Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 18:15

Πέθανε ο 32χρονος εργάτης που τραυματίστηκε πριν δύο μέρες σε εργατικό «ατύχημα» στη Λάρισα – 23 νεκροί/ές εργάτες/τριες μέσα στο 2018

Πέθανε σήμερα ξημερώματα Τετάρτης ο 32χρονος εργάτης που τραυματίστηκε πριν δύο μέρες σε εργατικό ατύχημα στη Λάρισα.

Ο Γιάννης Ζηγοροδήμος, εργαζόμενος στην κατασκευαστική εταιρεία «ΑΡΜΟΣ» στη Λάρισα, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, το πρωί της Δευτέρας 21 Μαΐου, όταν εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα κοπής. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ακατάσχετη αιμορραγία, όπου τελικά κρίθηκε απαραίτητος ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων του. Τελικά όμως ο Γιάννης Ζυγοροδήμος δεν άντεξε...

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αναφέρει

«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας αποχαιρετά τον 32χρονο αδικοχαμένο εργάτη Γιάννη Ζυγοροδήμο, που έχασε τελικά τη ζωή του, μετά το βαρύτατο τραυματισμό του την ώρα της δουλειάς στην κατασκευαστική εταιρεία “ΑΡΜΟΣ”, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, της χρησιμοποίησης ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες εργασίες και της εντατικοποίησης της δουλειάς. Ο άδικος χαμός του συναδέλφου Γιάννη, που δεν πρόλαβε να χαρεί το παιδί και τη γυναίκα του, δεν πρέπει να περάσει ως ένα ακόμα άτυχο περιστατικό. Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τις έχουν.»

23 εργάτες/τριες έχουν χάσει τη ζωή τους σε «εργατικά» ατυχήματα μέσα στο 2018

Ο Γιάννης Ζυγοροδήμος είναι ο 23ος εργάτης που χάνει τη ζωή του μέσα στο 2018.

Στις 3 Ιανουαρίου 2018, 54χρονος εργαζόμενος στο δήμο Αμφίπολης Σερρών σκοτώθηκε την ώρα που μαζί με συνάδελφό του πραγματοποιούσαν εργασίες σε φρεάτιο βάθους 4 μέτρων στην περιοχή της Κρηνίδας.

Στις 24 Ιανουαρίου 2018, δύο εργαζόμενοι 60 και 31 ετών -πατέρας και γιος- έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από ύψος 7-8 μέτρων κατά τη διάρκεια τοποθέτησης ανελκυστήρων, στο χωριό Αλυκανά Ζακύνθου. 

Στις 24 Ιανουαρίου 2018, 65χρονος οικοδόμος στην Πάτρα έχασε τη ζωή του πέφτοντας από σκαλωσιά. 

Στις 29 Ιανουαρίου 2018, ντελιβεράς 21 ετών, σκοτώθηκε σε τροχαίο στο Σχηματάρι Βοιωτίας, εν ώρα εργασίας. 

Στις 30 Ιανουαρίου 2018, ο 60χρονος Λ.Κ., εργαζόμενος στο δήμο Χαλανδρίου και πατέρας δύο παιδιών, πέθανε κατά τη διάρκεια εργασιών σε πάρκο. 

Στις 4 Φεβρουαρίου 2018, 22χρονη φοιτήτρια από την Κρήτη, έχασε τη έπεσε νεκρή μέσα στην καφετέρια που εργαζόταν στην Άμφισσα. Τις τελευταίες μέρες είχε αναφέρει ότι υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους. 

Στις 5 Φεβρουαρίου 2018, ο 30χρονος οικοδόμος Β.Κ., έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε από ρεύμα, κατά τη διάρκεια εργασίας σε ταράτσα σπιτιού στην στην περιοχή της Παναγιάς Βοήθειας της Χίου. 

Στις 9 Φεβρουαρίου 2018, 20χρονος νελιβεράς από τα Οινόφυτα σκοτώθηκε σε τροχαίο εν ώρα εργασίας. 

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, έχασε τη ζωή του στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Κερατσινίου, 57χρονος εργάτης ιδιωτικού συνεργείου, που δούλευε με συναδέλφους του στο πλοίο Ε/Γ – Ο/Γ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ Λ.». 

Στις 22 Φεβρουαρίου 2018 βρέθηκε νεκρός εργάτης σε εργοστάσιο της εταιρείας ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. στην Μάνδρα στην οποία πιο πριν είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά. 

