Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 11:50

Αντάρτες ή Εργάτες; Στοιχεία των κινητοποιήσεων στη Λευκορωσία και οι προοπτικές τους

 

 

Volodymyr Artiukh

 

Αντάρτες ή Εργάτες; Στοιχεία των κινητοποιήσεων στη Λευκορωσία και οι προοπτικές τους

 

 

Οι διαδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας στη Λευκορωσία ξεπέρασαν ξεκάθαρα την αρχική τους εκλογική εστίαση και μετατράπηκαν σε ένα διευρυνόμενο κίνημα αντιφρονούντων της μεσαίας τάξης και των εργατών. Σε ένα πρόσφατο άρθρο (4 Αυγούστου) στην πλατφόρμα OpenDemocracy1 σχετικά με την προεδρική εκστρατεία στη Λευκορωσία, προσπάθησα να εξηγήσω γιατί οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης από την άρχουσα ελίτ και την «δημιουργική τάξη» προσέλκυσαν αριθμό ρεκόρ υποστηρικτών, γεγονός που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις, άγνωστες σε αυτή τη χώρα για δεκαετίες. Υποστήριξα ότι αυτά ήταν το αποκορύφωμα ενός συναισθήματος διαμαρτυρίας που σιγόβραζε στη λευκορωσική κοινωνία από την οικονομική κρίση του 2009, η οποία βρήκε έκφραση το 2017 με τη μορφή διαδηλώσεων, αμφισβητώντας την λαϊκιστική ρητορική του Λουκασένκο. Πριν από τις πιο πρόσφατες εκλογές, η κύρια αντίπαλός του, Sviatlana Tsikhanouskaya, άρχισε να διατυπώνει μια αντι-αυταρχική λαϊκιστική ατζέντα που απευθυνόταν σε μια διαταξική συμμαχία επιχειρηματιών, νέων επαγγελματιών και εργαζομένων. Σε αυτό το άρθρο εκφράζω τα ερωτήματα που έθεσα πριν από δύο εβδομάδες, σχετικά με το ρόλο της ηγεσίας και των μαζών στις τρέχουσες διαδηλώσεις, τις μορφές οργάνωσής τους και την αντίδραση του κράτους της Λευκορωσίας. Οι προβληματισμοί μου βασίζονται σε μια εξαήμερη έρευνα που συνθέτει τα κομμάτια πληροφοριών που προέρχονται από την ομίχλη της λογοκρισίας, των περιορισμών του Διαδικτύου και της προπαγάνδας, καθώς και από επικοινωνίες με τους συντρόφους μου στη Λευκορωσία. Στηρίζω επίσης την εμπειρία μου στην εργασία πεδίου με εργαζόμενους της Λευκορωσίας και ακτιβιστών συνδικαλιστικών οργανώσεων το 2015-2017, την οποία έκανα ως κοινωνικός ανθρωπολόγος.

Μετά από μια νευρική ημέρα εκλογών στις 9 Αυγούστου, όταν παρατηρητές ανέφεραν πολλές παρατυπίες στα εκλογικά τμήματα, τα exit poll έδωσαν στo Λουκασένκo το “παραδοσιακό” 80% των ψήφων, ενώ η κύρια αντίπαλός του Τσιχανόβσκαγια ήταν σχεδόν στο 7%. Αυτοί οι εξοργισμένοι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης ενωμένοι στο σύνθημα «Εγώ / εμείς είμαστε το 97%», με δεδομένα από τη δική τους καταμέτρηση να δηλώνουν ότι η Τσιχανόβσκαγια έλαβε 45%. Και οι δύο πλευρές άρχισαν να προετοιμάζονται για μια αντιπαράθεση: το κέντρο του Μινσκ ήταν κλειστό, οι συνδέσεις στο διαδίκτυο και τα κινητά διακόπηκαν και εμφανίστηκαν στους δρόμους κλούβες και δυνάμεις καταστολής. Τόσο η Τσιχανόβσκαγια όσο και ο Λουκασένκo ζήτησαν από τους Λευκορώσους να συμμορφωθούν με το νόμο και να αποφύγουν τη βία, αν και κρατικά τηλεοπτικά κανάλια κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι ετοίμαζαν προκλήσεις, ενώ τα κανάλια της αντιπολίτευσης στο Telegram ζήτησαν αντίσταση στην αστυνομία. Το βράδυ των εκλογών, οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όχι υπέρ της Τσιχανόβσκαγια, αλλά εναντίον του Λουκασένκο. Η ηγέτις της αντιπολίτευσης δεν ήταν σε συγχρονισμό με τους υποστηρικτές της: δεν κάλεσε σε διαδηλώσεις, δίνοντας έμφαση αντ ‘αυτού σε νομικά και γραφειοκρατικά μέσα για να αμφισβητήσει το επίσημο αποτέλεσμα των εκλογών. Αφού ψήφισαν, οι άνθρωποι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της εναλλακτικής καταμέτρησης των ψήφων. Οι επίσημοι αριθμοί σήμαινε ότι τίποτα δεν είχε αλλάξει υποτιθέμενα από τις πρώτες εκλογές του Λουκασένκο το 1994, αλλά μέχρι τώρα ήταν σαφές σε όλους ότι πολλά είχαν αλλάξει πράγματι.

