Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 13:36

Γράμμα από 141 οικογένειες που ζουν στο στρατόπεδο του Ελληνικού

Μερικές από τις 141 υπογραφές στο γράμμα που στάλθηκε σε μας από τους πρόσφυγες στο Ελληνικό 23, Σεπτεμβρίου, 2016.

Εν ονόματι του Θεού:

Στέλνουμε ευχές σε όλους τους ανθρώπους που προσφέρουν υπηρεσίες σε κάθε ανθρώπο και σε κάθε πρόσφυγα, καθώς και σε εκείνους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε πόνο, σε ανάγκη, και είναι άστεγοι. Αυτή η επιστολή θέλει να αναφέρει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο προσφυγικό καταυλισμό του Ελληνικού (θέση μπέιζμπολ), σε όλες τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Δεν είμαστε πολιτικοί. Είμαστε θύματα της πολιτικής. Έχουμε χάσει τα υπάρχοντά μας, τα προς το ζην, και τη ζωή μας λόγω της πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, διαφορετικές θρησκείες και διαφορετικές εθνικές ομάδες, είμαστε πρώτα απ' όλα ανθρώπινα όντα. Πολλές οικογένειες και πολλά παιδιά έχασαν τη ζωή τους με την ελπίδα να φτάσουν σε ασφαλές έδαφος. Πήραμε τη ζωή μας, τη ζωή των συζύγων και των παιδιών μας στα χέρια μας.

Πήραμε ένα μεγάλο ρίσκο, και διασχίσαμε επικίνδυνα σύνορα, ταξιδεύσαμε μέσα από το Πακιστάν, το Ιράν και την Τουρκία, και στη συνέχεια διασχίσαμε τη Μεσόγειο Θάλασσα. Αγαπητοί ηγέτες του κόσμου, αντιλαμαβανόμαστε την κατάσταση σας, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να δημιουργήσετε πολιτικές και να πραγματοποιήσετε αλλαγές. Γνωρίζουμε ότι απαιτείται χρόνος.

Ωστόσο, το ερώτημά μας είναι: «Δεν αντιλαμβάνεστε την κατάστασή μας;» Αν ναι, τι γνωρίζετε πραγματικά σε σχέση με την καθημερινή μας διαβίωση στα στρατόπεδα;

Από το Φεβρουάριο του 2016 διαμένουμε εδώ σε σκηνές που δεν διαθέτουν τις αναγκαίες διευκολύνσεις. Είμασταν υποχρεωμένοι να αντιμετώπισουμε τον κρύο του χειμώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου παιδιά, νέοι, μητέρες και πατέρες αρρώστησαν από κρυολόγημα, πνευμονία, και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Επειδή το εσωτερικό των σκηνών μας είναι υγρό πολλοί διαμένοντες στο στρατόπεδο υποφέρουν από ρευματισμούς και πόνους στην πλάτη και τα πόδια.

Υπάρχει έλλειψη σε γιατρούς και πρόσβασης σε φάρμακα ώστε να βοηθηθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Την άνοιξη και το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν θερμική εξάντληση των ανθρώπων. Η σκόνη του στρατοπέδου προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα. Υπάρχουν αρουραίοι, έντομα, ερπετά και μάλιστα φίδια παντού στο στρατόπεδο. Το νέρο είναι ακάθαρτο και έχει προκαλέσει διάρροια και ναυτία.

Όσο περισσότερο μένουμε εδώ, τόσο οι συνθήκες χειροτερεύουν, και τώρα πολλοί άνθρωποι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, και άλλες ασθένειες που καταβάλουν τις οικογένειες και που μπορούν να μετατραπούν σε χρόνια ή/και σε μόνιμα προβλήματα. Δυστυχώς, στις αιτιάσεις μας στους υπαλλήλους ,ως προς τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων των προς τους διαμένοντες στον καταβλυσμό και για τη διάκριση μεταξύ Σύρων και μη-Σύρων, μας απαντούν ότι, αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι οι Αφγανοί δεν είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση και ως εκ τούτου δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Ακόμη, μας λένε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει τίποτα άλλο και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για ό, τι έχει κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση μέχρι τώρα.

