Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 19:15

Η απεργία της οργής στην Καταλονία

Συντάκτης: efsyn.gr

Με αποκλεισμούς αυτοκινητόδρομων και σιδηρόδρομων πλήθος διαδηλωτών συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η αυτονομιστική διασυνδικαλιστική οργάνωση CSC σε διαμαρτυρία για την επισφάλεια της εργασίας και ενάντια σε διάταγμα της Μαδρίτης που χαλαρώνει τη διαδικασία για την αποχώρηση επιχειρήσεων από την περιφέρεια.

Χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης

Στην πρωτεύουσα της Καταλονίας χιλιάδες υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας βρέθηκαν στους δρόμους με κεντρικά συνθήματα τα «Ελευθερία» και «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα».

Κρατώντας πανό με συνθήματα υπέρ της «ελευθερίας των πολιτικών κρατουμένων» και σημαίες της Καταλονίας, τουλάχιστον 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαντ Ζάουμε, μπροστά από το κτίριο όπου στεγάζεται η κυβέρνηση της περιφέρειας, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία.

Το πλήθος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που απηύθυνε η συνδικαλιστική ένωση υπέρ της αυτονομίας CSC.

«Ο Πουτζντεμόν είναι ο πρόεδρός μας!», «Δεν πρόκειται για απόδοση δικαιοσύνης, πρόκειται για δικτατορία!», «δυνάμεις κατοχής, έξω!» φώναζαν οι διαδηλωτές, στην καρδιά της Βαρκελώνης.

Ομάδες διαδηλωτών με πανό υπέρ της ανεξαρτησίας και πλακάτ στα οποία ζητούν την απελευθέρωση των κρατούμενων αξιωματούχων τους βρέθηκαν σε διάφορα σημεία, όπως στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ζιρόνα, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έσπασαν αστυνομικό κλοιό για να βγουν πάνω στις γραμμές και να εμποδίσουν την κυκλοφορία των τρένων.

«Προσοχή! Σημαντικά προβλήματα σημειώνονται σε όλο το περιφερειακό δίκτυο εξαιτίας της παρουσίας προσώπων και αντικειμένων πάνω στις γραμμές», ανακοίνωσε στο twitter η καταλανική σιδηροδρομική υπηρεσία.

Aμαξοστοιχία υψηλής ταχύτητας που εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στη Βαρκελώνη και τη Λιόν (Γαλλία) και επρόκειτο να φτάσει στον προορισμό της στις 12:26, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην αφετηρία της.

Οι κινητοποιήσεις επηρέασαν την κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο AP-7 κατά μήκος της ισπανικής ακτής στη Μεσόγειο που συνδέει την Ανδαλουσία με τα γαλλικά σύνορα, καθώς και στον αυτοκινητόδρομο A-2 που συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μαδρίτη.

Ακυρώθηκε και η ανεξαρτησία

Την ίδια στιγμή το ισπανικό κράτος συνεχίζει το «ξήλωμα του πουλόβερ» της ανεξαρτησίας.

Σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Το Δικαστήριο συστηματικά ακυρώνει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του καταλανικού κοινοβουλίου με τις οποίες επιχειρήθηκε να οδηγηθεί η περιφέρεια προς τη μονομερή απόσχιση.

efsyn, 8 Νοεμβρίου 2017

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 16:03