Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 11:16

Απεργίες πείνας προσφύγων στα κέντρα κράτησης και στα αστυνομικά τμήματα και αστυνομική καταστολή

 

Απεργίες πείνας προσφύγων στα κέντρα κράτησης και στα αστυνομικά τμήματα και αστυνομική καταστολή

 

Στις 5 Απριλίου, 60 κρατούμενοι στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) της Μόριας ξεκίνησαν απεργία πείνας, με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους, απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού μέσα στο στρατόπεδο στο οποίο βρίσκονται περίπου 186 άτομα, περιμένοντας την απέλασή τους. Το ίδιο έγινε και στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Παρανέστι Δράμας, στο οποίο κρατούνται 450 περίπου πρόσφυγες. Εκεί οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται επειδή το φαγητό που τους δίνουν δεν είναι για ανθρώπους. Μια ομάδα προσφύγων ξεκίνησε απεργία πείνας, με αίτημα την απελευθέρωσή τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν να πεθάνουν από την επιδημία του κορονοϊού, μέσα σε κελιά όπου στοιβάζονται δεκάδες άνθρωποι.

Οι συνθήκες κράτησης των προσφύγων στα στρατόπεδα δεν διαφέρουν από αυτές της φυλακής, ενώ οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Έχουν φυλακιστεί επειδή είναι πρόσφυγες, τους οποίους οι ελληνικές αρχές, εντελώς αυθαίρετα και απάνθρωπα, αποφάσισαν να φυλακίσει ή/και να απελάσουν. Όμως, μέσα στις συνθήκες εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, τα ελληνικά Γκουαντάναμο στα οποία οι ελληνικές κυβερνήσεις φυλακίζουν τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα, μπορεί να μετατραπούν σε εστίες μαζικής μετάδοσης του ιού, εξαιτίας της πλήρους έλλειψης στοιχειωδών έστω συνθηκών υγιεινής και προστασίας, της έλλειψης τρεχούμενου νερού και του συνωστισμού, στον οποίο έχουν υποχρεώσει τους πρόσφυγες να ζουν. Οι ζωές των προσφύγων κινδυνεύουν άμεσα, αλλά η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στον πλήρη αποκλεισμό των στρατοπέδων και στην πλήρη απομόνωσή τους, πράγμα το οποίο θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους μετάδοσης πιθανόν κρουσμάτων και θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν.

Οι πρόσφυγες προσπαθούν να αντιδράσουν απέναντι σ’ αυτό τον κίνδυνο που τους απειλεί. Όπως θα διαβάσουμε παρακάτω, οι πρόσφυγες στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) της Μόριας ξεκίνησαν απεργία πείνας, μάλιστα τέσσερις από αυτούς έραψαν τα στόματά τους. Η απεργία τους αντιμετωπίστηκε με κτηνώδη καταστολή και υπάρχουν αναφορές για ξυλοδαρμούς, ακόμα και για γιατρούς που αφαίρεσαν με τη βία τις κλωστές από τα στόματα των προσφύγων.

Με άγρια καταστολή απάντησε η κυβέρνηση και στην απεργία πείνας των προσφύγων στο κέντρο κράτησης προσφύγων στο Παρανέστι Δράμας. Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι πρόσφυγες, τα ΜΑΤ εισέβαλαν στα κελιά, έβγαλαν έξω τους πρόσφυγες και τους χτύπησαν με γκλοπς και “τέιζερ” (ηλεκτρικό ρεύμα).

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι κινητοποιήσεις των προσφύγων στα κέντρα κράτησης, με αίτημα την απελευθέρωσή τους, για να μην πεθάνουν από την επιδημία, δεν ξεκινάνε τώρα. Στις 20 Μάρτη απεργία πείνας πραγματοποίησαν και οι 1.200 περίπου φυλακισμένοι πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης Κορίνθου, με αίτημα την εκκένωση των στρατοπέδων για την αντιμετώπιση της επιδημίας1.