Οι εγκεκριμένες μαζικές συγκεντρώσεις είναι σπάνιες στη Λευκορωσία, και εκείνη τη νύχτα σίγουρα δεν θα υπήρχε έγκριση. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν από όλες τις γωνίες του Μινσκ στο οχυρωμένο κέντρο της πόλης αντιμετώπισαν βομβίδες αναισθητοποίησης, κανόνια νερού και λαστιχένιες σφαίρες. Αρκετές -μη συντονισμένες- ομάδες προσπάθησαν να στήσουν οδοφράγματα. Η απάντηση ήταν μια άνευ προηγουμένου καταστολή στο Μινσκ, συνηθισμένη στις στοχευμένες συλλήψεις ή την ταχεία διασπορά συμπαγούς πλήθους. Σοβαρές συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης σε πολλές επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις, μερικές από τις οποίες δεν έχουν δει παρόμοια γεγονότα από… τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Απεικονίζοντας την κοινωνικά διαφορετική φύση της προ-εκλογικής κινητοποίησης, η μετεκλογική εξέγερση ξεκίνησε από την αρχή σε ένα ευρύ γεωγραφικό πεδίο – με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους σε όλα τα περιφερειακά κέντρα, καθώς και σε πολλούς άλλους οικισμούς, συχνά για πρώτη φορά στη γενιά τους. Ένα άλλο πρώιμο σημάδι: το πλήθος, το οποίο φαινόταν εντυπωσιακά μεγάλο, με τη σειρά εκατοντάδων χιλιάδων στο Μινσκ και πολλών χιλιάδων σε περιφερειακά κέντρα, κινήθηκε χαοτικά γύρω από την πόλη, ενώ οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να εξωθήσουν τους ανθρώπους από τους δημόσιους χώρους. Η αστυνομική βία, η έλλειψη κεντρικής ιδεολογικής και στρατηγικής ηγεσίας μεταξύ των διαδηλωτών και ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας των διαδηλώσεων θα καθορίσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Belarus 1

Μινσκ τη νύχτα της 10ης Αυγούστου. Πηγή: msvetov / Twitter

 

Μεταμοντέρνοι αντάρτες;

Φαίνεται ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές συμμετείχαν για πρώτη φορά: οι αναλυτές αποκαλούν τη νεολαία που χτύπησε στους δρόμους «αήττητη γενιά». Δεν υπήρχαν ορατά συμπαγείς οργανωμένες ομάδες έτοιμες για σοβαρούς τακτικούς ελιγμούς, π.χ. κατάληψη διοικητικών κτιρίων, «μαύρο μπλοκ», αφοπλισμός της αστυνομίας, οικοδόμηση διαρκών οδοφραγμάτων ή εγκατάστασης σε σκηνές, χρήση αυτοσχέδιων όπλων κ.λπ. Όλο αυτό είναι μια μεγάλη αντίθεση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία το 2001, το 2006 και το 2010, οι οποίες μιμούνταν το καθιερωμένο πρότυπο των «έγχρωμων επαναστάσεων» στη Σερβία, τη Γεωργία και την Ουκρανία. Το κράτος, με τη σειρά του, απέδειξε την ικανότητά του να καταστέλλει το πλήθος χρησιμοποιώντας μεθόδους ελέγχου ταραχών δυτικού τύπου. Αν και η Λευκορωσία αναφέρεται συχνά ως κατασταλτικό κράτος, το γνωστό «οπλοστάσιο» με δακρυγόνα, κανόνια νερού, λαστιχένιες σφαίρες και βομβίδες χρησιμοποιήθηκε εδώ για πρώτη φορά. Οι βίαιες δυτικές τεχνολογίες συμπληρώθηκαν από την παραδοσιακή μετα-σοβιετική αστυνομική βαρβαρότητα: ξυλοδαρμός και κρατήσεις τυχαίων ανθρώπων, βασανιστήρια, ταπείνωση και μερικές φορές απειλές βιασμού στη φυλακή, κυνήγι δημοσιογράφων κ.λ.π.

