Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 01 Οκτωβρίου 2017 14:37

Να ανακληθούν οι δύο απολύσεις στον ΟΠΑΠ ζητά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Την άμεση ανάκληση των απολύσεων δύο συναδέλφων τους και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας ζητά το σωματείο εργαζομένων ΟΠΑΠ. Καταγγέλλει τις δύο απολύσεις στον ΟΠΑΠ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ΟΠΑΠ, την Τρίτη το μεσημέρι, η ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σε δύο εργαζομένους την απόλυσή τους. Όπως προστίθεται, οι εν λόγω εργαζομένων εργάζονταν στον ΟΠΑΠ, και τελευταία στο λογιστήριο των πρακτόρων και απολύθηκαν με εισήγηση του προϊστάμενου τους και απόφαση της διοίκησης με την αιτιολόγηση «ότι είχαν χαμηλή βαθμολογία κατά την τελευταία διαδικασία αξιολόγησης».

Διαδικασία, όπως αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων ΟΠΑΠ, «παράνομη και αυθαίρετη, που χρησιμοποιείται μάλλον σαν σύστημα διάκρισης των στελεχών και που διασφαλίζει τις δικές τους υψηλές αμοιβές πατώντας πάνω στη δικιά μας δουλειά, και την οποία το σωματείο μας έχει καταγγείλει ως τέτοια, με κάθε ευκαιρία και σε κάθε συνάντηση με τη διοίκηση, χρησιμοποιείται ως αιτιολογία για να απολυθούν, στη σημερινή οικονομική συγκυρία, συνάδελφοι που εργάζονται κοντά 20 χρόνια στον ΟΠΑΠ, με κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, και που πάντα εκτελούσαν τα καθήκοντα που τους ανέθετε η εταιρεία με συνέπεια και αποτελεσματικότητα».

«Σε συνάντηση των μελών του ΔΣ του σωματείου με την κ. Γιώγα, αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε για το γεγονός, η υπεύθυνη προσωπικού επέμεινε στο ότι οι απολύσεις έγιναν για αυτό τον λόγο. Ρωτήσαμε αν η εταιρεία έχει ορίσει ή ανακοινώσει βαθμό κάτω από τον οποίο οι εργαζόμενοι απολύονται και μας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλά ότι υπάρχει χαρακτηρισμός «ανεπαρκής» στην περίφημη 5βαθμη κλίμακα αξιολόγησης, και ότι κι εκείνη λυπάται (!?) αλλά και ότι μέσα σε 6 μήνες, όπως είπε ο προϊστάμενός τους, δεν βελτιώθηκε η απόδοση τους… Μάλιστα ειπώθηκε ότι δεν είναι δυνατή η μετακίνησή τους σε κάποιο άλλο τμήμα, παρότι όλο αυτό το διάστημα, δεν ειπώθηκε να υπήρξε κάποιο παράπονο, σύσταση ή άλλο θέμα με τους συνάδελφους και την δουλειά τους», αναφέρει επίσης το σωματείο των εργαζομένων ΟΠΑΠ.

Από την πλευρά των εργαζομένων, δηλώθηκε πως «οι απολύσεις των συναδέλφων είναι άδικες και παράνομες και δεν τις αποδεχόμαστε» και πως «οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν «αναλώσιμοι» στα επίκαιρα κάθε φορά επιχειρηματικά πλάνα της εταιρείας, αλλά αντίθετα υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη στην επιμόρφωση και εκπαίδευσή τους με βάση αυτά, ιδιαίτερα σε εργαζόμενους με τέτοια μακρόχρονη προϋπηρεσία στην εταιρεία. Για να μην μιλήσουμε για αξίες και οράματα..».

Παράλληλα, τονίστηκε πως «η διαδικασία της αξιολόγησης, άδικη και μεροληπτική στην ουσία της, με άμεση εξάρτηση από την υποκειμενική κρίση του προϊστάμενου και χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να συγκαλύψει τις επιλογές της διοίκησης, που διαφημίζει εκδηλώσεις bonding και καλεί να φέρουμε τα παιδιά μας στο χώρο εργασίας αλλά απολύει τους γονείς τους!».

Όσον αφορά τη στάση της διοίκησης, σημειώθηκε πως «είναι ξεκάθαρα επιθετική και εκφοβιστική απέναντι στους εργαζόμενους του ομίλου, στα αιτήματά τους και το σωματείο, όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις για την συλλογική σύμβαση εργασίας».

Στα αιτήματα των εργαζομένων, «να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των συναδέλφων» και «να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζόμενων από τέτοιες αυθαίρετες αποφάσεις».

«Όλοι και όλες μαζί, οργανωμένα και συλλογικά, ενάντια στην απάθεια, την επίπλαστη αντικειμενικότητα του «οι ικανοί ξεχωρίζουν», διεκδικούμε συλλογική σύμβαση, δικαιώματα, συνδικαλιστικές ελευθερίες, αξιοπρεπείς μισθούς, κανονικές προσλήψεις για όλους τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ενάντια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών, τις απολύσεις, τους αντεργατικούς νόμους που τους αποθρασύνουν ακόμη περισσότερο», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση των σωματείου των εργαζομένων ΟΠΑΠ, η οποία καταλήγει πως «Οι συνάδελφοι μας δεν είναι μόνοι! Το σωματείο θα είναι στο πλευρό τους με όλα τα μέσα για την ανάκληση των απολύσεων».

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η οποία καταγγέλλει «τις άκυρες, αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις δύο εργαζομένων με σχεδόν 20 χρόνια προϋπηρεσία, στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η Διοίκηση του ΟΠΑΠ, αναδεικνύοντας το στυγνό της εργοδοτικό πρόσωπο!».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η μεγάλη αυτή επιχείρηση που λέγεται ΟΠΑΠ, δεν έχει (παρανόμως) ούτε Κανονισμό Προσωπικού, ούτε διαδικασίες αξιολόγησης. Έτσι μπορεί να αυθαιρετεί σε βάρος των εργαζομένων ασύστολα. Από τη μια να προσλαμβάνει ρουσφετολογικά προσωπικό και από την άλλη να απολύει ως «ανεπαρκείς» εργαζόμενους με πολυετή υπηρεσία, στήνοντας αξιολογήσεις κατά το δοκούν».

«Ο ΟΠΑΠ είναι από τις πλέον κερδοφόρες εταιρείες στη χώρα και με συνεχείς διαφημίσεις προβάλλει τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης που πραγματοποιεί, καθώς και τις χορηγίες που κάνει στον τομέα του Αθλητισμού. Καμία όμως Κοινωνική Ευθύνη δεν επιδεικνύει στους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους», προστίθεται.

«Ο ΟΠΑΠ οφείλει τώρα να αποδείξει ότι σέβεται πραγματικά τους εργαζόμενους και το Σωματείο, οφείλει άμεσα να ανακαλέσει τις άκυρες και καταχρηστικές απολύσεις των συναδέλφων μας», τονίζει η ΟΙΥΕ, αναφέροντας επίσης πως «Ο ΟΠΑΠ αντί να απολύει, θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να μην κωλυσιεργεί συστηματικά και να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στη σύναψη Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβαση Εργασίας με ικανοποιητικούς μισθολογικούς και θεσμικούς όρους, που αντιστοιχούν στη κερδοφορία του».

stokokkino

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:32