Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 09:19

ΣΕΚ: Διήμερο για τα 100 χρόνια από τη νίκη της εργατικής επανάστασης στη Ρωσία

Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα

22 Οκτώβρη 2017

Σύντροφε, συντρόφισσα

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα γιορτάζει τα 100χρονα της Ρώσικης Επανάστασης οργανώνοντας ένα διήμερο προβολών, εκθέσεων και συζητήσεων στις 4 και 5 Νοέμβρη στη Νομική σχολή στην Αθήνα. Και συνεχίζουμε ένα γύρο μονοήμερων και εκδηλώσεων σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Γιορτάζουμε συζητώντας την εμπειρία και την έμπνευση της εφόδου στον ουρανό των εργατών και των εργατριών στη Ρωσία, επιμένοντας στη στρατηγική της επανάστασης στο σήμερα.

Ανοίγουμε συντροφικά με όλη την Αριστερά, το εργατικό κίνημα, τη νεολαία, τους αγωνιστές του αντιφασιστικού και του αντιρατσιστικού κινήματος, τη συζήτηση πάνω στην πολύτιμη κληρονομιά της Οκτωβριανής Επανάστασης, ξεκαθαρίζοντας το ποια είναι η προοπτική για τους αγώνες μας σήμερα. Σε όλο τον κόσμο ξαναβγαίνουν κινήματα της εργατικής τάξης ενάντια στη λιτότητα και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στους φασίστες, το ρατσισμό και το σεξισμό.

Η εργατική Επανάσταση παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, σαν η μόνη ρεαλιστική προοπτική απέναντι στον καπιταλισμό που σκορπάει την απόλυτη βαρβαρότητα και καταστροφή.

Ποια ήταν η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στην τάξη και το κόμμα των Μπολσεβίκων;

Μέσα σε ποιες συνθήκες μπόρεσε η εργατική τάξη της Ρωσίας να οργανώσει την έφοδο και τι γινόταν στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο όπου ακολούθησαν επαναστατικά κύματα;

Tί ήταν το ρεύμα της «Ρώσικης Πρωτοπορίας» και πώς άνθησε η καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από την Επανάσταση;

Τι σήμανε η Ρώσικη Επανάσταση για τον αγώνα ενάντια στην εθνοτική και τη σεξιστική καταπίεση;

Πως φτάσαμε στην αντεπανάσταση και τι είναι ο κρατικός καπιταλισμός;

Και βεβαίως ποια είναι τα διδάγματα του Οκτώβρη για τους αγώνες σήμερα;

Σε καλούμε να συμμετέχεις στο διήμερο!

100 χρόνια από τη νίκη της εργατικής επανάστασης στη Ρωσία

Μπήκαμε στον Οκτώβρη, στην τελική ευθεία προς την μεγάλη επέτειο για τα εκατόχρονα από την έφοδο στα Χειμερινά Ανάκτορα, την κατάληψη της εξουσίας από τα Σοβιέτ των εργατών, των αγροτών και των φαντάρων, τη νίκη της εργατικής επανάστασης που σημάδεψε το ψηλότερο σημείο στην πορεία της εργατικής τάξης προς την απελευθέρωσή της.

Κανένα άλλο ιστορικό γεγονός δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνο τον Κόκκινο Οκτώβρη που πυροδότησε το μεγαλύτερο διεθνές κύμα επαναστάσεων και έδειξε στην πράξη γιατί η εργατική επανάσταση είναι κυριολεκτικά το πανηγύρι των καταπιεσμένων. Η εγκαθίδρυση μιας εργατικής δημοκρατίας σήμανε πρωτοφανέρωτες ανατροπές όχι μόνο στους χώρους δουλειάς και στην οικονομία, αλλά σε κάθε τομέα από την απελευθέρωση των γυναικών μέχρι την καλλιτεχνική δημιουργία.

Για την Αριστερά σήμερα που αναζητάει εναλλακτική απέναντι στη χειρότερη κρίση του καπιταλισμού εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει σπουδαιότερη πηγή έμπνευσης από εκείνη την «έφοδο της εργατικής τάξης προς τους ουρανούς».