Αντιδράσεις προσφύγων και μεταναστών εκδηλώνονται και στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, όπου επίσης στοιβάζονται οι άνθρωποι χωρίς χαρτιά. Απεργία πείνας πραγματοποιείται από κρατούμενους μετανάστες και πρόσφυγες στο ΑΤ Γλυφάδας, από τις 7 Απριλίου, με αίτημα την απελευθέρωσή τους και την νομιμοποίησή τους. Ένας Αλβανός μετανάστης, κρατούμενος στο ΑΤ Γλυφάδας, ανέφερε στην αντιπροσωπεία της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας η “Ενότητα” και της ΚΕΕΡΦΑ που επισκέφτηκαν τους κρατούμενους: “Είμαστε όλοι εργάτες, κηπουροί, οικοδόμοι, ξυλουργοί, χρόνια δουλέψαμε και χτίσαμε την Ελλάδα. Είμαστε εμείς φυλακή και όχι αυτοί που κλέψανε τη χώρα. Είχαμε ένσημα μέχρι το 2011, μετά δεν μπορέσαμε και χάσαμε τα χαρτιά μας. Είναι άδικο. Χθες, μας απάντησαν ότι ικανοποιούν τα αιτήματα μας για να καλυτερέψουν κάπως τα πράγματα εδώ μέσα, σε ένα χώρο από όπου θα βγούμε όλοι τρελοί ή νεκροί. Γιατί δεν ανασαίνουμε, δεν μπαίνει αέρας. Δεν αντέχουμε άλλο. Θα συνεχίσουμε όμως ξανά την απεργία πείνας γιατί ζητάμε απελευθέρωση και να νομιμοποιηθούμε για να ζούμε σαν άνθρωποι. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη σας.Η απάντηση της αστυνομίας ήταν εκδικητική και μικρόψυχη. Με πρόσχημα τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας έκοψε πρόστιμο στα μέλη της αντιπροσωπείας (μεταξύ των οποίων ήταν και ο Τζαβέτ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας)2.

Επίσης απεργία πείνας πραγματοποίησαν και οι κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες στο ΑΤ Περιστερίου στις 4 Απριλίου και πάλι με αίτημα να τους δοθούν χαρτιά και την απελευθέρωσή τους, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η ζωή τους από την επιδημία, καθώς οι συνθήκες κράτησής τους είναι άθλιες. Μέσα στα κελιά που τους έχουν φυλακίσει, στοιβάζονται ως και 14 άτομα. Και εδώ οι αστυνομικές αρχές απάντησαν κόβοντας πρόστιμα σε μέλη της αντιπροσωπείας του ΣΥΠΡΟΜΕ που επισκέφτηκαν τους κρατούμενους, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των κινήσεων αλληλεγγύης που εκδηλώνονται για τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των προσφύγων3.

Αναδημοσιεύουμε παρακάτω τις αναφορές για την απεργία πείνας στη Μόρια και την καταστολή της από την ιστοσελίδα Deportation Monitoring Aegean4. Και για την απεργία πείνας στο Παρανέστι από την σελίδα στο facebook της ΚΕΕΡΦΑ, όπου υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο.

e la libertà

 

ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ., Μόρια: Σταμάτησε με τη βία η απεργία πείνας ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας

Η απεργία πείνας στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) έληξε στις 8 Απριλίου μετά από αναφορές για κτηνώδη αστυνομική βία.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σταμάτησε η απεργία παραμένουν ασαφείς επειδή η αστυνομία έχει μπλοκάρει τους διαύλους επικοινωνίας των κρατουμένων μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο. Οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στα τηλέφωνά τους τις εργάσιμες ημέρες, επομένως είναι αποκομμένοι από τα δίκτυα υποστήριξης. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η αστυνομία μπλόκαρε την επικοινωνία μεταξύ των δωματίων της φυλακής.

Ωστόσο, μετά από τρεις ημέρες απεργίας πείνας, οι κρατούμενοι του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. εξαναγκάστηκαν να φάνε και πάλι. Υπήρξαν αρκετές αναφορές για αστυνομική βία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Πολλές από αυτές τις αναφορές δεν επιβεβαιώνονται λόγω δυσκολιών επικοινωνίας. Είναι σαφές ότι μια αστυνομική μονάδα ειδικών δυνάμεων ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της απεργίας. Ένας μικρός αριθμός ανδρών απομακρύνθηκε από τα κελιά τους για ανάκριση και τουλάχιστον ένας από αυτούς ξυλοκοπήθηκε.