Το κράτος δεν προσπάθησε καν να βασιστεί σε πιο ήπιες μεθόδους για να αποδείξει τη νομιμότητά του. Αντίθετα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης παρέμειναν σιωπηλά για τη δυσαρέσκεια των μαζών, παρουσίασαν διασκορπισμένα αποτελέσματα σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες που δείχνουν ότι η ήττα του Λουκασένκο αγνοήθηκε και επαναλήφθηκαν οι τελετουργικές δηλώσεις σχετικά με ξένες παρεμβάσεις. Οι σπάνιες εμφανίσεις του Λουκασένκο προκάλεσαν φήμες για την αναχώρησή του στην Τουρκία ή για προβλήματα υγείας. Η αντίδρασή του στις διαμαρτυρίες ήταν η «φιλική» συμβουλή για τους συμμετέχοντες να «βρουν δουλειά» ώστε να μην «περπατούν στους δρόμους και τις λεωφόρους»: μια συνέχεια στις προηγούμενες συζητήσεις του ενάντια στον «κοινωνικό παρασιτισμό», που την εξέλαβαν μόνο ως προσβολή οι διαδηλωτές. Η προσφυγή στην αστυνομική βία έγινε εμφανής στις επόμενες ώρες και ημέρες. Μετά τις 10 Αυγούστου, το Μινσκ βυθίστηκε σε μια de facto κατάσταση πολιορκίας: οι δημόσιοι χώροι μπλοκαρίστηκαν, οι κεντρικοί σταθμοί του μετρό έκλεισαν, η πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν περιορισμένη (ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κάποιος από το… εξωτερικό ήταν υπεύθυνος για το κλείσιμο) και ορισμένες εταιρείες στο κέντρο της πόλης έκλεισαν το βράδυ. Παρόλο που οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να μιμηθούν το ουκρανικό «Μαϊντάν» με την ένταση τύπου εμφυλίου πολέμου τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου 2014, το κράτος της Λευκορωσίας ήθελε να πιστέψουν ότι δεν ήταν στο Μινσκ αλλά στο Κίεβο – προσπαθώντας να πείσουν εν μέσω βροντών και αστραπών των όπλων της αστυνομίας οι ισχυρισμοί του καθεστώτος ότι όλες οι διαμαρτυρίες θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή της Ουκρανίας. Δεδομένης της έλλειψης ουσίας στην επίσημη ιδεολογία του κράτους, η βία απέμεινε η μόνη ιδεολογία.

Belarus 2

Επίδειξη αστυνομικής βαρβαρότητας. Πηγή: _tomato_hater / Twitter.

 

Ως αποτέλεσμα της επιδεικτικής βίας των δυνάμεων ασφαλείας και του αποπροσανατολισμού των διαδηλωτών, η κινητοποίηση στους δρόμους άρχισε να μειώνεται, παρόλο που το λαϊκό κύμα δυσαρέσκειας αυξάνεται. Η αστυνομία μάθαινε γρήγορα από ανοιχτά κανάλια Telegram για τους διαδηλωτές και τις κινήσεις τους, αλλά οι διαδηλωτές δεν άλλαξαν τη στρατηγική τους (ουσιαστικά δεν ανέπτυξαν καμία στρατηγική). Κανένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν προσχώρησε στο πλήθος ούτε έκανε ριζοσπαστικές δηλώσεις. Το κίνημα της αντιπολίτευσης αποδείχθηκε ολόκληρο άμορφο, χωρίς σαφή ηγεσία ούτε καν απ’ τα κάτω. Ταυτόχρονα, η άρχουσα τάξη δεν έδειξε σημάδια διάσπασης, ο μηχανισμοί καταστολής και η γραφειοκρατία παρέμειναν γενικά πιστοί, αν και υπήρχαν ενδείξεις δισταγμού σε χαμηλότερα και περιφερειακά επίπεδα (με παραίτηση πολλών δημοσιογράφων κρατικών μέσων ενημέρωσης αλλά και αστυνομικών). Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ημερών οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στους δρόμους των πόλεων της Λευκορωσίας ήταν τόσο κοντά όσο φτάνει κανείς στην αποκεντρωμένη, οριζόντια, χωρίς ηγεσία δικτυωμένη αντίσταση που οραματίζονται κάποιοι μεταμοντέρνοι αναρχικοί. Η αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις διαμαρτυρίες στην αρχή, ενώ οι αρχές της Λευκορωσίας συνόδευσαν την Τιχανόφσκαγια και τη συντονιστή της ομάδας της στη Λιθουανία.