Στις 24 Φεβρουαρίου 2018, ο Σπύρος Γκέβρος, εργάτης σε αποθήκες σιταριού στο Πουρνάρι Δομοκού, έχασε τη ζωή του όταν έπεσε μέσα στο σιλό και καταπλακώθηκε από το σιτάρι. 

Στις 3 Μαρτίου 2018, 43χρονος έχασε τη ζωή του χτυπημένος από ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών τοποθέτησης διαφημιστικής πινακίδας σε ταράτσα κτιρίου, στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. 

Στις 7 Μαρτίου 2018, 46χρονος εργάτης σε εργοτάξιο της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ» στο Μαρκόπουλο Αττικής έχασε τη ζωή του όταν αποκόπηκε η τροχαλία γερανού και τον καταπλάκωσε. 

Στις 9 Μαρτίου 2018, εργάτης σε κτηνοτροφική μονάδα μεταξύ Αμβροσίας και Σάλπης στη Ροδόπη, έχασε τη ζωή του όταν παρασύρθηκε από μηχανή κοπής χόρτων. 

Στις 12 Μαρτίου 2018, 30χρονος Πακιστανός, εργαζόμενος σε ξυλουργείο στη Ζήρο Σητείας, έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι από μηχάνημα κατά τη διάρκεια του χειρισμού του. 

Στις 21 Μαρτίου 2018, 41χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε λατομείο μαρμάρου κινεζικών συμφερόντων στη Δράμα. 

Στις 24 Μαρτίου 2018, 45χρονος εργάτης (και πατέρας τριών παιδιών) έχασε τη ζωή του από έκρηξη κατά τη διάρκεια εργασιών οξυγονοκόλλησης στις εγκαταστάσεις των Ψυγείων Αλεξόπουλος, στα Κάτω Λεχώνια Βόλου.

Στις 30 Απριλίου 2018, δύο ργαζόμενοι στο δήμο Τήνου έχασαν τη ζωή τους, όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα.

Στις 2 Μαΐου 2018 υπέκυψε ο 26χρονος εργαζόμενος σε αλυσίδα καφέ που τραυματίστηκε στις 27 Απριλίου, στην οδό Βόλου στη Λάρισα.

Στις 18 Μαΐου 2018, ο 38χρονος Κώστας Κόλλιας εργάτης σε εργοστάσιο ανακύκλωσης ελαστικών στη ΒΙ.ΠΕ., έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

30 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» από 30 Μαΐου 2017 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017

Στις 9 το πρωί της 30ης Μαΐου, 29χρονος διανομέας φαγητού σκοτώθηκε στη Λάρισα, όταν η μηχανή του συγκρούστηκε με φορτηγό. 

Τη νύχτα της Παρασκευής 30 Ιουνίου, η Ντανιέλα Πρελορέντζου, εργαζόμενη στην καθαριότητα στο Δήμο Ζωγράφου, εξέπνευσε από ανακοπή καρδιάς στην αίθουσα καθαριότητας του Δήμου, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τη βάρδια της, τη δεύτερη μέσα σ’ ένα 24ωρο. Ήταν 62 ετών και είχε 4 παιδιά, από τα οποία το ένα ανήλικο και το άλλο ΑΜΕΑ.

Την Κυριακή 2 Ιουλίου στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης τραυματίστηκε βαριά εν ώρα έκτακτης εργασίας, δηλαδή εκτός προγράμματος ο 45χρονος συμβασιούχος Άγγελος Παντέλογλου, πατέρας δύο παιδιών. Έξι μέρες αργότερα, στις 8 Ιουλίου, ο 45χρονος υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μεταφερθεί.

Την Τρίτη 11 Ιουλίου, 42χρονη εργαζόμενη σε κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», στα Γιαννιτσά, έβαλε τέλος στη ζωή της. Παρέμενε απλήρωτη για 15 ολόκληρους μήνες, μαζί μαζί με 1.400 άλλους συνεδέρφους/ισσες της που εργάζονταν στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης». Ο εργοδότης έκλεισε τα σούπερ μάρκετ, αφήνοντας απλήρωτους/ες τους/τις εργαζόμενους/ες, χωρίς όμως να κάνει καταγγελία των συμβάσεων, δηλαδή να τους απολύσει «κανονικά», με αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι/ες να μην δικαιούνται ούτε αποζημίωση, ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε και το πενιχρό επίδομα επίσχεσης, ενώ ο εργοδότης τους χρωστούσε μισθούς 15 μηνών. Ο θάνατός της, χωρίς τυπικά να είναι «ατύχημα» εν ώρα εργασίας, είναι το άμεσο αποτέλεσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και του αντεργατικού νομικού πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα στο κάθε αφεντικό να διαλύει τις ζωές των εργαζόμενων και να τους οδηγεί στην απελπισία.