Οι φυλακές σε όλο τον κόσμο απελευθερώνουν κρατούμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο οι μετανάστες στην Ελλάδα παραμένουν κλειδωμένοι περιμένοντας απελάσεις που δεν θα πραγματοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Οι φυλακισμένοι στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ άρχισαν απεργία πείνας διεκδικώντας ελευθερία και να ακουστούν, αλλά η αστυνομία έκανε ό,τι μπορούσε για να το αποτρέψει αυτό. Δεν ήταν μόνο αυτοί – στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι, η αστυνομία επίσης κατέπνιξε με τη βία την απεργία πείνας.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην Ελλάδα έχουν φυλακιστεί λόγω του στάτους τους/της ιδιότητάς τους ως μετανάστες ή της εθνικότητάς τους. Δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα. Ωστόσο, τα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης έχουν τους ίδιους κανόνες με τις φυλακές. Οι κρατούμενοι επιτρέπεται να βγουν από τα δωμάτιά τους μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το βράδυ και δεν επιτρέπονται επισκέψεις από μέλη της οικογένειας.

Καθώς εφαρμόζονται οι πολιτικές ασύλου της Νέας Δημοκρατίας, ακούμε περισσότερες αναφορές ότι η αστυνομία κτύπησε τους κρατουμένους στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Η φυλακή λειτουργεί χωρίς παρατηρητές. Ενώ παραμένουν υπό κράτηση, οι κρατούμενοι δεν έχουν καμία πιθανότητα να κάνουν την αστυνομία να λογοδοτήσει. Και όταν απελευθερώνονται από την κράτηση, το αβέβαιο καθεστώς ασύλου κάνει πολλούς να φοβούνται να καταγγείλουν τη βία που έχουν υποστεί.

 

Μετάφραση: e la libertà

“Hunger strike forced to stop after police intervention”, Deportation Monitoring Aegean, 10 Απριλίου 2020. https://dm-aegean.bordermonitoring.eu/2020/04/10/hunger-strike-forced-to-stop-after-police-intervention/

 

“Ή θα πεθάνουμε, ή θα ελευθερωθούμε”: απεργία πείνας στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας.

Οι κρατούμενοι στο προαναχωρησιακό κέντρο (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.) της Μόριας στη Λέσβο βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 5 Απριλίου 2020. Οι απεργοί πεινάς του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση τους ώστε να αποφύγουν τις καταστροφικές συνέπειες διασποράς του ιού μέσα στη φυλακή.

Όπως λένε οι ίδιοι, “Όλες οι φυλακές του κόσμου έχουν απελευθερώσει τους κρατούμενους Αποφασίσαμε να επιλέξουμε μεταξύ του θανάτου και της ελευθερίας μας”. Οι αρμόδιοι αστυνομικοί έχουν απαντήσει με εξευτελισμό, εκφοβισμό και βία, πρώτα περιγελώντας του απεργούς. Μια μονάδα ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έχει τοποθετηθεί στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ τις τελευταιες 24 ώρες, παρενοχλώντας και απειλώντας τους κρατούμενους. Όπως είπε ένας από αυτους, “Έβγαλαν έξω τους κρατούμενους για να ανακρίνουν έναν από αυτούς, τον οποίον χτύπησαν… Θέλουν να μάθουν γιατί το κάνουμε αυτό”. Τέσσερις από τους κρατούμενους έραψαν τα χείλη τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά μερικές ώρες αργότερα κλήθηκε γιατρός για να αφαιρέσει την κλωστή με τη βία.

