Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019 11:41

Σουδάν: Οι γυναίκες στην καρδιά των κινητοποιήσεων

Κολλάζ του Mahammed Mahdi: «Ζήτω ο Αγώνας των Γυναικών»

Joseph Daher

Σουδάν: Οι γυναίκες στην καρδιά των κινητοποιήσεων

Οι γυναίκες διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στις διαδηλώσεις στο Σουδάν από το Δεκέμβριο του 2018 και συνεχίζουν να το κάνουν και μετά την πτώση του δικτάτορα Αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019.

Το επίπεδο συμμετοχής των γυναικών και ο ρόλος τους στην οργάνωση των καθημερινών αγώνων είναι πρωτοφανές στην ιστορία της χώρας. Η παρουσία γυναικών στους δρόμους και στις διαδηλώσεις είναι τεράστια. Συμμετέχουν επίσης σε εργατικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Σουδανική Επαγγελματική Ένωση, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του Συνασπισμού των Δυνάμεων για τη Διακήρυξη της Ελευθερίας και της Αλλαγής (FDLC) που διεξάγουν διαπραγματεύσεις με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Συμμετέχουν επίσης δύο φεμινιστικές ομάδες: η πρωτοβουλία «Ενάντια στην Καταπίεση των Γυναικών» και οι Φεμινιστικές Ομάδες για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η επιρροή των οποίων είναι σαφώς εμφανής στην ατζέντα του συνασπισμού. Αποτυπώνεται, για παράδειγμα, στην παρουσία, μεταξύ των κυριότερων αιτημάτων του συνασπισμού, του αιτήματος για ποσόστωση 40% για γυναίκες στη νομοθετική συνέλευση και η κατάργηση όλων των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και η ισότητα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το καθεστώς, το οποίο συνδυάζει τον μιλιταρισμό και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό, έχει βάλει στο στόχαστρό του τις γυναίκες ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες και από την αρχή της λαϊκής εξέγερσης. Στο πλαίσιο του καθεστώτος του Αλ-Μπασίρ, η σαρία ή ο ισλαμικός νόμος αποτέλεσε την πηγή νομοθεσίας που είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, τη μαστίγωση γυναικών για «άσεμνη συμπεριφορά», ποινές φυλάκισης ή πρόστιμα για γυναίκες που κατηγορούνται ότι φορούν «άσεμνα ρούχα» ή για «ανήθικη συμπεριφορά». Οι σουδανικές ΜΚΟ για τα δικαιώματα των γυναικών αναφέρουν ότι περισσότερες από 15.000 γυναίκες καταδικάστηκαν σε μαστίγωση το 2016 στο Σουδάν. Στόχος του καθεστώτος ήταν ο περιορισμός και ο έλεγχος της παρουσίας των γυναικών στη δημόσια σφαίρα με την ενίσχυση των ηθικών και ποινικών νόμων εναντίον τους.

Από την αρχή των κινητοποιήσεων τον Δεκέμβριο, οι γυναίκες έχουν γίνει ιδαίτερος στόχος των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες δεν δίστασαν να φυλακίσουν, να εκφοβίσουν και να τις κακοποιήσουν σεξουαλικά. Επίσης ξύρισαν εντελώς τα μαλλιά των κρατούμενων διαδηλωτριών. Η σεξουαλική καταπίεση και κακοποίηση είναι ένα όπλο που χρησιμοποιείται σκόπιμα εναντίον γυναικών διαδηλωτρών για να αποδυναμώσει την κινητοποίηση.

Το Σουδάν έχει μακρά ιστορία γυναικείου ακτιβισμού, αλλά η σημερινή επαναστατική διαδικασία ξεπερνά τις κινητοποιήσεις των γυναικών του παρελθόντος. Η μαζική συμμετοχή των γυναικών στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων φωτίζει το βάθος και τη ριζοσπαστική φύση αυτής της λαϊκής εξέγερσης, η οποία απέχει ακόμα πολύ από το να έχει πει τον τελευταίο της λόγο.

Στις 3 Ιουνίου του 2019, το σουδανικό καθεστώς προκάλεσε μια θανατηφόρα καταστολή των διαδηλωτών που είχαν καταλάβει την πλατεία μπροστά από την έδρα του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου για αρκετές εβδομάδες, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Απαντώντας, η Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ALC), η αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, κάλεσε σε «μια γενική απεργία διαρκείας και σε πολιτική ανυπακοή», σε «ειρηνικές πορείες και διαδηλώσεις σε γειτονιές, σε πόλεις και σε χωριά» και «στην ανατροπή του Στρατιωτικού Συμβουλίου».

Μετάφραση: e la libertà

Joseph Daher, «Soudan – Les Femmes au Coeur des Mobilisations», solidaritéS, φ. 351, 6 Ιουνίου 2019, سوريا الحرية للأبد – Syria Freedom Forever, 13 Ιουνίου 2019 

Joseph Daher, «Sudan - women at the heart of mobilizations», International Viewpoint, 18 Ιουνίου 2019

Δαβάστε επίσης: Nazik Awad, Sondos Al Al, «Οι ιστορίες των γυναικών από την πρώτη γραμμή της επανάστασης του Σουδάν πρέπει να ειπωθούν» 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 16:08

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.