Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Μαϊος 2016 15:54

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αλληλεγγύη στους αγώνες των προσφύγων

Πληθαίνουν και παίρνουν δραματική μορφή οι διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις προσφύγων εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα μετά τη συμφωνία του αίσχους ΕΕ-Τουρκίας και το σχετικό νόμο που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τις διαδηλώσεις, τον αποκλεισμό δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, λιμανιών, τις εξεγέρσεις μέσα στα hotspots (φυλακές), σε μια σειρά χώρους «φιλοξενίας» (κολαστήρια) οι πρόσφυγες καταφεύγουν στο ύστατο μέσο διαμαρτυρίας την απεργία πείνας. Στην Ειδομένη, στη Χίο, στη Ριτσώνα, ράβουν τα στόματά τους διεκδικώντας ελευθερία, άνοιγμα των συνόρων, ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας.

Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη πάνω από 1000 πρόσφυγες στο Ελληνικό κατέβηκαν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες σίτισης και διαμονής. Καταγγέλλουν την απαράδεκτη ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού και πόσιμου(;) νερού. Το ότι θερίζουν οι γαστρεντερίτιδες που στέλνουν ειδικά τα παιδιά για πολλές μέρες στο νοσοκομείο. Το ότι η ιατρική εξέταση είναι πλήρως ανεπαρκής καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό, ούτε οι κατάλληλες υποδομές στο χώρο. Το ότι τα μέσα για την προσωπική τους υγιεινή (ντους, τουαλέτες κλπ) είναι άθλια και ανεπαρκέστατα.

Το ότι ο χώρος του Ελληνικού έχει μετατραπεί σε άτυπο κέντρο κράτησης αφού οι πιέσεις για «μη απομάκρυνση» από το χώρο, ακόμα και μέχρι τη διπλανή παραλία και γήπεδα, έχουν πολλαπλασιαστεί, με το επιχείρημα μάλιστα του κινδύνου σύλληψης από την αστυνομία αφού η άδεια ενός μήνα παραμονής στην Ελλάδα έχει εκπνεύσει και η υποβολή αίτησης για άσυλο μέσω skype είναι πρακτικά αδύνατη.

Από τη μεριά μας εμείς οι έξω έχουμε να καταγγείλουμε τα εμπόδια που συναντούμε σαν αλληλέγγυοι στο να προσεγγίσουμε και να επικοινωνήσουμε με τους πρόσφυγες μέσα στο Ελληνικό. Τους φράχτες που επιχειρούνται να στηθούν στη μη θεσμική αλληλεγγύη, τους τοίχους που προσπαθούν να εμποδίσουν τον κοινωνικό έλεγχο στην άθλια διαχείριση των προσφύγων και τις απάνθρωπες συνθήκες «φιλοξενίας» τους.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στέκεται στο πλευρό των προσφύγων και στηρίζει τους αγώνες για τα δικαιώματά τους

Παλεύουμε για

Κατάργηση της ανάλγητης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που τη νομιμοποιεί.

Σύνορα ανοιχτά για πρόσφυγες και μετανάστες. Έξω η FONTEX, το ΝΑΤΟ, οι ευρωπαίοι συνοριοφύλακες από το Αιγαίο. Να ανοίξουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών για τους κατατρεγμένους

Όχι στις απελάσεις, όχι στις μαζικές απορρίψεις των αιτημάτων για άσυλο, η Τουρκία δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», όχι στη φυλάκιση των προσφύγων στα hotspots.

Όχι στη στρατιωτικοποίηση της κρατικής μέριμνας για τους πρόσφυγες. Να σταματήσει το Υπουργείο Άμυνας να παίζει το ρόλο του συντονιστή. Όχι στην απουσία του κράτους και την ανάθεση της κάλυψης των υλικών αναγκών των προσφύγων σε ΜΚΟ.

Αξιοπρεπείς χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κρατική μέριμνα για τη στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, παιδεία των προσφύγων με προσλήψεις προσωπικού και με όρους που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Όχι στην καταστολή των αγώνων των προσφύγων και την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 11/05/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 17:34