Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 00:31

International Viewpoint: Η συντρόφισσα μας Μάριελ Φράνκο δολοφονήθηκε

International Viewpoint: Η συντρόφισσα μας Μάριελ Φράνκο δολοφονήθηκε

 

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Ακτιβίστρια του κινήματος των ΛΟΑΤ, της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών, Δημοτική Σύμβουλος του Κόμματος «Σοσιαλισμός και Ελευθερία» (PSOL) στο Ρίο ντε Τζανέιρο και υπεύθυνη για τη διεξαγωγή έρευνας για τη βία που ασκεί ο στρατός και η αστυνομία κατά των νέων αφρικάνικης καταγωγής στο Ρίο, η Μάριελ Φράνκο δολοφονήθηκε τη νύχτα της 14ης Μαρτίου 2018.

Ήταν 38 ετών και, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Μαουρίτσιο Σαντόρο, «ενσαρκώνει μια ελπίδα ανανέωσης, σε μια εποχή που οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες στο Ρίο βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στη φυλακή», για διαφθορά.

Το Σάββατο, 10 Μαρτίου, ανέβασε στον λογαριασμό της στο Twitter τις κατηγορίες των κατοίκων της φαβέλας του Ακαρί κατά του 41ου τάγματος της αστυνομίας, ενός από τα πιο βάναυσα του Ρίο. «Αυτή τη βδομάδα, δύο νεαροί σκοτώθηκαν και ρίχτηκαν σε ένα λάκκο και σήμερα η αστυνομία απειλούσε τους κατοίκους. Αυτό συνέβαινε πάντα, αλλά επιδεινώθηκε με την επέμβαση.» «Η Μάριελ Φράνκο έλεγχε τις δολοφονίες που προφανώς διαπράχθηκαν από την αστυνομία που ήθελε να εξαλείψει τους ανθρώπους οι οποίοι ήξεραν πάρα πολλά για τις ενέργειές της», δήλωσε στη Liberation ο Ζέκα Μπόργκες, συντονιστής της «Πολιτικής Απορρήτου» του Ρίο, μιας υπηρεσίας που επιτρέπει στους ανθρώπους να καταγγέλλουν ανώνυμα πράξεις βίας.

Επέστρεψε από μια δημόσια συνεδρίαση της οργάνωσης μαύρων γυναικών «κάνοντας τα πράγματα να συμβούν». Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε με σφαίρες από τους δολοφόνους. Η ίδια και ο οδηγός δολοφονήθηκαν.

Αυτό είναι προφανώς μια συνοπτική εκτέλεση του στυλ που ασκείται από τάγματα θανάτου: το μόνο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος είναι ο εντολέας τους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας καθώς και σε άλλες χώρες διοργανώνονται διαδηλώσεις για να ζητήσουν να χυθεί άπλετο φως σε αυτή τη συνοπτική εκτέλεση μιας ακτιβίστριας που δεν σταμάτησε να αγωνίζεται ενάντια στην στρατιωτικοποίηση της πόλης του Ρίο που επιβλήθηκε από την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Μισέλ Τέμερ. «Αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να φιμώσουν τις φωνές που υπερασπίζονται τους φτωχούς και τα θύματα της αδικίας», δήλωσε ο Ιβάν Βαλέντε βουλευτής του PSOL.

Ένα από τα άρθρα της Μάριελ Φράνκο, που περιγράφει τον αγώνα από το 1975 για τα κοινωνικά δικαιώματα των μαύρων γυναικών, δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την βραζιλιάνικη Le Monde Diplomatique.

Πράγμα που μας υπενθυμίζει ότι η «δημοκρατία» τους χρησιμοποιεί, ακόμα και την δολοφονία.

Μετάφραση:  elaliberta

www.internationalviewpoint.org

FOTOGRAFIA FRANKO

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 17:35

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.