Το ελληνικό κράτος επιμένει ότι δε θα αποφυλακιστεί κανένας και καμιά μετανάστης/ρια κρατούμενος/η, παρά την ανακοίνωση περί απελευθέρωσης κρατουμένων με χαμηλο υπόλοιπο ποινής και την απελευθέρωση κρατουμένων σε παγκόσμιο επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Ένα δικαστήριο αποφάσισε πώς όσοι και όσες κρατούνται σε κλειστα κέντρα κράτησης στη βόρεια Ελλάδα πρέπει να παραμείνουν σε κράτηση προς αποτροπή κινδύνου απόδρασης. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει την κράτηση των μεταναστών/ριών, μετατρέποντας τα camps σε πραγματικές φυλακές, όπου πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα, υγιεινή, νερό, καθώς και η δυνατότητα να διατηρήσουν την κοινωνική απόσταση είναι τραγικά αδύνατη. Η απεργία πείνας στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ της Μόριας δεν είναι η πρώτη που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού. Στις 3 Απρίλη, κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης Παρανέστι στη Δράμα ξεκίνησαν απεργία πείνας αφότου τους σέρβιραν φαγητό που δεν τρωγόταν. Ένας κρατούμενος είπε: “70 άνδρες των ΜΑΤ μπήκαν στο camp χθες το βράδυ και έδειραν όλο τον κήπο με γκλομπ, πέντε άτομα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν φήμες για έναν νεκρό.”

Οι άνδρες στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ της Μόριας βρίσκονται σε διοικητική κράτηση χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έκλημα. Έχουν συλληφθεί μόνο λόγω του στάτους τους/της ιδιότητάς τους ως μετανάστες. Πολλοί από αυτούς κρατούνται μόνο λόγω της εθνικότητάς τους, καθώς προέρχονται από χώρες από τις οποίες στατιστικά αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες λιγότεροι του 25% του ποσοστού των ανθρώπων που προέρχονται από εκεί. Τα αιτήματα ασύλου πολλών από αυτούς απορρίπτονται χωρίς να περάσουν καν από συνέντευξη για το άσυλο με υποτιθέμενη αιτία την “άρνηση συνεργασίας”, μόνο και μόνο επειδή δε βρέθηκε κατάλληλη διερμηνεία. Στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ κρατούνται επίσης όσα άτομα παρέβησαν το γεωγραφικό περιορισμό των νησιών, όσα έχουν λάβει δεύτερη απορριπτική απόφαση στο αίτημα ασύλου τους και επίκειται η απέλασή τους στην Τουρκία, καθώς και όσα έχουν συναινέσει στον οικειοθελή επαναπατρισμό, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν κανονισμένες απελάσεις στο προσεχές μέλλον.

Νομικοί παρατηρητές έχουν περιγράψει τις συνθήκες στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ ως “απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση”. Οι κρατούμενοι καταγγέλλουν συχνά περιστατικά αστυνομικής βίας και παρενόχλησης, χωρίς να έχει λογοδοτήσει κανένας για αυτό. Τα περιστατικά περιλαμβάνουν ξύλο, απομόνωση και συλλογική τιμωρία με τη μορφή απαγόρευσης φαγητού και τηλεφώνου, δηλαδή της γραμμής ζωής των κρατουμένων μέσα στο κέντρο κράτησης, καθώς τους παρέχει πρόσβαση σε νομική υποστήριξη και επικοινωνία με τις οικογένειές τους και τον έξω κόσμο. Συχνά στους κρατούμενους δε παρέχεται πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. Καταγγέλουν συχνά έλλειψη πρόσβασης στο προσωπικό, την άρνηση απαραίτητων φαρμάκων και την άρνηση απέναντι στη μεταφορά ανθρώπων με σοβαρές παθήσεις στο νοσοκομείο. Συχνή είναι επίσης η φυλάκιση των ανήλικων και των επιζώντων βασανιστηρίων και πολέμου. Οι Σύριοι άνδρες που βρίσκονται χωρίς οικογένεια δε γίνονται αποδεκτοί για άσυλο και κρατούνται εν αναμονή της απέλασής τους στην Τουρκία, η οποία θεωρείται “ασφαλής τρίτη χώρα” για τα άτομα από Συρία, βάση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο μετά από την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο που θέσπισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την εκλογή της ΝΔ και έπειτα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις απορρίψεις και τις απελάσεις. Άνθρωποι έχουν απελαθεί παρότι εκκρεμούσε η υπόθεση του αιτήματος ασύλου τους. Όσοι βρίσκονται στο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ στη Μόρια δεν έχουν καμία ελπίδα, καθώς οι συγκρατούμενοί τους απελαύνονται χωρίς να έχουν υπάρξει ελεύθεροι ούτε για ένα δευτερόλεπτο στην Ελλάδα. Στις 6 Γενάρη 2020 ένας άνδρας 31 ετών βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, αφότου τον μετέφεραν σε κελί απομόνωσης. Από τότε, έχουν υπάρξει αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Σε μια περίπτωση, ένας άνδρας έκανε απόπειρα αυτοκτονίας και απελάθηκε την επόμενη ημέρα. Σε πάνω από μία περιπτώσεις απόπειρας αυτοκτονίας, προηγήθηκε και ακολούθησε αστυνομική βία και παρενόχληση.

