Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 07 Μαϊος 2022 20:43

Ο αγώνας των Λιμενεργατών στην Cosco - Κατατέθηκε η νέα πρόταση της D-PORT - Γενική Συνέλευση των εργαζομένων 10/5

Ο αγώνας των Λιμενεργατών στην Cosco - Κατατέθηκε η νέα πρόταση της D-PORT - Ποια είναι η αντίδραση των εργαζομένων;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΕΝ

Στη σύσκεψη που έγινε χθες με τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΝΕΔΕΠ και κάτω από το βάρος και την πίεση των πολύμορφων αγώνων που αναπτύχθηκαν όλο το περασμένο διάστημα και της τεράστιας αλληλεγγύης που εκφράστηκε σε αυτούς, η Cosco και οι συνεργαζόμενες με αυτή εταιρείες γνωστοποίησαν τη νέα βελτιωμένη πρόταση για την σύναψη νέας ΣΣΕ.

Τα κυριότερα σημεία αυτής της πρότασης είναι τα εξής:

- Υπογραφή 3ετούς ΣΣΕ.

- Για τους εργαζόμενους με μηνιαίες μεικτές αποδοχές έως 2.000 προτείνεται αύξηση αποδοχών από 10% έως 11,64%.

- Μετατροπή 250 συμβάσεων εκ περιτροπής απασχόλησης σε πλήρους από 1/6/2022 και μετατροπή 100 συμβάσεων εκ περιτροπής σε πλήρους κάθε χρόνο, εφόσον ο όγκος εργασιών δεν έχει μειωθεί.

- Αναβαθμίσεις ειδικοτήτων σε μέρος εργαζομένων (125+125).

- Στην υπερεργασία θα καταβάλλεται προσαύξηση 50% έναντι του ισχύοντος σήμερα που είναι 20%.

- Οι υπερωρίες προσαυξάνονται στο 50% από το 40% που ισχύει έως τώρα.

- Επίσης παρέχονται διάφορές διευκολύνσεις στους εργαζόμενους που αφορούν τους ίδιους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

- Σχετικά με την ένταξη των Λιμενεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά, δηλώνεται η θετική στάση της D-PORT και των συνεργαζόμενων εταιρειών και οι σχετικές ενέργειές τους στο Υπουργείο εργασίας.

Αναφορικά με τη νέα πρόταση Cosco - D-PORT υπήρξε αντίδραση και σχετική ανακοίνωση του σωματείου Λιμενεργατών της ΕΝΕΔΕΠ την οποία παραθέτουμε στη συνέχεια.

Η Ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ

«Συνάδελφοι, έσπασε η αδιαλλαξία! Ο αγώνας μας φέρνει αποτέλεσμα!

Μετά από πολύμηνο αποφασιστικό αγώνα, με την δύναμη της οργάνωσης και της τεράστιας αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι με μπροστάρη το ΕΝΕΔΕΠ ανάγκασαν την εργοδοσία να φέρει επιτέλους πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το ΔΣ του Σωματείου μας θα εξετάσει αναλυτικά μαζί με τους νομικούς και φοροτεχνικούς συμβούλους του τις προτάσεις της εργοδοσίας, ώστε να είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε με απόλυτη ανάλυση, εξειδίκευση και εγκυρότητα γύρω από κάθε σημείο της πρότασης της εργοδοσίας, για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις από την ΓΣ των μελών μας- η οποία ορίζεται για την Τρίτη 10 Μαΐου στο λιμάνι από 13:00 ως 20:00.

Συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι με τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες μας έχουμε καταφέρει από το 2014 μέχρι σήμερα να πετύχουμε σημαντικές μικρές και μεγάλες νίκες!

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε κατάκτηση στο λιμάνι οφείλεται στην διεκδικητική, αγωνιστική και συνεπή στάση μας με μπροστάρη το Σωματείο μας ΕΝΕΔΕΠ.

Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς την ΕΝΕΔΕΠ και τους αγώνες μας, το λιμάνι θα ήταν ακόμα το κάτεργο του 2010...

Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε πρόταση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης ήταν και είναι συνέπεια των δικών μας διεκδικήσεων και αγώνων.

Δίνουμε όλοι το παρόν στην ΓΣ της Τρίτης 10 Μαΐου για να αποφασίσουμε για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τις οικογένειές μας.»

***

Σημειώνουμε ότι οι αγώνες που οργανώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από τους εργαζόμενους και την ΕΝΕΔΕΠ είχαν ως κεντρικά αιτήματα τα παρακάτω:

- υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις.

- Μόνιμη σταθερή και πλήρη απασχόληση για όλους τους εργαζόμενους.

- Προσαυξήσεις νυχτερινών, αργιών, Σαββατοκύριακων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Σχόλιο

Όπως προκύπτει από τα αιτήματα των εργαζομένων και την απάντηση Cosco - D-PORT, οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του λιμανιού κάνουν σημαντικά βήματα πίσω και δέχονται μέρος των δικαίων αιτημάτων που προβάλλουν και παλεύουν οι εργαζόμενοι και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο οργανωμένος μαζικός και αποφασιστικός αγώνας οδήγησε σε μερική αναδίπλωση την Cosco και αυτό αποτελεί μία πρώτη νίκη αυτού του αγώνα.

- Από την άλλη η Cosco υιοθετεί αποσπασματικά και επιμέρους το αίτημα των εργαζομένων για καθολική μόνιμη εργασία για όλους τους Λιμενεργάτες.

- Επίσης ουσιώδεις είναι οι διαφορές στο άλλο βασικό αίτημα για θεσμοθέτηση προσαυξήσεων της νυχτερινής εργασίας, αργιών και Σαββατοκύριακων.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο λόγος και η απόφαση ανήκουν αποκλειστικά στους ίδιους τους Λιμενεργάτες της Cosco και στα συλλογικά τους όργανα να αποφασίσουν και η όποια επιλογή τους είναι απόλυτα σεβαστή!

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Μαϊος 2022 20:47