Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016 15:50

Βελιγράδι: Δομές υποστήριξης μεταναστών δέχονται επίθεση

Η πολιτική διαχείριση της μετανάστευσης στη Βαλκανική Οδο έχει εισέλθει σε μία νέα φάση. Από τη στιγμή που, τέλη Μαρτίου, άρχισε η εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ένα κύριο κομμάτι της ήταν η καταστολή που είχε στόχο και τους ανθρώπους που μετακινούνται στα Βαλκάνια αλλά και αυτούς που λαμβάνουν μέρος στις υποστηρικτικές και αλληλέγγυες δομές. Εξαπολύθηκαν κι ακόμα εξαπολύονται τεράστια κύματα βίας σε πολλά σημεία της διαδρομής: από τα Ελληνικά νησιά μέχρι τη Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Στην άλλη πλευρά είναι η Σερβία η οποία μέχρι την Κυριακή βρισκόταν σε εκλογική περίοδο και αποτελούσε τη μόνη χώρα της Βαλκανικής Διαδρομής στην οποία οι άνθρωποι μπορούσαν να μετακινούνται λίγο ως πολύ, ελεύθερα κι αντιμετώπιζαν σχετικά λιγότερη καταστολή. Αλλά οι σημερινές ανησυχητικές εξελίξεις σημαίνουν ότι η κατάσταση στη Σερβία αλλάζει ραγδαία και προς το χειρότερο.

Για περισσότερες από δυο εβδομάδες η Κατάληψη NoBorder στο Βελιγράδι φιλοξενεί περίπου 80 άτομα προκειμένου να προστατευτούν από τις κακές καιρικές συνθήκες αλλά και για την εξασφάλιση λίγης ιδιωτικότητας και χώρου ξεκούρασης σε ανθρώπους που αλλιώς ήταν αναγκασμένοι να κοιμούνται στα πάρκα της πόλης. Σήμερα στις 10 το πρωί στον χώρο εισέβαλαν ένστολοι και με πολιτικά αστυνομικοί και διέταξαν τους ανθρώπους να μετακινηθούν στο κέντρο ασύλου Krnjaca έξω από το Βελιγράδι. Ο λόγος που προέβαλαν για να δικαιολογήσουν την εισβολή ήταν οι διατάξεις της νέας νομοθεσίας σύμφωνα με τις οποίες οι άνθρωποι που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα να πάνε σε καμπ άμεσα. Χάρη στην παρέμβαση των ντόπιων και ξένων δικηγόρων που υπήρχαν στο χώρο, αυτό το επιχείρημα κατέπεσε γιατί όπως τελικά προέκυψε, η εν λόγω νομοθεσία ναι μεν πέρασε από το κοινοβούλιο αλλά θα ισχύσει από τις 28 Μαΐου του 2016. Η παραπλανητική συμπεριφορά της αστυνομίας δεν τελείωσε εκεί. Ήταν μόνο ένα μέρος από μια σειρά πολύ προβληματικών και πιθανότατα παράνομων ενεργειών που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας

Επτά άτομα που έμεναν στον Ξενώνα NoBorder διακομίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα για να καταγραφούν και εκφράστηκαν φόβοι ότι οι αρχές γρήγορα θα διαλύσουν την κατάληψη. Η αστυνομία κατά των έλεγχο ταυτοτήτων που προχώρησε στους διεθνείς υποστηρικτές προσπάθησε να τους εκφοβίσει με φωνές και απειλητική συμπεριφορά. Επίσης μίλησαν και σε ανθρώπους που εργάζονταν σε κατασκευαστικές εργασίες και ήταν παρόντες. Εκείνη τη στιγμή μάθαμε ότι εκκενώνανε το Miksaliste, ένα πάρκο με κοντέινερ ακριβώς δίπλα στην κατάληψη. Από τις αρχές Δεκεμβρίου το Miksaliste φιλοξένησε διάφορες ΜΚΟ και άλλες δομές βασικών αναγκών για τους μετανάστες που συμπεριλάμβαναν τουαλέτες, ένδυση, σίτιση, τσάι, ντουζ, ιατρική βοήθεια και πρόνοια για τα παιδιά. Έτσι έγινε άμεσα αντιληπτό ότι ο Ξενώνας NoBorder δεν ήταν ο μόνος που έμπαινε στο στόχαστρο αλλά όλες οι δομές υποστήριξης για τους μετανάστες στο Βελιγράδι. Όπως μάθαμε χθες το βράδυ η αστυνομία έδωσε στο Miksaliste 48ωρη προειδοποίηση για την εκκένωση. Στην περίπτωση που οι ΜΚΟ δεν συμμορφωθούν τους απείλησαν ότι θα χάσουν τις άδειες που έχουν για να συνεχίσουν τα παρέχουν αλληλεγγύη και υποστήριξη.