Επίσης, μας λένε οτι δεν έχουμε άλλη επιλογή είτε να ζητήσουμε άσυλο στην Ελλάδα είτε να ζητήσουμε την επιστροφή μας πίσω στο Αφγανιστάν.

Οι παρατηρήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων επιτείνουν την πιέση στους πρόσφυγες του καταυλισμού. Με την έναρξη του Φθινοπώρου και τις ψυχρότερες καιρικές συνθήκες, και λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη διευκολύνσεων και τη μείωση της ανθεκτικότητας μας που οφείλεται στις προϋπάρχουσες ασθένειες, οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι και απελπισμένοι ότι είναι δυνατόν να ξεφύγουν από αυτές τις συνθήκες και την Ελλάδα.

Ετσι, προκειμένου να εγκαταλείψουμε τη χώρα είμαστε αναγκασμένοι να καταφεύγουμε για την μεταφορά μας στους λαθρέμπορους, με τους οποίους διατρέχουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο, όπως πολύ καλά γνωρίζετε.

Ορισμένα επιπλέον προβλήματα και δυσκολίες στον καταυλισμό είναι:

1) Ακατάλληλο περιβάλλον του καταυλισμού δηλαδή διαμονή σε υπαίθριο χώρο.

2) Το χαμηλό ύψος των σκηνών που είναι ακατάλληλες για δυσκολές καιρικές συνθήκες (βροχή, δριμύ ψύχος και ζέστη)

3) Οι διαχειριστές του καταυλισμού δεν είναι επαγγελματίες. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη εναλλαγή των προσώπων των διαχειριστών του καταυλισμού και η εναλλαγή αυτή του προσωπικού σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα σχέδια δεν μπορουν να πραγματοποιειθούν. Η συμπεριφορά του διαχειριστή του καταυλισμού απέναντι διαμένοντες στον καταυλισμοί δεν είναι η αρμόζουσα. Κατά τη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών, υπήρξαν επτά διαχειριστές στον καταυλισμό. Κάθε διαχειριστής μας αντιμετώπιζε διαφορετικά και οι περισσότεροι από αυτούς μας έδωσαν ψευδείς υποσχέσεις.

4) Δεν υπάρχει υπεύθυνος για τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου καθαριότητας στον καταυλισμό, συμπεριλαμβανομένου των χώρων υγιεινής (τουαλέτες και ντους).

5) Υπάρχει έλλειψη ιατρικού προσωπικού. με πλήρη απασχόληση

6) Τα ασθενοφόρα χρειάζονται πολλές ώρες για να φτάσουν στον καταυλισμό. Σε μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιμέναμε 10 ώρες.

7) Οι διαμένοντες στον καταυλισμό λαμβάνουν μόνο παλιά και φθαρμένα ρούχα και παπούτσια.

8) Υπάρχει έλλειψη κλιματισμού το καλοκαίρι και θέρμανσης το χειμώνα. Αν αυτά είναι τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, θα πρέπει να σας συγχαρούμε. Έχετε επιτύχει τους στόχους σας. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, και δεν έχετε πραγματικά επίγνωση των συνθηκών διαβίωσης μας. Σας παρακαλούμε να έρθετε στον καταυλισμό και να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις πραγματικές συνθήκες. Δεν θέλουμε να χάσουμε καμμία άλλη ζωή που να οφείλεται σε αμέλεια σας και σας ζητάμε να μας μεταφέρετε σε εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης.

Ελπίζουμε ότι κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν θα βρεθεί στην ίδια θέση και εαν βρεθεί, ελπίζουμε ότι δεν θα συναντήσει παρόμοια κατάσταση όπως αυτή.

Μετάφραση: Αγγέλα Λούμου

Πηγή: Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», 8 Οκτωβρίου 2016, από: Letter from the heads of 141 families in the Elliniko camp

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 15:56