Στις 10 Ιουλίου σκοτώθηκε στο Γαλάτσι 23χρονος διανομές φαγητού που εργαζόταν σε καφετέρια στη Λ. Βεΐκου, όταν το μηχανάκι του συγκρούστηκε με αυτοκίνητο.

Στις 26 Ιουλίου, 46χρονος εργάτης που δούλευε σε εταιρεία ανακύκλωσης, σκοτώθηκε στην Παλαιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, όταν ένας γερανός ανατράπηκε και τον καταπλάκωσε.

Στις 28 Ιουλίου, ένας Αιγύπτιος εργάτης σκοτώθηκε στα Χανιά, όταν τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια της δουλειάς του.

Την 1η Αυγούστου 2017, δύο νεκροί εργάτες στη Σκάλα Λακωνία: ένας 51χρονος Βούλγαρος και ένας 37χρονος Έλληνας, ο Βασίλης Αλεξανδρής, ο οποίος εργαζόταν σε διπλανό σούπερ μάρκετ και έτρεξε να βοηθήσει τους εργάτες του συνεργείου όταν αυτοί κάλεσαν σε βοήθεια. Δύο άλλοι μεταφέρθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο. Ο ένας απ’ αυτούς, ο 22χρονος Γιώργος Δεντάκος, πέθανε τελικά στις 23 Αυγούστου στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Δευτέρα 7 Αυγούστου: νεκρός εργαζόμενος, οδηγός φορτηγού, όταν το όχημα που οδηγούσε συγκρούστηκε με νταλίκα, στην εθνικό οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας. Ο οδηγός που έχασε τη ζωή του εργαζόταν στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΣΚΑΛΕΖΑ», «ΜΑΖΑΡΑΚΙ», «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ» (πρώην «ΒΟΚΤΑΣ»), συμφερόντων Συρίγου. Ήταν πατέρας ενός παιδιού.

8 Αυγούστου 2017: νεκρός ο 42χρονος Αλβανός Antekatrik Ampelarie, όταν ανατράπηκε το κλαρκ που χειριζόταν στο ιχθυοτροφείο όπου δούλευε.

8 Αυγούστου 2017: ο 44χρονος Νίκος Χαλικιάς, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας (το οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία Fraport-Slentel), πέθανε εν ώρα εργασίας, στην πίστα του αεροδρομίου, λόγω της υπερβολικής ζέστης (43 βαθμοί Κελσίου).

11 Αυγούστου: νεκρός ανασύρθηκε 47χρονος εργαζόμενος πατέρας ενός παιδιού, ο οποίος εργαζόταν ως δύτης στις ιχθυοκαλλιέργειες του «Νηρέα» στην περιοχή της Λαγκάδας στη Χίο. Ο 47χρονος πραγματοποιούσε υποθαλάσσιες εργασίες, στις ιχθυοκαλλιέργειες, όταν έχασε τις αισθήσεις του.

19 Αυγούστου 2017: 35χρονος από την Πτολεμαΐδα, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, που εργαζόταν σε εργολάβο ως χειριστής ανυψωτικού μηχανήματος κλαρκ στο ορυχείο Καρδιάς του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, σκοτώθηκε όταν ανατράπηκε το μηχάνημα και τον καταπλάκωσε.

Στις 24 Αυγούστου 2017 έχασε τελικά τη ζωή του ο 22χρονος Γιώργος Δεντάκος, ο ένας από τους δύο σοβαρά τραυματισμένους στο εργατικό «ατύχημα» που έγινε στη Σκάλα Λακωνίας την 1η Αυγούστου. 

25 Αυγούστου 2017, 50χρονος χειριστής πρέσας (αντλίας σκυροδέματος) σκοτώθηκε στις Κρημνίδες Καβάλας. Ο 50χρονος, ο οποίος ήταν πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε όταν το γερανοφόρο όχημα που χειριζόταν έχασε την ισορροπία του και ήρθε σε επαφή με καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ, στο χωράφι όπου ετοιμαζόταν να ρίξει μπετό. 

