμα, αλλά τις τελευταίες ημέρες, η αντίσταση στην ισπανική κυβέρνηση και τη Guardia Civil παράγει αυτό που μοιάζει με μια πολύ σημαντική στιγμή ενότητας.

Αυτές τις εβδομάδες, αυθόρμητες διαδηλώσεις συγκέντρωσαν 60.000 άτομα στη Βαρκελώνη και περίπου 10.000 σε άλλες τέσσερις πόλεις, για να υπερασπιστούν τους δημόσιους χώρους και να απαιτήσουν την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Υπήρχαν συνολικά 32 διαδηλώσεις αλληλεγγύης εκτός της Καταλονίας.

Αυτές οι διαδηλώσεις ήταν εξαιρετικά επιτυχείς για την επαναβεβαίωση του λαϊκού ελέγχου σε δημόσιους χώρους και κτίρια. Όταν η Guardia Civil περικύκλωσε την έδρα της CUP στη Βαρκελώνη την Τετάρτη, η κοινοτική απάντηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη για να ελεγχθεί από τη αστυνομία. Περίπου 2.000 άτομα έφθασαν για να προστατεύσουν τα γραφεία της CUP και μετά από πέντε ώρες η αστυνομία έφυγε χωρίς να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την επιδρομή. Σε όλη την Καταλονία, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να αντιταχθούν στις συλλήψεις και τις άλλες αστυνομικές τακτικές σε πρωτοφανείς αριθμούς.

Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να απεργήσουν ενάντια στην πολιτική καταπίεση, κάτι πολύ σπάνιο στην Ευρώπη. Όταν το υπουργείο εσωτερικών της Ισπανίας αποβίβασε δύο πορθμεία 600 θέσεων στη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα για να φιλοξενήσει την πρόσθετη αστυνομία που στάλθηκε στην Καταλονία, οι φορτοεκφορτωτές στις αποβάθρες αρνήθηκαν αμέσως να τους βοηθήσουν. Καθώς γράφουμε αυτό το άρθρο, 50 συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινοτικές οργανώσεις συναντώνται για την οικοδόμηση υποστήριξης για μια γενική απεργία.

Μια κυβέρνηση που έχει θέσει ως στόχο να σταματήσει ένα δημοψήφισμα μπορεί να έχει σπείρει αθέλητα τους σπόρους για κάτι πολύ μεγαλύτερο που το πιο πιθανό είναι να απειλήσει τη διακυβέρνηση της εξουσίας της στην Καταλονία παρά ένα ψήφο για την ανεξαρτησία.

Τελευταία Ενημέρωση: Από εχθές 22 Σεπτέμβρη το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης παραμένει υπο κατάληψη διαρκείας από χιλιάδες φοιτητές, που διεκδικούν το δικαίωμα της επιλογής.

https://www.facebook.com/enough14/videos/1523129251042346/

Η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή ακόμα 6000 μπάτσων από όλη την επικράτεια προς την Καταλονία εντείνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα αντιπαράθεσης.

500 εθνικιστικά και φασιστικά υπολείμματα διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη ενάντια στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, φωνάζοντας «Δεν πρέπει να ψηφίσετε», χαρακτηρίζοντας τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας τρομοκράτες, επιτιθέμενοι σε κόσμο και φτύνοντας και προκαλώντας τα διερχόμενα αμάξια. Η κεντρική κυβέρνηση επιστρατεύει τις συμμορίες για να αυξήσει την ένταση δείχνοντας απροκάλυπτα τους παραδοσιακούς δεσμούς της με το Φρανκικό παρελθόν. Το Λαϊκό Κόμμα αυτή την στιγμή στην εξουσία είναι εξ άλλου δημιούργημα 6 πρώην υπουργών της δικτατορίας του Φράνκο.

Γενική απεργία έχει καλεστεί απο τις 3 Οκτώβρη στην Kαταλονία απο το Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων, ενάντια στην κρατική καταστολή.

Πηγή: Athens Indymedia, 23 Σεπτεμβρίου 2017.

 

 

 

 2017 09 20T185643Z 568760081 RC1EB044FEA0 RTRMADP 3 SPAIN POLITICS CATALONIA DKMlFLTWsAAn5Sx

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 17:10

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.