Πρώτα απ’ όλα γιατί έδειξε τις τεράστιες δυνατότητες της εργατικής τάξης να ανταποκριθεί στο ρόλο του «ιστορικού νεκροθάφτη» του καπιταλισμού, ακόμη και τότε που ήταν μειοψηφική μέσα στους λαούς της ρωσικής αυτοκρατορίας- πολύ περισσότερο σήμερα που αποτελεί την κοινωνική πλειοψηφία σχεδόν παντού.

Έπειτα γιατί οι στρατηγικές επιλογές των Μπολσεβίκων, της επαναστατικής αριστεράς του Λένιν και του Τρότσκι, παραμένουν μια αξεπέραστη κληρονομιά για το πώς οργανώνεται η εργατική πρωτοπορία για να οδηγήσει ολόκληρη την τάξη και τους συμμάχους της στη νίκη.

Και τέλος γιατί, ακόμη και στην τελευταία μάχη της πριν υποκύψει στην πολιορκία του καπιταλισμού και τη σταλινική αντεπανάσταση, έδειξε ότι ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να οικοδομηθεί παρά μόνο «από τα κάτω», μέσα από τον εργατικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, τιμώντας τα εκατόχρονα της επανάστασης, οργανώνει ένα διήμερο με καλλιτεχνικά δρώμενα και συζητήσεις στις 4 και 5 Νοέμβρη στο κτίριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις.

Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε για να συμβάλουμε όλοι και όλες μαζί στον γιορτασμό της μεγάλης επετείου αλλά και στα πολύτιμα συμπεράσματα που έχει να μας δώσει για το σήμερα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ

5-7μμ

Καλλιτεχνικά δρώμενα.

Προβολή βίντεο, εκθέσεις αφίσας, βιβλίου

7-9μμ

Η εργατική τάξη και οι Μπολσεβίκοι – η διαλεκτική της νίκης

Ομιλητές: Μιχάλης Λυμπεράτος, ιστορικός-εκπαιδευτικός,

Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, πανεπιστημιακός Φιλοσοφική σχολή ΕΚΠΑ,

Πάνος Γκαργκάνας, υπεύθυνος εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη»

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ

11πμ-12μ

Υποδοχή

12.00μ - 1.30μμ

Ρώσικη πρωτοπορία, η άνθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Ομιλήτριες: Λήδα Καζαντζάκη, ιστορικός τέχνης,

Έλλη Παπαγρηγορίου, απόφοιτος Κρατικού Ωδείου Τσαϊκόφσκι-Μόσχα και Π.Μ.Σ. «πολιτιστική διαχείριση-Πάντειο πανεπιστήμιο»,

Μαρία Παραδείση, ιστορικός κινηματογράφου,

Σύλβια Φέσσα, ιατρός-εικαστικός

2.00μμ - 3.30μμ

Αίθουσα Α

Το διεθνές κύμα των επαναστάσεων και η Ελλάδα 1917-1923

Ομιλητές: Κώστας Βλασόπουλος, πανεπιστημιακός Ρέθυμνο

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Αίθουσα B

Εργατική επανάσταση-το πανηγύρι των καταπιεσμένων

Ομιλητές: Δήμητρα Κυρίλλου, ομάδα LGBTQ ΑΝΤΑΡΣΥΑ,

Κώστας Πίττας, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

4-5.30μμ

Πώς χάθηκε η επανάσταση;

Ομιλητές: Λέανδρος Μπόλαρης, συγγραφέας,

Παρασκευάς Ψάνης, μεταφραστής του βιβλίου του Β.Σερζ «Έτος ένα της Ρώσικης Επανάστασης»

6-8μμ

Τα διδάγματα του Οκτώβρη σήμερα

Ομιλητές: Μίμης Λιβιεράτος, ιστορικός,

Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός,

Μαρία Στύλλου, υπεύθυνη περιοδικού «Σοσιαλισμός από τα Κάτω»

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 16:06