Δεδομένου ότι ο σύζυγος της Τιχανόφσκαγια και ορισμένα μέλη της ομάδας της συνελήφθησαν, είναι πολύ συγκρατημένη και δεν κάνει ριζοσπαστικές δηλώσεις. Στο τελευταίο της βίντεο φαινόταν φοβισμένη και μελαγχολική, λέγοντας ότι «καμία ζωή δεν αξίζει να χαθεί για ό,τι συμβαίνει τώρα», και υπαινίχθηκε απειλές για τα παιδιά της. Όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν συλληφθεί ή έχουν φύγει απ’ τη χώρα. Το κανάλι Telegram του συζύγου της Τιχανόφσκαγια, το οποίο τροφοδότησε τις εκλογικές κινητοποιήσεις στο παρελθόν, δεν παρέχει σαφείς οδηγίες ή συντονισμό και υστερεί σε σχέση με άλλα ανώνυμα κοινωνικά δίκτυα στη διάδοση εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχει κέντρο συντονισμού των διαμαρτυριών, ούτε τοπικά κέντρα, ούτε ορατοί ηγέτες στο δρόμο, ούτε αναγνωρίσιμες πολιτικές ομάδες. Πιστεύω ότι ορισμένες ήδη υπάρχουσες πολιτικές ομάδες συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες, αλλά δεν είναι ορατές ως ξεχωριστές «τακτικές μονάδες»: είτε είναι αποπροσανατολισμένες, είτε βαθιά μεταμφιεσμένες, ή συμμετέχουν ως άτομα.

Αυτό εν μέρει φαντάζει απαραίτητο, καθώς οποιαδήποτε υποψία ηγεσίας των διαδηλώσεων θα συλλαμβάνεται αμέσως και οποιαδήποτε οργανωμένη συγκέντρωση θα διαλυθεί γρήγορα. Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς κάτι σαν «Occupy» ή Gezi Park στο Μινσκ αυτές τις μέρες, επειδή οι κύριοι δημόσιοι χώροι είναι αποκλεισμένοι και ελεγχόμενοι από την αστυνομία. Τα οδοφράγματα είναι βραχύβια και δεν υπάρχει ζήτημα κατάληψης δημόσιων κτηρίων.

Εν μέρει, ωστόσο, αυτή είναι μια κληρονομιά προηγούμενων δικτύων κινητοποιήσεων. Σχεδόν δύο εκατομμύρια συνδρομητές, ίσοι με ολόκληρο τον πληθυσμό της πρωτεύουσας, ακολουθούν το Nexta_live, ένα κανάλι Telegram που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από έναν Λευκορώσο δημοσιογράφο από την Πολωνία. Παρά τη ριζοσπαστική ρητορική του, βασίζεται σε βίντεο, φωτογραφίες και πληροφορίες που παρέχονται από συνδρομητές από διάφορα μέρη της χώρας, αλλά χωρίς συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο. Αυτό ισχύει επίσης για δεκάδες άλλα κανάλια διαμαρτυρίας που έχω ακολουθήσει. Τα μηνύματα είναι συχνά παραπλανητικά, αντιφατικά και μη επαληθευμένα. Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι ορισμένα από αυτά τα κανάλια χρησιμοποιούνται από τις ειδικές υπηρεσίες ασφαλείας για υποκίνηση προκλήσεων και για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με τα σχέδια των διαδηλωτών.