 

Πηγή: Deportation Monitoring Aegean, 7 Απριλίου 2020. https://dm-aegean.bordermonitoring.eu/2020/04/07/we-are-here-to-die-or-to-obtain-freedom-hunger-strike-in-moria-pre-removal-detention-centre/

 

‘We are here to die, or to obtain freedom’: Hunger strike in Moria pre-removal detention centre

The prisoners detained in Moria pre-removal detention centre (PRO.KE.K.A) in Lesvos have been on hunger strike since 5th April 2020. The PRO.KE.K.A hunger strikers demand their immediate release to avoid the disastrous consequences of a virus outbreak in the prison.

According to the hunger strikers, ‘All the world’s prisons have released the prisoners… we decided to die or freedom.’ The police in charge of the detention centre have responded with ridicule, intimidation and violence. A police special forces unit has been stationed in PRO.KE.K.A for at least 24 hours, harassing and threatening the detainees. According to one detainee, ‘They took out prisoners to interrogate one of them who received a beating … They want to know why we do this.’ Four detainees sewed their mouths closed in protest, however after a few hours doctor was called to come and remove the thread by force.

The Greek state insists that no migrant detainees will be released. This is despite the announcement of a release of prisoners with low sentences remaining and a global release of prisoners during the Coronavirus pandemic. A court determined that those held in a closed camp in northern Greece should remain detained because they were a ‘flight risk’. Instead, the Greek government has increased detention of migrants, turning refugee camps into effective prisons where access to appropriate medical care, hygiene, water, and the ability to maintain social distance are tragically impossible. The hunger strike in Moria PRO.KE.K.A is not the first in Greece after the corona outbreak. On 3rd April, detainees in Drama’s Paranesti detention camp went on hunger strike after being served inedible food. One detainee reported: ”70 riot police entered the camp last night and beat everybody with batons, five people are in critical condition and rumours one is dead.”

The men in Moria PRO.KE.K.A are held in administrative detention and have committed no crime. They are arrested only because of their status. Many of the detained are held only because of their nationality, coming from countries where statistically less than 25% are recognized as refugees. The claims of many are rejected without even receiving an asylum interview on the basis of ‘non cooperation’ simply because no appropriate interpreter could be found. Also held in Moria PRO.KE.K.A are those who broke the territorial restriction on the islands, people with a second rejection on their asylum claim awaiting deportation to Turkey, as well as those who have signed up to voluntarily return, despite there being no deportations scheduled in the foreseeable future.

Legal monitors have described conditions in Moria PRO.KE.K.A as ‘inhuman and degrading treatment’. Detainees report regular incidents of police violence and harassment, for which nobody is held to account. This includes beatings, isolation, and collective punishment in the form of lack of access to food and telephones, which are a lifeline inside the centre as they provide access to legal support and a link to family and the outside world. Prisoners are routinely denied access to medical care and psychological support. Detainees regularly report lack of access to staff, denial of vital medicine, and a refusal to take those with serious conditions to the public hospitals. The imprisonment of alleged minors and survivors of torture and war is common. Single Syrian men are ruled ‘inadmissible’ for asylum and are held pending deportation to Turkey, which is considered a ‘safe third country’ for Syrian nationals under the EU-Turkey deal.

The situation inside has reached crisis point after the implementation of New Democracy’s new asylum law. Since New Democracy was elected, there has been an increasing focus on rejections and deportations. People have been deported despite pending asylum cases. Those in Moria PRO.KE.K.A have no hope as their fellow detainees are deported without having set one free foot in Greece. On 6th January 2020 a 31-year-old man was found hanged in his cell after being placed in an isolated cell. Since then, there have been several suicide attempts. In one case, a man attempted suicide and was deported the following day. In more than one case, suicide attempts were preceded and followed by police violence and harassment.