Αν βάλουμε αυτά τα περιστατικά στη συνολική εικόνα που συνθέτους οι εκλογές στη Σερβία αλλά και το γενικότερο κλίμα για τους ανθρώπους που μετακινούνται προς την Ευρώπη, η καταστολή στο Βελιγράδι έρχεται να ταιριάξει με το καθεστώς της εξώθησης των ανθρώπων στην παρανομία και στις σκιές των απομακρυσμένων περιοχών, από τη μία, και από την άλλη της ποινικοποίησης των υποστηρικτικών δομών. Οκτώ βδομάδες μετά το επίσημο κλείσιμο της Βαλκανικής Διόδου μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας, η καταστολή και η εξάλειψη στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων προχωρούν βορειότερα, καθώς η Σερβία μετακινείται προς τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι πέρα από προφανής η πρόθεση να προστατευτεί ο πλούτος στην Ευρώπη καθώς και οι δυο περιπτώσεις, του Miksaliste και του Ξενώνα NoBorder, βρίσκονται στην περιοχή του κατασκευαστικού έργου «Το Βελιγράδι δίπλα στο νερό» (Belgrade Waterfront Project). Οι επενδυτές από τη Σερβία και τα Αραβικά Εμιράτα προφανώς δεν έχουν καμία πρόθεση να ανεχτούν μη κερδοσκοπικούς χώρους μέσα στη ζώνη των συμφερόντων τους.

Ο εξευγενισμός (gentrification) αποκαλύπτει το άσχημο χαμόγελό του

Οι παράνομες εκκενώσεις εξόργισαν τον κόσμο που στις 6μμ βγήκε αυθόρμητα στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί. Δεκάδες πανό εξαπλώθηκαν στα δύο πάρκα που βρίσκονται γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, μια περιοχή που υπήρξε το κεντρικό σκηνικό για τους μετακινούμενους μετανάστες από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η αστυνομία εμφανίστηκε μόλις ακούστηκαν τα πρώτα σύνθηματα. Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας και μόλις μαζεύτηκαν τα πανό, ζήτησαν εξακρίβωση στοιχείων από τους παρευρισκόμενους και σε τέσσερις ακτιβιστές χρεώθηκε ένα εντελώς κατασκευασμένο πρόστιμο για δημιουργία απορριμμάτων το οποίο πολλαπλασιάστηκε επί του συνολικού αριθμού των πανό. Άλλη μια διαμαρτυρία στο στόχαστρο αυθαίρετης αστυνομικής καταστολής

Συμπτωματικά αυτή η ξαφνική στροφή 180ο της Σερβικής κυβέρνησης συνέπεσε αμέσως μετά την άνοδο στην εξουσία που κατάφερε το κυβερνών κόμμα, του εξπέρ του πολιτικού θεάματος Aleksandar Vucic, στις εκλογές της Κυριακής. Το κόμμα του είχε στόχο και τελικά κατάφερε να αποκτήσει την απόλυτη αυτοδυναμία και την ώρα που όλοι απασχολούνταν με το να αναλύουν τα εκλογικά αποτελέσματα, η παλιά και πλέον νέα κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της απέναντι στους μετανάστες. Η μετακίνηση των Σερβικών αρχών θα πρέπει να ειδωθεί στο πλαίσιο του ήδη αποφασισμένου καθεστώτος καταστολής που η ΕΕ κατάφερε να υλοποιήσει κατά μήκος όλης της Βαλκανικής Διαδρομής τις τελευταίες εβδομάδες. Απελάσεις μεταναστών και καταστροφές των δομών αλληλεγγύης στα Ελληνικά νησιά, βαριά στρατιωτικοποιημένες και εξαιρετικά βίαιες επιχειρήσεις στα σύνορα μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας αλλά και χρήση υπερβολικής βίας κατά μετακινούμενων πληθυσμών στη Βουλγαρία και στη Μακεδονία: αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Σερβική κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει το ίδιο καθεστώς απόλυτου αποκλεισμού της διόδου όπως και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ένας ακόμα πολιτικός φράχτης χτίζεται για την Ευρώπη Φρούριο στο έργο «Το Βελιγράδι δίπλα στο νερό» (Belgrade Waterfront Project). Είναι προφανές ότι η επικοινωνιακά καταρτισμένη κυβέρνηση της Σερβίας δεν ήθελε να εκτεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά τώρα αυτή η προφύλαξη δεν είναι απαραίτητη και έτσι μπορεί να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό σχέδιο και στη Σερβία.

Για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την υποστήριξη και την αλληλεγγύη στο Βελιγράδι και σε όλα τα Βαλκάνια αυτό είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη σειρά των επιθέσεων που δέχεται η ελευθερία όλων μας. Ακόμα και μπροστά στην ποινικοποίηση των κινήσεων αλληλεγγύης και την εξώθηση των ανθρώπων στην παρανομία, η απόφασή μας και η επιμονή μας να πολεμήσουμε την Ευρώπη-Φρούριο δεν είναι μάταιες. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε καταλήψεις NoBorder, να μαγειρεύουμε στις κουζίνες NoBorder και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θέλουμε να χτίσουμε μια καινούρια και καλύτερη Ευρώπη, όλοι μαζί, με άλλους τρόπους. Εμπνεόμαστε από τις συνεχείς δράσεις αντίστασης και το κουράγιο των συνοδοιπόρων μας από άλλα μέρη της γης. Σε αυτούς, εξ’ αρχής, οφείλουμε ότι το καθεστώς των συνόρων έσπασε και εξαιτίας τους οι προσπάθειές μας για αλληλεγγύη έχουν ουσία.

Δε μπορείτε να εκκενώσετε το κίνημα.

NoBorders Hostel collective

#BelgradeRefugeeFront

26th April 2016

Μετάφραση baktirio

Πηγή: baktirio από openborder.noblogs.org

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 21:19

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.