Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 22:49

Volodymyr Ishchenko: "Αισθάνομαι ότι η Ουκρανία που γεννήθηκα έχει χαθεί για πάντα"

Volodymyr Ishchenko

"Αισθάνομαι ότι η Ουκρανία που γεννήθηκα έχει χαθεί για πάντα"

Δημοσιεύτηκε στο Facebook μετά τη ρωσική εισβολή

Πολλοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο αρχίζουν να με ακολουθούν [στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης].

Δεν θα υπάρξουν καυτές ειδήσεις ή καυτές τοποθετήσεις σχετικά με τις στρατιωτικές εξελίξεις εδώ.

Προσωπικά, είμαι συντετριμμένος και δεν μπορώ να συγκεντρωθώ σε τίποτα άλλο εκτός από τις ειδήσεις.

Αισθάνομαι ότι η χώρα στην οποία γεννήθηκα έχει χαθεί για πάντα.

Αισθάνομαι σαν να είναι η συνέχιση της ίδιας διαδικασίας από τον Νοέμβριο του 2013, μετά την καταστολή των διαδηλωτών του Euromaidan από τα ΜΑΤ. Η αυξανόμενη πεποίθηση ότι τώρα μπορεί να εξελιχθεί μόνο από το κακό στο χειρότερο, και ακόμα χειρότερα, και ακόμα χειρότερα. Οι συνέπειες της βίας δεν διαλύονται ποτέ απλά. Συνέβαλαν σε μια σπειροειδή ριζοσπαστικοποίηση. Υπήρξε κάποια αδύναμη ελπίδα μετά τη νίκη του Ζελένσκι, αλλά όλες οι ευκαιρίες για να σπάσει ο φαύλος κύκλος χάθηκαν επαίσχυντα. Συναισθηματικά, η σημερινή φρίκη μοιάζει με το αποκορύφωμα. Αλλά λογικά, καταλαβαίνω ότι ακόμα χειρότερα πράγματα είναι μπροστά μας.

Περίμενα μια διαφορετική ρωσική στρατηγική, μια αργά εξελισσόμενη καταστροφική αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Ο Πούτιν αποφάσισε να επιταχύνει την καταστροφή.

Ίσως το σχέδιο είναι μια γρήγορη παράδοση της κυβέρνησης της Ουκρανίας (όπως συνέβη στη Γεωργία το 2008) και η επιβολή αναγνώρισης της προσάρτησης της Κριμαίας, η υποχώρηση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και κάποια πιο σκληρή εκδοχή του ειρηνευτικού διακανονισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δήθεν δεν υπάρχει ο στόχος της κατοχής.

Αλλά ο διακηρυγμένος στόχος της "αποναζιστικοποίησης" δύσκολα μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο παρά "αλλαγή καθεστώτος" και εγκαθίδρυση μιας φιλορωσικής κυβέρνησης. Έχω ήδη εξηγήσει γιατί αυτή θα είναι αδύναμης νομιμοποίησης, ασταθής και μία από τις πιο καταπιεστικές στον μετασοβιετικό χώρο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα μπορέσουν να αποφύγουν μια μακρά de facto κατοχή προς υποστήριξη της νέας κυβέρνησης.

Ο σαρκασμός περί "αποκομμουνιστικοποίησης" της Ουκρανίας στην προηγούμενη ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα σημαίνει διχοτόμηση της Ουκρανίας. Μια από τις φρικτές προβλέψεις που διάβασα σε μια συζήτηση ειδικών ήταν η στρατηγική του "κουρέματος του γκαζόν". Αυτό κάνει το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη και στον τομέα της Γάζας. Στην Ουκρανία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη δημιουργία μιας εξαθλιωμένης γκρίζας ζώνης απομόνωσης μεταξύ της Ρωσίας ή ενός τμήματος της Ουκρανίας υπό φιλορωσική κυβέρνηση, όπου δεν θα επιτραπεί σε οποιεσδήποτε ισχυρές δομές να αναπτυχθούν.

Η στρατιωτική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία θα σήμαινε την αρχή του τέλους για τον Πούτιν.

Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξουν δραστικές αλλαγές όχι μόνο για την Ουκρανία ή τη Ρωσία αλλά για ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο. Το σχήμα λόγου για τη "νέα πραγματικότητα" είναι τετριμμένο αλλά αληθινό. Με περισσότερη βία και καταστολή από ό,τι έχουμε δει.

Το ΝΑΤΟ δεν πολεμά για την Ουκρανία. Θα εξοπλίσουν την αντίσταση σχεδιάζοντας να μετατρέψουν την Ουκρανία σε ένα άλλο Αφγανιστάν για τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ προβλέπουν την πτώση του Κιέβου σε 72-96 ώρες. Είναι δυνατόν να σταματήσει ο πόλεμος πριν από αυτό; Οι αντιπολεμικές συγκεντρώσεις στη Ρωσία σήμερα ήταν μικρές και έμοιαζαν με μια τυπική κινητοποίηση της αντιπολίτευσης. Φυσικά, μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες και πιο ποικιλόμορφες σε περίπτωση μαζικών απωλειών, αλλά θα είναι πολύ αργά.

Ένα πραξικόπημα της ελίτ; Η εισβολή σημαίνει επίσης αλλαγές στη σχέση του Πούτιν με τη ρωσική ελίτ. Υποτίθεται ότι πολλοί δεν χαίρονται για τη διακοπή των δεσμών με τη Δύση. Φαίνεται όμως ότι προετοιμάζονται για οποιαδήποτε από τις πιθανές κυρώσεις που συζητούνται εδώ και καιρό. Και δεν έχουν καν εφαρμοστεί πλήρως. Άλλωστε, ο Πούτιν δύσκολα θα διακινδύνευε μια εισβολή χωρίς την υποστήριξη της Κίνας, η οποία είναι πλέον πρακτικά ανοιχτή.

 

Volodymyr Ishchenko: “I feel that the Ukraine of my birth is lost forever”, Europe Solidaire Sans Frontières, 24 Φεβρουαρίου 2022,

http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article61268

Αναδημοσίευση από το facebook του Volodymyr Ishchenko:

https://www.facebook.com/750581515/posts/10158462920211516/

Μετάφραση:elaliberta.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 23:03

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.