Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Νοεμβρίου 2016 13:05

Η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου: « Η αλήθεια σήμερα… » της Αλεξάνδρας Yağmur Τσιώρου

 

Περάσανε αρκετοί μήνες από το ελλιπές σύμφωνο συμβίωσης και την εξαγγελία της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς την ανάγκη ιατρικών προϋποθέσεων.

Την 11 Ιουνίου 2016 με κεντρικό αυτό το διπλό σύνθημα «ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ» - «Women are Made not Born / Men are Made not Born» το Athens Pride 2016 στήριξε και συνεργάστηκε με την τράνς κοινότητα που ξανά μιλήσαμε και ξανά ακούσαμε για την ταυτότητα και την έκφραση φύλου και την διεκδίκηση για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις.

Η νομική και παρασκευαστική επιτροπή της Βουλής με ρυθμούς χελώνας προσπαθεί να αντιγράψει την Μάλτα και άλλες χώρες πρότυπα για να μπορέσει να προχωρήσει η ψήφιση του νόμου με εκπροσώπους επιστήμονες και εκπροσώπους της Τράνς κοινότητας χωρίς όμως την γνώμη – γνώση και ενημέρωση του μέσου ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικά Τράνς ατόμου.

Σε πρόσφατη επιστολή της η Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας (μέρος της οποίας και στοιχεία αναδημοσιεύονται εδώ.) επιθυμεί να εκφράσει την ανησυχία της αναφορικά με το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Δεκαοκτώ μήνες από την έκδοση του ΦΕΚ (ΦΕΚ τ.Β’ 696/ 24.4.2015) για τη σύσταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου εξακολουθούμε να μην έχουμε δει τα πορίσματά της.

Με αρχική λοιπόν ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής να είχε οριστεί η 15η Ιουνίου 2015 (Απόφαση 20692/7.4.2015, ΦΕΚ τ.Β’ 696/ 24.4.2015) και στη συνέχεια να υπάρξουν παρατάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2016 (Απόφαση 94388/18.12.2015, ΦΕΚ τ. Β’ 2829/21.12.2015 και Απόφαση 24669/13.4.2016, ΦΕΚ τ. Β’ 1166/22.4.2016), και έκτοτε να μην έχει τεθεί καμία νέα προθεσμία, η οποία να έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Άραγε το ότι το 2015 το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας έχει καταγράψει 35 περιστατικά βίας εις βάρος τράνς ατόμων- και πόσα δεν έχουνε καταγραφεί από τον φόβο της ταλαιπωρίας και του εξευτελισμού ή γιατί έχουνε κουραστεί τα θύματα να καταγγέλλουν συνέχεια- ενώ στην έκθεσή του πρότεινε τη θεσμοθέτηση της Νομικής Αναγνώρισης της Ταυτότητας Φύλου ως μέτρο αντιμετώπισης της βίας κατά των τράνς ατόμων μαζί με τα πρόστιμα και της καταγγελίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μήπως έπρεπε να έχει προβληματίσει την κυβέρνηση και να μην ζητάει μόνο την ψήφο των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων αλλά και να σέβεται τα δικαιώματα τους;

Φοβάμαι πολύ το ότι η καθυστέρηση τόσο αυτού του νομού για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου όσο και τα υπόλοιπα εκκρεμή θέματα για απλά ανθρωπινά δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αποτελούνε δείγματα διαμόρφωσης ενός πολύ πιο συντηρητικού νομικού πλαισίου στη χώρα μας το οποίο σίγουρα δεν θα απλουστεύει την διαδικασία ούτε γραφειοκρατικά κατά τα πρότυπα της Μάλτας ποσό δεν μάλλον και οικονομικά όταν ακούγετε ότι θα χρειάζεται πάλι χαρτί ψυχίατρου (βλέπουμε σχετικά τελευταίο νόμο DSM της αμερικάνικης ένωσης ψυχιάτρων όπου από πολύ νωρίς δεν θεωρεί ψυχιατρική διαταραχή το συγκεκριμένο ζήτημα.), δικηγόρος και δικαστήριο με παράβολα κλπ. Ειδικά σε μια συντηρητική ομοφοβική χώρα όπως η Ελλάδα, με δικαστές μη εκπαιδευμένους στα ζητήματα αυτά, βλέπετε δεν είμαστε όλες Κέιτλιν Τζένερ να έχουμε τα χρήματα και να είναι τα πράγματα ευκολά για μας. Εμείς πρέπει να κάνουμε τον προσωπικό μας αγώνα το κάθε υποκείμενο από εμάς για ένα καλύτερο αύριο και για μας και για τα παιδιά μας.

Δυστυχώς στο τέλος θα μοιάζει ολοι αυτή η διαδικασία ένα γεφύρι της Άρτας το οποίο δεν θα τελειώσει ποτέ ή θα τελειώσει απλά «αλά ελληνικά» και όπως θα έλεγε και το σλόγκαν από γνωστό τηλεοπτικό σήριαλ ο Περίανδρος Πόποτας παραλλαγμένο: Εμπρός προς τα πίσω και «αριστερά»… 

Αλεξάνδρα Yağmur Τσιώρου

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 18:07