Στις 26 Αυγούστου 2017 ένας 44χρονος συμβασιούχος εργαζόμενος στην καθαριότητα του Δήμου σκοτώθηκε στη λεωφόρο Μαραθώνος, στη Νέα Μάκρη, όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο έπεσε πάνω του, την ώρα που με συνάδελφό του φόρτωναν κάδο στο απορριμματοφόρο του δήμου. 

Στις 27 Αυγούστου 2017 45χρονος εργάτης που δούλευε από τον Ιούνη σε ιδιωτική εταιρεία στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά έχασε τις αισθήσεις του εν ώρα εργασίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Στις 28 Αυγούστου 2017, 46χρονος υλοτόμος που εργαζόταν σε εταιρεία στην οποία η Ελληνικός Χρυσός είχε αναθέσει την υλοτόμηση της περιοχής καταπλακώθηκε από δέντρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Στις 30 Αυγούστου 2017, 30χρονη εργαζόμενη στην καθαριότητα στην περιοχή Συκιά Κατακόλου Ηλείας, τραυματίστηκε θανάσιμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου όμως πέθανε λίγο αργότερα. 

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2017, 42χρονος οδηγός φορτηγού σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να συνδέσει τον τράκτορα με το επικαθήμενο του φορτηγού του μέσα στο Blue star-1 το οποίο βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά. Το βαρύ όχημα μετακινήθηκε και τον χτύπησε θανάσιμα. 

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, οικοδόμος στην Καλαμάτα σκοτώθηκε πέφτοντας από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας στην οποία δούλευε.

Στις 13 Οκτωβρίου 2017, 25χρονος ντελιβεράς τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο, εν ώρα εργασίας, στην Ιεράπετρα Κρήτης. Λίγες ώρες αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο. 

Στις 10 Οκτωβρίου 2017, 60χρονος εργάτης που εργαζόταν στο νταμάρι του Κυριακού έπεσε από ύψος 6 μέτρων και χτύπησε θανάσιμα στα βράχια. 

Στις 11 Οκτωβρίου 2017, πέθανε στο νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν ο 71χρονος συμβασιούχος στο δήμο Καλαμαριάς, ο οποίος τραυματίστηκε από πτώση δέντρου, κατά τη διάρκεια εργασιών του συνεργείου του δήμου στις 2 Οκτωβρίου. 

Στις 15 Οκτωβρίου 2017, 53χρονος, ο οποίος ήταν δηλωμένος ως εποχιακός εργάτης, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν παρασύρθηκε από μηχάνημα ανύψωσης (κλαρκ), το οποίο οδηγούσε συνάδερφός του, σε εξωτερικό χώρο της επιχείρησης, σε εγκαταστάσεις βιομηχανίας βάμβακος στο Γάζωρο Σερών. 

Στις 23 Οκτωβρίου 2017, 32χρονος εργαζόμενος σε οινοποιείο της Χρυσαυγής Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, σκοτώθηκε όταν έπεσε μέσα στη δεξαμενή επεξεργασίας σταφυλιού.

Στις 23 Οκτωβρίου 2017, 40χρονος Αλβανός σκοτώθηκε όταν βρισκόταν μαζί με άλλους δύο συναδέλφους του επάνω σε γερανό όπου χτυπήθηκαν από ρεύμα υψηλής τάσης, στον Αλμυρό του Αγίου Νικολάου Κρήτης. 

Στις 31 Οκτωβρίου 2017, 50χρονος εργάτης βρέθηκε νεκρός από συνάδερφό του, σε λατομείο στον Δρυμό Θεσσαλονίκης. 

Στις 31 Δεκεμβρίου 2017, πέθανε στο νοσοκομείο ο 51χρονος Η. Ζ., εργαζόμενος στο δήμο Λυκόβρυσης - Πεύκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά στις 23 Οκτώβρη 2017, όταν ανατράπηκε το απορριμματοφόρο που οδηγούσε, κατευθυνόμενο στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. 

Για μια πληρέστερη παρουσίαση του προβλήματος των εργατικών ατυχημάτων και των συνθηκών που τα προκαλούν, διαβάστε παλιότερο άρθρο στο e la libertà: «Καλοκαίρι 2017: τα εργατικά “ατυχήματα» αποδεκατίζουν την εργατική τάξη» (26 Αυγούστου 2017).


Ο παραπάνω κατάλογος θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» και θανάτων εργαζομένων εν ώρα εργασίας, δεν είναι πλήρης φυσικά, καθώς δεν φτάνουν στη δημοσιότητα όλα τα περιστατικά.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:26