 

Πηγή: Deportation Monitoring Aegean, 8 Απριλίου 2020. https://dm-aegean.bordermonitoring.eu/2020/04/08/we-are-here-to-die-or-to-obtain-freedom-hunger-strike-in-moria-pre-removal-detention-centre-2/

 

“Wir sind hier, um zu sterben oder um Freiheit zu erlangen”: Hungerstreik im Abschiebegefängnis von Moria

Seit dem 5. April 2020 befinden sich die Gefangenen, die im Abschiebegefängnis (PRO.KE.K.A) in Lesbos festgehalten werden, im Hungerstreik. Sie fordern ihre sofortige Freilassung, um die katastrophalen Folgen deepleines Virusausbruchs im Gefängnis zu vermeiden.

Laut den Hungerstreikenden “haben alle Gefängnisse der Welt die Gefangenen freigelassen […] wir haben uns für den Tod oder die Freiheit entschieden”. Die für das Gefangenenlager zuständige Polizei reagierte darauf mit Verhöhnung der Streikenden mit Einschüchterungen und Gewalt. Seit Über 24 Stunden ist eine Spezialeinheit der Polizei in der PRO.KE.K.A. stationiert, die die Gefangenen bedroht und schikaniert. Einem Häftling zufolge “haben sie Gefangene herausgenommen, um sie zu verhören, einer von ihnen wurde dabei geschlagen […] Sie wollen wissen, warum wir das tun”. Vier Häftlinge nähten sich aus Protest den Mund zu doch bereits nach einigen Stunden wurde ein Arzt gerufen und die Protestierenden gezwungen sich die Fäden entfernen zu lassen.

Trotz der Ankündigung Griechenlands zur Freilassung von Gefangenen mit geringen Reststrafen und der weltweiten Freilassung von Gefangenen als Teil der „Corona-Maßnahmen“, hält der griechische Staat daran fest, keine gefangenen Migranten*Innen freizulassen. Ein Gericht entschied, dass die Gefangenen, die in einem geschlossenem Lager in Nordgriechenland festgehalten werden, weiterhin in Haft bleiben, da von einem „Fluchtrisiko“ auszugehen sei. Stattdessen hat die griechische Regierung die Inhaftierung von Migranten*Innen verschärft und die Flüchtlingslager in effektive Gefängnisse verwandelt, in denen der Zugang zu angemessener medizinischer Versorgung, Hygiene, Wasser und die Möglichkeit, soziale Distanz zu wahren, unmöglich sind. Der Hungerstreik in der Moria PRO.KE.K.A. ist nicht der erste in Griechenland nach dem Ausbruch des Coranavirus. Am 3. April traten die Insassen des Gefangenenlagers Paranesti in Drama in den Hungerstreik, nachdem sie ungenießbares Essen erhalten hatten. Ein Häftling berichtete: “70 Polizisten drangen gestern Abend in das Lager ein und schlugen alle mit Schlagstöcken zusammen, fünf Personen befinden sich in kritischem Zustand, und Gerüchte besagen, dass einer der Gefangenen tot ist.”

Die Männer in der PRO.KE.K.A. Moria sind in Verwaltungshaft. Sie haben keine Straftat begangen und sind nur auf Grund ihres Aufenthaltsstatus inhaftiert. Viele der Festgenommenen kommen aus Ländern, in denen statistisch weniger als 25% als Flüchtlinge anerkannt werden und wurden auf Grund ihrer Nationalität festgenommen. Ihre Anträge auf Asyl werden teilweise abgelehnt, ohne dass auch nur ein Interview geführte wurde. Kann kein*e geeignete*r Dolmetscher*In gefunden werden, finden die Interviews auf Grund von „fehlender Kooperationsbereitschaft“ nicht statt. In der Moria PRO.KE.K.A. sind außerdem diejenigen inhaftiert, die die Reisebeschränkung (der Asylverfahrens der Inseln) gebrochen haben, Menschen mit einer Ablehnung in zweiter Instanz ihres Asylantrags, die auf die Abschiebung in die Türkei warten, sowie diejenigen, die sich zur freiwilligen Rückkehr gemeldet haben verpflichtet haben. Diese Haft wird fortgesetzt, obwohl in absehbarer Zeit keine Abschiebungen geplant sind.