Πολλοί έχουν ήδη συγκρίνει αυτές τις κινητοποιήσεις με τη λαμπρή αντάρτικη παράδοση της Λευκορωσίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό, φυσικά, είναι υπερβολικό, δεδομένου ότι οι αντιστασιακοί είχαν στην πραγματικότητα μια αλυσίδα διοίκησης και μια πραγματική στρατηγική και ιδεολογική ηγεσία. Μπορούσαν να μαζέψουν πόρους και να τους συγκεντρώσουν σε έναν σχετικά ασφαλή χώρο, να αναπτύξουν τακτικά σχέδια και να τα εκτελέσουν ενώ ανέμεναν τον τακτικό στρατό. Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει σε αυτή τη εξέγερση. Αντιμέτωποι με την αυξανόμενη παρουσία εθνοφρουρών και στρατιωτικών μονάδων που χρησιμοποιούν φαινομενικά βάναυσες μεθόδους, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν κάποιες σποραδικές επιθετικές ενέργειες με πυροτεχνήματα, μπαστούνια, μερικά κοκτέιλ Molotov και τη δημιουργία ορισμένων ισχνών οδοφραγμάτων. Η απάντηση ήταν η ίδια: κρατήσεις, ξυλοδαρμοί, τραυματισμοί και ένας επιβεβαιωμένος θάνατος.

Ωστόσο, μια αποφασιστική στροφή των γεγονότων μπορεί να έρθει με την πιθανή χρήση πιο παραδοσιακών μεθόδων. Στο πλαίσιο της εκστρατείας διαμαρτυρίας, έγινε μια γενική απεργία στις 11 Αυγούστου. Οι πιθανές συνέπειες είναι ξεκάθαρες σε όποιον γνωρίζει για τις απεργίες του Απριλίου 1991 στη Λευκορωσία, το περίφημο θέαμα εκατό χιλιάδων εργατών μπροστά από το κονστρουκτιβιστικό κυβερνητικό κτίριο στο Μινσκ στην Πλατεία Λένιν. Ακολούθησε ένα κύμα απεργιών και μαζικών διαδηλώσεων, που διήρκεσε μια εβδομάδα και συμμετείχαν περισσότερες από 80 οργανισμοί στο Μινσκ και σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό έσπασε το ηθικό στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Λευκορωσίας και επιτάχυνε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως το 1991 υπήρχαν θύλακες αντικυβερνητικών οργανώσεων εργαζομένων, στους οποίες ενώθηκαν ορισμένα επίσημα συνδικάτα, καθώς και το παράδειγμα επιτυχών απεργιών ανθρακωρύχων στην Ουκρανία, τη Ρωσία και το Καζακστάν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα αποπροσανατολίστηκε από τη διαμάχη στη Μόσχα, υπήρξε μια αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο που ισχυρίστηκε ότι εκπροσωπεί τους εργαζόμενους, η αστυνομία διατάχθηκε να μην επέμβει και ορισμένοι διευθυντές επιχειρήσεων υποστήριξαν τους υπαλλήλους τους. Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς το αντίθετο, οπότε τι μπορούμε να περιμένουμε;

Belarus 3

Εργάτες του Μινσκ στην πλατεία Λένιν στις 4 Απριλίου 1991. Πηγή: Radio Free Europe / Radio Liberty

 

Σε ποια πλευρά βρίσκονται οι εργάτες;

Αν είστε δύσπιστοι για την εργατική τάξη, ακούστε τον επικεφαλής του Κέντρου Mises της Λευκορωσίας: «Η δραστηριότητα της διαμαρτυρίας θα τείνει να εκμηδενιστεί αν δεν ενταχθεί το προλεταριάτο». Όπως και στις «παλιές καλές» μέρες, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τους περισσότερους πόρους για να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε κοντινά σημεία, χωρίς να βασίζονται στο πλέον επισφαλές διαδίκτυο και χωρίς το φόβο να συλληφθούν στο δρόμο. Είναι επίσης η μόνη τάξη που μπορεί να προκαλέσει υλική ζημιά στο κράτος και να το προκαλέσει ιδεολογικά. Οι λευκορώσοι βιομηχανικοί εργάτες έχουν εμπειρία συνεργασίας και συντονισμού, κάποιου είδους οργανωτικής δομής (ωστόσο γραφειοκρατικής) και μια κουλτούρα διατύπωσης ξεκάθαρων αιτημάτων. Η επί τόπου εργασία μου μεταξύ Λευκορώσων εργαζομένων και συνδικαλιστών ακτιβιστών το 2015-2017 με δίδαξε να είμαι πολύ προσεκτικός για να μην υπερεκτιμήσω το δυναμικό της οργανωμένης εργασίας σε αυτήν τη χώρα, αλλά αν υπάρχει ελπίδα να επιλυθεί το αδιέξοδο που η διαμαρτυρία έχει εισέλθει στη Λευκορωσία με προοδευτικό τρόπο, μπορεί να συμβεί μόνο χάρη στην οργάνωση των εργαζομένων που κατανοούν, διατυπώνουν και υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους.

