Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 14:29

Συνελήφθησαν 30 μέλη της ΜΚΟ ERCI στη Μυτιλήνη ως διακινητές

Σίσσυ Βωβού

Συνελήφθησαν 30 μέλη της ΜΚΟ ERCI στη Μυτιλήνη ως διακινητές

Η σύλληψη 30 ατόμων με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης προσφύγων, μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI, ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία στις 28 Αυγούστου, γεννώντας πολλά ερωτηματικά.

Το πρώτο προκύπτει από το γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρισκόταν η 23χρονη Σύρια Σάρα Μαρντίνι, που είχε καταφθάσει κολυμπώντας στη Λέσβο το 2015, μαζί με την αδελφή της Γιούσρα, η οποία στο μεταξύ πήρε εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Η Σάρα έκανε μεγάλο έργο υποστήριξης των προσφύγων. Σε πολλές από τις ημερομηνίες που κατηγορείται ότι έκανε διακίνηση, βρισκόταν στη Γερμανία όπου έχει πάρει πολιτικό άσυλο (περισσότερα παρακάτω).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, απώτερος σκοπός ήταν η αποκόμιση κέρδους από την λειτουργία της ως ΜΚΟ, παρά τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα της, είτε με την αποδοχή δωρεών υλικών αντικειμένων, είτε με επιχορηγήσεις, είτε με την κατάθεση χρηματικών ποσών από ιδιώτες ή συλλογικούς φορείς σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και σε ιστότοπο δωρεών.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

«Ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντας σε κλειστές – κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας, λάμβαναν – σε χρόνους καθοριστικούς – πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές.

Ανάλογες πληροφορίες συνέλλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών ελληνικών και ξένων Αρχών (Λιμενικό Σώμα – FRONTEX κ.λπ.) καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων (μονοκυάλια-διόπτρες κ.λπ.).

Οι πληροφορίες αφορούσαν, κυρίως, τους χώρους συγκέντρωσης στα τουρκικά παράλια και τον χρόνο εκκίνησης συγκεκριμένων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος), τις συντεταγμένες (γεωγραφικό μήκος και γεωγραφικό πλάτος) συγκεκριμένων προσφυγικών ροών και της κατεύθυνσης αυτών σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο, τον αριθμό των επιβαινόντων αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών σε λέμβους, καθώς και την επικρατούσα κατάσταση κατά την διάρκεια της πλεύσης των λέμβων, τον τελικό προορισμό τους (χώρος προσαιγιάλωσης), για τις πληροφορίες αυτές δεν ενημέρωναν τις αρμόδιες για την έρευνα και διάσωση Αρχές, ως όφειλαν, λόγω της ένταξης και συμμετοχής τους στον αντίστοιχο εθνικό και τοπικό σχεδιασμό έρευνας και διάσωσης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλες ομοειδείς οργανώσεις, συμμετείχαν σε άτυπο σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων σχετικά με τις πολυάριθμες αφίξεις παράτυπων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, χωρίς το σχέδιο αυτό να έχει γνωστοποιηθεί και εγκριθεί αυτό από τις αρμόδιες Αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά το χρονικό διάστημα από 09-12-2017 έως 09-02-2018, τα μέλη της οργάνωσης, σε δεκάδες περιπτώσεις, ανέμεναν συστηματικά και οργανωμένα την άφιξη λέμβων με παράτυπους αλλοδαπούς, χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο όχημα, με τις πλαστογραφημένες πινακίδες κυκλοφορίας.

Από τον συνολικό τρόπο λειτουργίας τους προσδιορίζεται ότι παρείχαν άμεση συνδρομή σε οργανωμένα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών καθώς ενεργώντας με πρόθεση διευκόλυναν την κατ’ επάγγελμα και συνήθεια διακίνηση μεγάλου αριθμού υπηκόων τρίτων χωρών, προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (Λέσβος και Σάμος) σε (11) τουλάχιστον περιπτώσεις, από τον Αύγουστο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.»

Υπάρχουν πολλοί αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες που βοηθούν πρόσφυγες να περάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως φάνηκε και από την ομάδα των Καταλανών που είχε συλληφθεί πριν μερικούς μήνες με αυτή την κατηγορία, αλλά τελικά και μετά από κινητοποιήσεις, αφέθησαν ελεύθεροι. Επιπλέον είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος μετάβασης στην Ευρώπη, οπότε υπάρχουν αρκετοί αλληλέγγυοι που βοηθούν πρόσφυγες, χωρίς οικονομικό όφελος.

Το «Μωβ» επικοινώνησε με αγωνιστές και αγωνίστριες που στηρίζουν τους πρόσφυγες, αλλά δεν έγινε δυνατό μέχρι στιγμής να έχουμε καθαρή εικόνα, και απορούμε με διάφορα ΜΜΕ, και ιδιαίτερα με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, που δημοσιεύουν αυτούσια και χωρίς ερωτήματα ή σχόλια την ανακοίνωση της αστυνομίας, χωρίς δική τους έρευνα.

Σε δημοσίευμα του Cnn Greece της 30 Αυγούστου, αναφέρεται:

«Ο Έλληνας δικηγόρος που εκπροσωπεί τόσο τη Σάρα Μαρντίνι όσο και τον έτερο συλληφθέντα, Γερμανό υπήκοο Σον Μπίντερ, αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως οι πελάτες του εργάζονταν εθελοντικά στην Μυτιλήνη, για λογαριασμό της ΜΚO Emergency Response Centre International και πως δεν βρίσκονταν καν στην Ελλάδα τις ημερομηνίες που κατηγορούνται πως διέπραξαν τα αδικήματα: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι διέπραξαν έστω και ένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Σε πολλές από τις ημερομηνίες στις οποίες υποτίθεται πως διέπραξαν τα αδικήματα, δεν βρίσκονταν καν στην Ελλάδα», σημείωσε ο Χάρης Πέτσικας στο Associated Press την Τετάρτη.

Οι δύο αδερφές, αμφότερες πρωταθλήτριες κολύμβησης στη Συρία, είχαν τιμηθεί για τη γενναιότητα και την πράξη αυτοθυσίας τους. Η αδερφή της προσφάτως συλληφθείσας δε, Γιούσρα είχε πάρει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.»

Πολλές αντιρατσιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν έργα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, και μάλιστα την 1η Σεπτεμβρίου καλείται διαδήλωση στην Αθήνα, στο Σύνταγμα, με τον τίτλο ‘Η Θαλάσσια Διάσωση δεν είναι Έγκλημα», στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής κινητοποίησης που έχει ανακοινωθεί πολύ πριν τις πρόσφατες συλλήψεις στη Λέσβο.

Αναμένουμε απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα από την πολιτεία, και προπαντός αναμένουμε μια πολιτική υποδοχής προσφύγων από όλη την Ευρώπη. Το «Μωβ» θα παρακολουθήσει την υπόθεση και θα ενημερώσει το κοινό του, εξαιτίας τόσο της Σάρας Μαρντίνι, αλλά και με την απόφασή μας να στηρίξουμε τους και τις πρόσφυγες.

Πηγή: Το Μωβ, 31Αυγούστου 2018

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 14:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.