Rechtsbeobachter*Innen haben die Bedingungen in Moria PRO.KE.K.A. als “unmenschlich und erniedrigend” beschrieben. Die Häftlinge berichten regelmäßig über Vorfälle von Polizeigewalt und Schikanen, für die niemand zur Verantwortung gezogen wird. Dazu gehören Schläge, Isolation und Kollektivstrafen in Form von fehlendem Zugang zu Nahrung und Telefonen, die eine Lebensader in das Abschiebegefängnis darstellen, da sie Zugang zu rechtlicher Unterstützung und eine Verbindung zur Familie und zur Außenwelt bieten. Gefangenen wird routinemäßig der Zugang zu medizinischer Versorgung und psychologischer Unterstützung verweigert. Die Häftlinge berichten regelmäßig über mangelnden Zugang zu Personal, die Verweigerung lebenswichtiger Medikamente und die Weigerung, Personen mit schweren Erkrankungen in die öffentlichen Krankenhäuser zu bringen. Die Inhaftierung von mutmaßlichen Minderjährigen und Überlebenden von Folter und Krieg ist üblich. Alleinstehende syrische Männer werden als “unzulässig” für Asylanträge eingestuft und bis zur Abschiebung in die Türkei festgehalten, die im Rahmen des Abkommens zwischen der EU und der Türkei als “sicherer Drittstaat” für syrische Staatsangehörige gilt.

Die Situation im Land hat nach der Umsetzung des neuen Asylgesetzes der Partei ‚Neue Demokratie‘ einen Krisenpunkt erreicht. Seitdem die Neue Demokratie gewählt wurde, hat sie sich zunehmend auf Ablehnungen und Abschiebungen konzentriert. Menschen wurden trotz laufender Asylverfahren abgeschoben. Die Menschen in der Moria PRO.KE.K.A. haben keine Hoffnung, da ihre Mithäftlinge abgeschoben werden, ohne einen freien Fuß in Griechenland gesetzt zu haben. Am 6. Januar 2020 wurde ein 31-jähriger Mann erhängt in seiner Zelle gefunden, nachdem er in eine isolierten Zelle verlegt worden war. Seitdem hat es mehrere Selbstmordversuche gegeben. In mehreren Fällen reagierte die Polizei mit Gewalt und Schikane und ein Mann wurde einen Tag nach seinem Selbstmordversuch abgeschoben.

 

Πηγή: Deportation Monitoring Aegean, 8 Απριλίου 2020. https://dm-aegean.bordermonitoring.eu/2020/04/08/wir-sind-hier-um-zu-sterben-oder-um-freiheit-zu-erlangen/

 

Τα ΜΑΤ καταστέλλουν την απεργία πείνας στο ΠΡΟΚΕΚΑ Παρανέστι

Ηχητικό ντοκουμέντο: Βίαιη καταστολή από τα ΜΑΤ, με γκλομπ και τεϊζερ, της διαμαρτυρίας των μεταναστών στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας

Η κυβέρνηση και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχουν την ευθύνη για τη βάρβαρη καταστολή της διαμαρτυρίας των μεταναστών εξαιτίας του πανάθλιου φαγητού εν μέσω πανδημίας κορονοϊού. Όχι μόνο αδιαφορούν κυνικά για τις ανθρώπινες ζωές των 450 μεταναστών που κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά επιβαρύνουν την υγεία τους με πανάθλιο φαγητό.

Επιπλέον, σε συνθήκες μέτρων του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού συνωστίζονται σε φυλακή-θανατοπαγίδα 450 κρατούμενοι, στοιβαγμένοι σε κελιά των δέκα ατόμων. Τι λέει άραγε ο κύριος Τσιόδρας για αυτά; Ή ανήκουν στην κατηγορία “των άλλων” πολιτών β΄ κατηγορίας για την οποία τα κριτήρια είναι διαφορετικά από τους αυτόχθονες;

Όμως η καταγγελία στο ηχητικό που απέστειλαν στην ΚΕΕΡΦΑ είναι ανατριχιαστική.

Στις 3 Απρίλη, όταν ήρθε το φαγητό διαπίστωσαν ότι δεν ήταν για ανθρώπους, όπως λένε και αρνήθηκαν να το φάνε.