Υπάρχουν ήδη πολλές διασκορπισμένες αναφορές σχετικά με αναταραχές σε ορισμένες κρατικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Minsk Automobile Plant, του μεγαλύτερου παραγωγού ανατρεπόμενων φορτηγών στον κόσμο BelAZ και του εργοστασίου χημικών Grodno Azot, οι οποίες είναι καθοριστικές για την οικονομία της χώρας. Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια γενική απεργία και πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς τις προοπτικές αυτής της υλοποίησης. Η εργατική τάξη της Λευκορωσίας είναι εξατομικευμένη και εξαρτημένη από τα αφεντικά σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχουν υπάρξει απεργίες μεγάλης κλίμακας από τη δεκαετία του 1990, τα συνδικάτα που δεν εξαρτώνται από το κράτος είναι λίγα σε αριθμό (μόνο περίπου 9.000 μέλη) και στερούνται πόρων. Όσες αυθόρμητες απεργίες ξέσπασαν γρήγορα κατέρρευσαν.

Μια πολιτική απεργία είναι μια εξαιρετική ιδέα τώρα, επειδή το κράτος διατηρεί ακόμα τα ηνία της οικονομίας και απασχολεί το 45% των εργαζομένων της χώρας. Ωστόσο, δεν είμαστε πλέον το 1991, με το περίπλοκο στρώμα των συγκρούσεων εντός της κυβερνητικής ελίτ και με τη σχετική αυτονομία των εργαζομένων στα εργοστάσια. Το σημερινό καθεστώς της εργατικής νομοθεσίας της Λευκορωσίας είναι χειρότερο για τους εργαζόμενους από ό,τι κατά την τελευταία σοβιετική περίοδο, συνδυάζοντας το γραφειοκρατικό δεσποτισμό του σοβιετικού παρελθόντος με τον δεσποτισμό του παρόντος, της αγοράς του καπιταλισμού.

Ωστόσο, ελπίζω και υποψιάζομαι ότι κάποια μορφή αυθόρμητης οργάνωσης λαμβάνει χώρα σε επίπεδο βάσης, όπως φαίνεται από τα βίντεο και τις αναφορές εκατοντάδων εργαζομένων που συγκεντρώνονται για να υποβάλουν τα αιτήματά τους στους προϊσταμένους τους και να επιμείνουν στην εφαρμογή τους. Αυτά τα αιτήματα είναι: αρίθμηση των ψήφων, εγγυήσεις ότι δεν θα απολυθούν όσοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις στους δρόμους, απελευθέρωση των κρατουμένων, αποκατάσταση της πρόσβασης στο διαδίκτυο. Εκφράζεται έτσι μια δυσπιστία στα επίσημα συνδικάτα. Αυτά είναι «πολιτικά» αιτήματα που βγαίνουν από τους δρόμους, αλλά πιο πιεστικά οικονομικά αιτήματα μπορούν ήδη να φανούν στους τοίχους των εργοστασίων. Ένα απόσπασμα από ένα φυλλάδιο που κυκλοφόρησε κάπου σε ένα Minsk Tractor Plant είναι ενδεικτικό:

Το εργοστάσιο είναι ακόμα ζωντανό χάρη στους εργάτες του!

Δεν έχετε μαχαίρι τόρνου; Πηγαίνετε να το πάρετε στο Zhdanovichy [ένα χωριό κοντά στο Μινσκ, δηλ.: ένα μέρος μακριά και δύσκολο να φτάσετε]. Το αφεντικό σου δεν σου έδωσε ρούχα εργασίας; Γάμα το, θα το αγοράσω στην αγορά. Μετά το αφεντικό θα σας ζητήσει να μείνετε μετά την ολοκλήρωση της βάρδιας σας επειδή «πρέπει να εκπληρώσετε το σχέδιο». Παίρνετε τον μισθό σας και καταλαβαίνετε ότι σας την έφεραν. Παραπονιέστε στο συνδικάτο, αλλά γνωρίζετε ήδη την απάντηση. Παθαίνετε εργατικό ατύχημα και το δηλώνετε ως ατύχημα εκτός εργασίας γιατί “Λοιπόν, καταλαβαίνετε …”.

