Anthony Davis Έχουν προηγηθεί ειρηνικές διαμαρτυρίες, αιματηρές σφαγές, οικονομική κατάρρευση και μια θανατηφόρα πανδημία, αλλά έξι μήνες αφότου ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία ανατρέποντας μια εκλεγμένη κυβέρνηση, μια πραγματικότητα έχει γίνει απολύτως σαφής: Παρ’ όλη την αγωνιώδη οργή και τις διπλωματικές χειραψίες, η «διεθνής κοινότητα» δεν έρχεται να βοηθήσει. Ο λαός της Μιανμάρ είναι μόνος του με τους στρατιωτικούς δεσμοφύλακές του και αντιμετωπίζει μια απλή επιλογή: να παραδοθεί ή να αντισταθεί. Όπως δείχνει μια εκστρατεία βομβιστικών επιθέσεων, στοχευμένων δολοφονιών και ένοπλων συγκρούσεων σε ολόκληρη τη χώρα που εξαπέλυσαν οι τοπικές «Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας», πολλοί από τους νέους της…
The Irrawaddy Η σκιώδης Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ (NUG) κήρυξε την Τρίτη πόλεμο στο καθεστώς της χώρας προκειμένου «να ανατρέψει τη στρατιωτική διακυβέρνηση»… Το καθεστώς της Μιανμάρ έχει αυξήσει τις συλλήψεις των απεργών δημοσίων υπαλλήλων, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται εκπαιδευτικοί, γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι συμμετείχαν στο Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής… Η χούντα της Μιανμάρ έχει εξαφανίσει με τη βία περίπου 5.000 ανθρώπους χωρίς να αφήσει ούτε τα μέλη της οικογένειάς τους να μάθουν πού βρίσκονται… Περίπου 2.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν προσχωρήσει στο Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής μετά το πραξικόπημα του στρατού της Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου
Gilbert Achcar Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν σοβαρές απώλειες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως ακριβώς και στο Βιετνάμ. Αλλά δεν πρέπει να εκλαμβάνουμε τις επανεκτιμήσεις της στρατιωτικής στρατηγικής των ΗΠΑ μετά από ολέθριες αποτυχίες ως απομάκρυνση των ΗΠΑ από τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες τους.
Jonathan Neale Σε κάθε χώρα της Ευρώπης οι πλειοψηφίες στις δημοσκοπήσεις τάσσονται κατά της συμμετοχής στον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης εξακολουθούν να τον παρουσιάζουν ως έναν καλό πόλεμο. Το Ιράκ, παραδέχονται τώρα, ήταν ένα έγκλημα ή μια αδικία ή ίσως απλώς ένα λάθος. Αλλά το Αφγανιστάν είναι ένας πόλεμος εναντίον τρομοκρατών, μας λένε, εναντίον φανατικών, τζιχαντιστών, σεξιστών, αγρίων, εναντίον ανθρώπων που δεν είναι «μοντέρνοι» και γι’ αυτό τους αξίζει να πεθάνουν.
Jonathan Neale Πριν από σαράντα χρόνια, στις 28 Απριλίου 1978, οι κομμουνιστές έκαναν επανάσταση στο Αφγανιστάν. Ο φίλος μου Ταχίρ Αλεμί ήταν ένας από αυτούς. Ήταν ένας καλός άνθρωπος, καλοσυνάτος και ευγενικός, και ήθελε να αλλάξει τον κόσμο.
Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 13:42

Αφγανιστάν: Το τέλος της κατοχής

Nancy Lindisfarne Jonathan Neale Πολλές ανοησίες για το Αφγανιστάν γράφονται στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι περισσότερες από αυτές τις ανοησίες αποκρύπτουν μια σειρά από σημαντικές αλήθειες. Πρώτον, οι Ταλιμπάν νίκησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεύτερον, οι Ταλιμπάν νίκησαν επειδή έχουν μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη. Τρίτον, αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι περισσότεροι Αφγανοί αγαπούν τους Ταλιμπάν. Είναι επειδή η αμερικανική κατοχή ήταν αφόρητα σκληρή και διεφθαρμένη. Τέταρτον, ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας έχει επίσης ηττηθεί πολιτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλειοψηφία των Αμερικανών είναι πλέον υπέρ της απόσυρσης από το Αφγανιστάν και κατά οποιουδήποτε άλλου πολέμου στο εξωτερικό.
Σελίδα 1 από 9