Οι αρμόδιοι ανθρωποφύλακες υποσχέθηκαν ότι αυτό θα αλλάξει, κάτι που δεν συνέβη το βράδυ. Τότε, μια μεγάλη ομάδα Αράβων διαμαρτυρόμενη βγήκε από τα κελιά, πήγε στην ταράτσα και ξεκίνησε απεργία πείνας. Σχεδόν όλοι συμμετείχαν στην απεργία πείνας.

Ακολούθησε είσοδος των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση. Οι αστυνομικοί τους έβγαλαν από τα κελιά χτυπώντας τους με γκλομπ ενώ χρησιμοποίησαν και “ρεύμα” όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν οι μετανάστες. Χτύπησαν δεκάδες άτομα για συνετισμό αφού τα ξάπλωσαν στην αυλή.

Η κτηνώδης καταστολή της διαμαρτυρίας των μεταναστών από τα ΜΑΤ στο Παρανέστι είναι απόρροια της ίδιας της απάνθρωπης ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης που εν μέσω κορονοϊού μαντρώνει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα καμπ, εκθέτοντας τους στο κίνδυνο της μαζικής εξόντωσης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί ανάλογη κινητοποίηση στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου με απεργία πείνας.

Η εξάπλωση του κορονοϊού στα καμπ έχει ξεκινήσει, όπως φάνηκε στο καμπ της Ριτσώνας με τη γυναίκα να γεννάει σε δημόσιο νοσοκομείο και να ανακαλύπτονται 23 θετικοί στο κορονοΪό στο καμπ.

Τι περιμένει η κυβέρνηση και ο κύριος Τσιόδρας για να προχωρήσουν στην εκκένωση των καμπ όπως έγινε στην Πορτογαλία και την Ισπανία; Εφαρμόζουν άραγε στα καμπ την “ανοσία αγέλης” μετατρέποντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε πειραματόζωα η ακόμη χειρότερα είναι αδιάφοροι για τις ζωές τους;

Απαιτούμε να σταματήσει η εγκληματική πολιτική του μαντρώματος στα καμπ. Να προχωρήσει στην άμεση εκκένωση των καμπ, κλειστών και ανοικτών, να πάρουν χαρτιά όλοι και να πάνε σε σπίτια για να σωθούν από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Καλούμε τα συνδικάτα, ιδιαίτερα την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ που προχωράνε σε μέρα δράσης στις 7 Απρίλη για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, να αγκαλιάσουν τα αιτήματα των προσφύγων και των μεταναστών για να πάρουν χαρτιά και να μείνουν σε σπίτια.

paranesti strike

ΚΕΡΦΑ, 4 Απριλίου 2020. https://www.facebook.com/keerfapage/videos/210291153636474/

 

Σημειώσεις

1 ΚΕΕΡΦΑ, “Απεργία πείνας προσφύγων και μεταναστών στην Κόρινθο για άμεση εκκένωση των στρατοπέδων κράτησης”, Facebook, 20 Μαρτίου 2020. https://www.facebook.com/keerfapage/posts/4060215324003744?__tn__=-R

2 ΚΕΕΡΦΑ, “Απόφαση να συνεχίσουν την απεργία πείνας πήραν οι κρατούμενοι μετανάστες στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας”, Facebook, 9 Απριλίου 2020. https://www.facebook.com/keerfapage/photos/a.1031386033553370/4133022806722995/?type=3&theater

3 ΚΕΕΡΦΑ, “Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Περιστερίου στους μετανάστες απεργούς πείνας”, Facebook, 5 Απριλίου 2020. https://www.facebook.com/keerfapage/videos/307584136874722/?__tn__=-R ΣΥΠΡΟΜΕ, “Πρόστιμα σε αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΜΕ που επισκέφτηκε το Α.Τ. Περιστερίου για τους απεργούς πείνας”, ΣΥΠΡΟΜΕ, 9 Απριλίου 2020. https://syprome.blogspot.com/2020/04/blog-post_9.html

4 Βλ, επίσης και Ανθή Παζιάνου, “60 κρατούμενοι έκαναν απεργία πείνας”, Στο Νησί, 9 Απριλίου 2020. https://www.stonisi.gr/post/8245/60-kratoymenoi-ekanan-apergia-peinas

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 11:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.