Έχετε κουραστεί από όλα αυτά, σωστά;

Ο καλύτερος τρόπος να επηρεάσετε τα αφεντικά είναι να κάνετε απεργία. Δεν χρειάζεται να πάτε στην πλατεία και να κτυπήσετε το κράνος σας στο πεζοδρόμιο. Απλώς δουλέψτε με τους κανόνες […] Ζητήστε να εκτελείται κάθε βήμα της τεχνολογικής διαδικασίας σύμφωνα με τους κανονισμούς. Αυτό είναι το δικαίωμά σας. Όσο ένας καλός μισθός και οι δίκαιες εκλογές είναι τα δικαιώματά σας που σας έχουν αφαιρεθεί.

Θέλετε να συμμετάσχετε αλλά φοβάστε να απολυθείτε; Θυμηθείτε, συμμετέχονας (στο συνδικάτο) κανένα κάθαρμα δεν θα πάρει τη θέση σας στο μηχάνημα.

Το καθεστώς του Λουκασένκο ξεκίνησε με μια αιματηρή αντιπαράθεση με απεργούς εργαζομένους του μετρό το 1995, οι οποίοι διασκορπίστηκαν αδίστακτα, ξυλοκοπήθηκαν και απολύθηκαν. Η κυριαρχία του εγκαθιδρύθηκε αφού κατάφερε να διασπάσει και να υποτάξει την μαζικότατη Ομοσπονδία Συνδικάτων, της οποίας ο πρόεδρος τον αμφισβήτησε στις εκλογές του 2001.

Το «μοντέλο της Λευκορωσίας» βασίστηκε σε κατακερματισμό, πειθαρχία, δωροδοκία και στέρηση από το προλεταριάτο της ταυτότητάς του. Σε αντάλλαγμα ότι στερήθηκαν την ταξική τους συνείδηση, στους εργαζόμενους προσφέρθηκε διατήρηση θέσεων εργασίας, περιορισμοί στην εμπορευματοποίηση της κοινωνικής σφαίρας, χαμηλοί λογαριασμοί κοινής ωφέλειας και μια υπόσχεση για βασικό μισθό… 500 δολαρίων. Δανείζομαι μια φράση του Γκράμσι, το αποκαλώ «Λευκορωσική «παθητική επανάσταση»: ένα αυταρχικό μονοπάτι μετα-σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, υποκινούμενο και διαμεσολαβημένο από τον φόβο των αυθόρμητων διαδηλώσεων που αναδύονται από ανταγωνιστικές κοινωνικές τάξεις. Ίσως οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση αυτής της διαδικασίας ανακτώντας την ταξική συνείδησή τους. Σίγουρα δεν θα συμβεί εν μία νυκτί ή αυτήν την εβδομάδα, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ μια άλλη αισιόδοξη ουτοπία για να επιλύσει το τρέχον αδιέξοδο.

Η πεποίθησή μου ότι η οργανωμένη εργασία, και όχι ένα αποκεντρωμένο κινηματικό δίκτυο χωρίς ηγέτες, είναι ο μόνος παράγοντας ικανός να διατυπώσει σαφείς απαιτήσεις και να ακουστεί από τις αρχές, μπορεί να αποδειχθεί από ένα βίντεο της συνάντησης μεταξύ των εργαζομένων του εργοστασίου BelAZ και του δημάρχου του Zhodino, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Αυγούστου. Κατά το μεσημεριανό γεύμα, αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του εργοστασίου και συναντήθηκαν με τον διευθυντή τους και αργότερα με τον δήμαρχο. Η συζήτηση ήταν τεταμένη αλλά με σεβασμό. Ο δήμαρχος φαινόταν μπερδεμένος και δειλός. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να απελευθερωθούν οι συνάδελφοί τους, οι συγγενείς και οι φίλοι τους που είναι προφυλακισμένοι, να φύγουν οι ειδικές δυνάμεις από την πόλη («Γιατί χρειαζόμαστε μισθό εάν μας χτυπήσουν;») και ανακαταμέτρηση των ψήφων. Επέμειναν ότι η πόλη τους ήταν ασφαλής και ότι είχαν τον έλεγχο της κατάστασης. Ο δήμαρχος, φυσικά, δεν μπορούσε να κάνει σαφείς υποσχέσεις, αλλά συμφώνησε να συναντηθεί με τους εργαζομένους έξω από το εργοστάσιο το βράδυ για να συζητήσουν τα αιτήματά τους. Φεύγοντας του είπαν “Ευχαριστούμε!” και «ο Δήμαρχός μας είναι με το λαό!» Το εργοστάσιο δεν σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά μετά την παρακολούθηση του βίντεο, είμαι λιγότερο επιφυλακτικός σχετικά με την πιθανότητα μιας πραγματικής απεργίας διαρκείας. Μέχρι στιγμής, αυτό είναι το μόνο κανάλι μέσω του οποίου οι διαδηλωτές μπορούν να αναγκάσουν τις αρχές σε ένα είδος διαλόγου σε τοπικό επίπεδο. Εάν η κεντρική κυβέρνηση κόψει αυτήν την ευκαιρία, αυτό θα είναι μόνο εις βάρος της.

