Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 14:11

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Θεσσαλονίκης: Δελτίο Τύπου για τα γεγονότα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ

Την Τρίτη 16/6 η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε για άλλη μια φορά πίσω από αμπαρωμένες καγκελόπορτες. Όταν μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ επιδίωξαν να παρέμβουν στην Σύγκλητο για να καταθέσουν τις αποφάσεις των συλλόγων τους, η Πρυτανεία του ΑΠΘ -με δηλωμένη πρόθεση να μην επιτρέψει και σε άλλους φοιτητές να εισέλθουν, κλείδωσε όλες τις εξόδους του κτηρίου. Το αποτέλεσμα ήταν οι φοιτητές καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κτήριο να μείνουν πρακτικά όμηροι για περισσότερες από 2,5 ώρες! Όταν μάλιστα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου και ύστερα από την απαίτηση των φοιτητών – με την στήριξη των παρευρισκόμενων εργαζομένων- ο Πρύτανης του ιδρύματος Παπαϊωάννου, εμφανίστηκε περικυκλωμένος από τουλάχιστον 10 προσωπικούς του μπράβους (!), προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους φοιτητικούς συλλόγους. Άλλωστε, με δική του παρότρυνση , άνδρες της “προσωπικής του φρουράς” προχώρησαν σε άσκηση σωματικής βίας απέναντι στους φοιτητές, πιάνοντας φοιτητή από τον λαιμό και απειλώντας να ρίξουν τους φοιτητές από τις σκάλες! Ως αποκορύφωμα άνδρες των ΜΑΤ , της ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας  περικύκλωσαν προκλητικά το Πανεπιστήμιο, αναμένοντας να παραβιάσουν το Άσυλο με παραγγελία του ίδιου του Πρύτανη για να καταστείλουν τους φοιτητές. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν μόνο μετά από τη μαζική κατακραυγή των φοιτητών.

Οι επιλογές αυτές , καθώς και όλες οι προηγούμενες της συγκεκριμένης Πρυτανείας, δεν προκαλούν πλέον καμία εντύπωση, ούτε αποτελούν προσωπικούς “χειρισμούς” συγκεκριμένων ατόμων ξεκομμένους από την επίθεση που βιώνει συνολικά ο λαός και η νεολαία αυτή την στιγμή. Η Πρυτανεία του ΑΠΘ , ήδη από την εκλογή της πέρυσι, έχει κρατήσει ξεκάθαρη στάση με τις αμπαρωμένες πόρτες και τους μπράβους απέναντι στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Έχει κρατήσει ξεκάθαρη στάση απέναντι στις διεκδικήσεις και στους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος για ανατροπή των αντι-εκπαιδευτικών νομοσχεδίων της Κυβέρνησης ΝΔ. Είναι άλλωστε το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης μέσα στο ΑΠΘ, αφού ο ίδιος ο Παπαϊωάννου, αποτελεί μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής της ΝΔ. Ακολουθώντας το παράδειγμα του Φορτσάκη, ο Παπαϊωάννου χτίζει πολιτική καριέρα μέσα από τους αποκλεισμούς, την αυταρχική στάση και τη φυσική καταστολή απέναντι στους φοιτητικούς συλλόγους και πρωτοστατεί στην επίθεση της κυβέρνησης στο Άσυλο, ως χώρου προάσπισης των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων.

Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταδικάζουμε τις μεθοδεύσεις της πρυτανείας Παπαϊωάννου απέναντι στις διεκδικήσεις των φοιτητικών συλλόγων. Τα ΜΑΤ και οι μπράβοι δεν έχουν θέση στα Πανεπιστήμια. Στεκόμαστε πλάι στους Φοιτητικούς Συλλόγους που δίνουν αγώνα για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων και καλούμε το σύνολο των φοιτητών και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου και της πόλης να καταδικάσουν αυτούς που επιβάλλουν την αντιδραστική τους πολιτική ατζέντα με τις πλάτες των δυνάμεων καταστολής.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ!

ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ!

 

Τοπικές Επιτροπές ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Θεσσαλονίκης

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2020 14:15