Belarus 4

Εργαζομένοι της BelAZ στις 13 Αυγούστου Πηγή: Tut.by .

 

Αργότερα εκείνη την ημέρα ο δήμαρχος τελικά συναντήθηκε με ένα τεράστιο πλήθος εργαζομένων της BelAZ και άλλων κατοίκων της πόλης. Αντί για εκρήξεις από βομβίδες κρότου-λάμψης και ήχους από λαστιχένιες σφαίρες, πραγματοποιήθηκε μια μακρά και όχι πολύ παραγωγική συζήτηση σχετικά με την νοθεία των εκλογών, τη βία των δυνάμεων καταστολής και την ανάγκη απελευθέρωσης όσων κρατούνται στο τοπικό προδικαστικό κέντρο κράτησης, πολλοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν από το Μινσκ. Αφού έκανε μια παραλλαγή στο αγαπημένο του θέμα «γδύσου και δούλευε», «άκουσε επίσης τη γνώμη των συνδικάτων» και υποσχέθηκε να «αντιμετωπίσει» τη βία της αστυνομίας και ο αρχηγός της αστυνομίας ζήτησε συγγνώμη για τις υπερβολές. Οι αρχές άρχισαν να υποχωρούν, αλλά οι άνθρωποι δεν ήταν πλήρως ικανοποιημένοι και η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, στις 14 Αυγούστου, το Minsk Tractor Plant εξεγείρεται. Οι εργαζόμενοι ήταν πολύ διστακτικοί και ανήσυχοι την προηγούμενη μέρα, δεν μπορούσαν να αποφασίσουν πότε και πώς να συγκεντρωθούν και τι να κάνουν. Ωστόσο, χιλιάδες από αυτούς μαζεύτηκαν μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου τους και πορεύτηκαν προς το κέντρο της πόλης, συνοδευόμενοι από διάφορους άλλους διαδηλωτές, τους «μεταμοντέρνους αντάρτες» που αναφέρονται παραπάνω. Ήταν μια ήρεμη μέρα, η αστυνομία των ταραχών ήταν επιφυλακή αλλά δεν διέλυσε το πλήθος. Η διαδρομή ήταν ίδια με το 1991: από τη βιομηχανική περιοχή Partizan του Μινσκ έως την Πλατεία Ανεξαρτησίας, παλαιότερα γνωστή ως Πλατεία Λένιν…

 

 

Mετάφραση: Μάριος Αυγουστάτος

RedTopia, 18 Αυγούστου 2020

 

Volodymyr Artiukh, «Partisans or Workers? Figures of Belarusian Protest and Their Prospects», Commons: Journal of Social Critique / Спільне: журнал соціальної критики, 14 Αγούστου 2020. Αναδημοσιεύσεις: LeftEast, 15 Αυγούστου 2020, Europe Solidaire Sans Frontières, 15 Αυγούστου 2020, International Viewpoint, 16 Αυγούστου 2020,

Αναθεωρημένη και ενημερωμένη εκδοχή άρθρου που γράφτηκε αρχικά στα ρωσικά:

Володимир Артюх, «Партизан или рабочий? Фигуры белорусского протеста и их перспективы», Commons: Journal of Social Critique / Спільне: журнал соціальної критики, 14 Αυγούστου 2020.

 

Ο Volodymyr Artiukh είναι διδακτορικός φοιτητής στην Κοινωνιολογία και την Κοινωνική Ανθρωπολογία και μέλος της συντακτικής ομάδας του Commons: Journal of Social Critique / Спільне: журнал соціальної критики.

 

Σημειώσεις

1 Volodymyr Artiukh, «More contagious than coronavirus: electoral unrest under Lukashenka’s tired rule in Belarus», OpenDemocracy, 4 Αυγούστου 2020.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020 12:09

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.